18/7/19

Πρόταση για μη λύση αυτή που υπέβαλε η Άγκυρα μέσω Ακιντζί

Η ΛΕΓΟΜΕΝΗ πρόταση του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί έχει απορριφθεί από τη Λευκωσία. Τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυβέρνηση όσο και από τα κόμματα. Η απάντηση θα δοθεί, όπως προκύπτει από το ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά από τη σύνοδο των αρχηγών των Κομμάτων, η οποία συνήλθε προχθές υπό τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, θα διατυπωθεί γραπτώς. Θα διαβιβασθεί η απάντηση αυτή  προς τον κατοχικό ηγέτη αλλά και προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Πέραν από την απόρριψη της πρότασης για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου, χωρίς λύση, στην επιστολή, όπως ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Βασίλης  Πάλμας «θα επαναλάβουμε τον κύριο στόχο μας που είναι η συνολική λύση του Κυπριακού και βεβαίως η δημιουργία καλών προϋποθέσεων για επανέναρξη των συνομιλιών που είναι ο κύριος στόχος. Αυτή η πρόταση του κ. Ακιντζί δημιουργεί έναν αποπροσανατολισμό από την ουσία του κυρίως προβλήματος που είναι η επίλυση του Κυπριακού». Όπως συναφώς αναφέρθηκε, η πρόταση του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς αποπροσανατολίζει από την ουσία του προβλήματος του Κυπριακού και την ανάγκη άμεσης επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο, αν υπάρχει η απαραίτητη βούληση από όλους τους εμπλεκομένους, την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Επιπλέον, η πρόταση του κ. Ακιντζί περιέχει πρόνοιες που δεν εξυπηρετούν το καλώς νοούμενο συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού στο σύνολό του». 
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ είναι σαφές. Ο κ. Ακιντζί, ο οποίος προφανώς λειτούργησε ως αγγελιοφόρος της Άγκυρας και στην προκειμένη περίπτωση, δεν έχει θέσει τα ζητήματα αυτά στη βάση των κυπριακών συμφερόντων. Αντίθετα έχει επιχειρήσει να θέσει τα τουρκικά συμφέροντα και να τα παρουσιάσει ως βάση για να συζητηθούν μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Είναι ξεκάθαρο πως η κίνηση τακτικής που έγινε από τουρκικής πλευράς, χρησιμοποιώντας για μια ακόμη φορά ως όχημα προώθησης των σχεδιασμών της Άγκυρας τους Τουρκοκύπριους, έχει ένα βασικό στόχο: Να νομιμοποιηθούν οι τουρκικές επιδιώξεις, τις οποίες παρακολουθούμε από κοντά καθώς συντελούνται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, μέσα από μια διαδικασία διακοινοτικού λεγόμενου διαλόγου. 
ΑΥΤΟ δεν μπορεί ασφαλώς να γίνει αποδεκτό σε καμία περίπτωση. Δεν συζητούμε ποσώς νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων σε θάλασσα και έδαφος. Ο στόχος μας ήταν και πρέπει να παραμείνει ένας: Να αποτρέψουμε τις τουρκικές επεκτατικές επιδιώξεις και να ανατρέψουμε τα κατοχικά δεδομένα. Αυτός ο στόχος παραμένει μονόδρομος και δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί. Διαφορετικά θα καταλήξουμε να διαπραγματευόμαστε την παράδοσή μας στην κατοχική Τουρκία. Όσοι δέχονται αυτή την οδό να το πουν ξεκάθαρα. Δεν είναι πολλοί. Είναι, όμως σαφές πως δεν θα τους ακολουθήσουμε σε αυτή την πορεία προς τον γκρεμνό. Θα πρόκειται για αυτοχειρία. 
ΟΙ ΩΡΕΣ είναι κρίσιμες. Σε αυτή τη φάση λάθη δεν επιτρέπονται. Ούτε ασφαλώς και κινήσεις απελπισίας και πανικού χρειάζονται τώρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.