29/7/19

Οι ΗΠΑ κάνουν τους λογαριασμούς τους για την μετά Ερντογάν εποχή - Του ετοιμάζουν βαριά "καμπάνα"

Ο Ερντογάν απειλεί τους Αμερικανούς ότι θα τους διώξει από το Ιντζιρλίκ αν επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400
Του Σάββα Καλεντερίδη
-Τη στιγμή που τα τουρκικά στρατεύματα είναι έτοιμα να εισβάλουν στη Β. Συρία, έχοντας απέναντί τους τεθωρακισμένα οχήματα και επιθετικά ελικόπτερα Boeing AH-64 Apache του στρατού των ΗΠΑ, 
-τη στιγμή που ο Ερντογάν σε δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή, σε σύσκεψη των προέδρων όλων των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΑΚΡ επιτέθηκε εναντίον των ΗΠΑ ξεκαθαρίζοντας ότι «όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των συνομιλιών που κάνουμε με τις ΗΠΑ, για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων μας με τη Συρία, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κατακερματίσουμε τον διάδρομο της τρομοκρατίας (σ.τ.μ. κουρδικό διάδρομο),.. χωρίς να ζητήσουμε την άδεια κανενός… Δίνουν στους Κούρδους του PYD δεκάδες χιλιάδες φορτηγά με όπλα και πυρομαχικά, όλα δωρεάν. Σε ποιους τα δίνουν; Τα δίνουν στην τρομοκρατική οργάνωση*, στο ΡΚΚ και τους συντρόφους τους. Ποιος τα δίνει; Εκείνοι που μας παρουσιάζονται ως στρατηγικός μας σύμμαχος»…, 
-τη στιγμή που το NBC News γράφει ότι με βάση πληροφορίες από τέσσερις αξιωματούχους, ο Ερντογάν απείλησε τον Τραμπ, στη συνάντησή τους στην Οσάκα, ότι αν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400, τότε θα οδηγήσει τη χώρα του εκτός ΝΑΤΟ και θα κλείσει τη βάση του Ιντζιρλίκ για τους Αμερικανούς, 
όσο γίνονται όλα αυτά και άλλα τόσα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Αϊντινλίκ, οι ΗΠΑ εργάζονται πάνω σε σχέδια για την επόμενη ημέρα μετά τον Ερντογάν, για την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ την μετά Ερντογάν εποχή απέναντι στην Τουρκία.
Για να έχουν οι αναγνώστες μας ξεκάθαρη εικόνα, μεταφράσαμε το σχετικό άρθρο και το παραθέτουμε αυτούσιο:
Τίτλος: Λογιαριασμοί στις ΗΠΑ για «μετά τον Ερντογάν»

Του İsmet Özçelik, εφημερίδα Aydınlık Gazetesi, 24.7.2019
Στις ΗΠΑ εξετάζεται διεξοδικά η Τουρκία και η στροφή της στην Ευρασία. Ο Τραμπ κατηγορεί για όλα αυτά τον Ομπάμα.
Μια ομάδα τονίζει ότι «η Τουρκία δεν πρέπει να χαθεί». Σε αντίθετη περίπτωση τα συμφέροντα των ΗΠΑ θα πληγούν βαρύτατα.

Προσωπική επιλογή του Ερντογάν
Έχουν χάσει κάθε ελπίδα από τη σημερινή Τουρκία. Αναζητούν διεξόδους. Οι τελευταίες τους εκτιμήσεις είναι οι εξής: «Όλα αυτά που έγιναν και απομάκρυναν την Τουρκία από τις ΗΠΑ και τη Δύση, είναι προσωπικές επιλογές του Ερντογάν».
Ένα από τους υποστηρικτές αυτής της άποψης είναι και ο στρατηγός Ben Hodges, πρώην διοικητής των δυνάμεων του στρατού ξηράς των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Προειδοποιεί τους δικούντες τις ΗΠΑ: «Πρέπει να κινηθούμε σκεπτόμενοι την μετά Ερντογάν εποχή».

Μετά τον Ερντογάν
Τώρα έχουν αρχίσει να κάνουν σχέδια για τη μετά Ερντογάν εποχή. Αυτό συζητιέται πολύ πλέον στις ΗΠΑ.
Φαίνεται ότι πήραν πολύ θάρρος από τα αλεπάλληλα λάθη που έκανε το ΑΚΡ το τελευταίο διάστημα. Αναπτερώθηκαν οι ελπίδες τους από το γεγονός  ότι το ΑΚΡ έπεσε στις παγίδες που του έστησαν. Οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη τους ενθουσίασαν.

Οι υποστηρικτές του «ανοίγματος» προς τους Κούρδους
Νεκραναστήθηκε και πάλι το αίτημα για «άνοιγμα» προς τους Κούρδους για την επίλυση του Κουρδικού. Το PKK/HDP δηλώνει ανοικτά ότι το «άνοιγμα δεν μπορεί να γίνει με το ΑΚΡ».
Παρόμοιες δηλώσεις κάνουν και τα ηγετικά στελέχη του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP).
Σαν να ήλθε κάποιο μήνυμα από τις ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν θα τιμωρηθεί αυστηρά
Στις ΗΠΑ υπάρχει η βούληση να «τιμωρηθεί αυστηρά ο Ερντογάν». Η άποψη που επικρατεί είναι η εξής: «Πρέπει να πληρώσει το αντίτιμο της προδοσίας».
Με τον τρόπο αυτόν θέλουν να δώσουν μήνυμα σ’ όλον τον κόσμο αλλά και σε «εκείνους που θα διαδεχθούν τον Ερντογάν». Όσοι βγαίνουν εκτός ελέγχου, θα τιμωρούνται.

Ισραηλινή ιστοσελίδα
Ο ψυχολογικός πόλεμος έχει ενταθεί. Σε αραβικές ιστοσελίδες δημοσιεύθηκε μια είδηση, σύμφωνα με την οποία ο Ερντογάν έπαθε καρδιακή προσβολή.
Η ισραηλινή ιστοσελίδα breakingisraelnews.com αμέσως αναπαρήγαγε την είδηση, γράφοντας μάλιστα ότι ο Ερντογάν πέθανε. Ενώ ο Ερντογάν είναι διακοπές.
Όμως οι προθέσεις της MOSSAD είναι φανερές.

Η στάση της Τουρκίας
Οι ΗΠΑ είναι σε λάθος δρόμο και στο τέλος, όταν καταλάβουν το λάθος τους, θα απογοητευθούν πολύ.
Η στάση που τηρεί η Τουρκία δεν είναι προσωπική του επιλογή. Κάνει αυτό που επιβάλλει το εθνικό συμφέρον της Τουρκίας.
Το μέλλον της Τουρκίας είναι στην Ευρασία και οι επιλογές είναι ανάλογες.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν καταλάβει τους Τούρκους
Οι ΗΠΑ συνεχώς χάνουν. Τα κράτη παίρνουν τις τύχες τους στα χέρια τους.
Το ίδιο ισχύει για τον τουρκικό λαό. Ο λαός μας ήταν πάντα εναντίον των ΗΠΑ. Όμως τα αντιαμερικανικά αισθήματα του τουρκικού λαού κορυφώθηκαν μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος των ΗΠΑ/Γκιουλέν εναντίον του Ερντογάν τις 15 Ιουλίου.
Στο παρελθόν οι κεντροδεξιοί και οι συντηρητικοί στην Τουρκία ήταν πιο ζεστοί απέναντι στις ΗΠΑ. Τώρα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο και οι δεξιοί ξεπέρασαν σε αντιμερικανισμό ακόμα και τους αριστερούς.
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ξεκάθαρα. Εκείνοι που είναι εναντίον των ΗΠΑ ξεπερνούν το 90% του συνόλου των ερωτηθέντων.
Οι ΗΠΑ την έχουν άσχημα. Από το 1950 είναι μέσα στην Τουρκία. Όμως δεν έχουν καταλάβει τους Τούρκους.

Οι απειλές δεν έφεραν αποτέλεσμα
Οι πιέσεις και οι απειλές δεν έφεραν αποτέλεσμα. Οι S-400 είναι πλέον στην Τουρκία.
Το ίδιο ισχύει και για την περιοχή ανατολικά του Ευφράτη. Μόλις η Τουρκία έδειξε αποφασιστική στάση, οι ΗΠΑ τα έχασαν.
Η κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο είναι παρόμοια. Η Τουρκία συνεχίζει τις έρευνες και για γεωτρήσεις για φυσικό αέριο.
Οι εχθροί της Τουρκίας είναι σε πανικό.
Τώρα βγήκαν στο προσκήνιο και λογαριάζουν για την «μετά Ερντογάν» εποχή.
Όμως όλα είναι πολύ φανερά.
Είτε με τον Ερντογάν είτε χωρίς τον Ερντογάν, το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει.
Η Τουρκία έχει στραφεί προς την Ευρασία και αυτή θα είναι η πορεία της.

Προειδοποίηση στην αντιπολίτευση
Η πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία είναι κατανοητή. Όμως, όταν η αντιπολίτευση στέκεται στο πλευρό των εχθρών της Τουρκίας, αλλάζει το πράγμα.
Τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να γίνονται κάποια περίεργα πράγματα. Όμως τώρα περισσότερο από ποτέ η Τουρκία έχει ανάγκη την ενότητα. Η «Συμμαχία της Τουρκίας» είναι πλέον υποχρεωτική. Και όσο αργεί, ανεβαίνει το κόστος.
Πάντως, όσο και αν κάποιοι αντιστέκονται, η συμμαχία αυτή θα γίνει.
Γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος, άλλη επιλογή.


*Φυσικά και δεν θεωρούμε το ΡΚΚ "τρομοκρατική οργάνωση", αλλά ως ένα εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα. Απλά χρησιμοποιούμε τον όρο ως ακριβή μετάφραση του πρωτότυπου τουρκικού κειμένου, χωρίς να τον ενστερνιζόμαστε.

15 σχόλια:

  1. Ο στρατηγικος αυτοερωτισμος ΗΠΑ και Ρωσίας δεν έχουν όρια. Και οι δύο στηρίζουν το Ισλαμ αντί να ενωθούν εναντίον του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το διάβασα και στη Δημοκρατία αλλά δεν κατάλαβα τι θέλει να πει ο "ποιητής" με το "Συμμαχία της Τουρκίας". Τρόπος του λέγειν; Καινούριο κόμμα; Τι ακριβώς σημαίνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...ο ερντογαν παει διακοπες.....
    απ οσο ξερω διακοπες τετοια εποχη παει η Αισε και ισως ξαναπαει.

    ....οι προθεσεις της MOSSAD eina fanerew....
    εαν οι προθεσεις ειναι φανερες , τοτε απλα...δεν ειναι της ΜΟΣΣΑΔ

    Αλλως υφιστατι περιυβριση Αβρααμ και λοιπων χαλδαιων μαγων.
    Επι η ευκαιρεια , ποιες ητο οι προθεσεις της ΜΟΣΣΑΔ τετοια εποχη το 1974(αντε απο 19 Ιουλιου και μετα)?
    Αναμενω απαντησεις αναγνωστες συνομιλητες.Θα εκτινμουσα ιδιαιτερως ενα ελαμβανα απαντηση απο την κ MOSSAD.
    Ej alloy tvra eimeua kai symmaxoi, h den eimeua?
    Na perimenv apo ayrio kauoson shmera kyriakh hmera anapaysevw gia Ellhnew kai saranta baumoi kelsioy edv mejiko kai ellhnaw oxi doyleyei kai konta s ayton kai topikh grafeio μοσσαδ,
    NA perimenv apo ebdomada h na gracv ston rabbino?
    Ti egine sthn kypro 1974?
    Ta tvrina afhste ta.Ayta oytvw h allvw htane sxediasmena.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μοσσαντ ιδώ: Χρησιμοποίησα κον Ιωαννίδη -εραστήν της ελληνοισραηλινής προσεγγίσεως,όπως και οι λοιποί ψοφοδεείς των αποκαλουμένων "ελληνικών¨ηγεσιών-ως χρήσιμον ηλίθιον,κατόπιν συνεννοήσεως μετά των άλλων δύο συν-μάχων μου εις Μ.Ανατολήν,ΣΙΑ & ΜΙΤ,διά να επιτύχω τον διαμοιρασμόν της Κύπρου,με την ταυτόγχρονην συμφωνίαν και του Φόρρεϊν Οφις(προσέξατε τον συνειρμόν;),κυρίως διά να εξασφαλίσω τα νώτα του Ισραήλ από τυχούσα Σοβιετικήν εδραίωσιν εις την νήσον
      και επέκτασιν της Σοβιετικής επιρροής στον Ζωτικόν χώρον του Ισραήλ.
      Εις αυτόν τον στόχο, οφείλω τας μέγιστας ευχαριστίας μου εις την ΣΙΑ και εις τους πράκτορας της MI6,αλλά και εις τους συναδέλφους της ΜΙΤ και της TMT,διότι απεσόβησαν την συνένωση της δυνάμεως των ηλιθίων νεοελλήνω μετά του Σλαβικού κινδύνου...

      Διαγραφή
    2. Όπως στις προγραφές της Ρώμης αγαπητέ Σαγγαριε έτσι και εδώ..Ο καλός μας Ταγίπ είναι ήδη τελειωμένος..Όχι για τα S400 φυσικά αλλά για την Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν κατά τη διάρκεια της οποίας Πρόεδρος της Τουρκίας πρέπει να είναι πρόσωπο φίλα προσκείμενο στην επίθεση..

      Διαγραφή
    3. Ακριβώς αγαπητέ Νταγιάνη...ο ερδογάνης όμως μπορεί να είναι ο άνθρωπος του Ισραέλ...το δε παίγνιο του με την Μόσχα,απλά παίγνιο εξαπάτησης ή εξαγοράς αυτής.

      Διαγραφή
    4. Σαγγάριος: το 1974 ήταν συμπαιγνία των κολλημένων (βλέπε δυτικόδουλων) "εθνικοφρόνων" ψευδοελλήνων με τους δυτικούς, κατά των "αριστερών"-"κομμουνιστών" Μακαριακών...μιά νέα έκδοση του εμφυλίου στην Μεγαλόνησον.

      Διαγραφή
  4. 1)On 15 July 2016, a coup d'état was attempted in Turkey against state institutions, including the government and President Recep Tayyip Erdoğan.
    ...

    Reasons for failure

    One of the primary reasons that the coup failed was chaos among the plotters' ranks. Turkey's National Intelligence Organization (MİT) head Hakan Fidan discovered the coup plot, and the plotters were forced to execute the coup six hours ahead of schedule. One of the main organizers, General Semih Terzi, was shot dead by loyalist Sgt. Maj. Ömer Halisdemir at the onset, demoralizing and disrupting command and control of the rebels. These two incidents resulted in the coup being carried out in an uncoordinated manner.
    ...
    Equally important to the coup's failure, according to military strategist Edward N. Luttwak, was the inability of the rebels to neutralize Erdoğan and other high ranking government officials, either by killing or detaining them. A unit of special forces was sent via helicopter to kill or capture the president, but missed because he had been evacuated by his security detail just minutes before. Once Erdoğan landed at Atatürk International Airport (which had been recaptured from the rebels by his supporters), the coup was doomed. According to a military source, several rebel F-16s targeted Erdoğan's presidential jet en route to Istanbul, but they did not fire. A senior Turkish counter-terrorism official later revealed that the jets did not fire because the fighter jet pilots were told by President Erdoğan's pilot over the radio that the (flight of the) Gulfstream IV was a Turkish Airlines flight.
    ...
    Other scholars of civil-military relations, like Drew H. Kinney, have argued explanations like Luttwak and Singh's miss the point of their own analysis: civil resistance thwarted the coup. Luttwak's argument is that wayward elements of the Turkish armed forces were not able to silence Erdoğan.
    ...
    The coup plotters initiated their operation hours ahead of the planned time when they understood that their plans had been compromised. Had the coup been launched at its original time in the middle of the night, much of the population would have been asleep and the streets would have been mostly empty.
    ...
    Reports have emerged, neither confirmed or denied by Russia or Turkey, that the Russian Main Intelligence Directorate intercepted signals on an imminent coup which were passed on to loyal Turkish operatives. The intercepted plans revealed several helicopters with commandos were on the way to the coastal resort of Marmaris, where Erdoğan was staying, to capture or kill him. Pre-warned, Erdoğan left quickly to avoid them.
    ...

    https://en.wikipedia.org/wiki/2016_Turkish_coup_d%27%C3%A9tat_attempt

    2)George Friedman: The Turkey Coup Dashes the US' Hopes
    Published on Jul 26, 2016

    https://www.youtube.com/watch?v=XpeHmhTL1zg

    3)“If an injury has to be done to a man it should be so severe that his vengeance need not be feared.”

    ― Niccolo Machiavelli, The Prince

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Δίνουν στους Κούρδους του PYD δεκάδες χιλιάδες φορτηγά με όπλα και πυρομαχικά, όλα δωρεάν"

    Ισχύει αυτο; Είναι δηλαδη η βοηθεια τοσο μεγάλη; Αν ειναι τοσο μεγάλη τοτε μιλαμε οτι η Tουρκια μεσα της σε λιγο εχει να αντιμετωπίσει κανονικο στρατο , καλύτερα ολπισμενο απο οτι οι Μουτζαχεντιν εναντιων των Σοβιετικων.

    Η ερωτηση μου ειναι , αν η Τουρκια κανει πολεμο στη βορεια Συρια εναντιων των Κουρδων , οι Κουρδοι της Τουρκιας θα μεινουν με σταυρωμενα χερια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. H ουσία είναι,ποιός έχει την δυνατότητα ,λόγω γειτνίασης,μέσων,δυνατοτήτων και πολιτικής επάρκειας να επιτηρεί την γενικότερη θέαση του πολέμου,στην περιοχή της μέσης ανατολής,(με λίγα λόγια από που εκπορεύεται το πρόσταγμα...του πολέμου).
    Σ΄αυτήν την θεώρηση φυσικά υστερούν καθ΄ολοκληρίαν οι Δυτικοί και κατά συνέπεια τα πράγματα θα εξελίσσονται...φυσιολογικά, χωρίς δυτικές εξάρσεις και συνακόλουθες εκτροπές,γιατί θα τιμωρούνται καθ΄ολοκληρίαν, αντικειμενικά κρίνοντας τα πράγματα.
    Η παρούσα υποσημείωση είναι και μια υπόμνηση,για να μετριάσει τους ενθουσιασμούς των εν Ελλάδι χαχόλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα στείλουν τις μισθοφορικές εταιρείες,ξέρουν αυτοί.

      Διαγραφή
  7. Και αμα ειναι κουφος ο ερντογκανης,πως θα ακουσει την βαρια καμπανα ;.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τον Ερτογαν θα τον τακτοποιησουν οι ...Εξωγηινοι..Καποιον αλλον προθυμο δεν βλεπω στην γυρα..Ολα τα ..καρυδια εχουν ..αφρολεξ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παντως οι καμπανες βγαζουν ηχο γιατι ειναι κουφιες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι (ν)τενεκέδες βγάζουν χειρότερο ήχο,πιο ενοχλητικό...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.