29/7/19

Μητσοτάκης: Η Κύπρος θα έχει τη στήριξη της Ελλάδας σε οποιαδήποτε κλιμάκωση των προκλήσεων



Θέλουμε λύση στο Κυπριακό χωρίς νικητές και ηττημένους, είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις κοινές του δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό

Η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της κυπριακής δημοκρατίας, ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, μετά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία.

Όπως ανέφερε, συζητήθηκαν οι τρόποι οργανωμένης αντίδρασης, όχι μόνο μέσα από την άριστη συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας αφού —όπως είπε— το θέμα φορά την ίδια την ΕΕ, και όχι μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους αλλά και την ίδια την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, ώστε να διαφοροποιήσει τις πηγές στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών οργάνων, η Κύπρος θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη την ελληνική στήριξη και η όποια κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα να λαμβάνει ανάλογες αντιδράσεις, πάντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε επιπλέον την έντονη συγκίνησή του για το γεγονός ότι το πρώτο του ταξίδι ως πρωθυπουργού είναι στην Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Ν. Αναστασιάδη από τη Λευκωσία, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Κύπρος θα έχει τη συμπαράσταση της Ελλάδας και της ΕΕ σε οποιαδήποτε κλιμάκωση των προκλήσεων για τα ενεργειακά θέματα. Επίσης υπογράμμισε πως τάσσεται υπέρ των τριμερών σχημάτων που έχουν υλοποιηθεί στην περιοχή, σημειώνοντας πως είχαν ξεκινήσει από την κυβέρνηση Σαμαρά και συνεχίστηκαν και από την επόμενη.

Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, πρόσθεσε επίσης ο πρωθυπουργός, μετά την συνάντησή του με τον Κύπριο Πρόεδρο, και υπογράμμισε πως σε ενδεχόμενη λύση θα πρέπει να τελειώσει ο αναχρονιστικός θεσμός των εγγυήσεων. Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του και τη συγκρατημένη αισιοδοξία του ενόψει της συνάντησης του κ.Νίκου Αναστασιάδη με τον κ. Ακιντζί.

Η Ελλάδα αξίζει και πάλι την εμπιστοσύνη των πιστωτών της και σε αυτή την προσπάθεια η χώρα χρειάζεται αρωγό την Κύπρο, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις στο κράτος, τη μείωση στον ΕΝΦΙΑ και τις πρόσφατες πρωτοβουλίες που έλαβε η κυβέρνησή του και εξήρε τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που είχε αναλάβει για έξοδο από την κρίση ο Κύπριος Πρόεδρος.

Αναστασιάδης: Θέλουμε λύση στο Κυπριακό που δεν θα έχει νικητές και ηττημένους

«Κοινή θέση με τον πρωθυπουργό είναι πως η επανέναρξη των συνομιλιών απαιτεί την ενεργό συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, όπως επίσης τους σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου»: το μήνυμα αυτό έστειλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ταυτοχρόνως, ο κ. Αναστασιάδης περιέγραψε τα χαρακτηριστικά της αποδεκτής, για την Κυπριακή Δημοκρατία, λύσης στο Κυπριακό: Λύση στη βάση των αρχών της Ε.Ε., των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, χωρίς το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και του κατοχικού στρατού.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε τη βούληση της Λευκωσίας για λύση που δεν θα έχει νικητές και ηττημένους, που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα, θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των νομίμων πολιτών, χωρίς υπερπρονόμια της μιας Κοινότητας εις βάρος της άλλης.

4 σχόλια:

  1. Χωρις νικητες...χωρις ηττημενους..χμμμμμμμ....Νετρονια θελουμε δηλ. Χωρις φορτιο...ουδετερα...Σαν να λες ..χωρις αντρες ..χωρις γυναικες ..κοσμο ...χωρις βορειο και νοτιο πολο...κλπ..Ενδιαφερον....εννοει ...Τζεησον...Κοντσιτα κοσμο.. Τα χαπια ειναι ??? Τοσα πολλα ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτο το αεροδρομιο το στρατιωτικο της Κυπρου ...χμμμμ...εχει θεμα με την ασφαλτο των διαδρομων ?? Το ..αποφευγουν τα ελληνικα Φ-16...θαχει λακκουβες λετε.?? Αλλα παλι τα Ισραηλινα πως πανε ? Θαχουν στρογγυλες ροδες ισως..Εμεις εχουμε τετραγωνες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Μπορούμε κύριοι να καταλάβουμε τι λένε αυτοί εδώ γιά τον κο Πάϊατ;

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.