22/7/19

Αξιωματικός που δείλιασε και πρόδωσε κατά την εισβολή στην Κύπρο το 1974 και ο Αβέρωφ τον έστειλε Ναυτικό Ακόλουθο στις ΗΠΑ

Ἡ τορπιλλάκατος, τὴν ὁποία ὑπονόμευσε ὁ Ὑποπλοίαρχος Κανδαλέπας, μὴν τυχὸν καὶ τὸν διατάξουν ἀπὸ τὴν ΝΔΚ νὰ ἐπιτεθῇ κι αὐτὸς ὅπως ὁ Τσομάκης ἐναντίον τοῦ ἀποβατικοῦ στόλου.
Στοὺς ναῦτες εἶπε: «Ἐὰν σᾶς ἐρωτήσουν ποῦ εἶμαι, πεῖτε ὅτι πῆγα μὲ τὸν Τσαταλὸ (ἕτερος Ὑποπλοίαρχος) στὴν Ἁμμόχωστο γιὰ τσιγάρα. 
Ὅταν κάποτε ἐρωτήθη γιὰ τὸ πῶς νοιώθει μὲ αὐτὴν τὴν πράξη δειλίας του, ἐκεῖνος ἀπήντησε: «Ἐγω τοὐλάχιστον ζῶ»! 
Μὲ τὴν ἐπιστροφή του στὴν Ἑλλάδα μετὰ τὴν κατάπαυση τοῦ πυρός, τὸ Ἑλλαδικὸ Κράτος τῶν Καραμανλῆ-Μαύρου-Ἀβέρωφ τὸν ἔστειλε Ναυτικὸ Ἀκόλουθο στὶς ΗΠΑ, ὅπως καὶ τὸν Ὑπολοχαγὸ τῆς ΕΛΔΥΚ, τὸν: «Ἀρνοῦμαι νὰ ἐκτελέσω τὴν διαταγὴ γιατὶ ἔχω γυναῖκα καὶ παιδιά», μὲ τὸν ἐπαναπατρισμό του, τὸν μετέθεσε ἐκπαιδευτὴ στὴν ΣΣΕ…
Αὐτὰ δὲν τὰ λέει κάποιος!!! 
Υ.Γ.  Ἡ ἐν λόγῳ τορπιλλάκατος ἐκτίθεται ὡς λάφυρο Πολέμου στὸ Τουρκικὸ Πολεμικὸ Μουσεῖο.


ΠΗΓΗ: http://neakeratsiniou.blogspot.com/2017/07/1974.html#ixzz5M48fnQbn

50 σχόλια:

  1. Ευτυχώς που αυτός και όλοι όσοι πρόδωσαν την Κύπρο τιμωρήθηκαν κι έτσι αποφύγαμε άλλες προδοσίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τιμωρήθηκαν όσοι έπεσαν υπερ πίστεως και οι οικογενειές τους. Τιμωρήθηκαν οι αιχμαλώτισθέντες,από εμάς τους υπολοίπους κανείς δεν τιμωρήθηκε και όπως γράφουν,τιμήθηκαν.

      Διαγραφή
  2. Πιο προδοτική και εγκληματική,ακόμα και από αυτούς που,είτε από δειλία-ανεπάρκεια-πρόδωσαν,είτε από στυγνό υπολογισμό και στενά ατομικά συμφέροντα,υπήρξε και συνεχίζει να υπάρχει ακόμα,η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ.Αυτή "εκπαίδευσε" μέρα τη μέρα,στιγμή τη στιγμή έναν ολόκληρο λαό,τον ελληνικό,στη λοβιτούρα,στην ευκολία στην αποφυγή της ευθύνης και γενικά,στην "καλοπέραση".Σε εισαγωγικά,διότι δεν ήταν ποτέ πραγματική καλοπέραση.Ηταν μαιμουδισμός,που επιβλήθηκε απ'έξω με μεσάζοντες και εμπόρους την πολιτική και επιχειρηματική ελίτ της χώρας.Τώρα,η κατάσταση αλλάζει ή με εμπνευσμένο και πατριώτη ηγέτη,ή το χειρότερο,με ξεσηκωμό των Deskamisados,των ξεπλυμένων.Προτιμώ το πρώτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την τελευταία φορά ποιτιμωρηθηκαν προδότες ήταν οι έξι στο Γουδί το 1923.Έκτοτε ούτε οι δωσίλογοι της κατοχής ούτε τα ανδρείκελα της χούντας ούτε αυτοί που χφεωκοπησαν τη χώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι έξι στου Γουδή (και όχι "στο Γουδί") ήσαν απλώς εξιλαστήρια θύματα, που πλήρωσαν για μια θνησιγενή εκστρατεία. Άλλωστε, τώρα έχουν πια αθωωθεί, οπότε ουδείς δικαιούται να τούς αποκαλεί προδότες.

      Διαγραφή
    2. Αθωώθηκαν όχι ώς πρός τίς Πράξεις αλλά μέ τήν Στημένη Δικολαβίστικη Γνωμάτευση πώς δέν τηρήθηκαν Άπαντες οι Δικονομικοί Κανόνες. Ήταν , Είναι καί θά Παραμείνουν στόν Αιώνα τόν Άπαντα ΠΡΟΔΟΤΕΣ.

      Διαγραφή
    3. ΄Ετσι για να φρεσκάρουμε λίγο την μνήμη:
      1. Ο Γούναρης δολοφονήθηκε χωρίς να "απολογηθεί" όντας με 40,6 πυρετό αφού είχε προσβληθεί από τύφο. Προσέτι δε, του απαγορεύθηκε η πρόσβαση στον χαρτοφύλακά του ο οποίος περιείχε τηλεγραφήματα κ.α. υλικό.
      2.Ο Χατζανέστης είχε αναλάβει την Αρχιστρατηγία μόλις 2 μήνες πρίν,ενώ ο πρίν από αυτόν αρχιστράτηγος επί (20) είκοσι μήνες Παπούλας, κατέθετε ως "μάρτυρας κατηγορίας" εναντίον του...
      3.Πρόεδρος του στρατοδικείου ο Οθωναίος. Αρχηγός του δολοφονικού αποσπάσματος ο Αντ/χης Σπαής, ενώ την χαριστική βολή έδωσε ο λοχίας Γιακουμής ο οποίος τον Οκτώβριο του 1924 τουφεκίστηκε ως ληστής έξω από την Θεσσαλονίκη.
      ΄Ολα αυτά μπροστά στα μάτια στρατιωτών, χωροφυλάκων και μιας ομάδας μεσηλίκων προσφύγων, μισθοφόρων των "κρατούντων"...
      Οι λυκάνθρωποι έσυραν τα πτώματα των γενναίων στο έδαφος και τα φορτώνουν σε φορτηγό προκειμένου να τα μεταφέρουν για ταφή.
      Στις 9/12 κατά την διάρκεια συλλαλητηρίου των Βασιλοφρόνων, τρομοκρατημένοι από την συμμετοχή του λαού σε αυτό, οι υπεύθυνοι "αμυνίται" διατάζουν πυρ κατά του αόπλου πλήθους σκοτώνοντας 50 πολίτες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά...
      Ο Λευτεράκης είναι ο ηθικός αυτουργός του εγκλήματος, αλλά το αίμα των ΑΘΩΩΝ δεν μπορεί να το βγάλει από το κεφάλι του, αυτός και οι φυγάδες της Μ. Ασίας...
      Υ.Γ.: Στις 3-2-1929 ο "εθνάρχις" απέστειλε επιστολή (δήλωση μετανοίας) στον Π. Τσαλδάρη με την οποία προσπαθούσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα...
      Να μην παραλείψω: Να χαίρεστε τον "εθνάρχι" σας.

      Διαγραφή
    4. @ DAMATRIOS

      Διάβασες το άρθρο, πού έδωσα; Προφανώς όχι. Διαβασέ το, λοιπόν, όπως και τούτο, για να μορφώσεις γνώμη, αν θέλεις να σε παίρνουν στα σοβαρά. Εν τω μεταξύ κι επειδή μάλλον δεν το καταλαβαίνεις, μπορείς να μηνυθείς για περιύβριση νεκρών, συκοφαντική σπίλωση μνήμης κλπ. Αν κάποιος συγγενής, ή άλλος το θελήσει, το ψευδώνυμο δεν σε σώζει με τίποτε. Πίστεψέ με.

      Διαγραφή
    5. Ο κυρίως υπεύθυνος της Μικρασιατικής καταστροφής, ο γερμανοδουλος βλαξ Κωνσταντίνος δεν στάλθηκε στου Γουδή

      Διαγραφή
    6. Ένα τελευταίο και τελείωσα με το θέμα: Πολύ εύκολα και πολύ συχνά χρησιμοποιείται η λέξη "προδότης", "προδοσία" και μάλιστα "εσχάτη" (πλειστάκις γραμμένη με "αισχάτη"), από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν την σημασία της. Προδότης είναι αυτός που ενεργεί προδοτικά, δηλαδή ενεργεί εν γνώσει του εις βάρος τής πατρίδος, δι' ίδιον όφελος. Βεβαίως, υπάρχουν κι άλλες ερμηνείες κατά περίσταση, αλλά αυτή νομίζω ότι μάς καλύπτει στην παρούσα συζήτηση και για συζητήσεις επί τής τρεχούσης πολιτικής.

      Διαγραφή
    7. Γερμανόδουλος και βλάξ αυτός που υπερδιπλασίασε την Ελλάδα...Τελικά η λεγομένη και "δημοκρατική παράταξη" βρίθει επιχειρημάτων...Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με μία "επιστολή".
      "Σπεύδω να προτρέψω την κυβέρνηση της Α.Μ. να παρέμβει για να αποτρέψει την επάνοδο στην Ελλάδα του Κωνσταντίνου. Μια λύση θα ήταν να σχηματίσω κυβέρνηση υπό την πλήρη προστασία της κυβέρνησης της Αυτού Μεγαλειότητας. Ως εναλλακτική λύση έχω προτείνει ο τέως Βασιλιάς να παραιτηθεί υπέρ του διαδόχου Γεωργίου. ΄Αν η κυβέρνηση της Α.Μ. έχει ταυτόσημες(!!!! δικά μου τα θαυμαστικά) απόψεις και το θέσει ώς όρο για την παροχή σε συνεχή βάση οικονομικής βοηθείας, πιστεύω ότι η κυβέρνηση (της Ελλάδας) θα συμφωνήσει και θα εξυπηρετηθεί με τον καλύτερο τρόπο το αμοιβαίο (!!!! ξανά δικά μου) συμφέρον μας"
      Ποιός υπογράφει την ανωτέρω επιστολή προς την κυβέρνηση της Α.Μ.;

      Διαγραφή
    8. Και μετά τις καταστροφές κάτι τέτοιους "εθνάρχιδες" τους κάνετε πλατείες, λεωφόρους, αεροδρόμια, ανδριάντες στον περίβολο της βουλής κ.α. αηδίες.
      Εν πάσει περιπτώσει το σταματώ εδώ γιατί είμαστε και εκτός θέματος αφού το άρθρο αφορά αυτόν που παρέδωσε τα όπλα στους τούρκους και η κυβέρνηση του "κείται μακράν" τον έστειλε κατόπιν να υποστηρίξει τα Εθνικά Δίκαια της Πατρίδος, εκείθεν του Ατλαντικού...

      Διαγραφή
    9. @ Δημήτριος
      Μήπως μπορείτε να με παραπέμψετε στις πηγές σας που καταρρίπτουν την εικόνα του Ελ. Βενιζέλου ως εθνάρχη; Με ενδιαφέρει να διαβάσω και την άποψη που δε μαθαίνουμε στα σχολεία.

      Διαγραφή
    10. Υπάρχει ενα καλό βιβλιο μεταξύ αλλων του Κώστα Μπαρμπη με τιτλο εθνάρχης η ολετηρας!

      Διαγραφή
    11. Nativist. Δεν αθωώθηκαν, αλλά λόγο νέων στοιχείων των οποίων δεν είχαν υπόψιν τους οι στρατοδίκες, έπαψε η δίωξή τους λόγο παραγραφής. Η δίκη δεν ήταν δυνατών να επαναληφθεί γιατί όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν αποβιώσει. Δεν ξέρουμε πιο θα ήταν το αποτέλεσμα. Με πιο σύνθημα εξελέγη η παράταξη του Γούναρη, τηρήθηκαν οι προεκλογικές εξαγγελίες; Και όχι μόνο, παρά το κρίσιμο σημείο στο οποίο είχαν φτάσει τα πράγματα, αυτός σκέφτηκε μικροπολιτικά και επανέφερε τον βασιλιά, προκαλώντας την αντίδραση των συμμάχων και επιβάλλοντας οικονομικό αποκλεισμό στην χώρα και δίνοντας τους αφορμή να συμπαραταχθούν με τους Τούρκους. Αντικατέστησε τους βενιζελικούς αξιωματικούς με άπειρους και κατώτερης επιχειρησιακά αξίας βασιλικούς. Στο τέλος δε στις διαπραγματεύσεις με τους συμμάχους για τον τερματισμό της εκστρατείας και λόγο στο αδιέξοδο στο οποίο είχε φέρει τα πράγματα δέχτηκε να εγκαταλείψει την Μικρά Ασία και τους εκεί Έλληνες! Τώρα θα μου πεις άλλο ανικανότητα και άλλο προδοσία! Κάποιος έπρεπε να πληρώσει για τη καταστροφή. @Δημήτριος. Τον Βενιζέλο δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις για την μικρασιατική εκστρατεία, γιατί έκανε ότι ακριβώς και στους νικηφόρους βαλκανικούς πολέμους και στον Α'ΠΠ. Προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί τις διεθνείς συγκυρίες, πρωθυπουργός μιας μικρής χώρας που δεν είχε μεγάλη έως καθόλου δυνατότητα επιβολής των εθνικών επιδιώξεων, έναντι των μεγάλων δυνάμεων. Χάρις σ'αυτόν χρωστά η Ελλάδα τον διπλασιασμό των εδαφών της. Κυρίως δεν μπορούμε να κρίνουμε αποφάσεις που πάρθηκαν σε ένα εντελώς διαφορετικό κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον από το σημερινό. Τώρα όσον αφορά για το θέμα του άρθρου, η Ελλάδα κατά καιρούς έχει αναδείξει μεγάλους ήρωες (Ν.Κατούντας,Μπικάκης) αλλά και προδότες, όπως ο συγκεκριμένος "αξιωματικός". Έχω την εντύπωση πως η κυβέρνηση Καραμανλή, έχοντας υπόψιν της την στάση των ΗΠΑ και ΗΒ, θέλησε να κλείσει το ζήτημα και να το κουκουλώσει όπως όπως, φοβούμενη την επανάληψη καταστάσεων Μικρασιατικής καταστροφής, χωρίς να διαταράξει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας που δεν ξέρω κατά πόσο τις έλεγχε!

      Διαγραφή
    12. σύντροφε Λαθουρη ούτε ο αγγλόδουλος βλαξ; μπενιζελόν δεν στάλθηκε στου Γουδή... το αντίθετο μάλιστα!!!

      Διαγραφή
    13. Στο μεταξύ οι φίλοι του "εθνάρχι" σας βομβάρδιζαν τα Ανάκτορα:https://www.newsbomb.gr/ellada/story/874726/vrethike-ovida-ston-kipo-toy-proedrikoy-megaroy-amesi-kinitopoiisi-toy-stratoy-pics

      Διαγραφή
    14. Dx
      η κυβέρνηση Γούναρη, όταν έριχνε αυτό το σύνθημα, δεν είχε καμιά πληροφόρηση περί του μετώπου, πόσο είχε διευρυνθεί και ποιές ήταν οι συνθήκες που αντιμετώπιζε ο ΕΣ. Ετσι βρέθηκε αντί ενός μετώπου 80 χιλ βάθους, να έχει εκτοξευθεί στα 250 χιλ. και φυσικά ενστερνίστηκε αυτό που θα έκανε ο κάθε στρατός (Στρ. Ιστορία όλων των στρατών), όχι δηλαδή την κατάληψη εδάφους, αλλά τον εγκλωβισμό του αντιπάλου και την καταστροφή του.
      Δεν είχε την πολυτέλεια και δεν έκανε καμιά αλλαγή σε επίπεδο μάχιμων σχηματισμών (πχ Πλαστήρας, Οθωναίος, Γονατάς, κλπ ήταν στο μέτωπο). Αναπληρώθηκαν οι θέσεις όσων εγκατέλειψαν το στράτευμα (πχ Κονδύλης, Πάγκαλος, κλπ) οι οποίοι πήγαν στην Κων/λη και εξέδιδαν εφημερίδα, την οπία ανατύπωναν οι Τούρκοι και πέταγαν τα αεροπλάνα τους στα στρατεύματά μας. Αλλαξε τον Αρχιστράτηγο για δείγματα ανικανότητας, αλλά άφησε άθικτο το επιτελείο, ακθώς Επιτελάρχης συνέχισε να είναι αυτό το καθήκι ο Σαρήγιαννης με τα αριηλίθια στη σύλληψη σχέδια επιχειρήσεων (εγκλωβισμός και αποδεκάτιση ΒΣΣ)
      Όσο για τον Βασιλέα Κων/νο, διάβασε τον Ντριό ο οποίος εντρύφησε στα αρχεία του ΥΠΕΞ της χώρας του για να δείς ότι ήταν εξ αρχής αποφασισμένο με κάποιο τρόπο να τον επαναφέρουν και τότε να θέσουν θέμα μη απόδοσης όσων είχαν υποσχεθεί για την συμμετοχή μας στον ΑΠΠ, και τα της Συνθήκης των Σεβρών.
      Όσο για το αν μπορούμε να κατηγορήσουμε τον Βενιζέλο για τη Μικρασιατική καταστροφή, ας μας πεί κάποιος πως αποτιμάται το γεγονός ότι ο κεμάλ μας πολεμούσε με τα χρήματα που πήρε από τον Λένιν (3 δις εκείνη την εποχή όταν ολόκληρο Αβέρωφ στοίχιζε 70 εκατομύρια) με αποτέλεσμα να αγοράσει όλο το πολεμικό υλικό των ιταλών και των γάλλων και το κυριώτερο να """νοικιάσει"" τους γάλλους πυροβολητές για τα τελευταίου τύπου κανόνια, αυτά που θέρισαν τον ΕΣ στη μάχη του Σαγγαρίου, όταν ενώ όλα είχαν κριθεί οι τεράστιες απώλειες και οι διαταγές του μεσιέ σαρήγιαννη διέταξαν την αναστροφή της πορείας προς Αγκυρα.
      Και φυσικά μη ξεχνάμε το κυριώτερο. Όλοι οι στασιαστές του 1922, θα αντιμετώπιζαν στρατοδικεία για μη εκτέλεση διαταγών και για αδικαιολόγητη υποχώρηση πρό του εχθρού με αποτέλεσμα την αποδεκάτιση του ΒΣΣ.

      Διαγραφή
    15. Δηλαδή δεν υπήρχαν αξιωματικοί στο στράτευμα φίλα προσκείμενοι στο Λαϊκό κόμμα, που να ενημέρωναν για την κατάστασή; Πριν λίγο καιρό ήταν υπουργός αλλά και πρωθυπουργός. Κάτι δηλαδή σαν το "λεφτά υπάρχουν" του ΓΑΠ, τηρουμένων των αναλογιών! Την αφορμή για αλλαγή στάσης των συμμάχων την έδωσε ο ίδιος με την επαναφορά του Κωνσταντίνου. Μέχρι τότε ο Βενιζέλος με την πολιτική του το απέτρεπε. Που ήταν η διορατικότητα και πολιτική οξυδέρκεια του ανδρός; Την οποία διέθετε ο Βενιζέλος, ώστε να αποτρέψει τέτοιες καταστάσεις; Τώρα όσον αφορά την βοήθεια που πρόσφερε ο Λένιν στον κεμάλ θα εννοείς πως ήταν αποτέλεσμα της συμμετοχής της Ελλάδας στην εκστρατεία στην Κριμαία. Όταν συμμετέχεις σε μια συμμαχία έχεις και υποχρεώσεις όχι μόνο απαιτήσεις. Ούτως ή άλλως οι Ρώσοι όπως και οι Ιταλοί που τότε κατείχαν και τα Δωδεκάνησα, ήταν ανταγωνιστές μας στην περιοχή και εχθρικά διακείμενοι. Θα έπρεπε να ανοίξει μέτωπο με Ιταλία και Ρωσία. Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν χρησιμοποιήθηκε το πολεμικό ναυτικό.

      Διαγραφή
    16. Με το δικό σου σκεπτικό, πως ο μεγάλος αυτός πολιτικός ανήρ δεν κατάλαβε ότι συμμετέχοντας στην εκστρατεία της Κριμαίας μας έβαζε απέναντι από την Ρωσία, πόσο μάλλον όταν εμείς δεν απέχουμε αυτής κάποιες χιλιάδες χιλιόμετρα όπως οι Αγγλογάλλοι , αλλά είμασταν ήδη παραθαλάσσιοι γείτονες στον Εύξεινο Πόντο?΄
      Ή την εμπλοκή που συνεπαγόταν η αποβίβασή μας στη Σμύρνη, όταν οι χώρες που συνυπέγραψαν την συνθήκη των Σεβρών και είχαν υποχρέωση να την επιβάλλουν, μας κούνησαν κοροιδευτικά το μαντήλι και μας έστειλαν στο στόμα του λύκου?
      Και εν τέλει δεν μπορείς να υπερασπίζεσαι έναν τύπο που διοργάνωσε το μεγαλύτερο πάρτι των Παρισίων τις ημέρες της τραγωδίας της Σμύρνης. Εκτός αν ήταν κι αυτό μέσα στην οξυδέρκεια του ανδρός.

      Διαγραφή
  4. δεν χρειαζονται σχολια.συμβαινουν αυτα.ασ μεινουμε ομως με τουσ ηρωες 1974 και ασ μην ασχοληθωμεν με ελαχιστους δειλους.αυτοι εχουν και δικαιολογια.οι λοιποι στρατηγοι των αθηνων καραμανλης αβερωφ ομως .ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ.
    ανθρωποι ειναι και η δειλια ειναι μεσα στην ανθρωπινη φυση.το θαρρος ειναι χαρισμα ηγετου.
    οι μετεπειτα ομως προαγωγες πρεσβειες κλπ δειχνουν το χειριστο, δηλ ποιοι παρουσιασθησαν ως προτυπα απο μεταπολιτευτικες κυβερνησεις δηλ οι δελοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. «Ἀρνοῦμαι νὰ ἐκτελέσω τὴν διαταγὴ γιατὶ ἔχω γυναῖκα καὶ παιδιά»


    Τότε (αν δεν ήθελες τον ιδιωτικό τομέα) γιατί δεν πήγαινες πάλι δημόσιος υπάλληλος αλλά σε άλλη υπηρεσία? Αστυνομικός και στρατιωτικός είναι επαγγέλματα που μεταξύ άλλων έχουν να κάνουν με όπλα. Τους κινδύνους όταν δίνεις 18 και 22 χρονών τον όρκο τους ξέρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά!Και κάτι ακόμα: Πώς βαθμολογούνται, πώς κρίνονται, πώς αξιολογούνται τελικά, οι διατάσσοντες; Ευθύνη κατά την γνώμη μου, έχουν και οι κριτές,οι αξιολογητές τους απ'την στιγμή που μπαίνουν στην στρατιωτική σχολή. Όποιος κριθεί ανεπαρκής, γενικά,να γίνει αποθηκαριος στα μετόπισθεν

      Διαγραφή
  6. Παιδιά, για να σας κάνω να σκεφτείτε για πράγματα που δε θα διαβάσετε στα ελληνικά βιβλία ιστορίας,αλλά βρίσκονται ανάμεσα από τις γραμμές θα υποβάλλω το εξής ερώτημα .Πού ήταν το θωρηκτο Αβέρωφ όταν επί δύο εβδομάδες περίμεναν οι μικρασιατες στην προκυμαία της Σμύρνης? Ή μήπως είχαμε χάσει και την κυριαρχία στο Αιγαίο?Αυτοί που αθωωσαν τους έξι είναι οι ίδιοι που λένε ότι "συνωστήσθηκαν" οι έλληνες στη Σμύρνη.Καντε αντιπαράθεση με τη Δουνκερκη (δείτε και τη σχετική ταινία, αξίζει.Θα νιωσετε τον πατριωτισμο ενός έθνους στην πιο μαύρη ώρα της ιστορίας του) Όσο λοιπόν βρίσκονταν παγιδευμενοι οι δικοί μας και
    τους εσφαζαν οι Τούρκοι (5-10 χιλιάδες υπολογίζεται οι νεκροί στη Σμύρνη) εμείς δεν κουνησαμε ούτε δάχτυλο για να τους βοηθήσουμε.. Δε στείλαμε ούτε μια ψαροβαρκα από τα γειτονικα νησιά. Φυσικά όπως πάντα μας φταίνε οι ξένοι που κοίταζανε από το λιμάνι χωρίς να επεμβουν.Σ ένα από τα πλοία ήταν παρατηρητής και ο Χέμινγουεη.Γραφει ότι λίγες κανονιες θ άκουσαν να τους σώσουν.Οι ξένοι δεν είχαν εντολή και η Ελλάς όπως πάντα απουσα. Φαίνεται ότι όπως και στην Κύπρο θεωρούσε ότι η Σμύρνη είναι μακριά για μια ανθρωπιστική επιχείρηση διάσωσης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην Δουνκέρκη ειχαν εγκλωβιστεί Βρετανοί. Στην προκυμαία της Μ.Α είχαν εγκλωβιστεί Μικρασιάτες. Σου κάνει εντύπωση ότι οι Έλληνες δεν νοιάστηκαν για κανένα όταν είναι γνωστό πως συμπεριφέρθηκαν σε όσους Μικρασιάτες, Πόντιους, Αρμένιους κλπ κατέφυγαν στην Ελλάδα; Ας μην αναφερθούμε και στους Έλληνες Εβραίους.

      Διαγραφή
    2. Πριν διαβάσεις ανάμεσα στις γραμμές, διάβασε πρώτα τος ίδιες τις γραμμές. Γνωστά είναι αυτά, λίγο-πολύ.

      Διαγραφή
    3. Για να πάει μετά στο 1943, και να ξαναδιαβάσει τα ίδια ονόματα ως κινηματίες άλλη μιά φορά στην Αλεξάνδρεια, εν μέσω πολέμου και λίγο πρίν την μάχη του Ελ Αλαμέιν. Μιά φορά προδότης για πάντα προδότης. Γιατί πολλοί αμελούν να διαβάσουν ΟΛΑ τα βιβλία και όχι μόνο όσα σερβίρει η καθεκυστια τάξη.

      Διαγραφή
  7. (Υ.Γ. Η εν λόγω τορπιλλάκατος εκτίθεται ως λάφυρο Πολέμου στὸ Τουρκικὸ Πολεμικὸ Μουσείο)....Αυτό τό υστερόγραφο.. είναι σαν μιά μαχαιρια στήν καρδιά τού κάθε Έλληνα Πατριώτη.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συγχαρητηρια στην μεγαλη π@@@@@@α τον Αβερωφ
    Ειχε αξιο συνεργατη οΕθναρχης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τέτοιες ώρες, τέτοια λόγια... Αυτόν τον αντάμοιψαν κιόλας. Δεν είναι μόνο αυτά. Υπάρχει και σε κείμενο και σε συνέντευξη στο youtube, αναφορά του Δημήτριου Αλευρομάγειρου σε ολόκληρες μονάδες της ΕΦ, που ο διοικητής γύριζε μια στιγμή την πλάτη και την επομένη που ξαναγύριζε δεν υπήρχε πια μονάδα (είχαν λιποτακτήσει όλοι).

    Και το ερώτημα είναι, τα σημερινά παιδιά είναι πιο σκληραγωγημένα; Φοβάμαι πως όχι. Άρα η Ελλάδα δεν πρέπει να φτάσει ξανά στο σημείο του να πρέπει να δει ποιος θα πάει για τσιγάρα και ποιος όχι, γιατί έναντι αριθμητικά υπέρτερου αντιπάλου, δεν υπάρχει πολυτέλεια να πάνε πολλοί για τσιγάρα... Αλλά φοβάμαι πως θα πάνε.

    Πάντως, οι Έλληνες πολιτικοί, είμαι πεπεισμένος, πως θα προτιμήσουν να κάνουν το Σημίτη, αν δουν ότι η αποτροπή απέτυχε. Βέβαια κάνουν και το καλύτερο για να αποτύχει, εδώ και 14 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. εις το σημερα λοιπον.
    ο γεγοναι γεγοναι
    οι ιστορικοι ας αναλαβουν επιτελους να μας πουν την αληθεια. εμεις απλα θα πρεπει βαδισωμεν εμπροσθεν.
    ο καθεις ας συνεισφερει αναλογως. πρωτιστως το συμφερον της ελλαδος.και εγω διερωτωμαι δια χειρισμον μικρασιατικου θεματος απο ελληνικες κυβερνησεις. διαβαζω, βλεπω βιντεο αλλα δεν μπορω να βγαλω ακρη. οι μεν κατηγορουν τους δε.
    πρεπει ομως αυτο να τελειωνει.
    τωρα ας κινηθωμεν σωστα συντεταγμενα.πρωτιστως θα πρεπι να παψει η δικαιολογια του τυπου ,..παρνενβησαν οι ξενοι...
    αρα οι ξενοι θα πρεπει να σταματησουν να ανακατευονται. κατα λοιπα ισχυρη αμυνα,παραδειγματα πλησιον μας και μακροθςν πολλα.
    το δικαιον το γνωριζει μονον ο θεος. σημερα ειναι μερα πενθους .αυτο που εγινε το 1974 ειναι ονειδος.ιερα υποχρεωσις να ξεπλυθει η εντροπη.
    τελος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Από την Κυρήνεια βγήκαν δύο τορπιλλάκατοι και βυθίστηκαν, με 9 χαμένους από τους 20 άνδρες...Ανάμεσα στους χαμένους ο Διοικητής της Τ/Α-3 ο κος Τσομάκης.

    Ωστόσο:
    "Θα πρέπει κάποτε να δοθεί στη δημοσιότητα η απάντηση στο εξής ερώτημα: ο ναυτικός διοικητής, όταν διέταξε τον απόπλου τον δύο τορπιλακάτων είχε την διαβεβαίωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ότι θα σπεύσουν σε βοήθειά του ελληνικά υποβρύχια που έπλεαν ανοιχτά της Ρόδου; Αν η απάντηση είναι θετική, τότε γιατί τα ελληνικά υποβρύχια δεν έφθασαν ΠΟΤΕ στις Κυπριακές ακτές, προκειμένου να εμποδίσουν τα τουρκικά αποβατικά και να υποστηρίξουν την αποστολή της μικρής ναυτικής δύναμης που απέπλευσε από το λιμάνι της Κυρήνειας; Ποιος πρόδωσε και δεν έπραξε το καθήκον του;"

    Να σας δώσω την απάντηση ;

    Ο ΑΓΕΝ κος Αραπάκης κατόπιν προτροπών του κου Σίσκο...

    Γιατί να κινδυνεύσει ο κος Κανδαλέπας και ο Διοικητής της (ΝΔΚ) κος Παπαδάκης;
    Και τα πληρώματα των υπόλοιπων Τ/Α;

    "Ωστόσο το αεροναυτικό σκέλος του Σχέδιου Άμυνας Κύπρου (ΣΑΚ) ΑΦΡΟΔΙΤΗ ουδέποτε υλοποιήθηκε [9], επιτρέποντας την κήρυξη από την Τουρκία «ζώνης ναυτικού και αεροπορικού αποκλεισμού» σε περιοχή 40 ναυτικών μιλίων περιμετρικά της νήσου και την ανεμπόδιστη αποβίβαση στρατευμάτων. Οι υπόλοιπες τορπιλάκατοι παρέμειναν αδρανείς πέριξ της ΝΒΧ(Ναυτική βάση Χρυσούλη) καθ΄όλη τη διάρκεια του ΑΤΤΙΛΑ 1 (20-22 Ιουλίου 1974), χωρίς να προωθηθούν σε θέσεις αποκρύψεως. Σύμφωνα με τον Δοικητή της ΝΔΚ, «η μία τορπιλλάκατος με κυβερνήτη τον Τσαταλό μόλις ξεκίνησε το πρωί «έπαθε» βλάβη, την οποία δεν μου κατανόμασε, και επέστρεψε στην ΝΒΧ όπου το πλήρωμα την εγκατέλειψε και πήγαν στις εγκαταστάσεις της βάσεως. Η δεύτερη με κυβερνήτη τον Κανδαλέπα, στην οποία επέβαινε και ο Παπαδάκης έπλευσε προς το λιμάνι Αμμοχώστου (τελείως αντίθετη πορεία από την περιοχή αποκρύψεως) και προσάραξε στην ακτή, εγκαταληφθείσα από όλους τους επιβαίνοντες, που επέστρεψαν στην ΝΒΧ με την βοήθεια πλωτού μέσου που ζήτησαν και τους έστειλαν από την βάση». [10] Στο Πολεμικό Ημερολόγιο της ΝΔΚ σημειώνεται: «210120 Η Τ/Α-2 εξοκείλει εις ακτήν βορείως του ξενοδοχείου ΣΑΛΑΜΙΣ το δε προσωπικό της μετά του επιβαίνοντος εις αυτήν Διοικητού ΔΠΑ παραλαμβάνεται από την λέμβον Α99 και μεταφέρεται εις ΝΒΧ. Το περίεργον τούτο ατύχημα της Τ/Α-2 θα αποτελέσει θέμα μελλοντικών ανακρίσεων»(πως!!!). "


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ...συνέχεια

    Και οι "ηλίθιοι" που πολέμησαν εξ'αιτίας του κου Κίσσινγκερ :

    "Στο ΝΣ Κερήνειας, μετά την απώλεια των δύο Τ/Α, αλλά και το καρδιακό επεισόδιο που υπέστη ο Υποδιοικητής Σημαιοφόρος ΣΕΑ/Μ Β.Πετρόπουλος, ανέλαβε την διοίκηση ο Αρχικελευστής Τ/ΠΒ Τ. Γαλιάτσος. Το προσωπικό του Σταθμού υπό τον Γαλιάτσο πολέμησε ηρωικά, βάλλοντας με τα αντιαεροπορικά εναντίον των Τουρκικών αεροσκαφών, και αρνήθηκε να εγκαταλείψει τον Σταθμό όταν στις 22 Ιουλίου και αφού όλα είχαν χαθεί, ο Διοικητής ΝΔΚ τους συνέστησε να αποχωρήσουν και να κινηθούν ανατολικά ώστε να συνενωθούν με τις εκεί ευρισκόμενες δυνάμεις των καταδρομέων. Τα πρώτα Τουρκικά τμήματα μπήκαν στην πόλη που είχε εγκαταλειφθεί εκτός από τον Ν. Σταθμό περί τις 14:00. Στις 16:00 ο Γαλιάτσος ανέφερε ότι ένα άρμα μάχης και ένα Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού με 15 στρατιώτες και 2 Αξιωματικούς Τούρκους προσέγγισαν την πύλη του φρουρίου και τους κάλεσαν να υποστείλουν την Ελληνική σημαία και να παραδοθούν. Οι Υπαξιωματικοί και οι ναύτες του Σταθμού τους απάντησαν με καταιγισμό πυρών και χειροβομβίδων και φόνευσαν περί τους δέκα, καταστρέφοντας το τεθωρακισμένο. Το άρμα απομακρύνθηκε. Όλο το βράδυ της 22ας τελούσαν υπό πολιορκία από τους Τούρκους που τους καλούσαν να παραδοθούν. Το πρωί της επομένης 23 Ιουλίου, αφού κατέστρεψαν το υλικό του Σταθμού, διέφυγαν κινούμενοι στις στοές του κάστρου, μετά από πορεία πέντε ωρών συνενώθηκαν με τους καταδρομείς, και υποχώρησαν στην Λευκωσία. Οι Αρχικελευστής Η/Ν Χ. Γιαβρούτας και ναύτης Χ. Αντωνίου έχασαν τον προσανατολισμό τους κατά την διαφυγή και συνελήφθησαν αιχμάλωτοι από τους Τούρκους."

    Πηγές:
    http://e-amyna.com/%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%AF%CE%BA%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BD%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA/

    http://athina984.gr/wp-site/2019/07/20/kypros-afieroma-stin-tragodia-toy-1974/

    Κάτι ανάλογο δεν κάνει ο κος Πάϊατ όταν απευθύνεται στους ιπταμένους της Π.Α. λέγοντάς τους περίπου αυτά :"θα πρέπει να μοιραστεί η Ελλάδα τους υδρογονάνθρακες με την τουρκία γιατί έχουμε χρέος αμφότεροι να κρατήσουμε την τουρκία δεμένη στην Δύση";

    Μμμμ;

    Θα μας σώσουν οι οχιές (Viper);
    Μα αυτές μας δαγκώνουν συνεχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Μάριε, σε μια σοβαρή χώρα, το τι έγινε στην Κύπρο, θα είχε αναλάβει να το πει δικαστική έρευνα. Δεν έγινε, για να μην την πληρώσει κανείς. Το μόνο σίγουρο που βρέθηκε αμέσως και συμφώνησαν όλοι, είναι ότι έφταιξε ο Κίσσινγκερ και αν ήταν δυνατόν, όλοι θα τον έβαζαν φυλακή.

      Από τη στιγμή που το πόρισμα τελικά το βγάζουν πολιτικοί, ύστερα από 40 χρόνια, το αποτέλεσμα θα είναι προιόν πολιτικής επεξεργασίας και αμφιβόλου αξιοπιστίας.

      https://library.parliament.gr/Portals/6/ebooks/fakelos_kyproy_tomos_A/tomos2/assets/common/downloads/fakelos_kyprou_tomos1.pdf

      Επίσης ενδιαφέρον.
      https://www.onalert.gr/enoples-dynameis/o-bonanos-milouse-san-toutkos-stratigos/101859/

      Από τη στιγμή, που εσύ νομίζεις πως είσαι ο Γκουντέριαν και ξαφνικά όλα τα σχέδιά σου τινάζονται στον αέρα, αυτό που επικρατεί είναι χάος και ο καθένας προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών. O Αραπάκης (ναύαρχος), τα έριξε στο Μπονάνο. Ο Μπονάνος στον Ιωαννίδη. To ΓΕΕΦ στο ελληνικό ΓΕΕΘΑ. Μετά άλλοι είπαν τον Αραπάκη πράκτορα, γιατί οι Αμερικανοί συνδιαλέγονταν μαζί του. Ο Αραπάκης δικαιολογήθηκε πως δεν εύρισκαν οι Αμερικανοί (νομίζω νύχτα) το Μπονάνο ή τον Ιωαννίδη, που ήταν εξαφανισμένοι και αυτός ως αγγλομαθής ανέλαβε να τους μιλήσει.

      Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Αμερικανοί δεν ήταν φιλικοί. Από και και πέρα και να έφταιξε κάποιος μη Αμερικανός, περασμένα ξεχασμένα, είναι μακαρίτες όλοι οι εμπλεκόμενοι.

      Η Ελλάδα είναι η χώρα που δεν πληρώνει ποτέ κανείς, γιατί πάντα φταίνε άλλοι. Δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσει ποτέ και κανείς στην Ελλάδα για τίποτα, άλλωστε, ακόμα κι αν κατέβει ο Θεός και πει "αυτό έγινε".

      Διαγραφή
  13. Με την ασφάλεια της χρονικής απόστασης κανείς μπορεί να κάνει κρίσεις. Φυσικά η πράξη είναι δειλία όπως και να την δεις. Πρέπει όμως να καταλάβουμε όλο το ιστορικό πλαίσιο που οδήγησε εκεί τα πράγματα. Δύο τορπίλες θα έκαναν την διαφορά; Μάλλον όχι. Στο φάκελο της Κύπρου αναφέρεται από κάποιον στρατιωτικό πως ένας απίστευτος αριθμός ταγμάτων της Εθνικής Φρουράς διαλύθηκαν χωρίς επαφή με τον εχθρό. Αυτό είναι ένα γεγονός αλλά το θέμα είναι να δούμε τις αιτίες που οδηγηθήκαμε εκεί. Πολλές φορές οι άνθρωποι εκεί αναλάμβαναν ατομικό οπλισμό και έφευγαν με αυτόν για να πάνε στο χωριό τους αφήνοντας μόνους τους αξιωματικούς τους. Αυτό ναι είναι αλήθεια αναφέρεται στον φάκελο της Κύπρου. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να καταλάβει κανείς πως όλοι αυτοί ζούσαν σε μια κοινωνία πρώτα χωρισμένη σε Έλληνες και Τούρκους που σταδιακά προστέθηκε ο διαχωρισμός Μακαριακός – Ενωτικός. Μετά το πραξικόπημα έγινε εκεί κανονικός εμφύλιος, με πάρα πολλά θύματα για το μέγεθος του Νησιού. Υπάρχουν στο σχετικό φάκελο όλες οι απώλειες ονομαστικά. Υπήρχε απίστευτη ανασφάλεια. Μικτά χωριά ή χωριά κοντά σε τουρκοκυπριακούς θύλακες. Οι περισσότεροι μέσα στην ανασφάλειά τους προτίμησαν να αμυνθούν τους άμεσους συγγενείς τους και όχι οργανωμένα την πατρίδα. Εκ των πραγμάτων δεν υπήρχε “μέτωπο”. Όλα αυτά οδήγησαν στην πλήρη αποδιοργάνωση της άμυνας. Είναι χαρακτηριστικό πως στον Αττίλα 2 η ΕΛΔΥΚ είχε περίπου ίσο αριθμό νεκρών με την επιστρατευμένη Εθνική Φρουρά που ήταν πολλαπλάσια. Λίγο το νεαρό του στρατεύματος στην Κύπρο όπου λειτουργούσε υποτυπωδώς από το 1960 λίγο η ανεπάρκεια του εξοπλισμού λίγο η πεποίθηση ότι όλα είναι προδιαγεγραμμένα. Ήρθε αυτή η καταστροφή. Αν κάτι θα μπορούσε να την ανατρέψει είναι η εθνική ομοψυχία. Μπορούμε να παθιαζόμαστε με την Μικρασιατική Εκστρατεία πριν εκατό χρόνια, το εθνικό μας σπορ του διχασμού όμως τότε όπως και το ‘74 ή ακόμα και σήμερα περιμένει να φέρει την επόμενη καταστροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. άν η προδοσία και η τιμωρία των προδοτών ή ολιγορούντων ήταν απλή υπόθεση, θα είχαμε βρεί όλα τα στοιχεία απλά και μόνο ανοίγοντας το φάκελλο "Κύπρος 1974" εδώ και 45 χρόνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @dx: Ο Βενιζέλος σας ήταν που έταζε την Θράκη στους Βούλγαρους. ΄Οσο για την καταστροφή στην Μ. Ασία οράτε επιστολή του Ι. Μεταξά προς τον "εθνάρχι" την οποία ασφαλώς και δεν έλαβε υπόψη του, αφού αυτό του επέβαλαν οι φίλοι του της "εγκάρδιας": Οιαδήποτε προσάρτησις τμήματος μικρού ή μεγάλου, της Μ. Ασίας θα επέβαλλεν αναγκαστικώς μακράν και σκληράν εκστρατείαν προς το εσωτερικόν. Ο Ελληνικός Στρατός θα υποχρεούτο να καταδιώξη τους Τούρκους ενδότερον, όπου θα ευρίσκετο μεταξύ εχθρικού εντελώς πληθυσμού, διότι ο Ελληνισμός ευρίσκεται συμπαγής εις τα δυτικά παράλια. Προελαύνων ούτως ο Ελληνικός Στρατός, οσονδήποτε ισχυρός και αν ήτο, θα εξησθένει αναγκαστικώς, υποχρεούμενος να εγκαταλείπη φρουρούς δια την προστασίαν των πλευρών του και των γραμμών συγκοινωνιών του.
    Αντιθέτως, οι Τούρκοι, μαχόμενοι εις τον τόπον των, με τα ιδικάς γραμμάς, θα ήσαν εις θέσιν να εκλέξωσι και την στιγμήν και την θέσιν επιθέσεως, ήτις θα συνέτριβε τα Ελληνικάς δυνάμεις. Και εάν ακόμη η Ελλάς περιωρίζετο να καταλάβη μόνον την Σμύρνην με την ενδοχώραν της, το έργον της διατηρήσεως της πέραν της θαλάσσης κτήσεως αυτής, ενώπιον της συνεχούς απειλής των Τούρκων, θα απετέλει διαρκή εξάντλησιν δια την Ελλάδα τόσον των στρατιωτικών, όσον και των οικονομικών της δυνάμεων.
    Συνεπώς, οιονδήποτε στρατιωτικόν εγχείρημα ημών εις τον χώρον της Μ. Ασίας δεν θα είναι μόνον πράξις καταστροφική, αλλά πράξις οιονεί αυτοκτονίας.
    Ιωάννης Μεταξάς προς τον Ελ. Βενιζέλο, Φεβρουάριος 1915.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από το αποτέλεσμα κρίνετε ο συγκεκριμένος άνδρας. Και αυτό είναι ότι διπλασίασε την Ελλάδα. Τώρα τι έλεγε εν μέσο των διαπραγματεύσεων, για να επιτύχει το βέλτιστο εθνικά, λίγη σημασία έχουν. Το αν ήταν αναγκαία η επιχείρηση στην Μικρά Ασία εξηγείτε και από τους λόγους για τους οποίους έγινε ο λεγόμενος ατυχής πόλεμος το 1897. Η ύπαρξη συμπαγών Ελληνικών πληθυσμών στα εδάφη της οθωμανικής αυτοκρατορίας, που θα λοξοκοιτάζει προς το ελεύθερο Ελληνικό κράτος, θα ήταν διαρκής αφορμή, για προστριβές με άμεσο αντίκτυπο στους εκεί πληθυσμούς, που θα συμπαρέσυρε την Ελλάδα, να πραγματοποιήσει την εκστρατεία. Η ίδια η ύπαρξη του Ελληνικού κράτους ήταν πρόβλημα για αυτούς τους πληθυσμούς. Οι Νεότουρκοι αποδεδειγμένα ιστορικά, άρχισαν να προετοιμάζουν τους απάνθρωπους διωγμούς κατά του γηγενή από χιλιάδων χρόνων Ελληνικού στοιχείου, από τις αρχές του 20ου αιώνα, πολύ πριν την απόβαση στην Σμύρνη. Με την αμέριστη βοήθεια βέβαια των Γερμανών.

      Διαγραφή
    2. Εντάξει. Ο Μπένι διπλασίασε την Ελλάδα...

      Διαγραφή
  16. 1)Λιποταξία εν καιρώ πολέμου δεν τιμωρείται με την ποινή του θανάτου? Αυτό που έκανε δεν ήταν λιποταξία?

    2)Όταν το αμερικανικό αεροπλανοφόρο, USS Franklin (CV-13), στις 7/11/1944, κτυπήθηκε από ιαπωνικό αεροσκάφος, είχε 807 νεκρούς και 487 τραυματίες. Υπήρξε κόλαση φωτιάς, από τις εκρήξεις. Ο υποναύαρχος κυβερνήτης του πλοίου έμεινε ακλόνητος την θέση του, έσωσε το πλοίο και παρασημοφορήθηκε για ηρωϊσμό. Όσοι πήδηξαν λόγω της φωτιάς ή έπεσαν από το ωστικό κύμα των εκρήξεων στην θάλασσα και επιβίωσαν, κρατήθηκαν και παραλίγο να δικαστούν για λιποταξία, διότι εγκατέλειψαν το πλοίο χωρίς να έχουν διαταχθεί.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Leslie_E._Gehres

    3)Έρχονται προφανώς πολύ δύσκολες ημέρες. Εάν οι Έλληνες αξιωματικοί δεν υιοθετήσουν το ηρωϊκό "Κωνσταντἠ θα πεθάνεις" του Κανάρη, που είπε πρίν ανατινάξει την τουρκική ναυαρχίδα, αλίμονο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Διαβάζοντας το σχόλιό σου θυμήθηκα ένα άρθρο των ημερών που το έγραψε ο Ομήρου. Ενα άρθρο όπου φαινόταν πώς ο τύπος δεν ζούσε την εισβολή, αλλά τον εμφύλιο που ξέσπασε μεταξύ ενωτικών -ανθενωτικών, μεταξύ του εφεδρικού του μακαρίου και των Μονάδων που υπάκουαν στην νέα κυβέρνηση πλέον. Η εισβολή για αυτόν ερχόταν σε δεύτερη μοίρα. και φαντάζομαι ότι έτσι πολιτεύθηκε σε όλη του τη ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κοντά στον κανδαλέπα, είναι και ο ""αεροπόρος ""τζογάνης, ένας που ""έχασε"" το χρόνο ένταξης στον σχηματισμό της Μοίρας Νίκη των NORATLAS και π/γ στη Ρόδο.
    Τώρα, το ότι αυτοί που τον ακολουθούσαν εντάχθηκαν κανονικά στο σχηματισμό, φαίνεται ότι δεν ήταν ικανή και αναγκαία συνθήκη για -τουλάχιστον- αποστρατεία, αλλά ήταν ΒΑΣΙΚΟ προσόν ανάδειξής του σε Α/ΓΕΑ και εν συνεχεία σε Α/ΓΕΕΘΑ την εποχή σημίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ειναι και η .....Κοντσιτα....Ευθυμα...Ειναι και το ...ροκεντρολ....ειναι και τα Χαρβαρντ...Γεηλ....και Καρδιτσομαγουλες....ειναι και τα Ελ Σι Οου....Καιμπριτζ...κλπ....ειναι και τα ...Παμπ....( μεγαλες διαδρομες απ την ..Κσρδιτσα...)....ειναι γενικα και οι ζαντες αλουμινιου - Βισμουθιου...με αεροτομη....( απο αλλα χωρια χαι κλας ανεβασματα)...Ειναι πολλα ..εμπειροπολεμα καβουρδιστηρια...ΠΑΜΕ....φυγαμε...μπαινουμε...βγαινουμε...κοιταμε την ...Αυγη το πρωι στην εαρινη ησημερια....κλπ...Λογικα ειμαστε ανικητοι....δεν παιζομαστε με τιποτε...Ειναι και οι ..φεμινιστριες...σε ολα ισοι ...στον πολεμο εσεις...εμεις μονο ερωτα.. και λεφτα..η πρωθυπουργινες....( Φωφη μου ).
    Ολα καλα....συμπολεμιστες Σπαρτιατες ..
    Αυτα ειναι η ...λοξη φαλαγγα....( εντελως λοξη)....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλα εκαναν και τον εστειλαν στην Αμερικη. Εκει ηταν η πηγη του...γυρισε στην..μητρωα γη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Και το Χανδρινό που γύρισε πίσω να πολεμήσει τον στείλανε Τουρκία! Κλασσικά εικονογραφημένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.