22/7/19

Φλόγα ελπίδας μέσα από τα ερείπια του μαύρου Ιούλη - 4+1 σωστικές ενέργειες για την Κύπρο

Ξενής Ξενοφώντος
Τα παθήματα δυστυχώς δεν έχουν γίνει μαθήματα, με την ανησυχία μας να μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο
Στην ιστορική διαδρομή των δύο τελευταίων αιώνων της Κύπρου, ο Ιούλιος σημαδεύθηκε ως μαύρος μήνας που έπαιξε άχαρο ρόλο στη μοίρα του κυπριακού Ελληνισμού.
Την 9η Ιουλίου 1821, με εντολή τού, τότε, Τούρκου Κυβερνήτη της Κύπρου, διενεργήθηκαν άγριες σφαγές σε βάρος των Ελλήνων Κυπρίων με πρωταρχικό στόχο να σκορπίσουν τον τρόμο και να καταστείλουν κάθε ίχνος λαϊκής εξέγερσης και δυναμικής συμπαράστασης προς τους επαναστατημένους Έλληνες.
Στις 15 Ιουλίου 1974, με τον κυπριακό Eλληνισμό διχασμένο, με τα λαϊκά μίση και πάθη να «μεγαλουργούν» και τις σχέσεις Αθηνών [Χούντα] - Λευκωσίας να κινούνται μεταξύ σφύρας και άκμονος, ανατράπηκε με πραξικόπημα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχεπίσκοπος Μακάριος, με τον αδελφοκτόνο σπαραγμό να κορυφώνεται. Με πρόσχημα την ανατροπή της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο, η Τουρκία εισέβαλε στις 20 Ιουλίου στην ανυπεράσπιστη και προδομένη Κύπρο, σκοτώνοντας, λεηλατώντας, βιάζοντας και εν τέλει κατακτώντας διά της μεθόδου της κανονιοφόρου το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στις 11 Ιουλίου 2011, δεκατρείς στρατιωτικοί και πυροσβέστες έχασαν με μακάβριο τρόπο τη ζωή τους όταν έσπευσαν να κατασβέσουν τη φωτιά που εκδηλώθηκε στη Ναυτική Βάση κοντά στο Μαρί, λόγω έκρηξης μέρους των 88 εμπορευματοκιβωτίων με πυρίτιδα, που με πολλή ελαφρότητα και μεγάλη δόση πολιτικής απερισκεψίας, αποθηκεύθηκαν δίπλα στο εν λόγω στρατόπεδο, το οποίο γειτνιάζει με τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού. Οι υλικές ζημιές άγγιξαν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.
4+1 σωστικές ενέργειες για την Κύπρο
Προκειμένου να αποφύγουμε νέες τραγωδίες και τραγικές περιπέτειες, απαιτείται:
  1. Συνεχής σφυρηλάτηση της ομοψυχίας και της ενότητας μεταξύ των πολιτών αλλά και των πολιτικών δυνάμεων του τόπου
  2. Ειλικρινής συνεργασία Αθηνών – Λευκωσίας για αντιμετώπιση της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής (ΑΟΖ, Αιγαίο, Κυπριακό, κ.λπ).
  3. Η κυπριακή Πολιτεία να απαλλαγεί από τα σύνδρομα της ευθυνοφοβίας και της τσαπατσουλιάς αναδιοργανώνοντας την κρατική μηχανή σε όλα τα επίπεδα, ενισχύοντας ουσιαστικά τους νευραλγικούς θεσμούς του κράτους
  4. Ξεκαθάρισμα των θέσεών μας στο Κυπριακό, έτσι ώστε όλα τα κόμματα με ενιαία και καθαρή φωνή να στηρίζουν τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις συνομιλίες για το Κυπριακό και στις ευρωπαϊκές - διεθνείς πρωτοβουλίες για προάσπιση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  5. Θωράκιση με όλα τα μέσα της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία αποτελεί το πολυτιμότερο νομικό εργαλείο για διεκδίκηση των δικαίων μας, με ορθή επίλυση του Κυπριακού και ενίσχυση της θέσης μας ως ισότιμου εταίρου στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, που αποτελεί όχι μόνο την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου αλλά και τον σημαντικότερο εγγυητή της ασφάλειας και των ανθρωπίνων αξιών στον πλανήτη.
Σε αντίθετη περίπτωση, η μελλοντική μας πορεία είναι προδιαγεγραμμένη και συνδεδεμένη με νέες τραγωδίες και εθνικές ήττες.
*Δημοσιογράφος
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.