30/7/19

Μητσοτάκης από Κύπρο: Καμία παραβατική συμπεριφορά σε υφαλοκρηπίδα Κύπρου και Ελλάδος δεν θα μείνει αναπάντητη

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε νωρίς το πρωί με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β', κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας επίσκεψης στην Κύπρο -  Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Στρατόπεδο Αντιστράτηγου Σωτηρίου Σταυριανάκου της ΕΛΔΥΚ

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε νωρίς το πρωί με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β'.
Αμέσως μετά επισκέφθηκε τα φυλακισμένα μνήματα όπου κατέθεσε στεφάνι και ξεναγήθηκε στους χώρους των κελιών και στην αίθουσα όπου έγιναν οι απαγχονισμοί των αγωνιστών. Πήγε, επίσης, στο σημείο όπου βρίσκονται οι τάφοι των Κυπρίων ηρώων.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου κείτονται συνολικά 736 πεσόντες. Εκεί είδε το μνημείο της μάνας των αγνοουμένων και ξεναγήθηκε στο ομοίωμα του αεροσκάφους «Noratlas», που έπεσε από φίλια πυρά το 1974 στη μάχη για τη διάσωση του αεροδρομίου Λευκωσίας, το οποίο από τότε έχει παραδοθεί στην ειρηνευτική δύναμη.
kipros1
kipros2
kipros3
Ακολούθως, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Στρατόπεδο Αντιστράτηγου Σωτηρίου Σταυριανάκου της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) στη Μαλούντα, όπου, επίσης, κατέθεσε στεφάνι, ξεναγήθηκε στο μουσείο και πήγε στο Διοικητήριο. Στο ΚΨΜ του στρατοπέδου δήλωσε περήφανος για την αποστολή που επιτελούν οι αξιωματικοί και οι οπλίτες της ΕΛΔΥΚ.

«Ζούμε σε μία ταραγμένη περίοδο με προκλήσεις αστάθειας. Το δικό μας μήνυμα είναι σαφές. Καμία παραβατική συμπεριφορά δεν θα μείνει αναπάντητη. Επιλέγουμε την ειρήνη και τη συμφιλίωση, αλλά προστατεύουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και δεν είμαστε μόνοι. Έχουμε στο πλευρό μας όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Απέστειλαν ήδη ένα πρώτο σαφές μήνυμα ότι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και οι παράνομες γεωτρήσεις θα έχουν τίμημα και θα επηρεάσουν αρνητικά τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Και δεν είναι μόνο η Ευρώπη, καθώς οι δύο χώρες μας έχουν ισχυρές συμμαχίες στην περιοχή», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Παρά τις ρητορικές εξάρσεις, οι παράνομες γεωτρήσεις απομονώνουν και αποδυναμώνουν την Τουρκία. Η παρουσία μου εδώ σηματοδοτεί τη σαφή στήριξη της Ελλάδας στο απόλυτο δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται το σύνολο των ενεργειακών πόρων εντός της κυπριακής ΑΟΖ».
kipros4
kipros5
kipros6
kipros7
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η Αθήνα ήταν, είναι και παραμένει στο πλευρό της Λευκωσίας και για την επίλυση του Κυπριακού. «Μία λύση χωρίς τρίτους εγγυητές, χωρίς κατοχικά στρατεύματα. Μία λύση που θα έφερνε ευημερία και οφέλη στο σύνολο του κυπριακού λαού, σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους», υπογράμμισε.

«Φτάνοντας κανείς σε αυτό το στρατόπεδο συνειδητοποιεί ότι η ιστορία παραμένει ζωντανή, ότι παραμένει παρούσα. Υπενθυμίζει το χρέος μας να τιμούμε τους ήρωες, να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο και να μην εφησυχάζουμε. Βλέπω τα πρόσωπά σας και νιώθω υπερηφάνεια. Σας μεταφέρω τις ευχαριστίες όλων των Ελλήνων που υπηρετείτε εδώ. Είστε η έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης των δύο χωρών και της κοινής υποχρέωσής μας να μεριμνούμε για διαρκή σταθερότητα στο νησί. Σας βεβαιώνω ότι η χώρα σας το αναγνωρίζει και δεν ξεχνά τους νεκρούς της ΕΛΔΥΚ», επισήμανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αμέσως μετά μετέβη στο αεροδρόμιο της Λάρνακας προκειμένου να επιστρέψει στην Αθήνα.
kipros8
kipros9
kipros10


Ο χαιρετισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΛΔΥΚ

Κατά την επίσκεψή του στην ΕΛΔΥΚ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός απηύθυνε χαιρετισμό, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Κύριε αρχηγέ, κύριε Διοικητά, κυρίες και κύριοι,

Mε μεγάλη χαρά βρίσκομαι, σήμερα, ανάμεσά σας στο πρώτο μου ταξίδι ως Πρωθυπουργός. Φτάνοντας κανείς σε αυτό το στρατόπεδο, συνειδητοποιεί ότι η ιστορία που είναι γραμμένη στα βιβλία και αποτυπωμένη στις μνήμες εκείνων που την έζησαν, παραμένει τελικά ζωντανή. Είναι παρούσα και μας υπενθυμίζει το χρέος μας να τιμούμε τους ήρωες! Να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο! Και να μην εφησυχάζουμε! 

Βλέπω τα πρόσωπά σας και νιώθω υπερηφάνεια για την Ελληνική Δύναμη Κύπρου. Και θέλω να σας μεταφέρω τις ευχαριστίες όλων των Ελλήνων γιατί επιλέξατε να βρίσκεστε εδώ, να υπηρετείτε την πατρίδα αλλά και την αδελφή Κύπρο. Είστε η έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης των δύο χωρών, αλλά και της κοινής μας υποχρέωσης να μεριμνούμε διαρκώς για τη σταθερότητα στο νησί. Και είμαι σίγουρος, ότι υπηρετείτε καθημερινά το δύσκολο αλλά σπουδαίο έργο σας, με υψηλό αίσθημα εθνικής συνείδησης. Και σας βεβαιώνω ότι η χώρα σάς το αναγνωρίζει. Όπως, κ. Διοικητά, δεν ξεχνά και τους νεκρούς της ΕΛΔΥΚ. Τιμούμε τη μνήμη τους και εμπνεόμαστε απ’ τον ηρωισμό τους και την αυταπάρνησή τους.

Ζούμε σε μία ταραγμένη περίοδο, γεμάτη προκλήσεις ασφαλείας και αστάθειας για την ευρύτερη περιοχή. Το δικό μας μήνυμα είναι σταθερό, καθαρό και ειλικρινές  προς όσους αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου: καμία παραβατική συμπεριφορά δεν θα μείνει αναπάντητη. Επιδιώκουμε πάντοτε την ειρήνη και την συμφιλίωση. Προστατεύουμε, όμως και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Και -θα το τονίσω αυτό- δεν είμαστε μόνοι μας.
  
Έχουμε στο πλευρό μας όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία έχουν εκφράσει έμπρακτα την υποστήριξή τους. Απέστειλαν, ήδη, ένα πρώτο σαφές μήνυμα ότι η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και οι παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στην αιγιαλίτιδα ζώνη θα έχουν τίμημα. Και ότι θα επηρεάσουν αρνητικά τις ευρω-τουρκικές σχέσεις. Και δεν είναι μόνον η Ευρώπη. Οι δύο χώρες μας, Ελλάδα και Κύπρος, έχουν οικοδομήσει πολύ ισχυρές συμμαχίες σε όλη την γύρω περιοχή. Παρά λοιπόν, τις ρητορικές εξάρσεις και  τους παροξυσμούς τους πρακτικούς, οι παράνομες ενέργειες τελικά απομονώνουν και αποδυναμώνουν την Τουρκία.

Αγαπητοί Αξιωματικοί και οπλίτες,

Η παρουσία μου στην Κύπρο και εδώ στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, σηματοδοτεί τη σαφή στήριξη της Ελλάδας στο απόλυτο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται το σύνολο των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της  Ζώνη. Κάτι που άλλωστε απορρέει από το ίδιο το Διεθνές Δίκαιο.

Η Αθήνα ήταν, είναι και θα παραμείνει σταθερά στο πλευρό της Λευκωσίας και στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Για την επανένωση του νησιού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ. Χωρίς τρίτους εγγυητές, χωρίς κατοχικά στρατεύματα στο έδαφος μιας κυρίαρχης, ανεξάρτητης, Ευρωπαϊκής χώρας. Για μία λύση που θα φέρει ευημερία και οφέλη στο σύνολο του κυπριακού λαού-Ελληνοκύπριους και Τουρκοκυπρίους.

Θέλω να σας ευχαριστήσω ακόμη μία φορά για το σπουδαίο έργο το οποίο επιτελείτε. Εσείς, οι αξιωματικοί, οι οπλίτες της ΕΛΔΥΚ, τιμάτε το ρητό του Ηροδότου, το «όμαιμον τε και ομόγλωσσον και ομόθρησκον και ομότροπον». Και υπηρετείτε με ευθύνη το σύμβολό σας: το γαλανό του ουρανού, το μπλε της θάλασσας να πλαισιώνουν  Ελλάδα και Κύπρο, κάτω από το ίδιο δάφνινο στεφάνι. Όλοι αυτό σας το αναγνωρίζουν, σάς συγχαίρουμε από καρδιάς και προσωπικά ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για την αποστολή την οποία επιτελείτε.

Καλή δύναμη σε όλες και σε όλους». 

Πρώτο Θέμα

6 σχόλια:

  1. Ωραία και τώρα που τρυπά στην Κυπριακή ΑΟΖ τι κάνεις; Καθόσαστε εσύ και οι προηγούμενη αλλά και η Κυπριακή ηγεσία και τους κοιτάτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειπε...Καμμια αναπαντητη..!!
    Θα στειλουμε επιστολες !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα τους ρίξουμε με το G-3 στο δόξα-πατρί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην σε ακουσει ο ..αρχηγος !!! Θα παει στην σπηλια του Νταβελη !!

      Διαγραφή
  4. Πόση υποκρισία πια από τους πολιτικούς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πρεπει να αναψουμε καντηλι να ...ρωτησει ο Ερτογαν...Μονο ετσι θα μαθουμε τις ...απαντησεις..Εως τοτε ειναι ..απορρητες.
    θα σκασω απο περιεργεια..δεν αντεχω τοση απορια..τοσο καιρο..τοση αγνοια σε τρελενει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.