29/7/19

Για 45 χρόνια, λάθη, αυταπάτες, ψευδαισθήσεις.1974 – Η «συνεργασία Βρετανίας/Τουρκίας» με την «συγκατάθεση Μακαρίου»!


της Φανούλας Αργυρού*
Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος έφθασε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Αγγλίας,  Lyneham το πρωί  της 17ης Ιουλίου 1974 βάση της  «προγραμματισμένης» από τους Βρετανούς διάσωσή του μέσω βάσεων. Τον παρέλαβαν αξιωματούχοι του Φορειν ΄Οφις με επικεφαλής τον κ. David Ennals, υφυπουργό στο υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας.
Σε  δημοσιογραφική,  σύμφωνα με την αναφορά των αξιωματούχων, δήλωσε  ότι ήθελε τους Έλληνες αξιωματικούς να φύγουν από την Κύπρο και επέμενε με έντονο ύφος ότι ο ίδιος ήταν ο εκλεγμένος πρόεδρος και ήταν ξεκάθαρο από τις δηλώσεις του ότι οι ελπίδες του βασίζονται όχι μόνο πάνω στα Ηνωμένα ΄Εθνη  αλλά σε πιέσεις πάνω στην ελληνική κυβέρνηση από τις άλλες δύο «εγγυήτριες» δυνάμεις.
Υποστήριζε διάλυση της Εθνικής Φρουράς και σχέδιο δράσης του ήταν να πάρει ένα ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας που να κάνει ξεκάθαρο ότι ο ίδιος είναι ο νομικά εκλεγμένος πρόεδρος της Κύπρου και το οποίο να καλεί την ελληνική κυβέρνηση a) να αποσύρει όλους τους αξιωματικούς και στρατιωτικά άρματά της και b)  να μην αναγνωρίσει το Σαμψών.
(Η  διάλυση της Ε.Φ ήταν τουρκικό αίτημα προς τον Cyrus Vance το Νοέμβριο του 1967, τότε ο Μακάριος το απέρριπτε. Επίσης το υποστήριζε και ο ΄Υπ. Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, 4.12.1967 βλέπε βιβλίο της γράφουσας « Διζωνική vs Δημοκρατία» 2019).
Επικίνδυνες αυταπάτες Μακαρίου
Έλεγε στους Βρετανούς ότι δεν πίστευε οι Τούρκοι είχαν οποιαδήποτε δικαιολογία για μονομερή επέμβαση. Παλαιότερα ο λόγος που ήθελαν να επέμβουν ήταν για να αποτρέψουν την ένωση ή να εμποδίσουν εξελίξεις που δεν δεχόταν η τουρκοκυπριακή κοινότητα. ΄Όμως αυτά δεν ήσαν κύρια θέματα για την ώρα…
Συνάντηση Μακαρίου και Harold Wilson – Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις 2.30 μ.μ. ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος συνοδευόμενος από τον ΄Υπ. Αρμοστή Κώστα Ασσιώτη συναντήθηκε  με τον βρετανό πρωθυπουργό Harold Wilson  εν τη παρουσία των  αξιωματούχων C. D. Wiggin και λόρδου  Bridges. Αντιγράφω εδώ από το βιβλίο του κ. Κώστα Ν. Χατζηκωστή « Εξι Προεδρικά Πορτραίτα»:
«…Ο Βρετανός πρωθυπουργός «ψάρεψε» το Μακάριο για το πώς θα αντιδρούσαν Ρωσία, Ελλάδα και Τουρκία. Ο Μακάριος με τις μη πολιτικές, μη διπλωματικές, μη νηφάλιες απαντήσεις του, επικεντρωνόταν στο πως ο ίδιος θα συνεχίσει να αναγνωρίζεται ως Πρόεδρος της ΚΔ και όχι ο Σαμψών! Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν έχασε την ευκαιρία και αντέτεινε στον Μακάριο ότι η Ελλάδα είχε εισβάλει στην Κύπρο. Ο Μακάριος συμφώνησε. Το σχετικό εμπιστευτικό έγγραφο επί λέξει: «Ο πρωθυπουργός υπόδειξε ότι θα μπορούσε κανείς να πει ότι το γεγονός ( το πραξικόπημα) είχε κάποια χαρακτηριστικά εισβολής.  Ο πρόεδρος Μακάριος συμφώνησε». Είναι ολοφάνερο ότι η συζήτηση, αυτή όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων από τα μυστικά αρχεία των Άγγλων, υπήρξε ο πρόλογος για την ομιλία του Μακαρίου στα Ηνωμένα Έθνη λίγες μέρες αργότερα… Η ομιλία του τη 19η Ιουλίου 1974…  είναι ένα από τα κείμενα που σφράγισαν τη σύγχρονη κυπριακή ιστορία.
Η ψυχική του κατάσταση, όπως διατυπώθηκε στην ιστορική εκείνη ομιλία, εξέφρασε απελπισία και αγανάκτηση που σε ορισμένα σημεία είχε υπερβεί τα όρια της ηγετικής ψυχραιμίας και της εθναρχικής σοφίας. Παραθέτω εδώ το σημείο που  μιλά για κίνδυνο στη ζωή τω Τουρκοκυπρίων και έμμεσα καλεί τις Εγγυήτριες Δυνάμεις να επέμβουν συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της Τουρκίας.
«Καλώ το Συμβούλιο Ασφαλείας να χρησιμοποιήσει όλους τους τρόπους και τα εις την διάθεσή του μέσα, ώστε η  συνταγματική τάξη εν Κύπρω και τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού της Κύπρου να αποκατασταθούν άνευ καθυστερήσεως. Καθώς έχω ήδη δηλώσει, τα γεγονότα εις Κύπρον δεν αποτελούν εσωτερική υπόθεση των Ελλήνων της Κύπρου. Οι Τούρκοι της Κύπρου επηρεάζονται επίσης. Το πραξικόπημα της Ελληνικής Χούντας είναι μια εισβολή. Και εκ των συνεπειών της θα υποφέρει όλος ο λαός της Κύπρου αμφότεροι Έλληνες και Τούρκοι».
Το χαρακτηριστικό της Χούντας ως «εισβολή» θα χρησιμοποιήσει στη συνέχεια η Τουρκία ως δικαιολογία για την εισβολή… Τα χαράματα της 20ης Ιουλίου η τουρκικά αεροπορία βομβάρδισε στρατιωτικούς στόχους στην Κερύνεια και Λευκωσία…»
Στην ομιλία του ο Μακάριος αναφέρθηκε 7 φορές σε εισβολή από την Ελλάδα και ότι θεωρούσε τον κίνδυνο από την Τουρκία μικρότερο από εκείνο των Ελλήνων αξιωματικών… Η ομιλία σε ελληνική μετάφραση στο βιβλίο του κ. Κώστα N. Χατζηκωστή.
Ο Βρετανός ΄Υπ. Αρμοστής Stephen Olver  (και ο αμερικανός Joseph Sisco)  είχε ήδη διαψεύσει  τους ισχυρισμούς Μακαρίου. Στις 18 Ιουλίου είχε ενημερώσει το Φόρειν ¨Οφις, πρεσβείες  Άγκυρας, Βόνης, Παρίσι, Μόσχας, Ουάσιγκτον, βρετανική αντιπροσωπεία στην Νέα Υόρκη, και στο ΝΑΤΟ και στο αρχηγείο βρετανικών δυνάμεων Μέσης Ανατολής (βάση Ακρωτηρίου), ότι δεν είχε καμία μα καμία μαρτυρία για οποιονδήποτε άμεσο κίνδυνο για την τουρκοκυπριακή κοινότητα και αυτά με διαβεβαιώσεις από τον Τουρκοκύπριο υπουργός ‘Αμυνας, κ. Orek…
«Συνεργασία Βρετανίας/Τουρκίας» (δηλαδή εισβολή!)  «με την συγκατάθεση Μακαρίου»! Το Φόρειν ΄Οφις  δέσμευσε διπλά  το Μακάριο!
Ο Μακάριος, λίγο αργότερα, όμως, σε δεύτερη συνάντηση, αυτή τη φορά στο  Φόρειν ΄Οφις με τον ΥΠΕΞ Τζέιμς Κάλλαχαν τους  έδωσε και την  «συγκατάθεσή του» για «συνεργασία Βρετανίας/Τουρκίας». Στην πρώτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό τον είχαν δεσμεύσει να επιτεθεί της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως εισβολέα.  Σ΄αυτή τη συνάντηση τον δέσμευσαν ακόμα περισσότερο εξασφαλίζοντας  την «συναίνεση» του για τη στάση τους έναντι των τουρκικών εισβολών που θα ακολουθούσαν. Ως ιστορικό γεγονός οι Βρετανοί έδωσαν το πράσινο φώς την ίδια μέρα στον Ετσεβίτ να εισβάλει φθάνει να μην ενοχλούσε τις βάσεις των…  Ο Μακάριος είπε ότι εξαρτιόταν από την Βρετανία και την Τουρκία  να πιέσουν τους Έλληνες με κάθε τρόπο για την επαναφορά του στάτους κβο πριν το πραξικόπημα…  ότι μια επιτροπή από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις μπορούσε να επιβλέψει νέες εκλογές… Ο Callaghan ρώτησε ποιο θα είναι το μέλλον της Εθνικής Φρουράς. Ο Μακάριος είπε δεν ήθελε να έχει στρατό.  Οι Έλληνες είχαν πει ότι χρειαζόταν στρατός από φόβο τουρκικής εισβολής.  Ήταν ξεκάθαρο ότι υπήρχε μεγαλύτερος κίνδυνος από την Ελλάδα…
«Ο κ. Callaghan τον  ρώτησε κατά πόσο θα υπήρχε κατανόηση στην Κύπρο στο να δουλέψουμε (Βρετανοί) στενά με τους Τούρκους στην τρέχουσα κατάσταση. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος απάντησε μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό γίνεται με την δική του συναίνεση», γράφει το πρακτικό. (Η υπογράμμιση της συγγραφέως).
(“Mr Callaghan asked whether there would be understanding in Cyprus for our working closely with the Turks in the current situation.  Archbishop Makarios replied that we could say that this was being done with his consent”.) …
Ο Κάλλαχαν του είπε ότι θα ενημέρωνε και τον Δρ. Χένρι Κίσσιγκερ για όσα λέχθηκαν.
(Περισσότερα για το έγγραφο  αυτό, που πρώτη φορά δημοσιεύει η γράφουσα,   στο τελευταίο της βιβλίο  « Διζωνική vs Δημοκρατία 2019).
 
Τα πρακτικά της δεύτερης συνάντησης Αρχ. Μακαρίου 17.7.1974 στο Φόρειν Όφις
Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του Faruk Ahmet Barutçu (υπεύθυνου των Κυπριακών Υποθέσεων στο τουρκικό ΥΠΕΞ και που συνόδευσε τον Μπ. Ετσεβίτ στο Λονδίνο στις 17 Ιουλίου 1974, και που δημοσίευσε η «Σημερινή» το 1993,  η τουρκική αντιπροσωπεία συναντήθηκε στα Ηνωμένα ΄Εθνη με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, κατ΄εντολή Ετσεβίτ πριν την ομιλία του Μακαρίου. 
 «…Επιδίωξή μας ήταν να πείσουμε το Μακάριο να μην καταφερθεί εναντίον της Τουρκίας κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας… Ο Μακάριος ξεγελάστηκε. Χάρηκε πάρα πολύ από την πρωτοβουλία του Ολτσάι και παρακάλεσε την τουρκική αντιπροσωπία να διαβιβάσει στην τουρκική κυβέρνηση τα αισθήματα ευγνωμοσύνης και υποχρέωσής του… Ο Μακάριος είχε πέσει στη θάλασσα και αναζητούσε σανίδα σωτηρίας. Έβλεπε την Τουρκία σαν δύναμη σωτηρίας. Έπρεπε λοιπόν να εκμεταλλευτούμε την αδυναμία του πράγμα που έγινε…»
Ψήφισμα 353 20 Ιουλίου 1974
Λανθασμένα και παραπλανητικά λέγεται ότι το ψήφισμα 353 της 20ης  Ιουλίου 1974 καταδικάζει την τουρκική εισβολή.  Το ψήφισμα αυτό όπως και τα υπόλοιπα, που γράφουν οι Βρετανοί, πουθενά δεν ονομάζει την Τουρκία ως εισβολέα ή αναφέρεται σε τουρκικά κατοχικά στρατεύματα.  Και αυτό όχι άσχετο με τις δεσμεύσεις Μακαρίου προς Βρετανούς…
Γράφει: «Έχοντας ακούσει τις δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και των αντιπροσώπων της Κύπρου, της Τουρκίας, της Ελλάδος και άλλων κρατών-μελών, καταδικάζει το ξέσπασμα βίας και το συνεχιζόμενο αιματοκύλισμα… ζητεί την αποχώρηση δίχως καθυστέρηση από την Κύπρο όλου του ξένου στρατιωτικού προσωπικού… περιλαμβανομένων εκείνων την αποχώρηση των οποίων ζήτησε ο Πρόεδρος της Κύπρου στην επιστολή του 2 Ιουλίου 1974. Και καλεί την Ελλάδα, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις δίχως καθυστέρηση, για αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή και συνταγματική κυβέρνηση στην Κύπρο…».
Ούτε στη β’ φάση της εισβολής στις 14 Αυγούστου 1974 το ψήφισμα 357 αναφέρεται σε τουρκική εισβολή… «Καταδικάζει έντονα την επανέναρξη των μαχών που είναι αντίθετες με το ψήφισμα 353, καλεί όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις μάχες…»
Και από τις 16 Αυγούστου 1974 το Φόρειν ΄Οφις υιοθέτησε την ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ  βρετανο-τουρκική ρατσιστική Δι-κοινοτική,  Δι-ζωνική Ομοσπονδίας ως «λύση» για την οποία επιμένει μέχρι σήμερα…
*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ 28/7/2019

21 σχόλια:

  1. Εντάξει...ο Μακάριος έκανε και αυτός το λάθος να εμπιστευθεί τους δολοπλόκους άγγλους...Αυτά που περιγράφετε όμως είναι μετά από το πραξικόπημα...
    Ωστόσο,τα'χουμε πει ή αν δεν τα'χουμε πει το λέμε τώρα:
    Είναι προσφιλής τακτική των ξένων ιδία των αγγλων να διαπραγματεύονται με δύο διαφορετικούς πόλους εξουσίας ή δύο αντιπάλους,φυλετικούς,πολιτικούς,θρησκευτικούς κ.ο.κ.ταυτόγχρονα,ούτως ώστε να προκαλούν διχασμούς και χάος.
    Βρίσκουν δηλ. μιά φύσει εχθρότητα ή αντιπαλότητα και την καλλιεργούν όσο τους χρειάζεται.
    Δέστε στην Συρία: Ακροβολιστές στις ταράτσες να πυροβολούν αδιακρίτως αόπλους.
    Ετσι έγινε και στο πολυτεχνείο.
    Ετσι έγινε και στην Κύπρο.
    Στην προκειμένη περίπτωση έγινε συνδιασμένη επιχείρηση: αγγλοαμερικανοί και ισραηλινοί ή μάλλον ισραηλίτες εναντίον των ελλήνων σε αγαστή συνεργασία με τους τούρκους...

    Και το'χουμε πει ή δεν το'χουμε ξαναπεί;
    Αν είμαστε νοήμονες Ελληνες και όχι ηλίθιοι καράβλαχοι,μην επιτρέψουμε ποτέ στους ξένους να καλλιεργήσουν εμφύλιες εμπάθειες πολιτικές, θρησκευτικές ή φυλετικές γιά την δική τους χάρη.
    Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε στραβά μάτια σε αυτούς που γυρίζουν τα όπλα (όπως οι τουρκοκύπριοι π.χ.)εναντίον μας.
    Ο Μακάριος έσφαλε.
    Ουδείς αλάνθαστος.
    Ακόμη συνεχίζουν οι Κύπριοι να κάνουν λάθη ενδεχομένως.
    Γιατί δεν εξοπλίζουν οι πλούσιοι Κύπριοι εφοπλιστές το νησί τους;
    Δεν ξέρω.
    Οι Κύπριοι ακόμη περιμένουν τον Ελληνικό στόλο να πάει κάτω να διώξει το φατίχ...
    Δεν υπάρχει σύμπνοια;
    Δεν υπάρχει συνεργασία;
    Ε,αυτό φαίνεται...
    Μπότομ λάϊν: Οι ξένοι κερδίζουν την αμέριστη εμπιστοσύνη μας και όλο και αυξάνεται η καχυποψία του νεοέλληνα προς τον συμπατριώτη του.
    Του πολίτη προς το κράτος,του κράτους προς τον πολίτη,του πολίτη προς τον πολίτη.
    Ε,αυτό είναι ΜΕΓΙΣΤΟ ΛΑΘΟΣ.
    Και αυτό πρέπει να ΑΛΛΑΞΕΙ.
    Αν δεν αλλάξει,την έχουμε πολύ Ασχημα...
    Είχαμε 45 χρόνια την ευκαιρία να το προσέξουμε.Εγιναν κάποιες προσπάθειες σε κεντρική διοίκηση.Αλλά στους πολίτες αυτό δεν φαίνεται να διαχέεται με ικανοποιητικό τρόπο.
    Η ΒΛΑΚΕΙΑ καλά κρατεί.
    Βάλε και την παγκοσμιοποίηση που ο πολιτικός κόσμος αποδέχθηκε άνευ δεύτερης σκέψης,το αλόγιστο κυνήγι του κέρδους,τα συνεχή κηρύγματα περί αντιρατσισμών,έχουμε χάσει τον μπούσουλα πιά...
    Εχουμε καταντήσει ακόμη πιό ανίσχυροι και ασήμαντοι.
    Χωρίς σταγόνα ήθους ή παιδείας,χωρίς καν συμπαγή ιστορική συνέχεια με το άμεσο παρελθόν.
    Χωρίς σεβασμό στην γλώσσα.
    Αναδεικνύουμε συνεχώς τα μειονεκτήματα μας ως λαού.
    Παπαγαλίζουμε όλο και πιό πολύ έτοιμες ξένες γνώσεις.
    Δεν τις αμφισβητούμε ΠΟΤΕ.
    Ποντάρουμε συνεχώς στους ΑΛΛΟΥΣ λαούς.
    Πότε στους αμερικανούς,πότε στους γερμανούς,πότε στους ισραηλινούς,πότε στους ρώσους.στους αλβανούς και στους αιγυπτίους...
    Ενα είναι σίγουρο: όποιος μας πλερώνει καλύτερα,κερδίζει...
    Σκεφτείτε να μας πληρώνει ο Ερδο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω τα ..Αγγλικα τα περιφρονω σαν κατωτερη γλωσσα ..κατωτερη απ ολες...

      Διαγραφή
    2. Η βαση της ειναι φτωχη ναι , αλλα πλεον σε καθημερινο λογο εχει απο τα πιο πλουσια λεξιλόγια , μακραν μπροστα απο τα ελληνικα που μιλάμε εμεις , εκτος απο τα λατικα (μεσω Γαλλικων) εχουν αφομοιώσει και το δικό μας λεξιλόγιο, μην σου πω οτι το εχουν παει και πιο μπροστα (π.χ. Governor, Cybernetic, Kybernetes)

      Διαγραφή
  2. Έχετε ένα τρόπο περίεργο τα θέλετε όλα εδώ και τώρα αλλά εσείς οι δεν κάνετε τίποτα τι εννοώ ότι εάν δεν υπήρχε η βλακεία του Μακαρίου θα υπήρχε κάποιος άλλος αυτό φαίνεται και στα λόγια σου ακόμα και σήμερα ας πάμε απ' την αρχή ας υποθέσουμε ότι ο Μακαριος είχε συμφωνήσει να ενονταν η Κύπρος με την υπόλοιπη Ελλάδα τι το πιο φυσιολογικό θα τολμούσε η Τουρκία να κάνει έρευνες πού δεν είναι έρευνα αντιδράσεις δηλαδή να έρθει ο ελληνικός στόλος στην Κύπρο με αποτέλεσμα να τον βοβαρρδισει πιο εύκολα η Τουρκία και να κάνει αυτό που επιθυμεί να εισβάλει στα Ελληνικά νησιά
    Παίζεται το παιχνίδι τις Τουρκίας με την αλαζονική συμπεριφορά σας απ' τον Μακάριο μέχρι και σήμερα ρε φίλε αντί να συνβαλεται να αγοραστούν μεγάλα πλοία ανοικτή θαλάσσης και αεροπλάνα με μεγάλο βεληνεκές κάνετε ότι έκανε ο Μακάριος καρέκλα να έχω και ότι θέλει ας γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με τρομαζει ολη αυτη αφελεια των ειδικων.
    Και σας ρωτω.
    Και αν δεν τα ελεγε αυτα ο Μακαριος οι Τουρκοι δεν θα εκαμναν εισβολη?
    Ολοι εκεινοι οι σχεδιασμοι απο μερους της χουντασ και των αξιωματικων της
    της τουρκιασ της Αμερικης κλπ που τοποθετουνται?
    Αφελεια στο μεγαλειον της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΧΙ. Ο ρασοφορος ανθελλην τους ανοιξε την πορτα, οπως ο ομοιος του την κερκοπορτα της Πολης !!!

      Διαγραφή
    2. "Ολοι εκεινοι οι σχεδιασμοι απο μερους της χουντασ και των αξιωματικων της τουρκιασ της Αμερικης κλπ που τοποθετουνται?"
      Ο Ιωαννίδης έκανε ομιλία στην σχολή Ευελπίδων και τους ειπε οτι ειναι κανονισμενο με τους Αμερικάνους και θα πάρουμε την Κύπρο, αυτο πριν την εισβολή.

      Διαγραφή
  4. Καλά τα λες φίλε μου ένα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο Μακάριος και νεκρός ακόμη μισείτε από τους εχθρούς του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ιστορικη ερευνα και το ανοιγμα αρχειων που φερουν νεα στοιχεια ,δεν εχουν σχεση με μισος κ τ λ .Η ερευνα πρεπει να ειναι αντικειμενικη Ο αντιλογος μονο ως προς αυτο.

      Διαγραφή
    2. Τζιμυ...τα χαζοπουλια τον μισησαν.Ηθελαν σαν χαζοι την κοντρα ..για να κανουν την δουλεια οι αλλοι με προσχημα το μισος.Οι αρχηγοι των χαζων..που τους ειπαν ....: μαλωστε βοδια...να κανουμε εμεις την δουλεια μας κι εσεις να τρωτε το βρισιδι ...κι οχι εμεις.Δεν φανταζοταν ομως οτι ηταν πιο χαζοι σπ το κανονικο...και θα μαλωναν εως το 3.000 μ.Χ.
      Ποιοι ηταν αυτοι ?? Παρε εναν διαβητη. Βαλε το σταθερο στο νησι και τραβηξε εναν κυκλο 300 χλμ..Θα περνα απο καποια μερη.Κοιτα για ποιο εχει η Κυπρος ζωτικη σημασια..Για δυο μερη.Ενα βορεια ....ενα ανατολικα.Συμμαχα πολυ χθες..Το πρωτο ...μπηκε...το αλλο βρηκε διαδρομο ασφαλη..Πρεπει να μοιραστηκαν κερδη...Κι οι ζημιες ??? Στα χαζα που μαλωνουν μεταξυ τους. Αν δεν ηταν ο Ιωαννιδης...θαταν η κυρα Μαρια..ο κυρ Κωστας...κλπ...Σημασια εχει οτι ο χαζος εχασε..με οποιο ονομα.Κατσε μην ξαναχασει...Κοντευει. .

      Διαγραφή
    3. Γιατι ειναι ο ΡΑΣΠΟΥΝΤΙΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. Και μια απλη ερωτηση...οι ΑΓΓΛΟΙ οι βρομεροι γιατι τον εσωσαν? Τους επιασαν τα φιλανθρωπα αισθηματα τους??
      Αυτα που δεν ειχαν οταν εστελναν στην κρεμαλα παιδια του Γυμνασιου??
      Ο πονηρος τραγος την εφερε στον ΠΑΝΗΛΙΘΙΟ ΙΩΑΝΝΙΔΗ.Λοιπον με λιγα λογια ο ΠΑΠΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.(Τα παραπανω λογια αποτελουν μερος της ομιλιας του Μακαριστου Δεσποτη Ελευθερουπολεως την 15 Αυγουστου του 1974

      Διαγραφή
  5. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1473487182791788&id=100003915628662

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λυπουμαι που δεν απαντατε στην ουσια του ερωτηματος μου.
    Φαινεται οτι δεν το αντιλαμβανεσθαι.
    Εναν ηταν το λαθος το Μακαριου, που δεν ασ@χτηρισεν τους ελλαδιτες αξιωματικους και δεν εστειλεν τους ΕοκαΒητζες στο εκτελεστικο αποσπασμα.
    Αφου δεν το εκανε αυτο,οτιδηποτε και να εκαμνε μετα δεν ειχε νοημα.
    Τα σχεδια μπηκαν σε φαση εφαρμογης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς φταίμε που ασχολούμαστε μαζί σας. Αυτοί οι ελλαδίτες αξιωματικοί έχυσαν το αίμα τους όταν καλούσε τους τούρκους, όχι αξιωματικοί από τη ζουαζηλάνδη. Και εν πάση περιπτώσει, όταν ένας ηγέτης αδυνατεί να κρατήσει την ψυχραιμία του και γίνεται έρμαιο των εχθρών του, το λιγότερο που του ταιριάζει είναι η τιμή. Κι αν ακόμη δεχθούμε (ανθρώπινα) την φοβική στάση του στην πρώτη συνάντηση με τους άγγλους, θα έπρεπε να ντρεπόμαστε γι αυτόν όταν ο τούρκος Barutcu αποκαλύπτει την βλακεία και τον φιλοτομαρισμό που τον διέκρινε, με αποτέλεσμα να γίνει κυριολεκτικά όργανό τους. Επιτέλους πάρτε το μερίδιο ευθύνης που σας ανήκει, γιατί ούτε τυχαία φτάσαμε στο πραξικόπημα, ούτε η επέμβαση των τούρκων έγινε χωρίς την πρόσκλησή τους από τον Μακάριο.
      Θα μου πείς, εδώ δεν τα βρήκε με καμία κυβέρνηση της Ελλάδος, ;ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης ζητώντας θέση αντιβασιλέως, θα κώλωνε να καλέσει τους τούρκους?
      Όσο για το ερώτημά σου, ναί τίποτε και κανένας δεν θα ασχολιόταν με την περίπτωσή του, αν δεν έφερνε με συμφωνία τον σοβιετικό στόλο στη Λεμεσό, όταν τους έδιωξε ο Σαντάτ από την Αλεξάνδρεια. Σιγά μην καθόταν οι δυτικοί να ανεχθούν έναν ακόμη Κάστρο στη Μεσόγειο. Και για αυτό όταν κατάλαβε σαν γατάκι την ...λακία που έκανε, κάθησε στους άγγλους και τους τούρκους σαν σχολιαρόπαιδο στο στύλ """οτι θέλετε παιδιά, αρκεί να στρογγυλοκάτσω πάλι στο θρόνο μου"". Και όρμησε στα ξεδοντιασμένα θύματά του, αφού πλέον είχε και την αμέριστη στήριξη της νέας Αθήνας.
      Και αν δεν έκανε εκείνες τις δηλώσεις? Απλώς το Συμβούλιο Ασφαλείας θα έβγαζε κάποια ανακοίνωση ήξεις αφήξεις, οι δε επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν περιορίσει τους τούρκους στο 2% από 11% που κατείχαν, με την κήρυξη πολέμου (ομόφωνη απόφαση υπουργικού συμβουλίου της 20ης Ιουλ'74) για το πρωί της 21 Ιουλ, θα τους πετούσε όλους στη θάλασσα. Και σήμερα θα μιλάγαμε ίσως για έναν παπά που ταλαιπώρησε την Ελλάδα και την Κύπρο με την φιλαυτία του.

      Διαγραφή
    2. Ειναι ματαιο να συζητω με μερικους, οταν εθελοτηφλουν και δεν κατανοουν.
      ΠΟΙΑ ΣΗΜΜΑΣΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ.
      Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΘΑ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΛΠ.
      ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑΝ.

      Διαγραφή
  7. βαρυ το κλιμα.το εννοω.Πονος.Απιστευτο εαν οντως συνεβη αυτο.Καποιος πρεπει να πει την αληθεια.Η μονη αληθεια που ξερω εγω ειναι οτι σκοτωθηκαν ελληνες στρατιωτες.Και ελληνικυπριοι.
    Σιγουρα εαν δεν υπηρχε ο Μακαριος οι τουρκοι θε ευρισκαν αλλη αφορμη. Αιια υπηρχε. Μαλλον οι ειδημονςες ισραηλινοι ενηργησαν παρασυροντες πρωτιστως βρεττανους (οπως και στα Φωκλαντ) και δευτερεοντως αμερικανους. Οι αμερικανοι, εαν οντως ηταν προς συμφερον των μια κατασταση, δεν θα επιτρεπανε στην τουρκια να επιχειρησει αποβαση, Αρα γε κατι αλλο συνεβη.Τετοια μελετη δεν ειναι δυνατον να την κανουν ανθρωπο με χαμηλο δεικτη νοημοσυνης, δηλ νομαδες των στεππων, δηλ τουρκομογγολοι. Τετοι σχεδια γινονται απο ειδικους αλχημιστες τουτεστιν εβραιους τουτεστιν ισραηλ.
    Δειτε τι γθνεται, Ο χαφταρ καταλαμβανει ολη την λυβυη, και ενω θα επρεπε να ειμεθα οι πρωτοι που να βοηθαμε, εξασφαλιζοντας ΟΛΗ την νοτια νοτιοδυτικη και δυτικη πλευρα της ελλαδος ο δενδιας κλπ τρεχουν στο ισραηλ.Το ισραηλ οπως παντα θα μασ βαλει σε μπελαδες.Ευτυχως υπαρχει τροπος να το παρωμεν χαμπαρι.
    τι κριμα
    τοσα χρονια και η κατασταση ιδια,
    που θα παει
    θα τα καταφερωμεν ελληνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Chis δεν χρειάζεται να γίνεσαι ένα με τον προηγούμενο Κύπριο, γιατί από τα γραφόμενα του μόνο Έλληνας δεν μπορεί να αποκαλέσει. Αυτό το «εμείς φταίμε που ασχολούμαστε μαζί σας» δεν χρειαζόταν. Το μόνο που κάνει σε κατατάσσει στους ηλίθιους και αδιάβαστους. Η Κύπρος είναι και θα παραμείνει το άκρο του Ελληνισμού, το σύνορο της Ελλάδας. Γιατί αν χάσουμε την Κύπρο Chris τότε χάθηκε και η Ελλάδα. Γιαυτο μη σταμάτησε τζαι ποτέ να ασχολείται με την Κύπρο γιατί η Κύπρος ήταν είναι και θα παραμείνει Ελλάδα. Υπάρχουμε εμείς οι Έλληνες στην Κύπρο για να σιγουρέψουν την πορεία και την τύχη της. Τα καταφέραμε για 4000 χρόνια.
    ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, να είσαι σιγουρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Κυπρος ειναι Ελλαδα.Γη Ελληνων χιλιαδων ετων. Οποιος πηγε και σκαλισε γη Ελληνικη για χαρη αλλων βαρβαρων ..με στοχο την χασουρα της...ειναι γεννημενος ηλιθιος ..απο σοι γονεων ηλιθιων. Δεστε τι πετυχε.Ας σταμστησουμε ναμαστε ηλιθιοι..για να τρωνε καλα στο Λος Ατζελες Πορτορικανοι η ανατολικοτερα καποιοι αλλοι.
      Το ..τερατωδες το ειπε ο Σκαι...
      " το πρωτο ταξειδι του Κ.Μητσοτακη .....στο ....Εξωτερικο (!!!) Ειναι στην Κυπρο.."...!!!!!!! Στο...εξωτερικο !!!!!! Δεν απελυθει κανεις...κανει τωρα διακοπες σε νησι για ρηλαξ...Απ τα Τεμπη και πανω προσεξτε ολοι....δεν τοχει και πολυ ο Αλαφουζος να σας στειλει στην Αλασκα...

      Διαγραφή
  9. Ενωθείτε πριν να είναι αργά.. Αφήστε Μακάριος και Γρίβας και ενωθείτε.. Ο χρόνος μας τελειώνει.. Η ισχύς εν την Ενωση.. Μαζί να ΕΝΩΘΟΎΜΕ Ελληνοκυπριοι αδέρφια.. Μην τσακώνεστε άλλο σας παρακαλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. «Δεν ΓΙΝΟΝΤΑΙ Αρχιεπίσκοποι όλοι οι διάκοι. Και δεν γίνεται εθνικός ηγέτης ο κάθε Ιεράρχης. Σπάνιες είναι μάλιστα, οι ιστορικές περιστάσεις που μπορεί να δώσουν σ’ ένα Ιεράρχη τη δυνατότητα να ενσαρκώσει ή να διερμηνεύσει τη βούληση ενός εθνικού συνόλου. Στις περιπτώσεις εκείνες, που σπάνιες ιστορικές συνθήκες τις έκαμαν δυνατές, ανήκει ο Μακάριος» (Παναγιώτης Κανελλόπουλος, πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.