21/7/19

Πέντε χιλιάδες, περίπου, πολεμιστές του '74 των 5 ευρώ τιμητικό επίδομα!

Ο Σάββας Μασούρας εκφράζει την αγανάκτησή του, για την απαράδεκτη απόφαση της Κυβέρνησης.
Σάββας Μασούρας   
Μερικοί ερωτούν: Μα κύριοι πολεμιστές του '74 αγωνιστήκατε για να πάρετε χρήματα από την πατρίδα σήμερα; Δεν γνωρίζετε το «ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα»; Καλό ερώτημα.
Σε όλους τους λαούς, τους πολιτισμούς, είθισται να τιμούνται, με διάφορους τρόπους, άνθρωποι που διέπραξαν εξαίρετες πράξεις, επέδειξαν αλτρουισμό και αγωνίστηκαν για τα ιδανικά ενός λαού, όπως η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η κοινωνική αλληλεγγύη και άλλα. Έτσι ένας αστυνομικός ή ένας πυροσβέστης προάγεται «επ’ ανδραγαθία», διότι συνέλαβε έναν περιβόητο ληστή ή έσωσε τη ζωή κάποιου θέτοντας τη δική του ζωή σε κίνδυνο. Σε άλλες περιπτώσεις η τιμή αποδίδεται συλλογικά από την πολιτεία, (Λαό, Βουλή, Κυβέρνηση) με παράσημα, τιμητικά διπλώματα, τελετές, με ανέγερση μνημείων, ανδριάντων, και συνηθέστερα, με χρήματα για να είναι χρήσιμα και να διατεθούν όπως του κάθε τιμωμένου υποβάλλουν οι ανάγκες, αν ευρίσκεται εν ζωή.
Με τον τρόπο αυτό εκφράζεται η ευγνωμοσύνη της πατρίδας, δηλαδή ικανοποιείται η ψυχική ανάγκη των πολιτών της χώρας όπως εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους προς τους τιμώμενους για το σπουδαίο αγαθό που τους προσέφεραν. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει ανώτερο ιδανικό από το «αμύνεσθαι περί πάτρης», όπως μας έλαχε η μοίρα να πράξουμε αγόγγυστα το 1974. Είμαι σίγουρος ότι κανένας από τους σημερινούς 63ρηδες, 19 ετών τότε, οι οποίοι έμπαιναν στη μάχη δεν σκεπτόταν το τιμητικό επίδομα που, πιθανόν, να δινόταν μετά από 44 χρόνια, αν επιζούσε, βέβαια.
Σύμφωνα με πληροφορίες στον ημερήσιο Τύπο, πέντε χιλιάδες εκατό τριάντα οκτώ (5138) πολεμιστές του 1974 (από τις 17,000) θα πάρουν τιμητικό επίδομα 5,2 ευρώ τον μήνα. Άλλοι 2000 περίπου θα πάρουν από 6 ώς 9 ευρώ. Πολλοί λοιδορούν τους πολεμιστές ότι ζητούν χρήματα και μάλιστα η Κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη επαίρεται ότι πρώτοι αυτοί το σκέφτηκαν τον Αύγουστο του 2017 στο Τρόοδος (έξι μήνες πριν τις εκλογές, ένα εύηχο σύνθημα κατά την προεκλογική εκστρατεία!). Και για τι ποσό χρημάτων μιλούμε, παρακαλώ; Πέντε ευρώ!
Η ιστορία για κάποιο επίδομα είχε αρχίσει από αλλού, (θα αναφερθούμε σ’ αυτό κάποια άλλη φορά), αλλά η Κυβέρνηση για να πάρει τιμή παρά να δώσει, χωρίς ντροπή, προπαγανδίζοντας και καπηλευόμενοι το όνομα των πολεμιστών 1974, ανακοίνωσε άρον-άρον, μία εβδομάδα πριν τις προεδρικές 2018 και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πολεμιστών, τιμητικό επίδομα. Το 30% των πολεμιστών θα πάρει, λοιπόν, 5.2 ευρώ τον μήνα. Αναρωτιέμαι αν αυτοί που λοιδορούν τους πολεμιστές του 1974 ή οποιοδήποτε μέλος της Κυβέρνησης θα έδινε στο βαφτιστήρι του 5 ευρώ για χριστουγεννιάτικο δώρο ή αν θα έδιναν στον έφηβο γιο τους 5 ευρώ για τη νυκτερινή του έξοδο; Είμαι σίγουρος ότι τρέμουν να το πράξουν γιατί θα τους τα πετούσε στα μούτρα, αν δεν τους έβριζε κιόλας.
Έλεος! Η πατρίδα, δηλαδή οι πολίτες τούτου του τόπου και προπάντων η Κυβέρνηση, εξίσωσαν και εξαγόρασαν το σπουδαιότερο ιδανικό, την υπεράσπιση της πατρίδας, κερνώντας έναν καφέ τον μήνα, ίσως δύο! Και όπως είπαμε, ένα τιμητικό επίδομα είναι αντάξιο των πράξεων του τιμωμένου. Υπεράσπιση της πατρίδας = Πέντε ευρώ! Απογοήτευση. Κατάντια. Εξευτελισμός. Καταρράκωση της τιμής και του ηθικού των «τιμωμένων». Καλύτερα να ήταν αγνώμονες παρά τέτοιον εξευτελισμό. Δεν έχω εισήγηση πλέον. Δεν υπάρχουν πλέον λόγια. Αγανάκτηση και αηδία, μόνο.
Φιλελεύθερος

10 σχόλια:

  1. Το τιμητικό πρέπει να είναι 1 ευρώ, με την έννοια ότι αυτή δεν είναι η αξία που χρωστάει η πατρίδα, αλλά ότι η πατρίδα αναγνωρίζει ότι χρωστάει πολλά στους αγωνισθέντες και το 1 ευρώ είναι ένδειξη αναγνώρισεις του χρέους και ότι θα παρθούν αργότερα άλλα μέτρα τιμητικής ή άλλης αναγνώρισης του αγώνα.

    Όταν μπλέκεις με νούμερα 5, 9 κτλ είναι εξευτελισμός πράγματι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Που να περισσέψουν για τους πολεμιστές της Κύπρου προέχει να πληρωθούν τα λαθροπιθηκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέτρακας (23/7/18 12.38 μμ)
      Εσύ υποθέτω ότι ξυρίζεσαι πρωί μεσημέρι και βράδυ και δεν εμφανισιακά λαθροπιθήκι.
      Να σε ρωτήσω με την ευκαιρία , Λαθροπιθήκια είδες. Ιθαγενή πιθήκια υπάρχουν;

      Διαγραφή
    2. τουρκακι εισαι Χρηστο ?? Παντου οι Ελληνες σας πονανε ...

      Διαγραφή
  3. Παράξενο αυτο.Πολυ παραξενο.Νομιζα οτι ελαμβαναν ηδη καποια σχετικη συνταξη.Παντως δεν ειναι ευπρεπές.Ειναι δυνατον να συμβαινει τουτο εις αυτους που επολεμησαν εις την Κυπρον δια την Κυπρον?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν το 74 είχαμε καταφέρει να αντιπαραθέσουμε στους εισβολείς 5000 Κύπριους πολεμιστές δεν θα είχε πατήσει τουρκικό πόδι στην Κύπρο! Από όσα έχω διαβάσει για το Κυπριακό, ζήτημα είναι αν εκτός από την ΕΛΔΥΚ και την Α μοίρα καταδρομών που πήγε με τα Νοράτλας πολέμησαν συγκροτημένα άλλα 1000 με 2000 άτομα. Βασικά πολέμησαν οι μοίρες καταδρομών της Εθνικής Φρουράς, μέρος κάποιων τμημάτων πεζικού και κάποιες μοίρες πυροβολικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι εντολές ήταν καθαρές από Αθήνα να μην πολεμήσουν οι μονάδες. Δολιοφθορές εκ των έσω, μέχρι που δεν έδιναν οπλισμό σε Κυπρίους εθελοντές. Πολλοί Κύπριοι που έτερξαν να πολεμήσουν σκοτώθηκαν χωρίς να έχουν όπλο στα χέρια τους. Προδοσία στο τετράγωνο μετά από απειλές ότι θα μας πάνε μέχρι τον Όλυμπο αν αντισταθούμε στην εισβολή. Ο Αλευρομάγειρος αρνήθηκε τις εντολές αυτές, άλλοι αξιωματικοί μας αυτοκτόνησαν διότι δεν μπορούσαν την προδοσία.

      Διαγραφή
  5. Τα αφεντικα ομως περι των συμφεροντων τους ποιουνται τον αγωνα. Ετσι δεν ειναι? Αλλου ειναι ο εχθρος στο Κυπριακο (γι αυτο συζηταμε) και απλως χρησιμοποιειται ο Τουρκος. Αρα αυτος πρεπει να ξεμπροστιαστει χωρις ελεος και αβροτητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ονειδοσ
    τετοιες μερες η σημαια πρεπει να ειναι μεσιστια.πρωτον δια την εθνικη ηττα εξευτελισμο προδοσια ατιμωση μαχομενων και αμαχων και θρηνος διοτι ουδεποτε αποκαλυφθη η προδοσια απο τους φερομενους αρχοντες κυπρου ελλαδοσ και ουδεποτε αποκατασυταθη η εντροπη. εδω λοιπον ερχεται ο κολοκοτρωνης, ο μεγας αρχιστρατηγος.προς μιμησιν αυτου λοιπον ειμεθα υποχρεοι να εφαρμοσωμεν τα δεοντα κατα καθε νενεκου. τα δεοντα. ας μας πει λοιπον η νεα κυβερνησις τι συνεβη στην κυπρο το 1974.κατα λοιπα ας πραξει ο καθεις κατα συνειδηση.
    εντροπη ομως εντροπη
    στους πολεμιστες τετοια συμπεριφορα.εντροπη.
    τα δεοντα κυριοι τα δεοντα.τα δεοντα λεγω τα δεοντα.
    δεν χρειαζονται περισσοτερα σημερον, σημερα ειναι μερα πενθους δια τον ελληνισμο.
    οσο δια τους νταβατζηδες αμερικανους ρωσους , αφηστε τους να νομιζουν οτι ειναι μαγκες, κοντα σα υτους και οι οβριοι,
    οταν θαλθει η ωρα θα λαβουν αυτο που τους αξιζει.ο θεος συγχωρει. οχι ο ανθρωπος. η δουλειια ειναι ετοιμη, απλα κανουν τον χαζο.σε λιγο καιρο δεν θα υπαρχουν τα ανωτερω εθνη,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάντως δεν κατάλαβα αν ο κ. Μανουράς ντρέπεται για τα 5,9 ευρώ γενικώς ή γιατί δεν είναι παραπάνω.
    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η οποιαδήποτε χρηματική ανταμοιβή για το υπέρτατο χρέος προς την Πατρίδα, πλην των τραυματισθέντων σοβαρά. Ναι στην αναγνώριση του χρέους με την απονομή επαίνων κσι μεταλλίων για όσους έπραξαν το καθήκον τους με θάρρος, με αυταπάρνηση, με τρόπο που ανέτρεπε κάθε χαμένη εκ πρώτης όψεως κατάσταση. Και την απονομή του χαρακτηρισμού ως ήρωος, σε εκείνους τους νεκρούς που θυσιάστηκαν για να σώσουν άλλους ή για την τιμή των Ελληνικών Όπλων, σαν τον Κατούντα. Ζωντανός Ηρωας δεν υπάρχει κατά την Ελληνική Γλώσσα.
    Όχι στον χρηματισμό, γιατί οι μνήμες μας είναι νωπές από τους """συντρόφους """ που κατσικωθηκαν στα βουνά, σκότωναν κανένα περαστικό γερμανό και μετά το '83 ήρθαν και αρμέξαν όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία των Ελλήνων, εκείνων που πολέμησαν πραγματικά τον εχθρό, εσωτερικό κι εξωτερικό, και με αίμα και ιδρώτα τους ξανάστησαν όρθια μιά κατεστραμμένη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.