15/7/19

Ο Ερντογάν, ο κεντρικός τραπεζίτης και η προσπάθεια διάσωσης της τουρκικής λίρας

Η μεγαλύτερη πρόσκληση θα είναι για τον Γιουσάλ να δείξει στις αγορές ότι εξακολουθεί και λαμβάνει αποφάσεις με βασικό γνώμονα τις ανάγκες της οικονομίας και όχι από πολιτικές πιέσεις

Κανελλόπουλος Γιώργος

Ένα από τα δυσκολότερα έργα χάραξης νομισματικής πολιτικής στον κόσμο έχει ο νέος επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Μουράτ Γιουσάλ. Το νέο αφεντικό της κεντρικής τράπεζας ανέλαβε καθήκοντα μετά την απόφαση του προέδρου Ερντογάν να διώξει απροσδόκητα τον προκάτοχό του Μουράτ Τσετίνκαγια, προκαλώντας μεγάλη αίσθηση στις αγορές διακινδυνεύοντας νέες αναταραχές στη λίρα Τουρκίας.
Πλέον η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας βρίσκεται καθ'οδόν για να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων που σήμερα διαμορφώνονται σε 24%. Εάν όμως τα μειώσει λίγο μπορεί να αντιμετωπίσει μεγάλες αντιδράσεις από τον Ερντογάν ο οποίος είναι μέγας υπέρμαχος της πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Εάν τα μειώσει πολύ, τότε μπορεί να αντιδράσουν άσχημα οι αγορές, να υποχωρήσει η ισοτιμία της λίρας και να υπάρξει φυγή εγχώριων και ξένων κεφαλαίων.

Απώλειες 40%

Το έργο του 47χρονου Γιουσάλ περιπλέκεται ακόμη από το γεγονός ότι ετοιμάζεται για στροφή της νομισματικής πολιτικής σε μια χρονική περίοδο που οι διεθνείς επενδυτές περίμεναν να δουν μια πιο ορθόδοξη προσέγγιση χάραξης πολιτικής για την οικονομία στην Τουρκία. Τα τελευταία δύο χρόνια η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 40% έναντι του δολαρίου και ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω των αυξήσεων των τιμών των εισαγόμενων κυρίως προϊόντων.
Πηγές του Bloomberg που μίλησαν ζητώντας να παραμείνουν ανώνυμες ανέφεραν ότι ο Γιουσάλ θεωρείται ένα στέλεχος  που βρίσκεται κοντά στο στενό περιβάλλον του Ερντογάν, χαρακτηρίζοντάς τον καλό συνεργάτη. Κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας από το 2016 και ως μέλος της ειδικής επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής θεωρείται «περιστέρι» - υπέρμαχος πιο χαλαρής πολιτικής που ευνοεί την αύξηση των πιστώσεων.
Ο ίδιος απέκτησε εμπειρία στα τραπεζικά και από τη θητεία του στο κρατικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα Halkbank όπου διετέλεσε δεύτερος στην ιεραρχία μετά τον διευθύνοντα σύμβουλο. Σύμφωνα με το Bloomberg έχει βρεθεί στο επίκεντρο σειράς ερευνών που αφορούσαν ύποπτες συναλλαγές που είχαν στόχο να παρακαμφθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν.

Δεν... συνεμορφώθη

Μόλις πριν λίγες ημέρες ο ίδιος ο Ερντογάν αποκάλυψε ότι αντικατέστησε τον Τσετίνκαγια επειδή δεν ακολούθησε οδηγίες που αφορούσαν τα επιτόκια. Ο Τσετίνκαγια αντικαταστάθηκε ένα χρόνο πριν να λήξει η τετραετής του θητεία πυροδοτώντας νέες ανησυχίες για τις παρεμβάσεις της Αγκυρας στην ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας. Ο Ερντογάν έχει την άποψη ότι τα υψηλά επιτόκια είναι εκείνα που αυξάνουν τον πληθωρισμό.
Ο Τσετίνκαγια είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά 625 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο για να αντιμετωπίσει τη συναλλαγματική κρίση που κινδύνευε να προκαλέσει η βουτιά της λίρας. Ο Ερντογάν ζητά εδώ και καιρό να μειωθούν τα επιτόκια παρά τις πιέσεις που εξακολουθεί να δέχεται το νόμισμα της Τουρκίας στις διεθνείς αγορές.
Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.