22/6/19

Απάντηση Τραμπ στον Ερντογάν αν παραλάβει τους S-400: Δεν θα δεις F-35, περίμενε κυρώσεις…


«Έκοψε» τα φτερά του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο με επίσημη και γραπτή δήλωση του, απάντησε στις πομπώδεις δηλώσεις του ισλαμιστή ηγέτη την Τρίτη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν θα υποστεί κυρώσεις η χώρα του, εάν εγκαταστήσει το ρωσικό σύστημα S-400 στο τουρκικό έδαφος.

Ήταν τόση η έπαρση του κ. Ερντογάν, ο οποίος λίγο-πολύ παρουσιάστηκε ότι κρατά στο χέρι του τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που προκλήθηκε μεγάλος εκνευρισμός στο Λευκό Οίκο, σύμφωνα με διπλωματική πηγή που μίλησε στην ιστοσελίδα μας υπό τον όρο της ανωνυμίας.


Η ερώτηση  της ιστοσελίδας Hellas Journal ήταν στοχευμένη και αφορούσε τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν, ειδικά για το θέμα των κυρώσεων. Ρωτήσαμε -επειδή ο Τούρκος πρόεδρος, όπως είπε, όταν υπάρχει πρόβλημα τηλεφωνεί στον κ. Τραμπ-, αν κάποιος από την αμερικανική κυβέρνηση έχει δώσει έστω και μία ένδειξη στην Άγκυρα ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις (στην περίπτωση που δεν ακυρώσει την αγορά των S-400),

Η αμερικανική πλευρά ξεκαθάρισε, ότι θα υπάρξουν πολύ πραγματικές και αρνητικές επιπτώσεις αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις αμερικανικές επιθυμίες που είναι οι εξής γνωστές:
  • -Ακύρωση της αγοράς του ρωσικού συστήματος
  • -Αγορά του αμερικανικού συστήματος Patriot.
  • -Συνέχιση της τουρκικής συμμετοχής στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, και
  • -Παραλαβή των F-35 που αγόρασε.
Διαφορετικά, εάν παραλάβει τους S-400, ακυρώνονται όλα τα υπόλοιπα και η Τουρκία μένει εκτεθειμένη στις κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA (είναι ο γνωστός νόμος για την καταπολέμηση των αντιπάλων της Αμερικής.

Με τα σημερινά δεδομένα, η αμερικανική στάση ΔΕΝ αλλάζει, αλλά ούτε και η τουρκική. Δια στόματος του κ. Ερντογάν υπογραμμίστηκε ότι ο ίδιος «δεν γλύφει εκεί που έφτυνε». Η απόφαση για την εγκατάσταση των S-400 είναι ειλημμένη. Αυτό το γεγονός τον φέρνει αντιμέτωπο με το σύνολο της αμερικανικής κυβέρνηση και την συντριπτική πλειοψηφία του Κογκρέσου, το οποίο ψήφισε ισχυρούς νόμους ώστε να μην μπορεί κανείς στην αμερικανική κυβέρνηση να αποδεχθεί την εγκατάσταση των S-400.

Σημειώνουμε ότι εάν πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση, αμέσως θα εκλείψει η συμμετοχή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 και αμέσως θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία των κυρώσεων.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε ως εξής στη γραπτή ερώτηση 
  • «Ενώ δεν πρόκειται να σχολιάσουμε ιδιωτικές διπλωματικές συνομιλίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει με συνέπεια και σαφήνεια ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει πολύ πραγματικές και αρνητικές συνέπειες εάν προχωρήσει στην απόκτηση των S-400, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των προμηθειών και της βιομηχανικής συμμετοχής στο πρόγραμμα F- 35 και την έκθεση σε κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου για την καταπολέμηση των αντιπάλων της Αμερικής (CAATSA).
  • Συνεχίζουμε να τονίζουμε τις ανησυχίες μας για το S-400 και τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει στις αμυντικές σχέσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με την Τουρκία. Παραμένουμε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε περαιτέρω συζητήσεις με την κυβέρνηση της Τουρκίας σχετικά με τις ανησυχίες μας σχετικά με την εξαγορά S-400».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.