30/7/19

Ποτέ δεν κάλεσε ο Μακάριος της εγγυήτριες δυνάμεις να επέμβουν στην Κύπρο - Κάλεσε το ΣΑ να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη

Ο φίλος Σωτήρης από την Κύπρο, μας έστειλε ένα σχόλιό του, ως απάντηση στο άρθρο της Φανούλας Αρυρού, το οποίο σχόλιο και δημοσιεύουμε ευχαρίστως:
Πρόκειται περί διαστρεβλώσεως της πραγματικότητος διά της διασυνδέσεως μάλιστα της ομιλίας του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ μετά βρετανικών εγγράφων, άτινα υιοθετούνται (διατί άραγε;) ως τεκμήρια αληθείας... Το εξαχθέν συμπέρασμα ότι ο "Μακάριος εκάλεσε την Τουρκίαν να επέμβη εις την Κύπρον" από απόσπασμα της ομιλίας[1] του τη 19-7-1974 ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ήτοι από το εξής: «Καλώ το Συμβούλιο Ασφαλείας να χρησιμοποιήσει όλους τους τρόπους και τα εις την διάθεσή του μέσα, ώστε η  συνταγματική τάξη εν Κύπρω και τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού της Κύπρου να αποκατασταθούν άνευ καθυστερήσεως. Καθώς έχω ήδη δηλώσει, τα γεγονότα εις Κύπρον δεν αποτελούν εσωτερική υπόθεση των Ελλήνων της Κύπρου. Οι Τούρκοι της Κύπρου επηρεάζονται επίσης. Το πραξικόπημα της Ελληνικής Χούντας είναι μια εισβολή. Και εκ των συνεπειών της θα υποφέρει όλος ο λαός της Κύπρου αμφότεροι Έλληνες και Τούρκοι», αποτελεί μνημείον διαστρεβλώσεως. 
Η αναφορά ότι  επηρεάζονται και οι Τούρκοι της Κύπρου και ότι ήτο εισβολή της χούντας, μηδόλως εσήμαινε ότι εκάλει την Τουρκίαν να επέμβη. 
Τοιαύτη αναφορά, εξ επόψεως διεθνούς δικαίου, μηδόλως έδινε το νομικόν δικαίωμα προς οιονδήποτε κράτος να επέμβη. 
Μηδόλως υπάρχει εις την ομιλίαν οιαδήποτε νύξις προς τας 'εγγυητρίας δυνάμεις'[2] διά να επέμβουν.  
Ουχί τας 'εγγυητρίας δυνάμεις', αλλά  το Συμβούλιον Ασφαλείας εκάλει προς αποκατάστασιν της συνταγματικής τάξεως και των δημοκρατικών δικαιωμάτων του κυπριακού λαού. 
Και εξ επόψεως διεθνούς δικαίου, εκτός από οιανδήποτε προσπάθειαν αυτοαμύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, μόνον το εν λόγω διεθνές όργανον ηδύνατο να επέμβη, (και προφανώς) ουχί εναντίον, αλλά υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας κατ' εφαρμογήν των διατάξεων του Καταστατικού Χάρτου του ΟΗΕ
Οιοσδήποτε υποστηρίζει ότι "ο Μακάριος εκάλεσε την Τουρκίαν να επέμβη εις την Κύπρον" υπονομεύει την (εξ επόψεως διεθνούς δικαίου ορθήν) θέσιν ότι η τουρκική επέμβασις απετέλη και αποτελεί το υπέρτατον διεθνές έγκλημα της επιδρομής, ήτοι την ύψιστον διεθνή παρανομίαν, υπονομεύει την (εξ επόψεως διεθνούς δικαίου ορθήν) θέσιν επίσης, ότι η παρανομία αύτη μεταδίδεται και ενυπάρχει εις οιουσδήποτε καρπούς της επιδρομής, ως επί παραδείγματι την κατοχήν τμήματος του εδάφους του ανεξαρτήτου και κυριάρχου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον εκτοπισμόν σχεδόν όλων των Ελλήνων Κυπρίων από τα κατεχόμενα και την διαρπαγήν των κατοικιών και λοιπών περιουσιών των επί τη βάσει μάλιστα φυλετικών και θρησκευτικών κριτηρίων, τον εποικισμόν των κατεχομένων εκ τουρκικής ή άλλης καταγωγής εποίκων, την ίδρυσιν του αποσχιστικού μορφώματος επί του κατεχομένου εδάφους και, πλέον επί τα χείρω, ως καθεστώτος apartheid, και δη τουρκικής εκδοχής...

[1] Πράγματι η ομιλία δέν ήτο η πρέπουσα, ήτο ατυχής. Τούτο όμως μηδόλως σημαίνει, ότι διά της εν λόγω ομιλίας εκλήθη η Τουρκία να επέμβη εις την Κύπρον.
[2] Επαναλμβάνουμε ότι κατ' επιταγήν του άρθρου 103 του Καταστατικού Χάρτου του ΟΗΕ, η συγκρουομένη και δη βαναύσως προς τον Χάρτην τούτον Συνθήκη Εγγυήσεως είναι νομικώς άκυρος εξ υπαρχής, ότε υπεγράφη (τη 16η Αυγούστου 1960) μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας αφ' ενός και των Ελλάδος, ΗΒ και Τουρκίας αφ' ετέρου. Και άρα, μεταξύ άλλων, και η αποδιδομένη εκ της Συνθήκης ταύτης ιδιότης της 'εγγυητρίας δυνάμεως' προς τα αναφερθέντα τρία κράτη, είναι επίσης νομικώς άκυρος. 

17 σχόλια:

  1. Ο Μακάριος δεν έπρεπε να χρησιμοποιήσει τις λέξεις "εισβολή" και "Τούρκοι", έπρεπε να μείνει στο "πραξικόπημα" και "Κύπριοι"...
    βέβαια,.. 50 χρόνια μετά και "με το καφεδάκι ανά χείρας.." πολλά και εύκολα μπορείς να πείς...
    η Τουρκία ουδέποτε χρειάστηκε Νομιμότητα για τις πράξεις τις, πόσο μάλλον για τις επιδιώξεις και τους σχεδιασμούς της, μια ελάχιστη ηθική χαραμάδα της φτάνει και της περισσεύει. Κι αυτή η χαραμάδα ήταν οι δύο αυτές λέξεις, τ' άλλα είναι προσφυγή στη "χώρα του Ιδεατού"...
    Όταν λές στους μογγόλους..: "εεε, εδώ οι Έλληνες έχουν κάνει εισβολή και κινδυνεύουν οι δικοί σου (ας πούμε "δικοί σου", γιατί χεσμ...ς τους έχουν), και το θέμα ΔΕΝ είναι εσωτερικό της ΚΎΠΡΟΥ" ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΣ, ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ, ΤΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙΣ ΟΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΝΑΜΕΝΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ.
    Το ποια είναι η αντίδρασή τους το ξέρεις αιώνες τώρα: ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ και ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ !!!
    ΕΜΕΙΣ ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΥΡΚΟΙ, ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΤΟ Σ.Α ή θα τα παίρναμε όλα "παραμάζωμα", ιδίως αν είχαμε να κάνουμε με ηλίθιους;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρα πολύ σωστά.
      Βέβαια το ερώτημα που παραμένει είναι: Τιμωρούνται ποτέ οι εκάστοτε πολιτικά υπεύθυνοι για τα διαχρονικά λάθη τους; Φυσικά ΟΧΙ αφού τις συνέπειες τις πληρώνει πάντα ο λαός...π.χ. τα 10άδες δισεκατομμύρια που πληρώνουμε επί πλέον από τους λάθους χειρισμούς του Βαρουφάκη (καλά για το ....Σκοπιανό ας μη μιλάμε τώρα!)

      Διαγραφή
  2. Σύμφωνα με πρωτογενή πηγή Βρετανού διπλωμάτη που βρισκόταν στην βάση τους η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχαιρε εκτίμησης σε διαπραγματευτικό επίπεδο ήδη προς της ανάμειξης της δικτατορίας στην Κύπρο.

    Το προφίλ του Μακαρίου εξερευνηθηκε σε βάθος, η Ελληνοκυπριακή πλευρά αποφασίστηκε να βγει στο κλαρί και στριψαν τον λαιμό όσων απαιτούνταν εντός Ελλάδος και Κύπρου με τις γνωστές εξελίξεις κατόπιν.

    Ο τίτλος του άρθρου της Κυρίας Αργύρου μπορεί να είναι υπερβολικός ωστόσο το άρθρο της εμπεριέχει σοβαρές διαπιστώσεις.

    Αυτά να τα προσέχει ο Κύριος Αναστασιαδης που του έχουν κάνει το λαιμό γαΐς τυρί και εμπνέει εμπιστοσύνη επιπέδου Κοτζιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς Β Α και Ρ,
      Αν δεν έλεγε αυτά ο Μακάριος οι
      Τούρκοι δεν θα επεμβεναν;
      Μόνον ένας αφελής θα έλεγε ότι δεν θα επεμβεναν.

      Διαγραφή
    2. Ετσι ! Η απόβαση ειναι κια επιχείρηση που θελει μήνες και έτη προετοιμασίας ! Δεν γινεται απο τη μια μερα στην άλλη ! Επίσης η εργασια για την απόβαση ειναι πολύπλευρη και σίγουρα θα υπήρχαν πληροφορίες.Επίσης η απόσταση Κύπρου και Τουρκίας ειναι τόσο μεγαλη που αν θελει κάποιος αεροναυτικα οποία απόβαση αποτυγχάνει ! Στην Κύπρο δε , ηταν μια απόβαση της πλάκας,άνευ αντίστασης, μονο που δε τους σφράγισαν τα διαβατήρια και εκει ο Μακάριος ευθύνεται ? Πλήθος πολιτικών,στρατιωτικών και διπλωματικών λαθών πολλών ανθρώπων οδήγησαν σε μια εκδρομή των τουρκικών δυνάμεων στη Κύπρο που σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση 100 % θα είχε αποτύχει ! Αν ευθύνεται ο μακάριος δεν ειναι ο μονο υπεύθυνος και σίγουρα ο λόγος του στον ΟΗΕ δεν έφτανε για να πραγματοποιηθούν τα σχέδια ετών των Τούρκων.

      Διαγραφή
  3. Η Τουρκία θα επενέβαινανε στην Κύπρο ούτως η άλλως ! Ειναι τεράστιο σφάλμα να ψάχνουμε το φτιάξιμο της επεμβάσεως της Τουρκιας στο Μακάριο.Απο τη συμφωνία Ζυριχης Λονδίνου είχε κλειδώσει η εισβολή είτε κυβερνούσε ο Μακάριος είτε άλλος.Η κατάσταση στη Κύπρο ηταν εξ αρχής προβληματική.Κατα τη γνώμη μου μετα το 1945 η Κύπρος δε σωζόταν.Οι Άγγλοι είχαν αποφασίσει διχοτόμηση.Εφοσον το νησι είχε τουρκοκυπριακή μειονότητα της τάξεως του 18% κλάφτα Χαράλαμπε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι λες ρε φίλε οι Τούρκοι είναι γνωστόι χεστιδες ποτέ δεν θα τολμούσαν με ελληνικη διοίκηση να κάνουν επέμβαση ποντάρουν σε αυτήν την διπλή δίγλωσση αλαζονεία πάντα για να δικαιολογήσουν τα εγκληματικά τους σχέδια ο Αναστασιάδης είναι επικίνδυνος όσο και ο Μακαριστός αλωπαρμενει με την εξουσία και την καρέκλα όταν δεν κάνεις τίποτα για τον πόλεμο μην περιμένεις ποτέ την ειρήνη

      Διαγραφή
  4. ΠΟΙΟ ΜΑΚΑΡΙΑΚΟΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ , ΕΥΤΥΧΩΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΑΤΥΧΗΣ , ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ ........ φεῦ φεῦ, φρονεῖν ὡς δεινὸν ἔνθα μὴ τέλη λύει φρονοῦντι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο φιλος Σωτηρης απο την Κυπρο, μαλλον κρυβεται πισω απο το δακτυλο του. Και αυτο ειναι η απελπισια..Ο Μακαριος ηρθε σε ριξη με τον Γριβα υπογραφοντας την Ζυριχη, και αμεσως μετα αναστελει την εφαρμογη αυτων που εχει υπογραψει σαν μη λειτουργικα. Ενω ειναι παπας φερετε αρχομανης,καταδιωκοντας και βασανιζοντας τους Ελληνοκυπριους αντιφρονουντες. Τελικα αυτος καλει κατα τον Σωτηρη, το Συμβουλιο Ασφαλεια, να σωσει το ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΜΟΝΟ αλλα απο ποιον Κυριε Σωτηρη μας? Απο το 1974 και μετα ΟΛΟΣ ο διεθνης τυπος ανεφερομενος στην Τουρκικη εισβολη στην Κυπρο, την αιτιολογει λογω του Ελληνικου πραξικοπηματος στην Κυπρο. Αυτος δεν εδωσε το αλλοθι? Δουλευομαστε ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στις 15/7/74 έγινε αμερικανοκίνητο πραξικοπημα από την ελληνική χούντα κατά του Ανεξάρτητου Κράτους της Κύπρου, με σκοπό την ανατροπή της συνταγματικής τάξης και την δολοφονία του Μακαρίου, του "Κάστρο της Μεσογείου", όπως τον αποκαλούσαν οι Αμερικάνοι.
    Δεν ετίθετο "εθνικό ζήτημα" τότε. Το θέμα ήταν η αποκατάσταση της Δημοκρατικής νομιμότητας και τιποτ' άλλο. Οι χουνταίοι είχαν αρκετό χρόνο να καλέσουν πίσω τον Μακάριο και να αποκαταστήσουν την δημοκρατία. Ακόμα και το πρωί της εισβολής των Τούρκων.
    Αυτή θα ήταν η πρώτη Εθνική πράξη που όφειλαν να κάνουν οι χουνταίοι.
    Η δεύτερη, να αυτοκτονήσουν αμέσως μετά, αν ήταν Έλληνες.
    Αν ηταν Ελληνες…
    Δε ήταν..
    Ήταν προδότες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η αναφορά του Μακαρίου, ότι από το πραξικόπημα "οι Τούρκοι της Κύπρου επηρεάζονται επίσης", δεν έγινε εκ του μηδενός και απρόκλητα, αλλά αποτελούσε απάντηση στον ισχυρισμό του εκπροσώπου της χούντας στο Σ.Α., Κ. Παναγιωτάκου, ότι "η επέμβασις της Εθνικής Φρουράς αποτελεί εσωτερική υπόθεση των Ελλήνων της Κύπρου και δεν επηρεάζονται οι Τούρκοι της Κύπρου". Και ούτε είχε οποιαδήποτε επίδραση ή επίπτωση στην εξέλιξη των πραγμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η αναφορά του Μακαρίου, ότι από το πραξικόπημα "οι Τούρκοι της Κύπρου επηρεάζονται επίσης", δεν έγινε εκ του μηδενός και απρόκλητα, αλλά αποτελούσε απάντηση στον ισχυρισμό του εκπροσώπου της χούντας στο Σ.Α., Κ. Παναγιωτάκου, ότι "η επέμβασις της Εθνικής Φρουράς αποτελεί εσωτερική υπόθεση των Ελλήνων της Κύπρου και δεν επηρεάζονται οι Τούρκοι της Κύπρου". Και ούτε είχε οποιαδήποτε επίδραση ή επίπτωση στην εξέλιξη των πραγμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η αναφορά του Μακαρίου, ότι από το πραξικόπημα "και οι Τούρκοι της Κύπρου επηρεάζονται επίσης", δεν έγινε εκ του μηδενός και απρόκλητα, αλλά σε απάντηση του ισχυρισμού του εκπροσώπου της χούντας Κ. Παναγιωτάκου, ότι "η επέμβαση της Εθνικής Φρουράς αποτελεί εσωτερική υπόθεση τως Ελλήνων της Κύπρου και δεν επηρεάζονται οι Τούρκοι της Κύπρου". Πέραν τούτου, η αναφορά εκείνη -για την οποία τόσο πολύ κόπτονται οι απολογητές του πραξικοπήματοις- δεν είχε καμιά απολύτως επίδραση ή επίπτωση στην εξέλιξη των πραγμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν διάλεξες τυχαίο nickname. Όταν λείπουν οι βασικές ιστορικών γνώσεις, απλώς βρίζουμε ανθρώπους που έχυσαν το αίμα τους για την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συνολικη εικονα
    Απ την Χουντα..τον Μακαριο...τον Καραμανλη...τους αλλους πολιτικους πριν και μετα..τους παντες εμπλεκομενους ....μονο που το σκεφτεσαι γενικα ολο αυτο το γεματο ιντριγκα συνοθυλευμα ..νιωθεις μια αηδια .μια αποστροφη συνολικη για τους παντες.Μια αναγουλα.
    Προσωπικα δεν θελω καν να ακουω για κανεναν οτιδηποτε.Οι αρρωστες μυριες λεπτομερειες ..ποιος...που...πως...τι....ποσο...και οι διενεξεις οι τρελες ..για τα ποσοστα της ευθυνης..τις φανταστικες προθεσεις και τις πολιτικες ερμηνειες με βαση την πολιτικη επιθυμια του κσθε συζητητη ...με ξεπερνουν . Φυσικα η αηδια μενει.Αν ολα συτα τα ατομα τα κατωτατα ηταν κατι καλυτερο σπ το μηδεν...δεν θαχαμε τωρα να συζηταμε κατι...Και δεν ειναι μονο το μηδεν...Για μενα ειναι αυτη η αηδια κορυφαια μεσα μου..Συνολικα εχουν κανει ολοι τοσο διεστραμενα πραγματα ..και τιποτε αγαθο πουθενα..που λες δεν ειναι σνθρωποι ολοι συτοι...αλλα ποταπες εχιδνες...Κι αυτο ηταν καθαρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σε οτι αφορα τον Μακσριο. ..το ιερατικο σξιωμα δεν ειναι αρκετο για μια αλλη αποψη.Δεν ειχε ιχνος Χριστιανικης θυσιας πανω του..Δεν μπορει να μην καταλαβε οτι δεν τον θελανε οι μεγαλες δυναμεις κι οτι ηταν αποφασισμενες να τιμωρησουν εναν ολοκληρο λαο για χαρη του...Το καταλαβε πληρως.Και διαλλεξε εαυτον...Κριμα που ηταν ιερωμενος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. He gave Turkey tje green light indirectly with a very previse message; Greece invaded Cyprus and the Turkish minority was affected.

    MAKARIOS: “… It may be said that it was the Cyprus Government which invited the Greek officers to staff the National Guard. I regret to say that it was a mistake on my part to bestow upon them so much trust and confidence. They abused that trust and confidence and, instead of helping in the defense of the Island’s independence, sovereignty and territorial integrity, they themselves became the aggressors… the events in Cyprus do not constitute an internal matter of the Greeks of Cyprus. The Turks of Cyprus are also affected…The Security Council should call upon the military regime of Greece to withdraw from Cyprus the Greek officers serving in the National Guard, and to put an end to its invasion of Cyprus…”

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.