30/7/19

Ρωσική μπίζνα με Τουρκία για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο



Δυναμική νέων αναταραχών στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργεί η κίνηση της Ρωσίας να λύσει τα χέρια των ενεργειακών της εταιριών για συνεργασία με την Τουρκία σε γεωτρήσεις υδρογονανθράκων στην περιοχή, καθώς με δηλώσεις του, ο  υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόνβακ, στις 26 Ιουλίου, ξεκαθάρισε ότι εφόσον μια τέτοια επένδυση είναι οικονομικά βιώσιμη, τότε μπορεί να αναπτυχθεί.Οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού έρχονται ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της εξαίρεσης της Ελλάδας από τον Turkish Stream και πριν -τότε- την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στο Ισραήλ, αλλά μετά το μπαράζ επαφών που είχε με Αμερικανούς αξιωματούχους και ενόψει της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο. Επίσης, χρονικά, η ανακοίνωση έρχεται τη στιγμή που τα τουρκικά γεωτρύπανα που βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ έχουν αποψιλωθεί από πλοία υποστήριξης, καθώς η Ολλανδία συναίνεσε με την ΕΕ στην αλληλεγγύη υπέρ της Κύπρου και άλλες χώρες που διέθεταν επίσης εταιρίες με συμβόλαια υποστήριξης υπαναχώρησαν μετά την έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης για το προσωπικό από την Κύπρο.

για τη συνέχεια CrisisMonitor

4 σχόλια:

  1. Αντιγράφω από Πρώτο Θέμα:
    Ο Ρώσος υπουργός είπε ότι στη Μεσόγειο ρωσικές εταιρείες συμμετέχουν σε επιτυχημένα προγράμματα ενέργειας. «Σε αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες συνεργασίας τις προτεραιότητες καθορίζουν τα οικονομικά συμφέροντα. Στην περίπτωση που αναπτυχθούν προγράμματα από εμπορικής άποψης προς όφελος όλων των πλευρών στην ανατολική Μεσόγειο, τότε ρωσικές εταιρείες μπορεί να αποφασίσουν για συνεργασία με την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε.

    Δηλαδή όπως και στις εταιρείες που συμμετείχαν μέχρι τώρα η απόφαση καθορίζεται από ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (κομμουνισμός δεν υπάρχει στην Ρωσία εδώ και 30 χρόνια). Δεν είναι κρατικές αποφάσεις. Δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει κρατική παρέμβαση π.χ. στις Νορβηγικές εταιρίες. Το κακό σενάριο που θα μπορούσε να γίνει είναι να μην εκτελεστεί το διεθνές ένταλμα σύλληψης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Νορβηγία. Αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορεί η Νορβηγική κυβέρνηση να απαγορεύσει π.χ. στην Αιγυπτιακή κυβέρνηση να εφαρμόσει το διεθνές ένταλμα αν νορβηγικά πληρώματα τύχει να εργάζονται σε Αιγυπτιακά κοιτάσματα. Επομένως η μόνη αξιόπιστη εγγύηση τήρησης της νομιμότητας είναι αν μέσω της διπλωματικής οδού διαμηνυθεί πως όποιες εταιρίες συνεργάζονται με την τουρκική εταιρεία στις παράνομες αυτές ενέργειες θα αντιμετωπίσουν διεθνή εντάλματα σύλληψης των πληρωμάτων τους. Και αν κάποιος αρνηθεί να εφαρμόσει τα εντάλματα στην χώρα του θα φροντίσει η κυπριακή κυβέρνηση να εφαρμοστούν σε τρίτες χώρες όπως η Αίγυπτος ή το Ισραήλ ή και άλλες χώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλοι σχεδόν κάνουν μπίζνες στημ αν. Μεσόγειο...

    Λίγοι κάνουν αγαθοεργίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρε αφήστε τις μακακίες και δώστε και στον πούτινα κανα τυράκι...
    Να πιεί ξύδι ο παγιατ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΗΣΤ ΜΕΝΤ και τρίχες κατσαρές...
      Ό,τι πσπαρ@α σκαρφίζονται στην Ουάσιγκτον,εμείς πρέπει να προσκυνάμε...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.