10/6/19

Άδηλο το μέλλον της Ελλάδας

Σάββας Καλεντερίδης
Η Ελλάδα οδηγείται σε εκλογές, μετά μια τετραετή διακυβέρνηση από κόμμα της Αριστεράς.
Μετά από δέκα χρόνια κρίσης, η κατάσταση της χώρας είναι τραγική όχι μόνο από οικονομική και κοινωνική, αλλά και από πολιτική άποψη.
Το δημόσιο χρέος παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη, το 3ο τρίμηνο του 2018 αντιστοιχούσε στο 182,2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), η δημόσια περιουσία έχει εκχωρηθεί για 99 χρόνια στο υπερταμείο, το οποίο είναι υπό τον έλεγχο των ξένων, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, και πρωτογενές πλεόνασμα κατά μέσο όρο 2,2% του ΑΕΠ κατά την περίοδο από το 2023 έως το 2060!
Ακόμα και στον τομέα που θα μπορούσε να γεννήσει την ελπίδα ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση της χώρας, σ’ αυτόν της ανάπτυξης, οι επιδόσεις μας είναι ισχνές.
Δηλαδή, στην ουσία, η χώρα αντί να πάει μπροστά, πάει πίσω.
Στις 7 Ιουλίου οδηγούμαστε σε εκλογές χωρίς να υπάρχει και αυτήν τη φορά στον ορίζοντα ίχνος ελπίδας ότι θα αναζητηθούν και θα εντοπιστούν ευθύνες για να μάθει επιτέλους υπεύθυνα ο Έλληνας πολίτης το πώς φθάσαμε ως εδώ και ποιοι έχουν πολιτικές και ενδεχομένως ποινικές ευθύνες γι’ αυτό, και για να παραδειγματιστούν οι πολιτικοί και να μάθουν ότι δεν μπορούν να καταστρέφουν τη χώρα χωρίς συνέπειες.
Το 2009, ενώ η κυβέρνηση τότε θα έπρεπε να συνεχίσει το έργο της για να αντιμετωπίσει, με τη βοήθεια της αντιπολίτευσης, την οικονομική κρίση που ήδη είχε χτυπήσει την πόρτα της Ελλάδας, οδηγηθήκαμε σε εκλογές μετά από ένα νομιμοφανές πραξικόπημα, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ήταν τότε που αντί να ενωθούν οι πολιτικοί και τα κόμματα, για να ενώσουν έτσι το λαό, πήγαμε σε εκλογές με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν», ενώ αυτός που ξεστόμιζε αυτήν την αθλιότητα όχι μόνο είχε ενημερωθεί για την τραγική κατάσταση της οικονομίας, αλλά συνομιλούσε με τον τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Στρος Καν για το πώς θα αλυσοδέσει την Ελλάδα με μνημόνια.
Ακολούθησε το Καστελόριζο και το πρώτο μνημόνιο, χωρίς καμία διαβούλευση με τα κόμματα, με τους πολίτες.
Μετά, την 1η Μαρτίου 2012 ακολούθησε το δεύτερο μνημόνιο, από την κυβέρνηση Παπαδήμου, για να ακολουθήσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, η οποία κλήθηκε να το υλοποιήσει.
Όπως αποδείχτηκε στην πράξη και όπως αποδέχτηκε το ίδιο το ΔΝΤ, ειδικά στο πρώτο μνημόνιο έγιναν λάθος ή «λάθος» υπολογισμοί, με αποτέλεσμα η κρίση στην ελληνική οικονομία να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, κάτι που φυσικά είχε επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία, η οποία, όπως ήταν φυσικό, άρχισε να αντιδρά.
Εκεί ακριβώς, στη δικαιολογημένη αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας άρχισαν να τζογάρουν οι ακραίες πολιτικές δυνάμεις και τα οπορτουνιστικά στοιχεία που κινούνται στα όρια της πολιτικής και της παράνοιας.
Είδαμε να γεννιέται το κίνημα των αγανακτισμένων, είδαμε την κάτω και την πάνω πλατεία σε αγαστή συνεργασία, είδαμε να καίγεται η Αθήνα και να ξυλοκοπούνται πολιτικοί, είδαμε στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων, ύβρεις, απειλές – τα είδαμε όλα.
Όμως, σε κάθε περίπτωση, αυτό το κίνημα των αγανακτισμένων ήταν ένα ζήτημα που θα μπορούσε το πολιτικό σύστημα, αν ως σύνολο νοιαζόταν πραγματικά για την Ελλάδα, να το εκμεταλλευτεί για να πετύχει καλύτερους όρους στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Επίσης, είναι αλήθεια ότι το κίνημα των αγανακτισμένων εκτός από τη ζωή της κυβέρνησης, έκανε δύσκολη και τη ζωή των δανειστών, οι οποίοι περίμεναν πώς και πώς την ημέρα που θα άδειαζαν οι δρόμοι και οι πλατείες και τα «προγράμματα» θα εφαρμόζονταν μια χαρά γι’ αυτούς και δυο τρομάρες για τους πολίτες και την Ελλάδα.
Μετά τις ευρωεκλογές του 2014 οι δανειστές, όταν διαπίστωσαν ότι η αντιπολίτευση θα ανέτρεπε την κυβέρνηση με αφορμή και πάλι την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, την άνοιξη του 2015, αποφάσισαν να βγάλουν από την «πρίζα» τον Σαμαρά και την κυβέρνησή του και άρχισαν να επενδύουν στην κυβέρνηση Τσίπρα.
Έχουν τον τρόπο να αναλύουν πρόσωπα και πράγματα, και ήταν σίγουροι ότι δεν είχαν κανένα σχέδιο και καμία στρατηγική για μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Με βάση αυτό κατέστρωσαν το σχέδιό τους, που ήταν να εκμεταλλευτούν μια κυβέρνηση Αριστεράς, να αδειάσουν οι πλατείες, να επιβάλουν ένα μνημόνιο πολύ χειρότερο από τα προηγούμενα και να αλυσοδέσουν την Ελλάδα για 99 χρόνια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας, ο Βαρουφάκης και οι συν αυτοίς είδαν το τυρί και δεν είδαν τη φάκα. Το τυρί ήταν η εξουσία και η φάκα ήταν να αλυσοδεθεί η Ελλάδα και να εξευτελιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας.
Έτσι, φέτα-φέτα τους έβαλαν να ξεπουλήσουν την Ελλάδα και να την χώσουν πιο βαθιά στο βούρκο του χρέους, γνωρίζοντας ότι δεν θα αντισταθούν –το είπαμε, οι δανειστές παρακολουθούν και αναλύουν τους πάντες και τα πάντα– και θα βάλουν το δάχτυλο στο μέλι της εξουσίας.
Και το μέλι δεν είναι μόνο οι χιλιάδες μετακλητοί και το βόλεμα συζύγων, αδελφών, συντρόφων και παιδιών και συγγενών στο Δημόσιο μιας πτωχευμένης χώρας. Είναι κι άλλα πράγματα…
Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια δεν άκουγαν κανέναν, και σε όποιον ασκούσε κριτική έβαζαν τη στρατιά των τρολ και των εγκαθέτων να βρίζει εκείνους που επισήμαιναν τα κακώς κείμενα. Αντί να πληρώνει να της κάνουν ειλικρινή κριτική, πλήρωνε για να φιμώσει τις φωνές που της επισήμαιναν τον γκρεμό.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά φθάσαμε στο σήμερα. Οι δανειστές πέτυχαν το στόχο τους. Δεν υπάρχει πλέον πολιτική δύναμη να ξαναβγάλει τον κόσμο στους δρόμους, κι έτσι θεωρούν ότι θα εφαρμόζεται το πρόγραμμά τους απρόσκοπτα μέχρι το 2060.
Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν να ξύπνησαν από όνειρο με ροζ συννεφάκια. Δεν μπορούν να πιστέψουν πώς ό,τι και να λένε στον κόσμο, τους γυρίζει μπούμερανγκ.
Και η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται να αναλάβει τα ηνία της εξουσίας, με τον κόσμο να την περιμένει στη γωνία, ανεξαρτήτως των ποσοστών και της πιθανής αυτοδυναμίας.
Το τραγικό της κατάστασης είναι ότι κανείς δεν μιλά για το έγκλημα του πρώτου εξαμήνου του 2015!
Τι θα γίνει; Θα το ψάξει καμία Αρχή, κανένας θεσμός του ελληνικού κράτους, ή θα αφήσουμε τον αρχιεγκληματία (με την πολιτική έννοια) Βαρουφάκη να κάνει τον έξυπνο σε μια χώρα και μια κοινωνία που της έδωσε το τελειωτικό χτύπημα με τις αθλιότητες που διέπραξε επί ένα εξάμηνο εις βάρος του έθνους και της πατρίδας;
Δημοσιεύεται στην κυριακάτικη δημοκρατία και το Pontos-news

20 σχόλια:

  1. Μα ούτε και του 2010 το έγκλημα ψάχνει κανείς, ενώ η χώρα είναι πεπεισμένη μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια ότι δεν υπήρχε εναλλακτική στο Καστελόριζο.

    Και κάτι ακόμη: Επί Σαμαρά οι πλατείες ήταν άδειες. Νομίζουμε ότι ήταν όπως επί Παπανδρέου, αλλά δεν ήταν. Και αυτό επίσης μας διέφυγε ως κοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν το 1ο εξάμηνο του 15 έγιναν εγκλήματα, όταν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (Σαμαράς-Βενιζέλος-Παπαδήμος) εκαναν το PSI και περάσαν το χρέος μας σε ΑΓΓΛΙΚΟ δίκαιο, καραμπινάτη πράξη εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας και εσχάτης προδοσίας τελικά, τι έγινε? (Σημείωση: Δεν ψηφίζω Τσίπρα, ούτε είμαι τρολ ΣΥΡΙΖΑ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχως εχεις δικιο Σαββα, και θα επακολουθησουν ακομη χειροτερα και θα εισαι εδω να τα γραφεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το Βαρουφάκη ουδείς θα τον ψάξει ! Προσωπικώς αν και διαφωνω μαζι του στα περισσότερα δεν βλέπω καμια ποινική ευθύνη , τα δε οσο λέγονται περι 100 δις κόστους ειναι παιδαριώδη ψεύδη (ουδείς μπορεί να χρεώσει μια χώρα σε 5 μήνες οσο το μισό της ΑΕΠ,αδύνατον πρακτικώς ) ακομα όμως κι αν πιστέψουμε οτι φέρει ευθύνη και εχει χρεώσει τη χώρα οσο λέγουν δηλαδή 100 δις (το δέχομαι για την οικονομία της συζήτησης ) ουδείς θα τον ψάξει ! Οπως ουδείς έψαξε το χρηματιστήριο,Και κατα τη γνώμη μου δε θα τον ψάξει ουδείς διότι δεν το επιτρέπουν όσοι δανειζουν τη χώρα ! Διοτι αν τον ψάξουν θα βρουν και αλλά που δεν συμφέρει να αποκαλυφθούν ...
    Τωρα όσον αφορά το πολιτικό σκηνικό το 2019 μοιάζει έντονα οικονομικά,κοινωνικα και πολιτικά με το 2009 ! Σε πολλαπλάσιο βαθμό.Το 2009 καταστρέψει το ΠΑΣΟΚ.Το 2019 πρέπει να το προσέξει η ΝΔ ιδιαιτέρως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ο Βαρουφακης (σημείωση: ΔΕΝ θα τον ψηφίσω) κόστισε 100 δις, ο Βενιζέλος και ο Σαμαράς με τον Παπαδήμο και το PSI και την υπαγωγή σε ΑΓΓΛΙΚΟ δίκαιο πόσο κοστίζουν στην πραγματικότητα? Τίποτα λιγότερο από την κυριαρχία και άρα την υπόσταση μας ως κράτος...

      Όπως λες, ότι και όπως και αν τα έκανε ο Βαρουφάκης, μια χαρά τους προκαλεί να τον πάνε ειδικό δικαστήριο, αλλά να έρθουν ΚΑΙ αυτοί. Φυσικά ΚΟΤΕΣ λυράτες οι νενέκοι και οι μενουμευρώπηδες...

      Διαγραφή
  5. ''Το τραγικό της κατάστασης είναι ότι κανείς δεν μιλά για το έγκλημα του πρώτου εξαμήνου του 2015!...''

    Όπως καί κανείς δέν διαμαρτύρεται που όλοι αυτοί κυκλοφορούν ελεύθεροι ,εξακολουθούν να πολιτεύονται καί να διακηρύττουν ότι θα ξανασώσουν την χώρα .
    Ωσάν να μήν υπάρχουν εκείνοι οι μηχανισμοί προστασίας - αποτροπής μετατροπής της Δημοκρατίας σε παράδεισο ατιμωρησίας ,έρμαιο της διαπλοκής χλιδάτων σαλονιών όπου οι ....ιδεολογίες μπαίνουν σε 2η μοίρα μπροστά στο φαγοπότι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τον Βαρουφακη ο Ελληνικος λαος τον επιβραβευσε και τον εβαλε στην Ευρωβουλη μαζι με την Καιλη και αλλα μπουμπουκια ενω αφησε εξω τον Μαρια που κατα γενικη ομολογια υποστηριξε ολα τα Ελληνικα θεματα με τις περισσοτερες επερωτησεις.
    Η δικαιωσυνη βεβαια στην Ελλαδα θα ελεγξει την διαπραγματευση Βαρουφακη λογικα περι το 2030 αν κρινουμε οτι για τον Τσοχατζοπουλο-Παπαντωνιου εκανε περιπου 15 χρονια και δεν τελειωσαμε ακομη,για τον αλλο που πηγε το χαρτοφυλακα της Ζημενς με το εκατοτομυριο στο ταμειο του ΠΑΣΟΚ τωρα γινεται η δικη (δηλαδη πλεον της 15ετιας),ενω για τον Παραγοντα με τους 2 τοννους Ηρωινη ακομη το ψαχνουν.
    Σε ενα κρατος που συμφωνα με δηλωσεις ξενων κρατων(Αυστριας) και μεσων ενημερωσης, εχουν μεταφερθει σε Ελβετικες τραπεζες και off shores 500-800 δις € ληστευθεντα και ειναι ολα καλα για τη δικαιωσυνη τι προκοπη μπορει να περιμενει καποιος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. The issue is not new to Greece. We put Kolokotronis in prison, Nikitaras became a beggar and we assassinated Andrutsos just to name a few. 200 years later and we haven't learn a damn thing. Why this time would be any different?

      Διαγραφή
    2. Δεν εξελέγη ο Βαρουφακης ! Με 2.99% ! Οπως με 2.99% δεν εξελέγη παλαιότερα ο Καρατζαφερης και προσφατως ο Λαφαζανης.Και οι τρεις πως έτυχε ετσι η μπίλια και για λίγους ψήφους δεν εξελέγησαν ... Αυτή η ρημάδα η τυχη.Τρεις φορές 2.99 %

      Διαγραφή
    3. Μηπως εκεινα τα 99 ετη των μνημονιων...απ την ιδια ρημαδα...τυχη δεν ηταν ?? Πως λεμε πχ ..: τον κακο μας τον καιρο.??!!! Το ιδιο ακριβως...

      Διαγραφή
  7. Κύριοι κάθε μέρα τα ίδια λέμε και κάθε μέρα απορούμε πως είναι δυνατόν να μην έχουμε ανθρώπους, όχι δωρεάν αλλά με πληρωμή, να υπηρέτησαν αυτήν την χώρα !!!!! Διαπλοκή - λαμογιά - μικρό κομματικά συμφέροντα δίνουν και παίρνουν !!!! Δικαιοσύνη - στρατός στον κοσμα τους !!!!!
    Συμπέρασμα. .......... Ένα μάτσο σκά..... αυτοί είμαστε !!!!!
    Και εγώ μέσα σε αυτούς, αυτοί είμαστε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οπως βλεπετε οι πασης μορφης κομπογιαννιτες....ταχουν ολα φορτωμενα στον κοκκορα...Ο λαος ταχει επισης φορτωμενα σε δεκα κοκκορια ...(γιαυτο ΝΔ =35%....Συριζα =22%...και...Μπυραλ = 8%....Συνολο =65%...κλπ)...Τα ποδαρακια ομως των ....πουλερικων...ειναι οδοντογλυφηδες....Τσακ ...και τρεχα...65% των πολιτων δηλ. ΣΥΜΦΩΝΕΙ με τον αφανισμο του διπλανου και του εαυτου του.!!! Συμπερασμα : Καλα να παθουν ολοι ...!!! Και λιγα επαθαν!!! Τωρα αρχιζει το κυριως γευμα..κι οποιος κουτοπονηρα κανει την...παπια...ταχα θα γλυτωσει κανοντας τον ...τυφλο...θα δουμε αν θα ...γλυτωσει...Εδω θα ειμαστε...και θαναι συναρπαστικο να ακους μετα ολες τις παιδικες δικαιολογιες και τα κλαμματα αποριας...Μια του κλεφτη....δυο του κλεφτη...τριτη και κακη του ωρα..Ολα ταχε η Μαριωρη...ο Βαρουφσκης της ...ελειπε...Αλλα αντι αλλων...Αντι να πουμε εγκαιρως ...οσο δυνατον πια ..:Αντε βρε ...ΞΟΥ....ολοι κοπανοι..τενεκεδες φαιδροι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 1)Το μόνο θετικό γεγονός για την Ελλάδα, την τελευταία δεκαετία, ήταν η αποτυχία του Γκιουλενικού, Δυτικού στην πραγματικότητα, πραξικοπήματος στην Τουρκία, τον Ιούλιο του 2016, κατά των Ισλαμιστών.
    Η Τουρκική κυβέρνηση εστράφη για βοήθεια προς την Ρωσσία και η Δύση αναγκάστηκε για την ώρα να μας υποστηρίζει, μέχρι να ανατρέψει τους Ισλαμιστές και τοποθετήσει τους δικούς της ανθρώπους στην εξουσία.

    2)Οι αριστεροί κυβερνώντες στην Ελλάδα είναι, κατά κανόνα, εθνομηδενιστές και άθεοι, μαριονέττες των "Θεσμών", αποτελούν κάτι σαν το Κ.Κ.Βρυξελλών. (Θυμίζουν την ΠΔ του Κ.Κ. επί Μεταξά - Μανιαδάκη).
    Η αξιωματική αντιπολίτευση, δυστυχώς, είναι ανεπαρκής. Ψηφίστηκε βέβαια στίς ευρωεκλογές από πολύ κόσμο διότι δεν άντεχε άλλο τον Σύριζα. Η στάση της όμως σε πολλά νομοσχέδια ως αντιπολίτευση δεν ήταν η πρέπουσα, ήταν πολύ χλιαρή, θύμιζε κεντροαριστερό κόμμα.
    Αλλά ούτε και κάποιοι άλλοι δήθεν "πατριώτες", που στην πραγματικότητα είναι πατριδοκάπηλοι και θρησκειοκάπηλοι, είναι πιστευτοί σε όσους καταλαβαίνουν...

    3)Η Ελλάδα είναι μία χώρα με κακιά διοίκηση, οικονομικά σακατεμμένη, με πολλά προβλήματα. Τούρκοι, Αλβανοί και Σκοπιανοί, προφανώς περιμένουν την ευκαιρία να μας αρπάξουν εδάφη.
    Είναι δυνατόν να αποκαλείται "στρατιωτική εκπαίδευση", εκπαίδευση διάστηματος 3 εβδομάδων, που περιλαμβάνει μία πορεία μερικών χιλιομέτρων και τρείς (σφαίρες) βολές?
    Το μέλλον της Ελλάδος δεν είναι άδηλον, είναι δυσοίωνον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπορει καποιος να μου απαντησει στο διαχρονικο ερωτημα πλεον,γιατι ο Σαμαρας εξαντλησε ολε ς τις αριστερες επολογες για ΠτΔ στο προσωπο του Κουβελη????ετσι ωστε ανοιγε το δρομο στο Τσιπρα!!!!,επισης γιατι ο Τσιπρας αναβαθμισε τοσο πολυ τις Ευροεκλογες σε εποπεδο ουσιαστικα βουλευτικων,με το να λεει ειναι ψηφος εμπιστοσυνηςστη κυβερνηση!!!οταν ξερει πολυ καλα οτι η φορολογικη πολιτικη που εφαρμοσε ηταν η σκληροτερη ολων???ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ..ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΧΕΡΙ ΧΕΡΙ ΜΕ ΤΕΛΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΝΤΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Words are cheap. As a matter of fact mental masturbation, like the physical one, leaves only one satisfied with zero benefit to the rest.

    Few days ago, in an article on the Pomacs (we all know the importance of that group) , I said I was pledging my time and money to their cause if someone could conduct an assessment of their needs so we don't second guess what is important to them. Until today, I have had zero responses when 70% on this blog are capable of doing so.

    Please gentlemen continue your mental exercise and sorry to interrupt you. Let's blame the government; past, current and future for not doing anything.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αρκεί να ανατρέξει κανείς στις προειδοποιήσεις και τις αναλύσεις σας όλα αυτά τα χρόνια, με αποκορύφωμα το 2014-15 όταν οι αντιμνημονιακές αρλούμπες έδιναν υπόσταση αυθεντίας σε πολλά μηδενικά!!! για να καταλάβει την σπουδαιότητα και την εγκυρότητα όλων όσων γράφετε.
    Επειδή σαν λαός έχουμε χάσει πλέον την πνευματική καλλιέργεια που διαθέταμε μας έχει απομείνει μόνο ένας φθηνός και άκρως ναρκισσικός συναισθηματισμός και λειτουργούμε ως έρμαια των παρορμήσεων του θυμικού με κραυγές και συνθήματα.
    Η Συριζαία Αριστερά ως πεμτουσία της κομματοκρατίας ανακεφαλαιώνει με τον καλύτερο τρόπο τον ψυχισμό του νεοέλληνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστα τα λετε κ.Α.Τ....Εχουμε εκλογες ομως.Τι λετε θα γινει ??Τι θα αποφασισει ο ψυχισμος που διαπιστωσατε ?? Διοτι διαπιστωσατε βλαβες..μεγαλες.Τι λετε θα βγαλει μια.μηχανη χαλασμενη ?? Την μηχανη σε ροδελλες??

      Διαγραφή
  13. Προσωπκά εδώ που φτάσαμε θεωρώ πως είναι εθνική ανάγκη να ξεκουμπιστεί ο Σύριζα.Όποιος και να έρθει από τους υπόλοιπους μονάρχες δεν μπορεί να είναι χειρότερος από την τερατωδία της τελευταίας τετραετίας.
    Για τα υπόλοιπα έχουμε ακόμα δρόμο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι την επόμενη δεκαετία το πολιτικό σύστημα δεν θα είναι το ίδιο.
    Επίσης είναι πολύ παρήγορο ότι τα εθνικά θέματα εκτόπισαν απ΄το δημόσιο διάλογο το την κυριαρχία του οικονομισμού.
    Ο Θεός να δώσει ώστε αυτά που θα συμβούν με την Τουρκία να μας βρούν όλους ως κοινωνία σε κατάσταση μετανοίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.