18/6/19

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τη Moody's: "Η υποβάθμιση δεν συμβαδίζει με τους δείκτες της οικονομίας της Τουρκίας"

Το τουρκικό Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Moody`s δεν συμβαδίζει με τους οικονομικούς δείκτες της χώρας. 
"Η απόφαση δεν συμβαδίζει με τους βασικούς δείκτες της τουρκικής οικονομίας και ως εκ τούτου εγείρει ερωτηματικά για την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία της ανάλυσης του οργανισμού", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου. 
Η Moody`s ανακοίνωσε την Παρασκευή την περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τουρκίας στην βαθμίδα "Β1" από "Ba3", διατηρώντας παράλληλα "αρνητική" προοπτική. Σύμφωνα με την αξιολόγηση του αμερικανικού οίκου, ο κίνδυνος κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών συνεχίζει να αυξάνεται και μαζί του και ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών από πλευράς του τουρκικού κράτους. Τον περασμένο Αύγουστο η Moody`s είχε υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας σε Ba3 -τρεις βαθμίδες στην κατηγορία `junk` (σκουπίδια).
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα επιτεθεί στους οίκους Moody`s, Standrard  & Poor`s και Fitch για τις επικρίσεις που διατυπώνουν σε βάρος της τουρκικής οικονομίας.
"Παρά τη μέτρια επιβάρυνση του δημόσιου χρέους σε σχέση με ανταγωνιστές της, η σημαντική εξάρτηση της Τουρκίας από τις εξωτερικές κεφαλαιακές ροές και τα αδύνατα συναλλαγματικά αποθέματα καθιστούν την Κυβέρνηση ιδιαίτερα ευάλωτη σε μια παρατεταμένη περίοδο οξείας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής αστάθειας", υπογραμμίζει ο αμερικανικός οίκος Moody`s.
Αυτές οι προκλήσεις, σύμφωνα με τον οίκο, με τη σειρά τους περιορίζουν την ικανότητα της Τουρκίας να εξυπηρετεί το χρέος της και αυξάνει τον κίνδυνο στάσης πληρωμών από το κράτος.
 
Πηγή: philenews/KYΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.