27/6/19

ΑΝΑΛΥΣΗ:Πώς μπορεί να αλλάξει η «επίμαχη» τροπολογία East Med Act που "αγγίζει" την κυριαρχία της Κύπρου

Στο ΣΙΓΜΑ φιλοξενήθηκε ο Στρατηγός  εν αποστρατεία Ανδρέας Πενταράς και σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις μετά και τις τροπολογίες που υποβλήθηκαν στο νομοσχέδιο που προωθεί το Κογκρέσο, υπό την ονομασία East Med Act.
Όπως είπε «είναι θετικό στοιχείο οι τροπολογίες. Είναι βήμα προς την ψήφιση του νομοσχεδίου προκειμένου να αρχίσει η υλοποίησή του. Η τροπολογία για ρωσικά πλοία δημιουργεί κάποιο θέμα στις σχέσεις Κύπρου Ρωσίας. Υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι την ψήφιση για να προβεί η διπλωματία σε ενέργειες προκειμένου να αλλάξει η τροπολογία. Θα υπάρξουν κι άλλες τροπολογίες, αν ενημερωθεί κατάλληλα το Κογκρέσο, θα αλλάξει η διατύπωση του άρθρου αυτούΟι βοήθειες αφορούν ανθρωπιστικούς λόγους και όχι στρατιωτικές ή άλλες ενέργειες».

Κληθείς να απαντήσει «αν μπορεί η Κύπρος να πατά και στις δυο βάρκες, εννοώντας ΗΠΑ και Ρωσίας». «Αν η Κύπρος βρεθεί στο σημείο να επιλέξει, τότε ναι πρέπει να επιλέξει συμμάχους. Από το ’60 θα έπρεπε να επιλέξει. Όλα όσα συμβαίνουν στην ΑΟΖ μας οφείλεται ακριβώς στο ότι δεν επιλέξαμε στρατόπεδο.
Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ προχώρησαν στην κατάρτιση αυτού του νομοσχεδίου που σε μεγάλο βαθμό τάσσεται κατά των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ, δείχνει ότι οι Αμερικανοί έκαναν τις επιλογές τους».
«Νομίζω ότι δεν θα βρεθούμε σε αυτό το δίλημμα, εννοώντας ΗΠΑ ή Ρωσία. Οι δικές μας σχέσεις δεν χάλασαν με τη Ρωσία όταν αυτοί τάχθηκαν για παράδειγμα με την Τουρκία. Οι σχέσεις δεν πρέπει να επιδεινώνονται όταν οι χώρες εξυπηρετούν κατά καιρούς τα δικά τους συμφέροντα», επεσήμανε ο Στρατηγός.
Η Κύπρος κατέληξε είναι πολύ μικρό κράτος με μεγάλη γεωπολιτική αξία. «Έχει αποδειχθεί ότι καμιά χώρα από μόνη της δεν έχει ασφάλεια, πρέπει να έχει συνεργασία και με άλλες χώρες. Ακόμη και η ΗΠΑ το κάνει. Δεν μπορούμε εμείς να επιζητούμε ασφάλεια και να είμαστε μόνοι, ιστορικά αυτό δεν μπορεί να σταθεί. Η Μάλτα για παράδειγμα ανέθεσε την ασφάλειά της στις ΗΠΑ. Πρέπει να δούμε πως θα συμμαχήσουμε και με άλλες γειτονικές χώρες, πλην της Ελλάδας».

SigmaLive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.