22/7/19

Τι γυρεύει ο Ερντογάν στην Κεντρική Μεσόγειο και τη Λιβύη; Οι κίνδυνοι για την ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου

Του Νίκου Μελέτη
Ένα αθόρυβο αλλά εξαιρετικά επικίνδυνο μέτωπο στα νοτιοδυτικά σύνορα της Ελλάδας απειλεί να ανοίξει για τη χώρα μας, η συστηματική και μεθοδική παρέμβαση της Τουρκίας ώστε να βάλει πόδι στη Λιβύη διευρύνοντας την ιδεολογική, οικονομική και πολιτική επιρροή της στον μουσουλμανικό και αραβικό κόσμο στο πλαίσιο του ιδιότυπου νεοθωμανισμού του Τ. Ερντογάν και δημιουργώντας τετελεσμένα που θα επηρεάσουν κάθε οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, όχι πια μόνο στην Ανατολική αλλά και στην Κεντρική Μεσόγειο.
Η είδηση πριν μερικές ημέρες για τη συνάντηση του Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Τρίπολης και τα σενάρια για επικείμενη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που σημαίνει ότι επιχειρείται υφαρπαγή από τις δυο χώρες μεγάλου τμήματος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και «περικύκλωση» της Ελλάδας, επιβάλει την άμεση κινητοποίηση της Αθήνας.
Η κρίση που ξέσπασε πριν μερικές εβδομάδες με τον Λίβυο στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, ηγέτη του LNA(Libyan National Army) να απειλεί την Τουρκία ότι θα στοχοποιήσει κάθε τουρκική παρουσία στην περιοχή, λόγω της απροκάλυπτης εμπλοκής της στην εμφύλια σύρραξη, στηρίζοντας τη διεθνώς αναγνωρισμένη αλλά περιορισμένη στην Τρίπολη κυβέρνηση της χώρας, ήταν η κορυφή του παγόβουνου μιας συστηματικής πολιτικής που ασκεί τα τελευταία χρόνια η Τουρκία με επίκεντρο τη Λιβύη η οποία βρίσκεται σε διαρκές limbo από την ανατροπή του Μ.Καντάφι.
Αν φαίνεται παράξενη η εμπλοκή και το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την Λιβύη, οι λόγοι για την εμπλοκή αυτή είναι πολλοί και σημαντικοί καθώς το διακύβευμα είναι κρίσιμο για τον Ταγίπ Ερντογάν που διεκδικεί ρόλο ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου και μέσω της οργάνωσης των Αδελφών Μουσουλμάνων θέλει να κυριαρχήσει στον πολυδιασπασμένο αραβικό κόσμο.
Η Τουρκία ήδη από την εποχή του Μ.Καντάφι διατηρούσε ισχυρά οικονομικά συμφέροντα στην Λιβύη στον τομέα των κατασκευών, των πετρελαίων, του εμπορίου. Ο Καντάφι είχε προσφέρει στην Τουρκία το 1974 παρά το εμπάργκο που είχε επιβληθεί από τις ΗΠΑ για την εισβολή στην Κύπρο, όλα τα αναγκαία ανταλλακτικά και εξαρτήματα για να παραμείνουν λειτουργικά τα μαχητικά αεροσκάφη της.
Η Τουρκία παρά τις δυσκολίες, με την κυβέρνηση Φαγιέζ ελ Σαρράζ εξασφάλισε ορισμένα σημαντικά συμβόλαια για τις κατασκευαστικές εταιρίες της, οι οποίες είναι σε χρηματοδοτική ασφυξία λόγω της νομισματικής και οικονομικής κρίσης στην Τουρκία. Όπως όμως επισημαίνεται και από ξένους αναλυτές όσο περιορίζεται η «επικράτεια» της κυβέρνησης της Τρίπολης και επεκτείνονται οι περιοχές που ελέγχει ο στρατηγός Χαφτάρ τόσο υπονομεύεται η δραστηριότητα των τουρκικών εταιριών, που φέρεται να αναμένουν συνολικά την ανάθεση έργων που φθάνουν τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια.
Όμως εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας της τουρκικής στήριξης στην κυβέρνηση Φαγιέζ ελ Σαρράζ είναι Ιδεολογικός. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αναδειχθεί σε ουσιαστικό ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων οι οποίοι ελέγχουν την κυβέρνηση της Τρίπολης και η οργάνωση αυτή αποτελεί τον θανάσιμο εχθρό των καθεστώτων της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που υποστηρίζουν στον Εμφύλιο πόλεμο τον στρατηγό Χαφτάρ. Έτσι οι έξωθεν παρεμβάσεις στον Εμφύλιο της Λιβύης αναδεικνύουν και τη σύγκρουση που είναι σε εξέλιξη από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Αραβική Χερσόνησο και τη Βόρεια Αφρική για απόκτηση επιρροής, μεταξύ του μπλοκ Αιγύπτου - Σ. Αραβίας -ΗΑΕ και εκείνου της Τουρκίας - Κατάρ -Ιράν που σε ένα εντελώς ανορθόδοξο «πάντρεμα»(σουνίτες εναντίον σιιτών σε συμμαχία με σουνίτες) επιδιώκουν την επιρροή σε χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ, η Υεμένη, η Λιβύη.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σε αυτό το πλαίσιο όμως η Τουρκία επιδιώκει και έναν ακόμη στόχο για τον οποίο εργάζεται εντατικά: να πείσει την κυβέρνηση της Τρίπολης να υπογράψει Συμφωνία οριοθέτησης Θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Η συζήτηση αυτή ήρθε στο προσκήνιο τον χειμώνα όταν ο νυν Τούρκος υπουργός άμυνας Χ. Ακάρ μετέβη στην Τρίπολη ενώ είχαν δημοσιευθεί χάρτες που εμφάνιζαν την Τουρκική ΑΟΖ να φθάνει νότια της Κρήτης και να συναντά εκεί τη Λιβυκή ΑΟΖ και ενώ η επίσκεψη του πρωθυπουργού Φαγιέζ ελ Σαρράζ στην Άγκυρα και οι συνομιλίες του με τον Τ. Ερντογάν ερμηνεύθηκαν ως εν βήμα προς την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τις θαλάσσιες ζώνες, που θα αποτελεί και το μεγάλο αντάλλαγμα το οποίο θα προσφέρει ο Λίβυος πρωθυπουργός για την στήριξη που προσέφερε σε αμυντικό υλικό η Τουρκία και όπως όλα δείχνουν ήταν αυτό που έσωσε τον Φαγιέζ ελ Σαρράζ από την επέλαση των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ.
Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak η Τουρκία ετοιμάζεται να ανακηρύξει ΑΟΖ και έχει ήδη υπάρξει όλη η προεργασία από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας καθώς υπάρχει όπως αναφέρεται θετικό κλίμα για επίτευξη συμφωνίας οριοθέτησης με τη Λιβύη.
Εάν υπάρξει μια τέτοια Συμφωνία οριοθέτησης, ουσιαστικά η Τουρκία υλοποιεί την πιο ακραία διεκδίκηση της σε ότι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς εξαφανίζει όλη την Ελληνική υφαλοκρηπίδα στη Μεσόγειο μέχρι τουλάχιστον νότια και της Ιεράπετρας και θα επιχειρήσει μέσω της «διεθνούς συμφωνίας» να επιβάλει την αυθαίρετη θέση ότι τα νησιά ανεξαρτήτως μεγέθους δεν έχουν δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες πέραν των χωρικών υδάτων τους. Συγχρόνως θα μπορεί να επηρεάσει τη Λιβυκή κυβέρνηση ώστε να μην αποδεχθεί καμιά διαπραγμάτευση με την Ελλάδα που δεν θα λαμβάνει υπόψη την επίσης ακραία διεκδίκηση για πλήρες κλείσιμο του Κόλπου της Σύρτης (και μη υπολογισμού επήρειας Γαύδου) που θα οδηγούσε σε υφαρπαγή μεγάλου τμήματος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Εξάλλου είναι γνωστή και η τουρκική παρέμβαση προκειμένου να μην εφαρμοσθεί η Συμφωνία οριοθέτησης Θαλασσίων Συνόρων της Ελλάδας με την Αλβανία και οι απειλές εναντίον του Καΐρου και της Λευκωσίας για το ενδεχόμενο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.
Μπροστά σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη και περίπλοκη κατάσταση που απειλεί να δημιουργήσει πολύ επικίνδυνα τετελεσμένα έναντι των εθνικών συμφερόντων, απαιτείται άμεση κινητοποίηση της Αθήνας:
- προς την αναγνωρισμένη διεθνώς κυβέρνηση της Τρίπολης ώστε να καταστεί σαφές ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα εκληφθεί ως εχθρική ενέργεια με ότι σημαίνει αυτό σε σχέση με την αναγνώριση της από την Ε.Ε. και την βοήθεια που λαμβάνει από την Ευρώπη.
- ενημέρωση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η Τουρκία με τέτοιες κινήσεις απειλεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση και την Κεντρική Μεσόγειο και θα πρέπει να υπάρξει αμερικανική παρέμβαση προς την κυβέρνηση της Τρίπολης η οποία εξάλλου εξαρτάται αποκλειστικά από την ξένη βοήθεια και στήριξη.
- η Αθήνα οφείλει να αποκαταστήσει άμεσα επαφές τόσο με την κυβέρνηση της Τρίπολης (και επαναλειτουργία της πρεσβείας η έστω προξενικής Αρχής) όσο όμως και με τον ηγέτη του LNA στρατηγό Χαφτάρ.
- πρωταρχικής σημασίας είναι όμως το να διαμηνυθεί και στην αιγυπτιακή κυβέρνηση, ότι η ελληνική στήριξη των τελευταίων ετών δεν είναι «εν λευκώ» και η κυβέρνηση Αλ Σισί οφείλει να συμβάλει ώστε να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για την επίτευξη Συμφωνίας οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μεταξύ των δυο χωρών, που θα αποτελέσει ανάχωμα στις μαξιμαλιστικές επιδιώξεις της Τουρκίας στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο.
Πηγή: Λίμπεραλ

7 σχόλια:

  1. Μέ ἕνα λόγο, ἔχουμε ἀκήρυκτο πόλεμο ἀπό τήν Τουρκία.
    Καλλίτερα νά τόν ἀρχίσουμε καί μεῖς στά ἀντίστοιχα μέν ἐπίπεδα, ἀλλά μέ ἀληθινά ἐπιχειρήματα καί μέ ἀντίστοιχες σθεναρές πολιτικές, πού εἶναι ἄλλωστε ἡ μόνη γλῶσσα πού καταλαβαίνει ἡ Τουρκία γιά νά οἰκοδομήσει σχέσεις ἐμπιστοσύνης μέ ὁποιονδήποτε:
    _ Ἀμφισβήτηση ὅτι ἔχει κατά τό διεθνές δίκαιο νόμιμη κυριαρχία ἡ Τουρκία στά [αἱματοβαμμένα ἀπό Ἑλληνικό αἷμα γενοκτονίας μας] παράλια τῆς Μικρᾶς Ἀσίας.
    _ Ἀμφισβήτηση τοῦ ὅτι ἡ Τουρκία εἶναι πολιτισμένο κράτος, καί ὅτι γι'αὐτό δέν ἔχει ὅλα τά δικαιώματα διεθνοῦς παρουσίας ἤ ἐγγυοδοσίας, ὅπως τά κανονικά κράτη (δηλαδή τό ἴδιο πού ἐφαρμόζει ἡ Τουρκία γιά τήν Κύπρο), ἀλλά μόνο τίς σχετικές διεθνεῖς ὑποχρεώσεις
    [ἤτοι: Νομική καί πολιτισμική φιλανδοποίηση τῆς Τουρκίας μέ ἐργαλεῖο τό γεγονός ὅτι ἔχει ὑπό τόν ζυγό της πολλούς λαούς καί ἐθνότητες πού κακομεταχειρίζεται, δηλαδή ἀληθινά πράγματα].
    Παροχή προστασίας σέ ὅποιον ἀντιτάσσεται στήν Τουρκία ὡς καταπιεστικό κράτος, ἤ καί ἐχθρεύεται τήν Τουρκία ὡς Κράτος γιά ὁποιοδήποτε λόγο, ἐθνικό, θρησκευτικό, πολτικό, πολτισμικό, ἐκτός καί ἄν εἶναι τρομοκράτης πράγματι (κι ὄχι ἐπειδή τυχόν τό λέει ἡ Τουρκία).
    Ἄν δέν θέλῃ τέτοια ἡ Τουρκία, πρέπει νά παύσῃ νά πολεμᾶ τήν Ἑλλάδα καί τόν Ἐλληνισμό. Ἁπλῶς καί μόνο αὐτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλα δείχνουν πως και η Ελλάδα θέλει καζάν-καζάν, απλά οι πολιτικοί δυσκολεύονται να βρουν εύπεπτο τρόπο για την κοινή γνώμη.

    Συνδιάστε τη δήλωση Δένδια, με τις δηλώσεις Κοτζιά περί μοναχοφαγάδων, Σημίτη, Πάιατ. Τι καταλαβαίνετε; Ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται για κήρυξη ΑΟΖ ή το αντίθετο; Ότι ετοιμάζεται μια κατάσταση όπου όλα είναι υπό αμφισβήτηση και για χάρη της ειρήνης δε θα είναι κανένας μοναχοφαγάς; Μάλλον το 2ο. Οι Πρέσπες δείχνουν το δρόμο.

    Το πιο ωραίο με την περίπτωση που η Τουρκία συμφωνήσει όρια ΑΟΖ με τη Λιβύη, είναι το εξής. Η Λιβύη έχει υπογράψει τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας (σε αντίθεση με την Τουρκία), ΑΛΛΑ δεν την έχει κυρώσει. Η Λιβύη επίσης, όπως και η Τουρκία, δεν αναγνωρίζει δικαιοδοσία στο δικαστήριο της Χάγης.

    Οπότε, η Ελλάδα θα βρεθεί με 2 χώρες που συμφωνούν στα όρια των ΑΟΖ τους και κανέναν τρόπο να σύρει έστω τη Λιβύη σε διεθνές δικαστήριο. Αντίθετα, αυτό θα δώσει μανδύα νομιμότητας στην Τουρκία, να φέρει τα τρυπάνια νότια της Κρήτης, γιατί τουλάχιστον, θα σου πει πως αυτή έχει μια διμερή συμφωνία, εσύ δεν έχεις καμία.

    Τι θα κάνει η Ελλάδα; Τι θα πει ο κ. Πάιατ να κάνει η Ελλάδα; Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτο οποιος το αφηνει ετσι...ειναι σκοπιμο. Ας γινει να ξερουμε επιτελους ποιος ειναι ο νεος ...Ιωαννιδης στην χωρα... !! Δυστυχως.ειναι ...δυο !!!! Αυτη την φορα ...εστειλαν δυο....απ ολα. Δυο Αραπακηδες...δυο Μπονανους....κλπ...

      Διαγραφή
    2. Τελικα ο Ερτογαν ειναι ο μονος που ανακατευει τα νερα στην λιμνη..Εμεις εχουμε παθος με την ακινησια...Σαν ..νεκρομαντειο μοιαζει η χωρα...Ενσς κυριος πιο πανω...αλλου ειπε οτι πρεπει ναμαστε σοβαροι...να γινουμε σοβαροι.Του διεφυγε βεβαια να δωσει εναν ορισμο της σοβσροτητος.Διοτι αυτο θα πει ...οτιδηποτε θελει ο ..κυριος. Δυστυχως ουδεις δινει ορισμους των λεξεων που λεει..Τι ειναι σοβαροτητα δηλ.Εδω ?? Στις Πρεσπες ?? Στην Κυπρο...κλπ ?? Δεν λεμε στα οικονομικα...για να μην χαθει η μπαλλα της σοβαροτητος ..οπου ολα οσα μσθαμε απο μικροι σαν ορισμους λεξεων με βαση ενα αξιακο συστημα ...εχουν παει να ..βοσκησουν.

      Διαγραφή
  3. Μετά τίς Πρέσπες δέν θά ὑπάρχει σταματημός στίς προδοσίες, μέχρι ἡ Ἑλλάδα νά ἔλθει στά μέτρα πού τήν ἤθελαν οἱ Ἄγγλοι, ἀπό τότε πού ὑπαγόρευαν στόν Γεώργιο τόν Β καί δι' αὐτοῦ στόν στρατάρχη Παπάγο, τό 1941, νά ὑποχωρήσουμε: Στά Τέμπη.
    Τό σχέδιο ἐπανελήφθη ἐπι ΝΑΤΟ καί "μονιμοποιήθηκε".
    Τό ἴδιο σχέδιο ἐξακολουθεῖ νά ἐφαρμόζεται σήμερα. Καί ἀπό τήν Ἀγγλία, καί ἀπό τίς ὑποτελεῖς της ὡς πρός τοῦτο, Γερμανία και ΗΠΑ - ἀλλά καί ἀπό τήν Ρωσία!!;....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >ἀπό τότε πού ὑπαγόρευαν στόν Γεώργιο τόν Β καί δι' αὐτοῦ στόν στρατάρχη Παπάγο, τό 1941, νά ὑποχωρήσουμε: Στά Τέμπη<

      Μπορείς να μού δώσεις κάποια πηγή γι αυτό;

      Διαγραφή
    2. Δεν μπορεί να γίνει έτσι συζήτηση. Εσύ δεν γράφεις Ιστορία, αλλά κατασκευάζεις. Μού έκανες παράπονα ότι "γίνομαι σκιά σου" και ότι εσύ γράφεις πράγματα, που "έχεις με κόπο (sic) βρει από πηγές (ξανά sic)".

      Μα πώς να μην γίνω σκιά σου, όταν γράφεις παραπλανητικά και δημιουργείς εσφαλμένες εντυπώσεις; Από ποια πηγή διάβασες ότι οι Άγγλοι "ὑπαγόρευαν στόν Γεώργιο τόν Β καί δι' αὐτοῦ στόν στρατάρχη Παπάγο, τό 1941, νά ὑποχωρήσουμε: Στά Τέμπη;"

      Γιατί δεν απαντάς;

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.