15/6/19

Υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας από τον Moody's

EPA/ANDREW GOMBERT
Το κεντρικό κτήριο της Moody's στη Νέα Υόρκη
Την υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από «Ba3» σε «B1», ανακοίνωσε ο οίκος Moody’s, διατηρώντας παράλληλα το outlook σε «αρνητικό».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού ομίλου, η υποβάθμιση της τουρκικής αξιολόγησης αντανακλά τον κίνδυνο για το ισοζύγιο πληρωμών της γειτονικής χώρας, όπως και τον κίνδυνο μίας ενδεχόμενης στάσης πληρωμών.
«Οι κίνδυνοι αυτοί εξισορροπούνται, εν πολλοίς, από τον διαφοροποιημένο χαρακτήρα της οικονομίας και το μετριοπαθές επίπεδο του κρατικού χρέους» έσπευσε να προσθέσει ο Moody’s, το βράδυ της Παρασκευής.
Σε μία πρώτη αντίδραση, το υπουργείο Οικονομικών της γειτονικής χώρας, ανακοίνωσε ότι η παραπάνω απόφαση «δεν συμβαδίζει με τους βασικούς δείκτες της τουρκικής οικονομίας» και «ως εκ τούτου εγείρει ερωτηματικά για την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία της ανάλυσης του οργανισμού».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Άγκυρα βρίσκεται εν μέσω μίας οξύτατης αντιπαράθεσης με την Ουάσιγκτον, με αφορμή την πρόθεσή της να προχωρήσει στην προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.
Μάλιστα, η αμερικανική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων, εφόσον η Τουρκία παραλάβει τελικώς τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα. Μεταξύ αυτών (σ.σ. κυρώσεων), συμπεριλαμβάνεται και η αποχώρηση της Άγκυρας από το πρόγραμμα ανάπτυξης των μαχητικών πέμπτης-γενιάς F-35. 
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο.
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.