31/7/19

Με εντολή Ερντογάν στα ύψη χρέος και έλλειμμα



Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην Τουρκία διεμήνυσαν σε τραπεζίτες πως η κυβέρνηση θα υπερβεί τους στόχους για το δημόσιο χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα, καθώς οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα επιδεινώνονται λόγω της επιβράδυνσης στην ανάπτυξη και της μαζικής φυγής επενδυτών. Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg, το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Τουρκία αναμένεται να ξεπεράσει φέτος τον στόχο του 1,8% του ΑΕΠ και να φθάσει το 2,8%. Σενάρια θέλουν, επίσης, την κυβέρνηση να περνάει τον Οκτώβριο νόμο για την αύξηση του ορίου στο δημόσιο χρέος.

Η Αγκυρα προσπαθεί να στηρίξει την εγχώρια οικονομία με πρόσκαιρα μέτρα, αγνοώντας τις μακροπρόθεσμες συνέπειες στον προϋπολογισμό και στον πληθωρισμό, προειδοποιούν αναλυτές της αγοράς. Την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε το κόστος δανεισμού κατά 425 μονάδες βάσης, στο 19,75%, δηλαδή παραπάνω απ’ ό,τι προβλεπόταν, με σκοπό να τονωθεί η ανάπτυξη. Στις αρχές Ιουλίου είχε προηγηθεί η απομάκρυνση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Τσετίνκαγια, καθώς και η αντικατάστασή του από τον υποδιοικητή Μουράτ Ουισάλ. Ηταν πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, που ζητούσε επίμονα αλλαγή πλεύσης της νομισματικής πολιτικής με τη μείωση των επιτοκίων.

Το μείζον πρόβλημα της τουρκικής οικονομίας είναι, όμως, η έλλειψη επενδυτικής εμπιστοσύνης. Ο Ερντογάν, ασκώντας αυταρχική πολιτική και υιοθετώντας επιθετική ρητορική απέναντι στις ΗΠΑ και όχι μόνον, έχει απομονώσει και έχει επιτείνει την οικονομική αβεβαιότητα στη χώρα. Εκεί αποδίδεται, σε μεγάλο μέρος, η μεγάλη πτώση της τουρκικής λίρας, που αντανακλά τη φυγή επενδυτών. Πέρυσι, το νόμισμα της εξ Ανατολών γειτονικής χώρας έχασε περίπου το 30% της αξίας του ως προς το δολάριο.

Το πρακτορείο Reuters είχε αποκαλύψει τον Μάιο πως το υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει από τις ισχυρότερες τράπεζες της χώρας να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους σε ομόλογα που έχουν εκδοθεί σε τουρκική λίρα εξαιτίας των εκροών κεφαλαίων από ξένους επενδυτές. Τότε το εγχώριο νόμισμα είχε σημειώσει και πάλι μεγάλες απώλειες λόγω του κινδύνου επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ, της αποδυνάμωσης του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στις δημοτικές εκλογές και της μείωσης των επίσημων αποθεμάτων. Τέλη Ιουνίου, τα αποθέματα της κεντρικής τουρκικής τράπεζας σε ξένο νόμισμα και χρυσό διαμορφώθηκαν στα 96,3 δισ. δολάρια από τα 98,4 δισ. δολάρια έναν χρόνο πριν και το ιστορικό υψηλό των σχεδόν 136 δισ. δολαρίων που είχε καταγραφεί στα μέσα Δεκεμβρίου του 2013.

Σήμερα πια, η Αγκυρα δρομολογεί και την αύξηση του δημόσιου χρέους σε μια απόπειρα να στηρίξει την οικονομία. Σύμφωνα με το χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας έχει, επίσης, αναθεωρήσει προς τα πάνω το ποσοστό μετακύλισης των κρατικών ομολόγων από τον αρχικό στόχο του 93,5% στο 100%-110%. Δηλαδή ο στόχος για πωλήσεις χρεογράφων του τουρκικού δημοσίου υπερβαίνει την αποπληρωμή υποχρεώσεων. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες του Bloomberg, αλλά είπε πως ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, θα δώσει συνέντευξη Τύπου αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Πρόσφατες εκτιμήσεις οικονομολόγων παρουσιάζουν ένα αρκετά υψηλότερο έλλειμμα στον φετινό προϋπολογισμό της Τουρκίας σε σύγκριση με τον αναθεωρημένο στόχο που φημολογείται πως θέτει η ίδια η Αγκυρα. Ιδιαίτερα μετά τις υψηλές δαπάνες που προηγήθηκαν των φετινών δημοτικών εκλογών, οικονομολόγοι προβλέπουν το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Τουρκία να φθάσει φέτος το 3,6% του ΑΠΕ έναντι του 2,8% που είναι αναθεωρημένος στόχος της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες. Εκτιμήσεις του Bloomberg, μάλιστα, προβάλλουν έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Τουρκίας υψηλότερο του 3% κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021.

Ωστόσο, η εφαρμογή μιας επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής δεν αναμένεται να οδηγήσει σε βελτίωση των οικονομικών συνθηκών. Ερευνα του Reuters, που πραγματοποιήθηκε αυτόν τον μήνα και στηρίχθηκε στις εκτιμήσεις άνω των 40 οικονομολόγων, συμπεραίνει πως είναι πολύ πιθανό να συρρικνωθεί η τουρκική οικονομία κατά 2,5% και 1,1% το β΄ και γ΄ τρίμηνο του 2019, αντίστοιχα, προτού επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 1% το δ΄ τρίμηνο του έτους.

Σε ετήσια βάση αναμένεται να καταγραφεί συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,5%. Τελευταία φορά που καταγράφηκε πτώση του ρυθμού ανάπτυξης –της τάξεως του 4,9%– ήταν το 2009. Από το 2010 μέχρι το 2017, η τουρκική οικονομία κινήθηκε σε ρυθμό 6,6% χάρις στη μεγάλη άνθηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

3 σχόλια:

  1. Θα δανειστεί ρούβλια(!!!)απ'τον Πούτιν.Τον περιμένουν οι αμερικανοί στη γωνία (του ΔΝΤ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό !!

      Γελάω απίστευτα καθε φορά που διαβάζω κείμενα όπως «τέρμα στο $ έβαλε ο Πούτιν ο Ερντογκάν και ο Χαμεϊνί»

      Κάθε φορά που απειλεί ο ερντο να κάνει συναλλαγές μόνο σε ρουβλια-λίρες τουρκίας, ενα μεγάλο γέλιο μου φτιάχνει την διάθεση.

      Διαγραφή
  2. Βλέπουμε πόσο δύσκολο είναι να αγνοηθούν οι μεγάλες δυνάμεις εντελώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.