30/7/19

Η ομηρία της Ισπανίας και από τι γλιτώσαμε


Μέσα στα τρία και κάτι τελευταία χρόνια η Ισπανία έχει οδηγηθεί τρεις φορές στις κάλπες και από την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Σοσιαλιστής Σάντσεθ έχασε δύο ψηφοφορίες στη Βουλή για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, η χώρα βρίσκεται και πάλι στον αέρα. Με ισχυρό ενδεχόμενο να πάει σε τέταρτη εκλογική αναμέτρηση τον προσεχή Σεπτέμβριο. Αυτή είναι η «λύση» που μας διαφήμιζαν διάφοροι προεκλογικά, παρουσιάζοντας περίπου ως… ευλογία τις κυβερνήσεις συνεργασίας, μειοψηφίας, ανοχής και άλλα τέτοια.
Ο Σάντσεθ, που αν και έχασε τις εκλογές και τον Δεκέμβριο του 2015 και τον Ιούνιο του 2016, για να ανατρέψει τελικά τον Ραχόι μέσα στη Βουλή τον Μάιο του 2018, κατάφερε να ορκιστεί πρωθυπουργός στις 2 Ιουνίου του 2018, εξασφαλίζοντας την ανοχή των Podemos.

Για τη συνέχεια ThePresident


3 σχόλια:

  1. H κ. Σοφία Βούλτεψη επιχειρεί να συσχετίσει την πολιτική κατάσταση της Ισπανίας με αυτή της χώρας μας εξ αιτίας της δυστοκίας που αντιμετωπίζει η Ισπανική Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο πλειοψηφούν σοσιαλιστικό κόμμα του Σάντσεθ, το οποίο έχει στην Βουλή 123 σε σύνολο 350 έδρες.
    Βάλλει εναντίον των κυβερνήσεων συνεργασίας,και εξ αυτού συμπεραίνει ότι η Ισπανία βιώνει την ομηρία.
    Βάλλει εναντίον του σοσιαλιστικού κόμματος που έριξε τον ηγέτη του Λαϊκού κόμματος Ραχόι.
    Ο Ραχόι (κατά την κ. Βούλτεψη) «ανόρθωσε» την χώρα ενώ οι σοσιαλιστές της Ισπανίας έχουν στο νου τους να διαλύσουν τη χώρα.
    Ας αναφερθούμε σε κάποια γνωστά σε όλους γεγονότα που πιθανώς αγνοεί η κ. Βούλτεψη.
    1)Το σοσιαλιστικό κόμμα πλειοψήφησε μεν όμως το εκλογικό σύστημα της Ισπανίας είναι πολύ ποιο δίκαιο από το καλπονοθευτικό σύστημα της Ελλάδας στο οποίο επιμένει το κόμμα της κ. Βούλτεψη (Η ΝΔ έχει 158 βουλευτές έναντι των 117 που της αντιστοιχούν με το ακριβοδίκαιο σύστημα της απλής αναλογικής).
    2) Στην Ισπανία όπως και στην Ιταλία το Βέλγιο κλπ κλπ οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι κάτι το σύνηθες και τα κόμματα συνεργάζονται στη βάση των προγραμματικών θέσεων τους.Αντίθετα το κόμμα της κ. Βούλτεψη αποφεύγει τις κυβερνήσεις συνεργασίας όπως ο διάβολος το λιβάνι.
    3) Το σοσιαλιστικό κόμμα της Ισπανίας δεν χρειάσθηκε να «ρίξει» την κυβέρνηση Ραχόι γιατί αυτή είχε βουλιάξει στα σκάνδαλα και το μισό υπουργικό συμβούλιο ήταν υπόδικο.Εξ αιτίας αυτού ο Ραχόι παραιτήθηκε.
    4)Στις εκλογές που ακολούθησαν το κόμμα του Ραχόι κατέρρευσε εκλογικά. Πιστεύει κανείς ότι ένα κόμμα του «ανόρθωσε τη χώρα» θα πάρει εκλογικά ποσοστά αντίστοιχα με αυτά του ΚΙΝΑΛ;
    5)Η Ισπανία όπως η Ιταλία το Βέλγιο κλπ κλπ έχουν ένα πολιτικό σύστημα αποκεντρωμένο όπου οι αιρετές αρχές (Περιφέρειες, Δήμοι κλπ) έχουν αυξημένες αρμοδιότητες και η κεντρική κυβέρνηση δεν είναι απαραίτητο να επιλαμβάνεται καθημερινά με οποιοδήποτε θέμα.Αντίθετα με αυτό που συμβαίνει πρόσφατα στη χώρα μας όπου εμφανίζεται η υπέρμετρη συγκέντρωση των εξουσιών στο πρωθυπουργικό γραφείο.
    6)Εξ αιτίας των παραπάνω το σοσιαλιστικό κόμμα στα χρόνια που κυβερνούσε με ψήφο ανοχής έχει βελτιώσει σημαντικά τα πράγματα στην Ισπανία καθότι δεν αποσκοπούσε να «διαλύσει τη χώρα» όπως ισχυρίζεται η Κ. Βούλτεψη.
    Ένα είναι βέβαιο Η κ. Βούλτεψη βάλλει κατά του σοσιαλιστικού κόμματος τη Ισπανίας επειδή αυτό είναι σοσιαλιστικό, και επειδή εκεί η δημοκρατία είναι σαφώς ποιο σεβαστή από την δική μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν βαρέθηκες να υπερασπίζεσαι τον """άχαστο"". Ελα όμως που έχασε! Και ευτυχώς που υπάρχει η ευκαιρία να μη γίνουμε Ισπανία με το εκλογικό σας σύστημα.

      Διαγραφή
  2. Η προσωπική μου άποψη γιά τους Ισπανούς είναι η εξής:
    Ρε δε μπανα κουρευτούν όλοι, να πέσουν σε εμφύλιο γιά άλλη μιά φορά, να κλαινε... μη πω και άλλα...
    Οτάν δίνανε τα σχέδια του ελικοπτεροφόρου στην τουρκία τι σκεφτόντουσαν άραγε;
    Ρε ουστ με δαύτους...
    Ρε ούτε βίδα από IBIZA...αλλά που...
    Είμαστε όλοι -ο λαός- νυκτωμένοι ΒΑΘΕΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.