24/6/19

Τί συμβαίνει στην τουρκική οικονομία μετά τη νίκη του Τραπεζούντιου, Ιμάμογλου;

Όλα ανεβαίνουν μετά τις εκλογές της Κων/πολης -λίρα, μετοχές, ομόλογα
Την ανιούσα πήραν σήμερα το νόμισμα, τα ομόλογα και οι μετοχές της Τουρκίας μετά το ισχυρό πλήγμα που επέφερε η αντιπολίτευση στον Πρόεδρο Tayyip Erdogan, κερδίζοντας τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές της Κυριακής.
Τα τουρκικά assets έχουν χάσει μέρος της αξίας τους από τον Μάρτιο εν μέσω αβεβαιότητας για το πώς η ψηφοφορία ενδέχεται να επηρεάσει τις οικονομικές πολιτικές του Erdogan και ανησυχιών για τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον σε σχέση με την απόκτηση ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία.

Τραπεζίτης σχολίασε πως το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών απομάκρυνε μέρος της πολιτικής αβεβαιότητας και πως οι αγορές ελπίζουν ότι η κυβέρνηση θα στρέψει τώρα την προσοχή της στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Τουρκία. "Αυτή η αισιοδοξία θα μπορούσε να περιοριστεί ή να αποδειχθεί προσωρινή καθώς το ζήτημα των S-400 και οι πιθανές κυρώσεις από τις ΗΠΑ παραμένουν ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου", πρόσθεσε.

Η τουρκική λίρα σημειώνει άνοδο 1,38% έναντι του δολαρίου στις 5,738 λίρες ανά δολάριο. Στο χρηματιστηριακό ταμπλό της Τουρκίας, ο BIST 100 ενισχύεται σε ποσοστό 1,77%. Με τη ζήτηση για τα τουρκικά ομόλογα να αυξάνεται, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου συρρικνώθηκε στο 18,65%, από 19,92% την Παρασκευή. Ανάλογη τάση καταγράφουν και τα ομόλογα πιο μακράς διάρκειας.

Ενθαρρυντικά ήταν παράλληλα και τα οικονομικά στοιχεία της Δευτέρας. Ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας της Τουρκίας ενισχύθηκε στις 102,5 μονάδες τον Ιούνιο.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.