7/6/19

Το θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην αμερικανική πρωτεύουσα για το 35ο Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, ο Προεδρικός Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου, είχε συναντήσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι οποίος είχαν επίκεντρο το θέμα των αγνοουμένων.
Συγκεκριμένα, την Τετάρτη συναντήθηκε με τον βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ανθρωπιστικά Θέμα και Ανθρώπινα Δικαιώματα, Τζόναθαν Μουρ και την Πέμπτη με τον υπεύθυνο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα θέματα Θρησυτικών Ελέυθεριών, πρέσβη Σάμιουελ Μπράουνμπακ. 
«Ζητήσαμε συγκεκριμένες ενέργειες από την αμερικανική κυβέρνηση, με δεδομένο ότι υπάρχουν ακόμη στον κατάλογο των αγνοουμένων υπάρχουν ακόμη Αμερικανοί υπήκοοι που δεν ταυτοποιήθηκαν», είπε ο Προεδρικός Επίτροπος.Πρόσθεσε ότι από έρευνες που έκανε η αμερικανική κυβέρνηση μετά το 1994 που ψηφίστηκε ο νόμος για τους αγνοούμενους από το Κογκρέσο, είναι βέβαιο ότι έχουν προκύψει στοιχεία.
 
«Τα ζήτησα από τους Αμερικανούς και η δέσμευση και υπόσχεσή τους ήταν πως θα παράσχουν την ενημέρωση και πληροφόρηση που προέκυψε από την έρευνα του πρέσβη Ντίλον. Την ίδια στιγμή θα δουν οι ίδιοι τα επόμενα βήματα που θα κάνουν, για τους Αμερικανούς υπηκόους που βρίσκονται στο κατάλογο, μαζί με τους Ελληνοκυπρίους αγνοούμενους».
 
Τον κ. Μπράουνμπακ ενημέρωσε ο Φώτης Φωτίου για την καταστροφή θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων στα κατεχόμενα, κι όπως είπε, έδειξε ενδιαφέρον.
 
Στις συναντήσεις του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο κ. Φωτίου ήγειρε και το ζήτημα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τονίζοντας ότι η θητεία της θα πρέπει να ανανεωθεί κανονικά χωρίς αλλαγή των όρων εντολής της.
 
Είχε επίσης συνάντηση με τον συμπρόεδρο της Επιτροπής Ελληνικών Θεμάτων στην αμερικανική Βουλή, Κώστα Μπιλιράκη, με τον οποίο συζήτησαν αφ’ ενός το θέμα του νομοσχεδίου για την Ανατολική Μεσόγειο κι αφ’ ετέρου στο θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Όπως δήλωσε ο Προεδρικός Επίτροπος, ο κ. Μπιλιράκης – που είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων -  υποσχέθηκε να εγείρει το θέμα και με τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.
 
Πηγή: philenews/KYΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.