30/7/19

Ιδού η πρόταση νόμου για το πανεπιστημιακό άσυλο – Σε δημόσια διαβούλευση από σήμερα



Πώς προτείνεται να αντικατασταθεί το περιβόητο άρθρο 3 του ν. 4485/2017
Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να τεθεί σήμερα, στο opengov.gr, και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή, η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας για το ακαδημαϊκό άσυλο.

Συγκεκριμένα, το άρθρο θα έχει ως εξής:

«Ακαδημαϊκές ελευθερίες – Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος

1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.

2. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.

3. Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

Υπενθυμίζεται ότι η ισχύουσα ρύθμιση με τον «νόμο Γαβρόγλου» είναι η παρακάτω:

«Ακαδημαϊκές Ελευθερίες

1. Στα Α.Ε.Ι. κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και στη διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών. Το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των δημοκρατικών αξιών, των ακαδημαϊκών ελευθεριών στην έρευνα και στη διδασκαλία, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την προστασία του δικαιώματος στη γνώση και τη μάθηση έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει.

2. Επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των Α.Ε.Ι. λαμβάνει χώρα σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής αυτεπαγγέλτως και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μετά από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου. Οι ως άνω περιορισμοί δεν ισχύουν για το Πυροσβεστικό Σώμα».

ΠΗΓΗ: lawandorder.gr

7 σχόλια:

  1. Συμπερασμα νομου ...νανου Γαβρογλου
    1) οι ιδεες ειναι ευφλεκτες ...μονο απο φωτια κινδυνευουν στα Ασυλα...Ειναι σαν τα αχυρα στα χωραφια..ιδεες αχυρου...
    2) ουδεν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακόμη εάν και κατά πόσον πρέπει να καταργηθεί αυτή η πατάτα που λέγεται δήθεν "Πανεπιστημιακό Άσυλο" για την διασπορά των ελεύθερων ιδεών και της Δημοκρατίας με καμμένους στην Μαρφιν και όλη την Αθήνα? Τρομάρα μας. Με καταλήψεις παράνομες ιδιοκτησιών? Όλοι αυτοί οι παράνομοι και εχθροί του λαού και της δημοκρατίας, εκεί μέσα κρύβονται και εκεί φώλιασαν... στο περίφημο "Πανεπιστημιακό Άσυλο"!!! Αριθστερομούχλα που βρωμάει παντού... Πρέπει να είμαστε και πολύ, μα πολύ πολύ ηλίθιοι σαν λαός (για να μην πω την άλλη λέξη...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραία...ας ντύσουμε τους αστυνομικούς πυροσβέστες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσυ εισαι σατανας Μαριε...ξωτικο. Ειναι..καλα ο θειος σου.ο Αριστοφανης ??

      Διαγραφή
  4. Άσυλο στους φοιτητές ! Καμια ασυλία στους τραπεζίτες και τις πολυεθνικές !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαυρα και κοκκινα.Και τα δυο .. τα τριβουν..τα μπαλακια ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.