30/7/19

Γιατί ο Τραμπ διστάζει έναντι της Τουρκίας


Του Κώστα Ράπτη
Είναι η απροθυμία του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν απλώς το αποτέλεσμα πολιτικής σύγχυσης ή ενδεχομένως και προσωπικής ιδιοτέλειας από μέρους του ενοίκου του Λευκού Οίκου;
Έκθεση των Μάικλ Ντόραν και Πίτερ Ραφ για λογαριασμό του συντηρητικού Hudson Institute των ΗΠΑ, υπό τον τίτλο "Too big to fail: Toward a US-German partnership on Turkey” δείχνει ότι το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο και οι δισταγμοί του Τραμπ περισσότερο εξηγήσιμοι.
Οι συντάκτες της έκθεσης εξηγούν ότι η αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400, που έχει προκαλέσει την αμερικανική οργή, δεν αποτελεί μια μεμονωμένη εμπορική συναλλαγή, αλλά την επανατοποθέτηση της Τουρκίας στο διεθνές σύστημα.
Για την εκτελεστική εξουσία των ΗΠΑ η υιοθέτηση κάποιων κυρώσεων με βάση των νόμο CAATSA είναι μονόδρομος, αφενός για να αποτραπεί η αγορά ρωσικών εξοπλισμών από άλλους ενδιαφερόμενους, όπως η Αίγυπτος, η Ινδία ή η Σαουδική Αραβία, αφετέρου για να μην περάσει ο έλεγχος της άσκησης εξωτερικής πολιτικής στο Κογκρέσο το οποίο έχει ισχυρές απόψεις επί του θέματος.

Για τη συνέχεια Capital

4 σχόλια:

  1. Το όλο θέμα μου θυμίζει το εμπάργκο των ΗΠΑ στην τουρκία από το 1974-1978...
    Τότε μας δόθηκε η ευκαιρία να ανακαταλάβουμε την Β.Κύπρου και εμείς προτιμήσαμε την ειρήνη και το να τρέξουμε πανικόβλητοι να κρυφτούμε στην ΕΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μικυ μαους εε ?? Ειχε ...τυρι Μαριε..ροκφορ...Ηταν συνφωνια .35 χρονια τυρακι...τρωτε καμμια τριανταρια..Καλο τυρι...Μετα βαζετε 10 εκατομμ...να πληρωσουν 100 τυροκομεια απ τα τουβλα...Μην φαχνεις ιδεες...σε ανιδεους...Το ροκφορ εινσι ροκφορ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν τα κάνεις πιό λιανά...μόνο εμείς και εμείς είμαστε εδώ...

      Διαγραφή
  3. Ο Κ. Ράπτης είναι σοβαρός δημοσιογράφος, γνωρίζει το αντικείμενό του. Επέλεξε από πολλές Εκθέσεις τη συγκεκριμένη. Αξίζει να διαβαστεί με προσοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.