9/6/19

Μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία: Έχουμε ισχυρές δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο


«Στην περιοχή βρίσκονται δέκα αμερικανικά πολεμικά πλοία, 130 αεροσκάφη του Ναυτικού και της Αεροπορίας, καθώς και περίπου 9.000 πεζοναύτες»

Αμερικανικό «ράπισμα» στην Άγκυρα για τις προκλήσεις: «Σταματήστε…» - Κλιμακώνει τις απειλές η Τουρκία

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, τόνισε τη σημασία που έχει η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπογραμμίζοντας ότι αυτή έχει αυξηθεί μετά την ανεύρεση υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Μάλιστα, επεσήμανε ότι για αυτό τον λόγο η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ είναι ισχυρή στην περιοχή, όπου «βρίσκονται δέκα αμερικανικά πολεμικά πλοία, 130 αεροσκάφη του Ναυτικού και της Αεροπορίας, καθώς και περίπου 9.000 πεζοναύτες».

Πέραν της σημασίας του ενεργειακού ζητήματος, ο Πάλμερ τόνισε ότι η περιοχή είναι σημαντική για τις ΗΠΑ και για άλλους λόγους. «Ως ΗΠΑ μας ενδιαφέρουν και άλλα ζητήματα στην περιοχή, όπως ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία, τα ναρκωτικά και το εμπόριο λευκής σαρκός, καθώς και για το μεταναστευτικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μάθιου Πάλμερ είπε επίσης ότι η λύση του Κυπριακού αποτελεί ακόμα προτεραιότητα για τις ΗΠΑ, οι οποίες στηρίζουν τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αναφέροντας ωστόσο ότι η απόφαση για την συζήτηση ενός νέου μοντέλου αποτελεί θέμα των ηγετών των δύο πλευρών.

Όπως αναφέρουν τουρκοκυπριακές εφημερίδες, ο Πάλμερ στη συνέντευξή του ανέφερε επίσης ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι σημαντική για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, στεκόμενος στη στενή συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου. Ακόμη, τόνισε ότι και η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά αποτελούν σημαντικούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.

Επίσης, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων. «Μαζί με αυτό, υπερασπιζόμαστε ότι στο πλαίσιο μιας λύσης θα πρέπει να λάβει χώρα ένας ακριβοδίκαιος διαμοιρασμός των υδρογονανθράκων, και σε αυτό το πλαίσιο στηρίζουμε τις προσπάθειες να βρεθεί λύση. Πρέπει να τονίσουμε ότι μιλάμε για μια διαδικασία που θα πάρει χρόνια, καθότι απέχουμε χρόνια από το να αποδώσουν σε χρήματα οι υδρογονάνθρακες. Επομένως, υπάρχει μπροστά μας χρονικό διάστημα για διαπραγματεύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάλμερ, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν οι υδρογονάνθρακες να προτρέψουν τις δύο πλευρές προς την κατεύθυνση εύρεσης λύσης.

Τέλος, σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, οι οποίες σκοπεύουν σε εμβάθυνση και ενδυνάμωση αυτής της σχέσης. Σημείωσε όμως ότι στην περιοχή «φίλοι και εταίροι είναι και οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία για τις ΗΠΑ», σημειώνοντας ότι «έχουν τακτικές επαφές με τους Τουρκοκύπριους ηγέτες, ενώ η Τουρκία εδώ και δεκαετίες αποτελεί σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή». Σχετικά, ο Πάλμερ στάθηκε στον αγώνα ενάντια στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και τις προσπάθειες για την επίτευξη σταθερότητας στη Συρία, στόχων κοινών για τις ΗΠΑ και την Τουρκία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

8 σχόλια:

  1. " Ο Μάθιου Πάλμερ είπε επίσης ότι η λύση του Κυπριακού αποτελεί ακόμα προτεραιότητα για τις ΗΠΑ, οι οποίες στηρίζουν τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αναφέροντας ωστόσο ότι η απόφαση για την συζήτηση ενός νέου μοντέλου αποτελεί θέμα των ηγετών των δύο πλευρών" .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιανκηδες αργησατε.Το 1974 αλλα κανατε.Διατι να σας πιστεψωμεν?Και το 1974 ο κισινγκερ αλλα ελεγε και αλλα εκαμεν.Ειναι πλεον πολυ αργα.Ουδεις σας πιστευει.Και σκεφθειτε εαν εις το μελλον χρειασθει να εκλιπαρειτε τουσ Ελληνας.Διατι να σας πιστεψωμεν?.Αργησατε και χασατε.Οι Τουρκαλαδες ειναι ικανοι να σας διαλυσουν με βιολογικα πυρηνικα εντος ΗΠΑ.Το ξερετε ηδη και φοβασθε, και θελετε τον Ελληνα να καθαρισει την μπυγαδα.Ο Ελλην ομως αυτην την φορα θα περιμενει να εννοησουν οι Αμερικανοι τι εστι Τουρκος, οπως εννοησε ο Τζορτζ Χορτον στο ,,η μαστιγα της Ασιας...
    Ισως τοτε το Αμερικανικο εθνος εννοησει τι εννουν οι Κυπριοι το 1974.
    .Ως ανθρωπος θα λυπηθω αλλα ως οπλιτης......
    Τωρα θα δειτε τι εστιν Οθωμανικον Δικαιον.Βλεπεω το κογκρεσσο να περναει κριση χειροτερη απο γουωτερ γκαιητ.Μαλλον ο γερο Κισσινκερ κατι ετοιμαζει.
    Γιανκηδες καλα ξεμπερδεματα με τον Ερντογαν.Κοροιδα δεν ξαναπιανομαστε.Αν νομιζετε οτι θα μας τρομαξουν μια χουφτα ξεβρακωτοι κανετε λαθος.Θα καθαρισωμεν αλα Ελληνικα.Ασε πρωτα τον Ερδο να ενισχυσει την παγοσμια βιομηχανια οπλων αγοραζοντας ολο το παγκοσμιο οπλοστασιο. Ν α πλερωθουν και εργαζομενοι.
    Η βοηθεια σας απορριπτεται.
    Θα κινηθωμεν μονοι μας.
    Χαιρεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί τώρα έχουν αλλάξει οι συνθήκες και η Ελλάδα πρέπει να το εκμεταλλευτεί

      Διαγραφή
  3. Αντε πάλι...Βρήκατε κάποιον να φυλά τα σύνορα...Εμείς απερίσπαστοι μαγειρικές, εκλογές, τουρισμό, airbnb, μπάλα, ολα καλά...Θα καθαρίσουν οι Αμερικανοί, οι Εβραίοι και η υπερδύναμη η...Γαλλία !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. If you dont support your own house it will fall over your head. Israelis, Americans and French are all supporting their own houses. On the flip side we will soon be sleeping without a roof over our heads, still watching survivor and power of love as you said.

      Διαγραφή
  4. Το σεξ και η ντολτσε βιτα...καταληγουν μαλλον ...στο ...οθωμανικο...με ελαχιστους επιζωντες ( Σορβαιβερς)....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Why are we spreading news with false expectations???????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λές να είναι τόσο λάθος οι ομιλούντες απταίστως τήν αγγλικήν?

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.