26/7/19

Τι θα πει «κοινής αποδοχής» για την Αμμόχωστο;

«Θυμάσαι, συνέχισε, που έγραψες στο ημερολόγιό σου “ελευθερία είναι η ελευθερία να λες ότι δύο και δύο ίσον τέσσερα”; Ο Ο’ Μπράιαν σήκωσε το αριστερό του χέρι, με την πλάτη του γυρισμένη στον Γουίνστον, με τα τέσσερα δάκτυλα εκτεταμένα και τον αντίχειρα κρυμμένο: -Πόσα δάκτυλα είναι αυτά, Γουίνστον; / -Τέσσερα. / -Κι αν το Κόμμα πει ότι δεν είναι τέσσερα, αλλά πέντε, τότε πόσα είναι; / -Τέσσερα. / Η λέξη τέλειωσε με μια κραυγή πόνου».
Το αριστουργηματικό «1984» του Τζορτζ Όργουελ είναι μια σφοδρή κριτική στον νέο κόσμο του ατομικισμού, της κομματοκρατίας, της ολιγαρχίας και της αντιδημοκρατικότητας. Είναι μια κραυγή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την «εγωπάθεια» που εδραιώνει η παγκοσμιοποίηση και οι κρατούντες, κυρίως στα δυτικά κράτη. Κρατώντας την καταγγελία της κομματοκρατίας, σε συνάρτηση με το απόσπασμα, δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε όσα τεκταίνονται για τη δημαρχία της Αμμοχώστου μετά τον θάνατο του Αλέξη Γαλανού.
Αποφάσισε, λοιπόν, ο Δημοκρατικός Συναγερμός να εκδώσει ανακοίνωση στις 23 Ιουλίου, μέσω της οποίας καλούσε δημόσια και αναλάμβανε πρωτοβουλία για μια προσπάθεια συνεννόησης με τα υπόλοιπα κόμματα ώστε να καταλήξουν σε προσωπικότητα «κοινής αποδοχής» από τους Αμμοχωστιανούς για το υπόλοιπο της θητείας του δημάρχου. Και συμπληρώνεται: «Μιας προσωπικότητας που θα είναι στοχοπροσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού και την επιστροφή της Αμμοχώστου».
Το ΑΚΕΛ αντέδρασε θετικά και το όνομα του διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκου Τράγκολα, έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Σημειωτέον ότι η στήλη δεν εξετάζει την προσωπικότητα του Μάρκου Τράγκολα, ο οποίος επειδή διετέλεσε άψογα το καθήκον του στην Πυροσβεστική δεν σημαίνει ότι θα είναι καλός δήμαρχος μιας «κρίσιμης» πόλης σαν την Αμμόχωστο, αλλά σε τι αποσκοπεί αυτή η συνεννόηση. Τι θα πει «κοινής αποδοχής» από τους Αμμοχωστιανούς και τι προσωπικότητα «στοχοπροσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού και στην επιστροφή της Αμμοχώστου»; Ταυτόχρονα, ποιος νομιμοποιεί τα κόμματα να κάνουν αυτή τη διαδικασία «εκλογής» και από πότε η δημοκρατία παίρνει αναβολή; 
Εν πάση περιπτώσει, στις δημοτικές εκλογές του 2016, από τους 31.439 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους του δήμου Αμμοχώστου, ψήφισαν μόνο οι 12.569, μόλις το 39,84%. Από αυτούς, την πρώτη Κυριακή, οι 4.941 επέλεξαν τον Αλέξη Γαλανό και οι 4.918 τον Σίμο Ιωάννου, που είχε στηριχθεί από το ΑΚΕΛ. Επί της ουσίας, το ζήτημα δεν είναι η συνεννόηση, αλλά οι όροι της. Είναι απορίας άξιον τι εννοούν τα κόμματα όταν μιλούν για «επίλυση του Κυπριακού» και «επιστροφή της Αμμοχώστου», ειδικά τούτες τις ώρες της αμφιβολίας και αφού –πριν τρία μόλις χρόνια– έπεισαν μόλις 9.859 από τους 31.439 εγγεγραμμένους Αμμοχωστιανούς ψηφοφόρους. Επομένως και επειδή οι στιγμές θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες και τα επόμενα δύο χρόνια, ας σεβαστούν τη δημοκρατία και ας πείσουν τους Αμμοχωστιανούς, που υπομένουν ακόμα στην προσφυγιά, να επιλέξουν τον καταλληλότερο. Διότι, προφανώς, δεν πείθουν οι κομματικές ηγεσίες για τις καλές τους προθέσεις…

alekos@phileleftheros.com
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.