23/7/19

«Αλίμονο μας όταν θα γρυλίσει το θηρίο των Αλκυονίδων» - Το ρήγμα που φοβίζει τους σεισμολόγους



Ξανάνοιξε η συζήτηση μεταξύ των σεισμολόγων για τα ενεργά ρήγματα κοντά στην Αττική, μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ της περασμένης Παρασκευής.

Πλέον, οι σεισμολόγοι έχουν στρέψει την προσοχη και τις έρευνές τους στον Κορινθιακό Κόλπο, με ορισμένους από αυτούς να προειδοποιούν ότι πλησιάζει η περίοδος ενεργοποίησης του ρήγματος των Αλκυονίδων, που πιθανόν να δώσει μεγάλο σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ.

«Περιμένουμε 30 φορές μεγαλύτερο σεισμό στην Αθήνα»

«Έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Τις Αλκυονίδες. Κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλίμονό μας» δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, προειδοποιώντας ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

Μάλιστα, έκανε λόγο για έναν σεισμό 30 φορές μεγαλύτερο, της τάξης των 6 Ρίχτερ, τονίζοντας «κάποια στιγμή θα συμβεί»!

Σχετικά με τα 5,1 Ρίχτερ σημείωσε ότι «λένε όλοι ότι η Αθήνα άντεξε. Δεν άντεξε. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν ο σεισμός ήταν 6 Ρίχτερ. Δηλαδή 30 φορές μεγαλύτερος». Ο ίδιος ανέφερε πως ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, επανέλαβε ότι η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά, ενώ επεσήμανε ότι η μετασεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε ύφεση, παρότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέος ισχυρός μετασεισμός και μάλιστα «επικίνδυνος» όπως είπε.

«Πλησιάζει η περίοδος ενεργοποίησης του ρήγματος των Αλκυονίδων»

Ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε πως το ρήγμα της Πάρνηθας έκλεισε τη σεισμική του δραστηριότητα μετά τον ισχυρό σεισμό της 19ης Ιουλίου. Εξήγησε ότι τελικά ήταν 5,3 Ρίχτερ και είπε πως «εξελίσσεται ομαλά και έχουν γίνει περίπου 80 μετασεισμοί. Πηγαίνουν τα πράγματα όπως τα περιμέναμε. Κατά 85% αυτός ήταν ο κύριος σεισμός».

Υποστήριξε μάλιστα ότι το ρήγμα της Πάρνηθας δίνει σεισμούς με συχνότητα διαφοράς εκατοντάδων ετών τονίζοντας χαριτολογώντας στη συνέχεια ότι «δεν θα ζούμε όταν θα επαναληφθεί ένας σεισμός όπως εκείνος του 1999».

Είπε ότι η Αθήνα δίνει κινδύνους πιο μακρινούς και ανέφερε συγκεκριμένα το ρήγμα των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό κόλπο με τον ισχυρό σεισμό του 1981, αλλά το ρήγμα της Αταλάντης στα βόρεια της Αττικής.

Ο κ. Μακρόπουλος εξήγησε πως το ρήγμα της Αταλάντης στην κυριολεξία «κοιμάται» και η περίοδος επανάληψης της σεισμικής δραστηριότητας έχει υπολογιστεί στα 750 χρόνια.


Από την άλλη το ρήγμα των Αλκυονίδων με βάση την στατιστική υπολογίζεται ότι δίνει σεισμική δραστηριότητα ανά 40 περίπου χρόνια.

«Πλησιάζει η περίοδος επανάληψης για ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων» προειδοποίησε ο κ. Μακρόπουλος λέγοντας χαρακτηριστικά. «Το 1981 με τον σεισμό είχαμε πρόβλημα στα πενταώροφα κτίρια και πάνω κτίρια. θα πρέπει να κοιτάξουμε τα κτίρια, όχι μόνο τα διώροφα και τριώροφα αλλά και τα πολυώροφα. Πρέπει να γίνει σεισμική αναβάθμιση των κτιρίων».

Το ρήγμα των Αλκυονίδων φοβίζει τους σεισμολόγους

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχει εγκαταστήσει ειδικούς μετρητικούς σταθμούς και εκτελεί σειρά ερευνητικών προγραμμάτων στον Κορινθιακό Κόλπο, καθώς οι σεισμολόγοι γνωρίζουν ότι για περιοχές που είναι σεισμικά ήσυχες για μεγάλο διάστημα, προβλέπεται θεωρητικά η διέγερση περιφερειακών ζωνών αρκετά πριν από τους μεγάλους σεισμούς.

Έτσι, από τη μνήμη των ειδικών δεν έχουν σβήσει ο σεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών που σημειώθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2018 στο Γαλαξίδι, ούτε αυτός με μέγεθος 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στον Κορινθιακό Κόλπο τα ξημερώματα της τελευταίας ημέρας του 2017.

Για πολλούς επιστήμονες – ιδίως – ο ανατολικός δεν είναι μια καλή γειτονιά (από σεισμολογικής άποψης) επειδή έχει μεγάλα ρήγματα. Και εκεί ας μην ξεχνάμε βρίσκονται οι Αλκυονίδες που έδωσαν τους τρεις καταστροφικούς σεισμούς του 1981. Πρόκειται για τη λεγόμενη ζώνη των Αλκυονίδων, και έχουν περάσει 38 χρόνια χωρίς να δώσει σοβαρό (σοβαρούς) σεισμό (σεισμούς).

Οι Αλκυονίδες αποτελούν ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στο ανατολικό τμήμα του Κορινθιακού Κόλπου, του λεγόμενου κόλπου του Λειβαδάστρου, απέναντι από το ακρωτήριο Ολμιών στον Νομό Κορινθίας. Το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα αποτελούν τέσσερα νησιά: η Ζωοδόχος Πηγή (νησίδα), το Δασκαλειό, το Γλαρονήσι και το Πρασονήσι.

Κατά τους ειδικούς, οι σεισμοί στις Αλκυονίδες το 1981 ήταν μια ακολουθία, αποτελούμενη από τρεις κύριους σεισμούς, οι όποιοι προκλήθηκαν το χρονικό διάστημα από τις 24 Φεβρουαρίου μέχρι τις 4 Μαρτίου του προαναφερόμενου έτους. Ενα λεπτό πριν από τις έντεκα το βράδυ της Τρίτης 24 Φεβρουαρίου σημειώθηκε ο πρώτος σεισμός, ο οποίος είχε μέγεθος 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε Λουτράκι, Περαχώρα, Αγ. Θεοδώρους, Κινέτα, Μέγαρα, Νέα Πέραμο, Ελευσίνα, Μάνδρα και Ασπρόπυργο.

Στη συνέχεια, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Τέταρτης 25/2 ακολούθησε δεύτερος σεισμός, ο οποίος είχε μέγεθος 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και προκάλεσε ζημιές σε κτίσματα που είχαν πληγεί από τον πρώτο σεισμό. Το πρωί φάνηκαν οι τραγικές συνέπειες του σεισμού: το 10% των σπιτιών στα Μέγαρα δεν ήταν κατοικήσιμο, ενώ τεράστιες ήταν οι ζημιές σε Κόρινθο και Λουτράκι (όπου κατέρρευσαν δύο ξενοδοχεία που λόγω εποχής ήταν – ευτυχώς – άδεια από κόσμο).

Την Τετάρτη 4 Μαρτίου, ένα λεπτό μετά τις τέσσερις το απόγευμα σημειώθηκε και τρίτος σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Από αυτόν τον σεισμό, οι μεγαλύτερες ζημιές προκλήθηκαν στην Ανθούπολη Περιστερίου. Αξίζει να σημειωθεί πως οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν για πολύ μεγάλο διάστημα, έως και τα μέσα του Σεπτεμβρίου 1981 (!).

Από αυτήν την ιδιαίτερα έντονη σεισμική ακολουθία, 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και γύρω στους 500 τραυματίστηκαν. Οι ζημιές ανυπολόγιστες: 22.500 (πάνω - κάτω) οικοδομές καταστράφηκαν ή υπέστησαν μη επισκευάσιμες βλάβες, πάνω από 11.000 οικοδομές έπαθαν σοβαρές βλάβες και άλλες 50.222 ελαφρότερες. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι έως τις 31 Δεκεμβρίου 1983 δόθηκαν 60 δισ. δραχμές για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

1 σχόλιο:

  1. 1)Κλίμακας Ρίχτερ

    Ένας σεισμός μεγαλύτερος από έναν άλλο κατά 1,0 μονάδα στην κλίμακα Ρίχτερ, εκλύει 31,6 φορές περισσότερη ενέργεια στο περιβάλλον, δηλαδή είναι 31,6 (=({10^{1.0}})^{(3/2)}) φορές ισχυρότερος.
    Ένας σεισμός μεγαλύτερος από έναν άλλο κατά 2,0 μονάδες στην κλίμακα Ρίχτερ, εκλύει 1000 φορές περισσότερη ενέργεια στο περιβάλλον, δηλαδή είναι 1000 (=({10^{2.0}})^{(3/2)}) φορές ισχυρότερος.
    Κάθε 0,2 μονάδες αύξησης στην κλίμακα Ρίχτερ αντιπροσωπεύουν διπλασιασμό της εκλυόμενης ενέργειας, δηλαδή στον διπλασιασμό της ισχύος του σεισμού.

    2)"Κωνσταντίνος Μακρόπουλος ... Εξήγησε ότι τελικά ήταν 5,3 Ρίχτερ ..."
    Αυτό το μέγεθος ανακοίνωσαν άμεσα, εντός ολίγων λεπτών από τον σεισμό, οι Αμερικάνοι.
    Εμείς δυστυχώς χρειαστήκαμε μέρες για να υπολογίσουμε σωστά το μέγεθος του σεισμού... και τολμούμε και κάνουμε προβλέψεις για το μέλλον.

    3)Προβλέψεις για σεισμούς, με ακρίβεια, είναι αδύνατον να γίνουν. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι βάση ιστορικών στοιχείων περασμένων σεισμών και την χρήση της θεωρίας των πιθανοτήτων, να γίνουν κάποιες ανακριβείς 'προβλέψεις' μελλοντικών σεισμών, από κάποια κάποια γνωστά ρήγματα. Οι 'προβλέψεις' αυτές δεν μπορούν να καθορίσουν τον ακριβή χρόνο και το μέγεθος του 'μελλοντικού' σεισμού, οπότε έχουν ελάχιστη ή καμία αξία.

    4)Earthquake prediction

    https://en.wikipedia.org/wiki/Earthquake_prediction

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.