7/6/19

Stratfor: Το οικονομικό παρελθόν της Ελλάδας στοιχειώνει το πολιτικό της μέλλον - Τα προβλήματα δεν λύνονται σε μια 4ετία

Σύμφωνα με τη Stratfor, η αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα δεν αναμένεται να φέρει την ανάκαμψη κάποια στιγμή σύντομα, δεδομένου του μεγέθους των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα
Τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα αναλύσει σε σχετική της ανάλυση της η Stratfor επισημαίνοντας ότι ακόμα και η ΝΔ νικήσει στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, αυτό δεν σημαίνει ότι θα έρθει ως εκ θαύματος η ανάκαμψη κάποια στιγμή σύντομα.
«Ανεξαρτήτως ποιος θα νικήσει στις εκλογές, η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζονται μέσα στα όρια μια εύθραυστης οικονομικής ανάκαμψης, όπου η ανεργία παραμένει υψηλή και ο τραπεζικός τομέας αδύναμος» επισημαίνει η Stratfor στην ανάλυση με τίτλο «Το οικονομικό παρελθόν της Ελλάδας στοιχειώνει ότι το πολιτικό της μέλλον».
Οι πρώτες εκλογές χωρίς μνημόνιοΓια πρώτη φορά σε μια 10ετία, οι Έλληνες ψηφοφόροι θα εκλέξουν κυβέρνηση χωρίς η χώρα να βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης.
Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανάλυση, οι αγορές έχουν αντιδράσει θετικά εν όψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη ΝΔ πρώτο κόμμα, αφού κέρδισε με 9,3 μονάδες τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.
«Αλλά παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες της αντιπολίτευσης για επιτάχυνση της ανάκαμψης της Ελλάδας μέσω πολιτικών υπέρ των επιχειρήσεων, εάν εκλεγεί, η επόμενη κυβέρνηση θα διαπιστώσει σύντομα ότι τα πολύπλοκα ζητήματα που εμποδίζουν την ανάκαμψη και τα γεωπολιτικά προβλήματα της Αθήνας δεν θα επιλυθούν σε μία θητεία» επισημαίνεται στην ανάλυση.

Η άνοδος των Συντηρητικών

Στη συνέχεια η Stratfor περιγράφει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία το 2015 και πως στη συνέχεια αναγκάστηκε να υπογράψει μνημόνιο.
Τα μέτρα λιτότητας που ακολούθησαν τα επόμενα τρία χρόνια έχουν περιορίσει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, με αποτέλεσμα να έρχεται δεύτερος μετά τη ΝΔ.
«Σε κάποιο βαθμό, ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει και το τίμημα για τη συμφωνία του 2018 με τη Βόρεια Μακεδονία για την αλλαγή του ονόματος (…) Ωστόσο, η αλλαγή του ονόματος δεν έχει αποδεκτή από τους Έλληνες ψηφοφόρους, οι οποίοι ένιωσαν προδομένοι από την κυβέρνηση τους,
Στο μεταξύ, η ΝΔ έχει εκφράσει την αντίθεση της στη συμφωνία από την πρώτη στιγμή» επισημαίνεται στην ανάλυση.
Ακόμα και οι παροχές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με στόχο να βελτιώσει τα ποσοστά αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές, όπως αποδείχθηκε από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά και των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.

Σε κινούμενη άμμο η ανάκαμψη

Στο δρόμο προς τις εκλογές του Ιουλίου, η ΝΔ έχει εστιάσει στη μείωση των φόρων, στη μείωση των δαπανών, στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.
Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί να ενισχύσει το κράτος πρόνοιας έπειτα από πολλά έτη περικοπών και αυξήσεων φόρων.
«Ωστόσο, ανεξαρτήτως από ποιο κόμμα θα είναι στην εξουσία, η επόμενη κυβέρνηση στην Αθήνα θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια ανομοιογενή οικονομική ανάκαμψη σε μια χώρα που εξακολουθεί να βγαίνει από μια δεκαετία κρίσης» επισημαίνεται στην ίδια ανάλυση.
A chart showing Greek gross domestic product from 2007 to 2018.
Αν και η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά περισσότερο από 2% φέτος, παραμένει πολύ μικρότερη από ό,τι ήταν το 2009, οπότε και χτυπήθηκε από την κρίση.
Το ίδιο ισχύει και για την αγορά εργασίας, όπου η ανεργία αν και έχει περιοριστεί, παραμένει σε πολύ υψηλότερα από επίπεδα από αυτά όπου βρισκόταν πριν την κρίση.
Στην ανάλυση γίνεται ειδικά αναφορά και τις ελληνικές τράπεζες, όπου αν και το ποσοστό των NPLs έχει υποχωρήσει τα τελευταία έτη, συνεχίζει να αποτελέσει το 45% των συνολικών δανείων των ελληνικών τραπεζών.
Αυτό θα συνεχίσει να περιορίζει τις τράπεζες όσον αφορά τη χορήγησε νέων δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αποδυναμώνοντας έτσι έναν από τους κύριους παράγοντες της οικονομικής ανάπτυξης. 
«Για να βελτιωθούν οι συνθήκες πίστωσης στη χώρα, η επόμενη κυβέρνηση στην Αθήνα θα πρέπει συνεπώς να συνεργαστεί με τις ελληνικές τράπεζες για νέα σχέδια με στόχο την επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων» επισημαίνουν οι αναλυτές της Stratfor.
«Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, οι εκλογές της 7ης Ιουλίου θα αποτελέσουν ακόμα ένα βήμα προς την διαδικασία αργή εξομάλυνσης της Ελλάδας έπειτα από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης. 
Αλλά ακόμα και αν η ΝΔ κερδίσει όπως αναμένεται, η αλλαγή στην κυβέρνηση δεν θα οδηγήσει σε μια θαυματουργή ανάκαμψη σύντομα δεδομένου του μεγέθους και του πλήθους των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό» καταλήγει η ίδια ανάλυση.


www.bankingnews.gr

1 σχόλιο:

  1. Ε,βέβαια!!!
    Ασε πρώτα να σαπίσουν οι ΗΠΑ με την βοήθεια της τουρκιάς το Ιράν και μετά βλέπουμε.
    Που σημαίνει ότι δεν φτάνουν τα 4 τέσσερα χρόνια γιά κάτι τέτοιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.