30/7/19

«Συντονισμένες ενέργειες Κύπρου - Ελλάδας για τις προκλήσεις της Τουρκίας»

Οι συντονισμένες ενέργειες Ελλάδας - Κύπρου θα συνεχιστούν όσο η Τουρκία θα επιμένει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή, τόνισε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης στην αντιφώνησή του κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην προσφώνησή του εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να προσέλθει σε διάλογο με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να υπάρξει αμοιβαιότητα από την άλλη πλευρά.
Σε ομιλία κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στην είσοδο εμπειρογνωμόνων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, όπως και στη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί στις 9 Αυγούστου, λέγοντας πως οι κινήσεις αυτές «αντί να χτίζουν εμπιστοσύνη, διευρύνουν το χάσμα ή τη δυσπιστία ή την αβεβαιότητα ως προς τις προθέσεις της άλλης πλευράς».
 Στη δική του ομιλία, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την προσήλωσή του «στον δρόμο της στενής συνεργασίας και της συστράτευσης των δύο χωρών, με πρώτο αδιαπραγμάτευτο στόχο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, την επίλυση του κυπριακού ζητήματος, ενός ζητήματος που, δεν πρέπει να ξεχνάμε, αποτελεί ζήτημα εισβολής και κατοχής».

«Έχουμε καταστήσει σαφή σε όλους τους εμπλεκόμενους την κεντρική κοινή μας θέση, δεν νοείται πρόοδος χωρίς την πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων και τη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, επιθυμούμε μια ελεύθερη και επανενωμένη ευημερούσα Κύπρο, της οποίας η νόμιμη κυβέρνηση θα διαχειρίζεται αποτελεσματικά, δίκαια και προς όφελος του κυπριακού λαού και των κοινοτήτων της τα αγαθά του νησιού συμπεριλαμβανομένων βεβαίως και των εσόδων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων».

Αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, για να σημειώσει ότι «οι συντονισμένες αυτές ενέργειες θα συνεχιστούν όσο η Τουρκία θα επιμένει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή».
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε αυτό που χαρακτήρισε ως αυτονόητο: «Ο μόνος σταθερός οδηγός για την ειρηνική συνύπαρξη είναι το διεθνές δίκαιο και αυτό η Τουρκία πρέπει να το εννοήσει εμπράκτως. Είναι προϋπόθεση για ουσιαστικές συνομιλίες και για βιώσιμη λύση».

Χαρακτήρισε την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/κ ηγέτη σε αυτό το φορτισμένο κλίμα ως θετική εξέλιξη.
 «Προσδοκούμε ότι και η άλλη πλευρά προσέρχεται σε αυτή τη συζήτηση με εποικοδομητική διάθεση», είπε, εκφράζοντας την ευχή και τη ελπίδα ότι η Τουρκία θα αντιληφθεί εν τέλει ότι είναι προς το δικό της όφελος η ταχύτερη επανάληψη των διαπραγματεύσεων των δύο κοινοτήτων μαζί με την ουσιαστική πρόοδο των συνομιλιών».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ακόμη πως «η κλιμάκωση της προκλητικότητας εξάλλου έρχεται σε αντίφαση με κάθε δήλωση προθέσεων επανέναρξης ουσιαστικού διαλόγου».

Αναφερόμενος στα σχήματα τριμερούς συνεργασίας με χώρες της περιοχής, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε πως οι συνεργασίες αυτές έχουν αναβαθμίσει αρκετά τον ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο ως πυλώνες σταθερότητας και υπογράμμισε ότι «αυτή η αυξανόμενη αστάθεια επιβάλλει την περαιτέρω εμβάθυνσή τους, με τη συμμετοχή και άλλων πολύ ισχυρών συμμάχων».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως αποδίδει ξεχωριστή σημασία  στη συνεργασία Ελλάδας και Κϋπρου και σε άλλους τομείς, για την ευημερία των λαών μας, σημειώνοντας ότι οι διμερείς οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις μπορούν να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο, αφού προσφέρονται σημαντικές ευκαιρίες από την από κοινού συμμετοχή των δύο χωρών στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη.

Και βέβαια, συνέχισε, «οι αδελφικοί δεσμοί που μας συνδέουν, αποτελούν πρόσθετη εγγύηση για μία νέα σελίδα, στενότερης συνεργασίας των δύο χωρών μας σε όλα τα επίπεδα». Κύπρος και Ελλάδα, είπε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, βίωσαν, τα τελευταία χρόνια, την εμπειρία μιας σκληρής, μιας επώδυνης οικονομικής κρίσης αντλώντας χρήσιμα διδάγματα από αυτήν. Σε αυτό το σημείο ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη «τον Πρόεδρο, την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τον κυπριακό λαό, γιατί -με τολμηρές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές- δείξατε πώς μία χώρα μπορεί να επιστρέψει γρήγορα από την καθήλωση στην ανάπτυξη».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην κατάσταση στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «ήδη η χώρα μας δανείζεται με όρους ευνοϊκότερους από ποτέ. Και με άμεσα νομοθετήματα, που θα ψηφιστούν αυτήν και την επόμενη εβδομάδα, η μεσαία τάξη ξεκινά να ελαφρύνεται από τη βαριά φορολογία για να μπορέσει επιτέλους να αναγεννηθεί. Με γρήγορες κινήσεις, το κράτος εκσυγχρονίζεται. Και ανοίγεται σε νέες επενδύσεις, που θα φέρουν πολλές και καλές νέες θέσεις εργασίας».

Το σημαντικότερο όμως είναι, σημείωσε, ότι η αισιοδοξία και η ελπίδα για μία περήφανη και εύρωστη πατρίδα επιτέλους επιστρέφουν. «Χαράσσουμε μια διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν και, επιτέλους, μετά από 10 χρόνια κρίσης ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.  Για μια ισχυρή Ελλάδα», είπε και τόνισε, καταλήγοντας ότι «ισχυρή Ελλάδα σημαίνει…και ισχυρή Κύπρος, ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρός ελληνισμός παντού στον κόσμο».
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.