24/7/19

«Αδειάζει» τον Τσαβούσογλου η ΕΕ: Καμία αλλαγή πολιτικής για μεταναστευτικό

Η Κομισιόν δεν έχει διαγνώσει αλλαγή πολιτικής της Τουρκίας στο μεταναστευτικό, παρά τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτώ.
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, «Για την συμφωνία επανεισδοχής είχαμε ήδη ενημερώσει γραπτώς την Ε.Ε. ότι δεν θα την εφαρμόσουμε λόγω της καθυστέρησης άρσης της βίζας. Δηλαδή, η συμφωνία επανεισδοχής θα μπει σε ισχύ ταυτόχρονα με τη συμφωνία για τη βίζα. Με βάση τη συμφωνία που είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2013, η συμφωνία επανεισδοχής θα άρχιζε να εφαρμόζεται και έξι μήνες μετά θα έμπαινε σε εφαρμογή η συμφωνία για τη βίζα. Αλλά εμείς προτείναμε να εφαρμοστούν ταυτόχρονα η συμφωνία επανεισδοχής με τη συμφωνία για τη βίζα και αργότερα ενημερώσαμε την Ε.Ε. και γραπτώς γι’ αυτό. Από την Ε.Ε. δεν ήρθε καμιά γραπτή απάντηση. Και αυτοί άλλωστε γνωρίζουν τον λόγο».
Ενώ η δήλωση Τσαβούσογλου ερμηνεύτηκε ως «απάντηση» της Άγκυρας στα μέτρα που επιβλήθηκαν από την ΕΕ στην Τουρκία για τις παρανομίες της στην κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με δηλώσεις της Αναπληρώτριας Επικεφαλής Εκπροσώπου της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτώ, δεν αλλάζει κάτι στην εν λόγω συμφωνία.
Συγκεκριμένα, κληθείσα να απαντήσει σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου, η Νατάσα Μπερτώ δήλωσε ότι «Είδαμε τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας αλλά δεν είδαμε καμία αλλαγή πολιτικής. Και τα εμπλεκόμενη δύο μέρη παραμένουν πλήρως δεσμευμένα στην συνεχιζόμενη εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας. Όμως, η εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ- Τουρκίας, στην οποία αναφέρθηκε, με όλες της τις πρόνοιες παραμένει όρος για την φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων με την Τουρκία. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε και να ενθαρρύνουμε τις προσπάθειες της Τουρκίας για την εφαρμογή όλων των υπόλοιπων ορόσημων του οδικού χάρτη για την φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων, του οποίο η συμφωνία επανεισδοχής είναι ένας εκ των όρων, το συντομότερο δυνατόν».
Προς αποφυγήν παρανοήσεων, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «αναστέλλει» την συμφωνία επανεισδοχής που έτσι κι αλλιώς δεν εφαρμόζει. Η συμφωνία είναι ένα από τα benchmarks της visa liberalization (ένα άλλο είναι ο ορισμός της τρομοκρατίας).
Κοινώς, δεν υπάρχει αλλαγή στην πράξη σε σχέση με το πόσους παίρνει πίσω. Η Τουρκία έχει διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα που εφαρμόζει μερικώς και εν μέσω προβλημάτων που προέρχονται και από την ελληνική πλευρά. Η Δήλωση ΕΕ Τουρκίας για το μεταναστευτικό δεν επηρεάζεται.
SigmaLive

1 σχόλιο:

  1. Ναι...βέβαια...θα κάνουν και ένα νέο εργοστάσιο της VW στην Σμύρνη και θα τα πουλάνε κατευθείαν στους επιδοτούμενους λάθρο την Χίο...
    Το'χουν σκεφτεί αμφότεροι...Ε.Ε. και τούρκοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.