29/7/19

Μάξ Έμπραιμς: «Οι ΗΠΑ ανέχθηκαν καιρό τη σχέση της Τουρκίας με την τρομοκρατία»

Του Γιάννη Μαντζίκου
H Tουρκία στην υπόθεση της Συρίας έχει δείξει «την ενεργή της στήριξη για τρομοκρατικές ισλαμιστικές ομάδες» δηλώνει στο liberal.gr o καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Νορθιστερν των ΗΠΑ, σημειώνοντας πως «οι ΗΠΑ ανέχθηκαν καιρό τη σχέση αυτή».
Ο Μάξ Έμπραιμς κάνει λόγο για «αντιφατική πολική της Τουρκίας» με την αγορά του Ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S- 400 και την υποστήριξη της ισλαμικής τρομοκρατίας στη Συρία σχολιάζοντας τις κινήσεις της γείτονας χώρας το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τα Αμερικανικά συμφέροντα στη Συρία και τις αγορές αμυντικών συστημάτων.
«Η σχέση της Τουρκίας με την Δύση έχει αλλάξει σε βαθμό που να διέπεται  από μια δομική ειρωνεία, από τη μια είναι μέλος του ΝΑΤΟ και από την άλλη προτιμά την Ρωσία για την αγορά πυραύλων, την ώρα που υποστηρίζει ενεργά τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία οι οποίες αποτελούν βασική πηγή ανησυχίας για την Ουάσινγκτον», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Έιμπραμς υπογραμμίζει ότι εδώ και αρκετά χρόνια «η Άγκυρα έχει δείξει καθ' όλη τη διάρκεια του εμφυλίου στη Συρία την ενεργή της στήριξη για τρομοκρατικές ισλαμιστικές ομάδες και προσθέτει:

«Μπορώ να σας αναφέρω πολλά παραδείγματα για αυτό. Το Κέντρο του West Point στις ΗΠΑ με σχετική του έρευνα τόνιζε ότι μεταξύ 2013 και 2014, το 93% των 4,600 μαχητών του Ισλαμικού Κράτους είχαν περάσει από την Τουρκία. Πέραν αυτών, η Τουρκία έχει στηρίξει με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο τις ισλαμιστικές οργανώσεις Τζαις αλ-Ισλάμ και Αχραρ αλ-Σάμ».

Ο Αμερικανός αναλυτής δεν παραλείπει μάλιστα να αναφερθεί και στη πρόθεση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν να προχωρήσει σε επιχείρηση στο κουρδικό θύλακα του Μανπίτζ, παρά την προσπάθεια των Αμερικανών να έρθουν σε συμφωνία για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας. 

«Μην ξεχνάμε» σημειώνει «ότι ο Ερντογάν θέλει να διαλύσει τους Κούρδους φίλους μας που ήταν πολύτιμοι σύμμαχοι στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία» και διερωτάται πως είναι δυνατόν να υπάρχει «μια εμμονή» όπως λέει χαρακτηριστικά για το Ιράν «ως σπόνσορα τρομοκρατίας και να μην μπαίνει στο κάδρο και η Τουρκία».

Πηγή: Liberal

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.