14/6/19

Δεν συζητεί με Τραμπ ο Χαμενεΐ

«Κανένα νόημα» δεν θα είχε μία απάντηση σε μήνυμα που έστειλε στο Ιράν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μέσω του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του ύπατου θρησκευτικού ηγέτη της χώρας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ιάπωνα ηγέτη, που επισκιάστηκε από τις επιθέσεις εναντίον δεξαμενοπλοίων στον Κόλπο του Ομάν.

«Δεν θεωρώ τον Τραμπ άξιο συνομιλητή και δεν έχω κάτι να του απαντήσω τώρα ή στο μέλλον», είπε ο Χαμενεΐ στον Ιάπωνα πρωθυπουργό. Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο θρησκευτικός ηγέτης χαρακτήρισε «ψεύδος» τη δέσμευση του Τραμπ ότι δεν θα επιδιώξει καθεστωτική αλλαγή στο Ιράν. «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν νιώθει ότι μπορεί να εμπιστεύεται τις ΗΠΑ και δεν θα επαναλάβει την πικρή εμπειρία των προηγούμενων διαπραγματεύσεων, που οδήγησαν στην υπογραφή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα. Κανένα σοφό και υπερήφανο έθνος δεν θα αποδεχόταν διαπραγμάτευση υπό καθεστώς πίεσης», είπε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Από τη μεριά του, ο Σίνζο Αμπε είπε στους δημοσιογράφους ότι ο ύπατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν δεσμεύθηκε ότι η χώρα του δεν φιλοδοξεί να αποκτήσει πυρηνικό οπλισμό, σύμφωνα με την πάγια θέση της Τεχεράνης ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικές εφαρμογές. Κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Ιαπωνία τον περασμένο μήνα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε καλωσορίσει την πρωτοβουλία του Ιάπωνα πρωθυπουργού για μεσολάβηση με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης με το Ιράν.

Τον περασμένο μήνα, η Ουάσιγκτον ανέστειλε τις εξαιρέσεις στις εμπορικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, που επέτρεπαν σε κάποια κράτη, μεταξύ τους η Ιαπωνία, να αγοράζουν αργό πετρέλαιο από το Ιράν. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών απαγόρευσε την περασμένη Παρασκευή σε εταιρείες να συναλλάσσονται με τον μεγαλύτερο όμιλο πετροχημικών του Ιράν, αναφέροντας ως αιτία τις σχέσεις του ομίλου με το παραστρατιωτικό επίλεκτο σώμα των Φρουρών της Επανάστασης. Απευθυνόμενος στον προσκεκλημένο του Ιάπωνα πρωθυπουργό, ο αγιατολάχ Χαμενεΐ είπε: «Ο Αμερικανός πρόεδρος επέβαλε κυρώσεις στον πετροχημικό τομέα μας μετά τη συνάντησή του με εσάς και τις συζητήσεις γύρω από το Ιράν. Είναι αυτό μήνυμα ειλικρίνειας; Η στάση αυτή δείχνει ότι επιδιώκει πραγματικές συνομιλίες; Η Ιαπωνία είναι μία σημαντική ασιατική χώρα και εάν επιθυμεί να διευρύνει τις σχέσεις της με το Ιράν, θα πρέπει να επιδείξει αποφασιστικότητα, όπως έκαναν και άλλες χώρες».

Η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει ότι η συμφωνία, που είχε υπογραφεί μεταξύ της Δύσης και Ιράν, στερείτο πυγμής και ότι η επιβολή νέων κυρώσεων ήταν αναγκαία για να οδηγήσει την Τεχεράνη σε νέα διαπραγμάτευση.


ΠΗΓΗ: reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.