29/7/19

Μητσοτάκης: Πρωταρχικό μας μέλημα ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο (εικόνες)

Με συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη άρχισε σήμερα τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ύστερα από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Κοινές δηλώσεις Αναστασιάδη - Μητσοτάκη
Τις στενότατες σχέσεις ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα και τη σθεναρή αλληλοϋποστήριξη στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων υπογράμμισαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο μετά την εκλογή του στην Πρωθυπουργία της Ελλάδας.
Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τις διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «κατ’ αρχάς, θα ήθελα για ακόμη μια φορά να εκφράσω τα θερμά συγχαρητήρια τόσο του ιδίου όσο και του Κυπριακού λαού για την εκλογή σας στην Πρωθυπουργία της Ελληνικής Δημοκρατίας, ευχόμενος παράλληλα κάθε επιτυχία στο ομολογουμένως  δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει.

Το γεγονός πως η πρώτη επίσημη επίσκεψη σας στο εξωτερικό πραγματοποιείται στην Κύπρο, καταδεικνύει εκ νέου τους διαχρονικά ισχυρούς δεσμούς των δυο χωρών και επιβεβαιώνει την προσωπική σας βούληση για συνέχιση της στενότατης συνεργασίας, της πλήρους στήριξης και του μεταξύ μας συντονισμού δράσεων.  
Κατά τη διάρκεια των ιδιαίτερα δημιουργικών διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα νωρίτερα, ενημέρωσα τον φίλο Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Επιτρέψετε μου προ της όποιας άλλης αναφοράς, να εκφράσω εκ μέρους του Κυπριακού Ελληνισμού, της Κυβερνήσεως και του ιδίου προσωπικά, την ευγνωμοσύνη μας για τη διαχρονική στήριξη και την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας.
Μέσα από τους κοινούς αγώνες μας έχουμε αποδείξει εμπράκτως, Κύπρος και Ελλάδα, την προσήλωση μας στην επίτευξη μιας λύσης στη βάση των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των σχετικών Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, χωρίς το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων.
Επιδιώκουμε την εξεύρεση μιας λύσης που δεν θα δημιουργεί νικητές ή ηττημένους και που ταυτόχρονα θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα, βιωσιμότητα και διάρκεια της νέας κατάστασης πραγμάτων, θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των νομίμων πολιτών, με πλήρη σεβασμό στην πολιτική ισότητα κατά τρόπο, όμως, που δεν θα δημιουργεί υπερπρονόμια προς όφελος της μιας και εις βάρος της άλλης κοινότητας.
Με βάση τις πιο πάνω αρχές, με αποφασιστικότητα και θετική πολιτική βούληση θα προσέλθω στη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, προσβλέποντας πως σαν Κύπριοι θα εργαστούμε για την εξεύρεση μιας λύσης, που πρώτιστα θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του συνόλου των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Εξάλλου, κοινή θέση  με τον Φίλο Πρωθυπουργό είναι πως η επανέναρξη των συνομιλιών απαιτεί και την ενεργό συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειές της εν λόγω χώρας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, όπως επίσης τους όποιους σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου που αντί να οικοδομούν, δυστυχώς, την εμπιστοσύνη προάγουν το αίσθημα καχυποψίας και δυσπιστίας σε σχέση με τις πραγματικές προθέσεις της άλλης πλευράς.
Όπως ήταν αναμενόμενο, μας δόθηκε η ευκαιρία με τον φίλο Πρωθυπουργό και τους διακεκριμένους συνεργάτες του, να ανταλλάξουμε απόψεις για τις εν λόγω τουρκικές προκλήσεις και για τον τρόπο, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, αποτελεσματικής αντιμετώπισης τους.
Στο πλαίσιο αυτό, επιθυμώ να εκφράσω στον φίλο Πρωθυπουργό τις θερμές μου ευχαριστίες για τη σθεναρή στήριξη της Ελλάδας όσον αφορά την αντιμετώπιση των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας.
Την ίδια ώρα ταυτόσημη υπήρξε και η διαπίστωση πως αποτελεί καθήκον και υποχρέωση μας η προάσπιση της διεθνούς νομιμότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου, και είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που χαιρετίζουμε τις αποφάσεις της Ε.Ε.
Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων μας επαναβεβαιώσαμε πως κοινές είναι οι ανησυχίες για τις σημαντικές προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και που άπτονται, μεταξύ άλλων, της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, της κλιματικής αλλαγής, της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά και της ανάγκης για μια Ένωση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών.
Την ίδια στιγμή επαναβεβαιώσαμε τη βούληση μας για κοινές δράσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με ενίσχυση των πρωτοβουλιών που από κοινού με την Ελλάδα έχουμε αναπτύξει μέσω των τριμερών συνεργασιών που έχουμε εγκαθιδρύσει με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη.
Στόχος μας δεν είναι άλλος παρά η αναβάθμιση της περιφερειακής συνεργασίας, του διαλόγου, της ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης, στοχεύοντας στην πλήρη αξιοποίηση των προοπτικών που παρουσιάζονται, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα.
Επιθυμώ να επαναλάβω για πολλοστή φορά, ότι το δίκτυο συνεργασιών που έχουμε αναπτύξει δεν στρέφεται εναντίον κανενός και δεν αποκλείει καμιά των γειτονικών μας χωρών. Τουναντίον, θεσμοθετεί τη συνεργασία και ενισχύει την κοινή επιδίωξη για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην ιδιαίτερα ευάλωτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Με τον Πρωθυπουργό υπογραμμίσαμε επίσης την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουμε στην περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των επτά χωρών του ευρωπαϊκού νότου, προκειμένου αποτελεσματικότερα να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις.
Φίλε Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Κυριάκο, δεν έχω καμία αμφιβολία πως η σημερινή σου επίσκεψη θα αποβεί καθοριστικής σημασίας όσον αφορά τη συγκρότηση περαιτέρω στοχευμένων δράσεων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος, τόσο σε διμερές και πολυμερές επίπεδο όσο και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Εκφράζοντας για ακόμη μια φορά τα θερμά μου συγχαρητήρια για την ισχυρή εντολή που ο ελληνικός λαός σας έχει δώσει, σας εύχομαι κάθε επιτυχία στους στόχους που έχετε θέσει, με τη βεβαιότητα πως θα δικαιώσετε τις προσδοκίες του ελληνικού λαού, και του κυπριακού λαού βεβαίως.
Καλωσορίσατε και πάλι στην Κύπρο».
Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε ότι «αισθάνομαι έντονη συγκίνηση το πρώτο μου ταξίδι ως νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας να είναι στην Κύπρο συνεχίζοντας μια πολυετή παράδοση το πρώτο επίσημο ταξίδι Έλληνα Πρωθυπουργού να γίνεται πάντα στη Μεγαλόνησο.
Το ταξίδι αυτό γίνεται σε μια συγκυρία ιδιαίτερα φορτισμένη, ιδιαίτερα σημαντική και κατά συνέπεια ήταν αναπόφευκτο οι συζητήσεις μας να μην είναι συμβολικές ή τυπικές αλλά βαθύτατα ουσιαστικές και ευχαριστώ για τη λεπτομερή ενημέρωση κ. Πρόεδρε.
Για το ζήτημα του Κυπριακού επανέλαβα ότι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής παραμένει σταθερά το κορυφαίο μας μέλημα και η απόλυτη σταθερή στρατηγική επιδίωξη της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.
Στο πνεύμα αυτό εξέφρασα την ικανοποίηση μου για την επικείμενη συνάντηση Αναστασιάδη και του κ. Ακκιντζί και τη συγκρατημένη μου αισιοδοξία ότι θα μπορέσει να προκύψει ένα νέο πλαίσιο συναντίληψης που θα μας επιτρέψει να κάνουμε κάποια πρόοδο στο κρίσιμο, στο μείζον εθνικό ζήτημα.
Καθιστούμε για άλλη μια φορά σαφές ότι για την Ελλάδα δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς την πλήρη κατάργηση των παντελώς αναχρονιστικών εγγυήσεων, χωρίς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί. Πρόκειται για ένα παντελώς αναχρονιστικό σύστημα το οποίο δεν μπορεί να συνεχίσει να ισχύει ιδίως για κράτη μέλη της ΕΕ και αναμένω με πολύ ενδιαφέρον την ενημέρωση από τον Πρόεδρο για το αποτέλεσμα των συνομιλιών της 9ης Αυγούστου.
Συζητήσαμε και για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα η οποία κατάφορα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και για τους τρόπους αντίδραση οργανωμένης αντίδρασης η οποία δεν είναι μια αντίδραση που προφανώς περιορίζεται στην άριστη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, είναι μια αντίδραση που αφορά και την ίδια την ΕΕ καθώς το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους της, αλλά και την ίδια την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ ως προς την ανάγκη να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.
Στα πλαίσια των ευρωπαϊκών οργάνων η Κύπρος θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη τη στήριξη της Ελλάδας, έτσι ώστε η όποια κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα να λαμβάνει ανάλογες αντιδράσεις, πάντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Επανέλαβα τη σημασία την οποία αποδίδω σε όλα τριμερή σχήματα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτά τα σχήματα συνεργασίας είχαν δρομολογηθεί πρώτα από Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, τα συνέχισε η προηγούμενη Ελληνική Κυβέρνηση, και εμείς ευχόμαστε να ‘πατήσουμε΄ πάνω σε αυτό το θετικό προηγούμενο το οποίο δημιούργησε ένα πλαίσιο ουσιαστικής συνεργασίας σε τριμερές επίπεδο μεταξύ σημαντικών, σχεδόν όλων των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου και βέβαια η συμμετοχή σε αυτές τις συζητήσεις και άλλων σημαντικών, στρατηγικών παικτών με έντονο ενδιαφέρον στην Ανατολική Μεσόγειο είναι και αυτή μια εξέλιξη η οποία είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτη.
Συζητήσαμε και άλλα διμερή ζητήματα που αφορούν εκκρεμότητες που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση, ζητήματα που πιστεύω ότι μπορούν να λυθούν εύκολα σε διμερές επίπεδο μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας, αλλά και τη μεγάλη εκκρεμότητα – για την οποία θέλω πάλι να ευχαριστήσω όλο τον κυπριακό λαό δια του Προέδρου Αναστασιάδη – για τη σημαντική δωρεά την οποία έχει εξαγγείλει η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, για την υποστήριξη των δομών περίθαλψης στην ανατολική Αττική και δεσμεύομαι ότι τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθούν ταχύτατα και με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, όπως θα αξιοποιηθούν συνολικά οι πόροι από όλες τις ιδιωτικές δωρεές που έγιναν για να μπορέσουμε να επουλώσουμε τα τραύματα μιας μεγάλης καταστροφής η μνήμη της οποίας θα μας συνοδεύει για πάντα.
Τέλος είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κ. Πρόεδρο για τις σημαντικές προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της νέας Κυβέρνησης. Στις 7 Ιουλίου, η Ελλάδα γύρισε σελίδα και η Νέα Δημοκρατία έλαβε μια ισχυρή εντολή να προχωρήσει τάχιστα ένα γρήγορο πλέγμα μεταρρυθμίσεων το οποίο θα έχει ως πρώτιστο μέλημα την ισχυρή ανάπτυξη, τη δημιουργία πολλών θέσεων απασχόλησης, τη μείωση των φόρων και τη στήριξη της μεσαίας τάξης. Ήδη, η νέα Ελληνική Κυβέρνηση θα καταθέσει προς ψήφιση και ελπίζουμε να έχουν υπερψηφιστεί τα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα έχουν ψηφιστεί πριν την 8η Αυγούστου που αφορούν την οργάνωση του κράτους, τη μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας για τις 120 δόσεις και ένα διυπουργικό νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά θα προχωρά και στην εξαιρετικά συμβολική κίνηση να καταργήσει επιτέλους το πανεπιστημιακό άσυλο που από άσυλο προστασίας ιδεών έχει, δυστυχώς, μετατραπεί σε άσυλο που προστατεύει την ανομία και την παραβατικότητα εντός των πανεπιστημίων.
Σε αυτή τη συνολική προσπάθεια που κάνουμε να πείσουμε εντός και εκτός Ελλάδας όλους ότι η Ελλάδα αξίζει και πάλι την εμπιστοσύνη των πιστωτών μας θέλουμε την Κύπρο σταθερό αρωγό και είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να υπολογίζουμε στην υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια που θα κάνουμε να κερδίσουμε δείκτες αξιοπιστίας στην Ευρώπη ώστε να μπορούμε αυτοδύναμη και να χαράξουμε τη δική μας οικονομική πολιτική.
Ελλάδα και Κύπρος πέρασαν τραύμα μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, είχαν διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά θέλω να αναγνωρίσω δημόσια στην πρώτη μου επίσκεψη ως Πρωθυπουργός την ηγεσία του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος τόλμησε να προτείνει στη Βουλή τολμηρές μεταρρυθμίσεις οι οποίες βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας και την οδήγησαν σε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης, και παρά τα προβλήματα που σίγουρα πάντα υπάρχουν – καμιά οικονομία δεν μπορεί να λύνει και να αντιμετωπίζει ταυτόχρονα όλα τα προβλήματα – σίγουρα η Κύπρος καταφέρνει και αναπτύσσεται με ρυθμούς ανάπτυξης πολύ μεγαλύτερους από τους μέσους ρυθμούς της ΕΕ.
Και για μας αυτό το παράδειγμα του πόσο γρήγορα μπορούν οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις να οδηγήσουν σε γρήγορη ανάπτυξη, είναι σημείο αναφοράς για αυτό που θέλουμε να πετύχουμε και εμείς στην Ελλάδα, δίδοντας πολύ γρήγορα το αποτύπωμα των οικονομικών θέσεων.
Φίλε Νίκο θέλω και πάλι να ευχαριστήσω για τη θερμή υποδοχή και τα καλά σου λόγια και πιστεύω ότι σε αυτό το διαχρονικό κεφάλαιο συμπόρευσης του Ελληνισμού, του Κυπριακού και του Ελλαδικού Ελληνισμού, πιστεύω ότι ξημερώνει μια καινούρια, πιο αισιόδοξη μέρα». 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 10:30 το πρωί και τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης. Έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'.
Στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου τον ανέμενε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος αφού τον καλωσόρισε στην Κύπρο, εισήλθαν εντός του Μεγάρου για κατ' ιδίαν συνάντηση. Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.


Κ.Μητσοτάκης: Όταν η Ελλάδα είναι ισχυρή, είναι ισχυρή και η Κύπρος
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι προσβλέπει πως η επίσκεψή του στην Κύπρο θα είναι ουσιαστική και θα θέσει στο τραπέζι «τα ανοικτά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε και να βάλει το νερό στο αυλάκι μιας καινούργιας και προσωπικής πια συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

Παράλληλα είπε ότι όταν η Ελλάδα είναι ισχυρή, είναι ισχυρή και η Κύπρος και είναι ισχυρός και ο Ελληνισμός παντού.

Καλωσορίζοντας τον κ. Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξήρε το γεγονός ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρωθυπουργού, θεώρησε ως πρώτιστη προτεραιότητα την επίσκεψη στην Κύπρο,  κάτι που συμβολίζει όχι μόνο τους στενούς δεσμούς αλλά το ιδιαίτερο, προσωπικό ενδιαφέρον για την Κύπρο. «Μια κληρονομιά από τον πατέρα σας, τον αγαπημένο μου φίλο και αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη», είπε.

Διαβεβαίωσε πως η «διαχρονική μας φιλία αλλά και οι στενοί δεσμοί θα συνεχίσουν για το καλό και του Κυπριακού αλλά και του ελλαδικού Ελληνισμού ευρύτερα, για το καλό των δύο χωρών».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι οι δύο χώρες έχουν «προκλήσεις που από κοινού θα αντιμετωπίσουμε και όχι μόνο από κοινού αλλά και με τους εταίρους μας και με τους γείτονές μας, έχουμε αναπτύξει ξεκινώντας από την Κυβέρνηση Σαμαρά την πρώτη τριμερή με την Αίγυπτο και εν συνεχεία βεβαίως, αναπτύχθηκε ένα ισχυρότατο πλαίσιο δεσμών με τις γειτονικές χώρες, πάντα μέσα στα πλαίσια της ειρήνης και της σταθερότητας και της ευημερίας των λαών».

Ευχήθηκε «από τα βάθη της καρδιάς μου επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνετε, κάτι που δεν έχω αμφιβολία, γνωρίζοντας σας ότι θα το επιτύχετε», είπε.

Απαντώντας, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, λέγοντας ότι για τον ίδιο είναι μεγάλη χαρά και τιμή που το πρώτο του επίσημο ταξίδι ως πρωθυπουργός της Ελλάδας το κάνει στην Κύπρο, «συνεχίζοντας μια σταθερή παράδοση που ήθελε πάντοτε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να επισκέπτεται την Κύπρο στο πρώτο επίσημο ταξίδι του».

Όμως, είπε, «το ταξίδι αυτό δεν είναι μόνο συμβολικό, είναι καταρχήν ουσιαστικό γιατί όπως αναφέρετε, Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν πάντα ενωμένες και με αρραγές μέτωπο σημαντικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή και θα τις αντιμετωπίσουμε με σιγουριά, με αυτοπεποίθηση και με σιγουριά τελικά ότι το δίκιο είναι με το μέρος μας. Και θα πρέπει να γνωρίζετε, και το ξέρετε εξάλλου, μας συνδέει βαθιά προσωπική φιλία ότι σε αυτόν τον αγώνα τον οποίο δίνετε, έχετε την στήριξη ολόκληρου του ελληνικού λαού».

Προσβλέπω, είπε, «αυτή η επίσκεψή μου να είναι μια ουσιαστική επίσκεψη εργασίας η οποία θα θέσει στο τραπέζι τα ανοικτά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε και να βάλουμε το νερό στο αυλάκι μιας καινούργιας και προσωπικής πια συνεργασίας μεταξύ εμού και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας έτσι ώστε να μπορέσουμε να αγωνιστούμε ώστε να προάγουμε την ευημερία και των δύο λαών».

Ευχαρίστησε και πάλι τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη θερμή υποδοχή και του ευχήθηκε καλή δύναμη και περαστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε σιγουριά απευθυνόμενος στον Πρόεδρο ότι «πολύ σύντομα θα απαλλαγείτε και από το δεκανίκι αυτό».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η λέξη δεκανίκι είναι συμβολική και είπε «χωρίς την Ελλάδα, που είναι το δεκανίκι των αδυνάμων, το δεκανίκι του τραυματία…»

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός, είπε ότι «γνωρίζετε κ. Πρόεδρε ότι όταν η Ελλάδα είναι ισχυρή, είναι ισχυρή και η Κύπρος και είναι ισχυρός και ο Ελληνισμός παντού στον κόσμο, και στην πατρίδα μας ο Ελληνικός λαός επέλεξε να αλλάξει σελίδα και να κάνει μια καινούργια αρχή, δίνοντάς μας μια  ισχυρή εντολή να αλλάξουμε τη χώρα και έχω την πρόθεση αυτήν την εντολή του ελληνικού λαού να την τιμήσω».

Το υπόλοιπο πρόγραμμα των επαφών

Ακολούθως, ο Πρωθυπουργός συναντάται με τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη και το απόγευμα θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με συλλόγους και δικοινοτικές ΜΚΟ.

Το πρόγραμμά του τη Δευτέρα ολοκληρώνεται με δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Την Τρίτη ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’ και στη συνέχεια θα μεταβεί στα Φυλακισμένα Μνήματα, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.

Ως ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου την πρώτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο, λέγοντας ότι συμπίπτει με μια κρίσιμη περίοδο.

«Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού είναι ιδιαίτερα σημαντική, είναι η πρώτη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη και συμπίπτει με μια κρίσιμη περίοδο, με όλες αυτές τις προκλήσεις που δέχεται η Κύπρος, αλλά και η Ελλάδα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, είναι μια ευκαιρία, εκτός από την επίσημη επίσκεψη και τον συμβολισμό της, να γίνουν διαβουλεύσεις.

Δεν θα έλεγα, διευκρίνισε, «να χαραχθεί κοινή πορεία, διότι κοινή πορεία υπάρχει ευτυχώς, και διατηρείται μέσα από συνεχή συνεννόηση καθ’ όλη τη διάρκεια».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα συνοδεύεται από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Ενέργειας και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, προσθέτοντας ότι τις προηγούμενες μέρες είχαμε στην Κύπρο και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Επομένως, είπε, «σε όλα τα νευραλγικά ζητήματα γίνονται οι συνεννοήσεις, προκειμένου να δούμε με ποιο τρόπο θα τερματιστεί όλη αυτή η προκλητικότητα της Τουρκίας και μέσα από διαπραγματεύσεις να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε την επίλυση του Κυπριακού».

Εξάλλου, χθες, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένιας είπε ότι μέσω της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Κύπρο θα δοθεί σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι είναι απαράδεκτη η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Η ειρωνεία είναι ότι ο τωρινός Πρωθυπουργός της Ελλαδος είναι πολιτικός απόγονος των Ευάγγελου Αβέρωφ και Κωνσταντίνου Καραμανλή του γηραιού!Αυτοί ώς γνωστόν είναι από τους πρωτεργάτες της διχοτόμησης του νησιού ως γνήσιοι δούλοι των Αγγλοαμερικανων αφεντικών τους χάρη στους οποίους κονομησας της πολιτικές τους καρέκλες!Ας βγει κάποιος τίμιος πολιτικός Ελλαδιτης ή Κυπραίος να τους ξεμπροστιάσει Επιτέλους!Φτάνει πια η υποκρισία!!Ας πείσει κάποιος τους Αμερικανοισραηλινουςπως το συμφέρον τους είναι τα σύνορα της Κυπριακής δημοκρατίας να είναι ανοιχτά τωΝ ακτών της Κερύνειας να τελειώσει το παραμύθιεπιτελους. Αυτοί μόνο μπορούν να καθαρίσουν την μπουγάδα και όχι οι γελοίοι των Αθηνών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.