16/6/19

Σάββας Καλεντερίδης και Ιωάννης Μάζης στα Ακραία Φαινόμενα στον ΣΚΑΪ


4 σχόλια:

  1. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, ο κ. Μάζης κάνει 2 λάθη. 1) Τα περί ανοχής ή προτροπής ΗΠΑ ως απαραίτητης συνθήκης για να προχωρήσουν οι Τούρκοι και 2) τα περί επίδειξης σημαίας στην Κύπρο από ελληνικής πλευράς.

    Νομίζω πως αυτά ίσχυαν το 2000, δεν ισχύουν πια. Η Τουρκία έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Είναι εκπεφρασμένος στόχος να γίνει περιφερειακή υπερδύναμη που όλοι θα πρέπει να υπολογίζουν στην περιοχή. Η Τουρκία βρίσκεται σε διπλωματική σύγκρουση με τις ΗΠΑ και στη Συρία και στην Κύπρο, άρα το να περιμένεις ανοχή ή προτροπή είναι άτοπο. Αν μη τι άλλο, για οτιδήποτε θέσει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ, θα έχει τη στήριξη της Ρωσίας. Η Τουρκία ποντάρει ακριβώς εκεί. Θέλει να τεντώσει το σχοινί με τις ΗΠΑ, τόσο που τελικά να πάρει ανταλλάγματα. Και το γεγονός ακόμα πως από πέρισυ αύξησε 54% τις αγορές αμερικανικών ανταλλακτικών για τον τουρκικό στρατό, σημαίνει ότι είτε έχουν προβλέψει περίοδο εμπάργκο είτε το κάναν για να αυξήσουν την πειστικότητα της αντίστασής τους προς τους Αμερικανούς, δείχοντας στους Αμερικανούς το απόθεμα ως απόδειξη της πρόθεσης να τραβήξουν το σχοινί.

    2) Ως προς την επίδειξη σημαίας ελληνικού ναυτικού στην Κύπρο. Θα ήταν πειρασμός για την Τουρκία, να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο εκεί, όπου το ελληνικό ναυτικό θα βρίσκεται αβοήθητο κάτω από τουρκική αεροπορική υπεροχή και χωρίς να έχει αντιαεροπορική άμυνα περιοχής. Με λίγα λόγια, τα μεταξωτά βρακιά, θέλουν και επιδέξιους...

    Η Τουρκία προχωράει με σχέδιο, το οποίο σε γενικές γραμμές το αποκαλύπτει και δημόσια. Η θεωρία της γαλάζιας πατρίδας, δεν έγινε τυχαία ούτε τυχαία καλύπτει από Κύπρο ως Κρήτη. Και ούτε τυχαία πέρασαν από απλές γκρίζες ζώνες σε "τουρκικά νησιά υπό ελληνική κατοχή".

    Και κάτι τελευταίο. Οι Ιταλοί, τουλάχιστον όσον αφορά τυχόν τεμάχια αρμοδιότητας ΕΝΙ, να είστε σίγουροι πως δε θα δυσκολευτούν να εκβιαστούν. Υπάρχει η realpolitik άποψη που λέει "εμάς μας νοιάζει το κοίτασμα, δε μας νοιάζει τόσο αν θα είναι από την άλλη πλευρά μόνο Κύπριοι ή και Τουρκοκύπριοι ή μόνο Τούρκοι".

    Τέλος, η Ελλάδα και η Κύπρος θα έπρεπε να κινούνται πολύ πιο γρήγορα μέσα στην ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων. Δε θα αλλάξει σχέδια η Τουρκία με λεκτικές παραινέσεις της Μογκερίνι. Απλά χάνει χρόνο η ελληνική πλευρά, περιμένοντας το "θαύμα". Θαύμα δε θα έρθει. Η Τουρκία έχει ξοδέψει λεφτά και πολιτικό κεφάλαιο στα τρυπάνια και τις γαλάζιες πατρίδες και δε θα σταματήσει επειδή μαζεύτηκαν οι Med7 και έβγαλαν μια ανακοίνωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αψογος ...και λιγα λες..Δεν ξερω κ.Ουρακολουμ αν κσθεσαι το ιδιο παγωμενος με μενα ..με την αποκαλυπτικη σπολυτη αχρηστια αυτων που κυβερνουν η κυβερνησαν ..η θελουν να ξανακυβερνησουν.Αφωνος ειμαι ..τετοια κουρελια δεν γεννηθηκαν ξσνα..Τωρα πως ελπιζει ο κοσμος ειναι επισης αδηλο.Επειδη δεν εχει νοημα οτι και να πεις...οπου και να το πεις.. καθεσαι παγωμενος και κοιτας το Ναγκασακι ...πως το καταπινει το πλουτωνιο.. Η πειθαρχια εχει νοημα αν ολα ειναι νορμαλ..Εδω τιποτε δεν ειναι.Αρχιζω να σκεπτομαι σε ποιους και γιατι πειθαρχω. Για ποια αξια ?? Κι ολα δειχνουν οτι υπαρχουν χειροτερα στον δρομο...Την χανω την πειθαρχια μου αγαπητε κ Ουρακολουμ . Σημερα ..τρυπουν το βυθο της Κυπρου..θα τσιμεντωσουν σωληνες τουρκικους μετα εκει...δηλ .τουρκικη περιουσια σε χωραφι Ελληνικο..Αυριο ισως εδω...Ας μην πουμε αλλα...αφορουν την ιδια την ζωη μας πια ολα αυτα τα επιπολαια οπως τα αφησαμε να..γινουν.Εφτασαν ακομη κι εκει Ουρακολουμ αυτοι τελικα οι καραγκιοζηδες... Παιζουν εμας σαν ...ρεστα τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Δημήτρη, εγώ είμαι της παροιμίας "των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν". Δε νομίζω να υπάρχει στα παγκόσμια ιστορικά χρονικά, ούτε σε αφρικανική χώρα, περίπτωση σαν της Ελλάδας, που της ζητά ανοιχτά γείτονας 157 νησιά, έχει casus belli, γαλάζιες πατρίδες που φτάνουν κάτω από τη μισή Κρήτη και απλά παρακολουθεί και κάνει δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση.

      Αυτό κάτι λέει για το πολιτικό προσωπικό. Μάλλον λέει πως σκέφτονται κρυφά αυτό που οι κ.κ. Κοτζιάς και Σημίτης είπαν ανοιχτά.

      Βγαίνουν πρωθυπουργός, ΑΓΕΕΘΑ, Υπουργός ΄Αμυνας και λένε ότι φοβούνται θερμό επεισόδιο, ο άλλος ότι "θα πολεμήσουμε μόνοι" και ούτε θητεία αυξάνεται ούτε φαίνεται κανείς να αγχώνεται για τα εξοπλιστικά (από το 2005 πέρα από 30 F16 δεν έχει γίνει μεγάλο εξοπλιστικό συμβόλαιο) ούτε καν ολοκληρώνουν τη μετακίνηση των Πεζοναυτών που είχαν εξαγγείλει για μικροκομματικούς λόγους.

      Ο Ιταλός ναύαρχος Paolo Camillo Thaon di Revel, που ήταν κάτι σαν τον Κουντουριώτη των Ιταλών, είχε πει "Ή κυριαρχείς ή κυριαρχείσαι. Τρίτος δρόμος δε σου δίνεται". Ο Ρεβέλ στον ιταλοτουρκικό πόλεμο 1911-12, κυνήγησε τον τουρκικό στόλο και βύθιζε πλοία του από τη Λιβύη και την Ερυθρά θάλασσα, μέχρι την Πρέβεζα και στο τέλος τους έκλεισε στα Δαρδανέλλια και ήταν ο εισηγητής της κατάληψης των Δωδεκανήσων. Μέσα σε λίγα χρόνια από αντιναύαρχος έγινε ναύαρχος και μετά ΑΓΕΕΘΑ.

      Οι Έλληνες πολιτικοί, μάλλον έχει πάρει την απόφαση να κυριαρχούνται και να ελπίζουν ότι οι Αμερικανοί θα μπαίνουν πάντα στη μέση και θα ξεμπερδεύουν με ένα ευχαριστώ.

      Κι αν χάσουμε κι ένα επεισόδιο, θα φταίνε οι Αμερικανοί, οι Ευρωπαίοι, η μοίρα η κακιά, τέλος πάντως οποιοσδήποτε άλλος. Λες και οι Αμερικανοί έχουν καμιά υποχρέωση να σκοτώνονται για την Ελλάδα, επειδή οι Έλληνες προτιμούν να δίνουν λεφτά για επιδόματα αντί για την άμυνα ή λες κι η Ελλάδα είναι πολιτεία των ΗΠΑ.

      Εγώ ελπίζω η Τουρκία να κάνει η ίδια κάποιο λάθος. Η εμπιστοσύνη μου στο ελληνικό πολιτικό προσωπικό είναι ελάχιστη και η ανικανότητά του θα επηρεάσει και την έκβαση τυχόν θερμού επεισοδίου, γιατί θα είναι με το τηλέφωνο στο χέρι ζητώντας βοήθεια από τη Ουάσινγκτον μόλις πέσει η πρώτη κανονιά.

      Η Τουρκία έχει πλήρη πρωτοβουλία, η Ελλάδα κάνει κατευνασμό και άμυνα, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει σα να μη συμβαίνει τίποτα στον εξοπλιστικό τομέα και στην επάνδρωση μονάδων. Κανείς δεν κέρδισε ποτέ τίποτα αφήνοντας την πρωτοβουλία στον αντίπαλο και συνεχώς αμυνόμενος.

      Διαγραφή
    2. Η μονη σωτηρια ειναι ενα μεγαλο Τουρκικο λαθος..Επειδη την αγαπω
      την πατριδα των γονεων μου..κι ειχαμε και θυματα οικογενειακα στους αγωνες της..θλιβομαι πολυ που πονταρουμε σαν χωρα στο λαθος των εχθρων.Φαινεται πως τοση καταντια δεν ειναι δυνατον να επιτρεψει εναν αξιοπρεπη αγωνα .Αν ο Θεος το ξερει αυτο...δεν θα επιτρεψει μια τετοια κατσντια να πσει σε πολεμο.Διοτι δεν θα επιζησει ..με τοσα χαλια ..και ειδικα στις ψυχες απιστευτα χαλια.Θα δωσει διεξοδο στο λαθος των αλλων...αν μας λυπηθει.Εμας δεν θα μας λυπηθει καθολου.Αλλα αυτους τους φτωχους καημενους πολλους προγονους μας ισως ναι...Τους αδικοχαμενους νηστικους αξιοπρεπεις ανθρωπους...που πολεμησαν για ιδανικα και πιστη ..χωρις φουρνο μικροκυμματων..χωρις τζιπ...χωρις φαι...χωρις ρεημπαν γυαλια...Και δεν ταχαν αυτα σαν προφαση να μην αγωνιστουν για να τα ...σωσουν.
      Το λαθος αναμενωντας λοιπον...τι αλλο ?? ( με τρελενει αγαπητε οτι δεν υπαρχει ντροπη να νοιωθει ο πολυς κοσμος...ειναι τρομερο να γεννηθηκαν τοσοι αδιαντροποι μαζι...Ουτε ενα μαγουλο με αισθησεις δεν κοκκινιζει πουθενα και για τιποτε..Μα ουτε μια σταλα ?? )

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.