16/6/19

Stratfor : Το οικονομικό παρελθόν της Ελλάδας στοιχειώνει το μέλλον

Ακόμα και αν κερδίσει η ΝΔ στις επικείμενες εκλογές, η αλλαγή ηγεσίας στη χώρα δεν θα φέρει με... θαύμα την ανάκαμψη. Η υπαρξιακή κρίση της ελληνικής οικονομίας και οι εύθραυστες ισορροπίες με την Τουρκία.

Για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, οι Έλληνες ψηφοφόροι θα ψηφίσουν για κυβέρνηση χωρίς η χώρα τους να βρίσκεται σε πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης.
Οι αγορές αντιδρούν θετικά εν αναμονή των εκλογών της 7ης Ιουλίου καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία εξασφαλίζει μια ακόμα νίκη, μετά την ξεκάθαρη ήττα του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Όμως παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για επιτάχυνση της ανάκαμψης της Ελλάδας μέσω φιλικών προς τις επιχειρήσεις πολιτικών, αν εκλεγεί, οι ηγέτες της ΝΔ σύντομα θα δουν πως τα περίπλοκα ζητήματα που ενισχύουν τα οικονομικά προβλήματα της Αθήνας και οι γεωπολιτικοί περιορισμοί δεν θα επιλυθούν σε μια θητεία – ή και αρκετές θητείες.

Η άνοδος των Συντηρητικών

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το αριστερό του κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέλαβαν την εξουσία της χώρας το 2015 με μια εντολή να επαναδιαπραγματευτούν το τεράστιο χρέος της Ελλάδας. Αυτή η δέσμευση, ωστόσο, ήταν βραχύβια: έξι μήνες αργότερα, η Αθήνα δέχθηκε ένα νέο πακέτο διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η  διάσωση έδωσε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη και να ανακτήσει κάποιον βαθμό οικονομικής σταθερότητας. Όμως το τίμημα ήταν οι μη δημοφιλείς αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών, προκειμένου να ανταποκριθεί στην απαίτηση των πιστωτών η Ελλάδα να διατηρήσει πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ της – έναν στόχο στον οποίον η Αθήνα υπεραπέδωσε πολλές φορές, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα άγγιξε το 4,5% του ΑΕΠ το 2018.

Για τη συνέχεια Euro2Day

1 σχόλιο:

  1. Ποια διασωση ρε γαιδουρια; Γαλλογερμανικες τραπεζες εσωσαν και χρεωκοπησαν τον Ελληνικο λαο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.