13/7/19

Η επιστροφή του δικομματισμού - Η ψήφος του καθένα στον "κανένα"

Απόστολος Αποστολόπουλος
 
Είναι η ψήφος που ανέβασε-κατέβασε τουλάχιστον τις τρεις τελευταίες κυβερνήσεις, Γιώργου Παπανδρέου, Σαμαρά-Βενιζέλου, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τώρα Μητσοτάκη. Ψήφος που δεν βασίζεται στην ιδεολογία του ψηφοφόρου ούτε στα πιστεύω της κυβέρνησης. Ψήφος οργής εναντίον των απερχόμενων και χωρίς πολλές αυταπάτες για τον επόμενο. Αλλά με την κρυφή ελπίδα ότι ίσως ο επερχόμενος να έχει, επιτέλους, εισπράξει το μάθημα από την πτώση του προηγούμενου, μάθημα απλό και σαφές:
«Αν είσαι ανίκανος, ιδεοληπτικός, κλέφτης ή με ξεγελάσεις, θα σε διώξω, δεξιός ή αριστερός, δεν με ενδιαφέρει». Είναι ψήφος χωρίς αλυσίδες κομματικές ή ιδεολογικές, ψήφος χωρίς οίκτο. Είναι η ψήφος του καθένα στον "κανένα". Ψήφος που δεν μπορεί να βγάλει κυβέρνηση αλλά, ως προστιθέμενη αξία, ισοπεδώνει όσους την απογοητεύουν.
Στελέχη της ΝΔ αναγνώρισαν αυτή την απειλητική ψήφο λέγοντας, το βράδυ των εκλογών: «μας ψήφισαν μη Νεοδημοκράτες για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ». Η ίδια διαπίστωση είχε γίνει και το 2015 με όσους είχαν, για πρώτη φορά, ψηφίσει Αριστερά, όπως νόμιζαν. Ο Τσίπρας ηττήθηκε, η επάνοδος, παρά τα λεγόμενα, δεν είναι δεδομένη και τώρα θέλει να ενσωματώσει όσους τον ψήφισαν, ώστε να επανιδρύσει το κόμμα. Για να έχει δικούς του οπαδούς αντί να φοβάται τον κάθε κομματάρχη, Φίλη, Τσακαλώτο και Σία.

Ταυτόχρονα θέλει να προσαρμόσει τον ΣΥΡΙΖΑ στα ευρωπαϊκά στάνταρ της σοσιαλδημοκρατίας, φθίνουσας φευ! Στην πραγματικότητα αυτή η κεντροαριστερά είχε ήδη κυβερνήσει τον τόπο. Η "πρώτη φορά Αριστερά" δεν ήταν με τον Τσίπρα, ήταν με τον Σημίτη και εμπνευστή τον Μπλερ! Ο Καραμανλής επιχείρησε, στο ίδιο πνεύμα, να μεταστρέψει τη Δεξιά προς το Κέντρο. Δύο χώροι, με παραπλήσια συμφέροντα πλέον, για τη μάζα των οπαδών, και συγγενικά χαρακτηριστικά.

Η επιστροφή του δικομματισμού

Ο κόσμος το έχει πει απλά: όλοι ίδιοι είναι. Ο διαχωρισμός εξυπηρετεί ανάγκες του δικομματισμού. Τελικά το αρνητικό αποτέλεσμα είναι μπροστά μας: Σημίτης, Καραμανλής, Τσίπρας, τρεις απόπειρες, τρεις αποτυχίες. Οι δυο πρώτοι δεν επανήλθαν στην εξουσία, γιατί δεν είχαν τίποτα καινούργιο να πουν και επειδή οι ξένοι πάτρωνες είχαν ξεζουμίσει και την τελευταία ικμάδα τους. Ο Τσίπρας πιστεύει, φαίνεται, ότι αν "βάλει τα ρούχα του αλλιώς" κι από ψευτοαριστερός εμφανιστεί σαν ψευδοσοσιαλιστής, θα ξανακυβερνήσει. Θα πρέπει να συμπράξει και ο κόσμος, όμως.
Ως τώρα, πάντως, η λεγόμενη κεντροαριστερά, η μεγάλη μάζα των μικρομεσαίων (τώρα προβιβάστηκαν αδιακρίτως σε "μεσαία τάξη") δεν μπήκε στα έτοιμα ευρωπαϊκά καλούπια. Ακολούθησαν τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά οι διάδοχοι ταπεινώθηκαν με τα Μνημόνια, έγδυσαν όσους είχαν μόλις προλάβει να βάλουν ένα σακάκι της προκοπής, γονάτισαν στους διάφορους Τούρκους "σουλτάνους", τελευταίος ο Ερντογάν, εξευτελίστηκαν ως τον τελευταίο. Αυτοί μαζεύονται περί τον Τσίπρα, αλλά ποιο καινούργιο κόμμα μπορεί να κάνεις με αποτυχημένους δακτυλοδεικτούμενους;
Στα προτεκτοράτα υπάρχει πάντα το απαραίτητο θέαμα, ώστε το φιλοθεάμον κοινό να βλέπει το δάχτυλο και όχι το φεγγάρι. Για παράδειγμα: Την ώρα που χαζεύαμε τις ορκωμοσίες, τις παραλαβές των υπουργείων κλπ, συνεδρίασε το Eurogroup με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα, χωρίς Έλληνα πολιτικό εκπρόσωπο. Οι εταίροι επέλεξαν να μιλήσουν για μας, χωρίς εμάς. Συνειδητά περιφρονητική κίνηση προς το λαό, τη νέα Βουλή, τον πολιτικό κόσμο και τη νέα κυβέρνηση, τελικά προς τη χώρα. Ήθελαν, είπαν τα ΜΜΕ, να στείλουν στη χώρα μας το "σωστό μήνυμα".
Ό,τι δηλαδή το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί ως έχει, χωρίς εκπτώσεις στις θυσίες των Ελλήνων και χωρίς διορθώσεις των λαθών Βερολίνου-Βρυξελλών. Το μήνυμα ελήφθη, δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς, το κατάπιαμε αμάσητο. Τελεία. Υπόψιν, το "σωστό μήνυμα" περιλαμβάνει, σιωπηρά, και τα εθνικά. Συγχαρητήρια για τις "Πρέσπες" εν αναμονή επαίνων για τα ελληνοτουρκικά. Δεν θα μείνει πρωθυπουργός, κόμμα, πολιτικό προσωπικό, ακηλίδωτο.

Οι επενδύσεις

Τα δάκρυα για τη "μεσαία τάξη" είναι ψεύτικα. Τα Μνημόνια είχαν στόχο να καταστρέψουν τους μικρομεσαίους. Ήταν γνωστό από όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο πρεσβύτερος διαπραγματεύονταν την ένταξή μας στην τότε ΕΟΚ. Τότε, το έχω ξαναγράψει, οι Ευρωπαίοι είχαν ενοχληθεί από τρία πράγματα: την υψηλή ιδιοκατοίκηση (στην Ευρώπη κυριαρχεί το νοίκι), τον μεγάλο αριθμό ανεξάρτητων μικρομεσαίων επαγγελματιών (στην Ευρώπη η πλειοψηφία είναι υπάλληλοι) και τέλος από την ισχυρή εμπορική ναυτιλία μας.
Τα Μνημόνια κατάστρεψαν την ιδιοκτησία ακινήτων και τους μικρομεσαίους ανεξάρτητους επιχειρηματίες, σπονδυλική στήλη της οικονομίας. Οι δεσμεύσεις των Μνημονίων ισχύουν για τα επόμενα 40 χρόνια, ώστε να μην ανασυγκροτηθούν οι μικροεπαγγελματίες και να παραμείνει υποχείριο η χώρα. Αυτό είναι το "σωστό μήνυμα". Οι μικρομεσαίοι με δικό τους σπίτι και δική τους δουλειά έχουν ψυχολογία ατίθαση, τάσεις ανεξαρτησίας. Η εξουθένωση τους οδηγεί σε στιγμιαίες εκρήξεις, όπως π.χ. στις ευρωεκλογές, αλλά και σε φοβική παλινδρόμηση, όπως στις εθνικές εκλογές. Η ναυτιλία αντιμετώπισε περιφρονητικά τις προσπάθειες του Σημίτη να την χειραγωγήσει.
Ένα μόνο παράδειγμα από τα τρέχοντα προβλήματα, κεντρικό στους προσανατολισμούς της νέας κυβέρνησης: Η τελευταία επένδυση της προκοπής στη χώρα ήταν η COSCO, προ ετών. Πιο πριν υπάρχει κενό δεκαετιών. Η COSCO σχεδίαζε να κάνει τον Πειραιά κεντρικό ευρωπαϊκό λιμάνι, αναβαθμίζοντας την Ελλάδα. Οι ΗΠΑ είδαν στην COSCO διείσδυση της Κίνας και μας έκοψαν τη φόρα. Με αποτέλεσμα οι Κινέζοι να στραφούν σε ιταλικά λιμάνια. Νέκρωσαν και τα σχέδια ανάπτυξης στην Αλεξανδρούπολη.
Οι πολιτικοί σχεδιασμοί επιβάλλουν, κατευθύνουν ή αποτρέπουν τις επενδύσεις, όσο ισχυρά και αν είναι τα οικονομικά συμφέροντα. Στα προτεκτοράτα αποφασίζει ο επικυρίαρχος. Επένδυση σε επίπεδο χώρας σαρώνει τη γραφειοκρατία. Απομένουν επενδύσεις, σε κλίμακα κάποιου μεγαλοεπιχειρηματία, όπως το "Ελληνικό", που προσφέρονται για πολυθέαμα με ανταγωνισμούς και καρφώματα για πραγματικά ή υποτιθέμενα σκάνδαλα με ανάμιξη μεγαλοαπατεώνων και ποικίλων αρπακτικών, ίδε Βατοπέδι, Novartis κλπ. Φάτε μάτια ψάρια…

16 σχόλια:

  1. Ολα τα συστηματα στην φυση εχουν ορια..και χρονο.Ειναι πεπερασμενα..Κι αυτο εδω εχει.Ηδη ζει δεκαετιες πολλες..χωρις να παραγει αλλο απο ασχημιες.Η κορυφωση της ασχημιας στον χρονο μας ..τωρα..δεν δειχνει παρα οτι το συστημα βρησκεται σε κρισιμη κατασταση οριακη. Οσο παραδοξο κι αν ειναι ..οση πιστη και ναχεις στο αμεταβλητο..ειναι λογικα αδυνατον μην μπει στην φαση του περατος της ικανοτητας του να συνεχισει ετσι. Πριν πεσει η σταγονα στο ποτηρι η τελικη..δεν φαινεται να τρεχει το νερο εξω απ αυτο.Ομως θα πεσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιά νά λειτουργήσουμε ὡς κράτος-κοινωνία,
    εἴτε πρέπει νά προσλάβουμε τό πολιτικό μοντέλο Πούτιν, πού ὅμως δέν μᾶς ταιριάζει γιά πολλούς πολιτικούς καί γεωπολιτικούς λόγους,
    ἄν καί θά μᾶς ταίριαζε τό ὅτι ἐκεῖ ἡ βασική κρατική ἰδεολογία, ἔχει γιά κορμό της τήν ἱστορική παράδοση τῆς Ὀρθοδοξίας,
    εἴτε πρέπει νά καταργήσουμε τήν ἀναξιοκρατία τήν ὁποία στηρίζει δομικῶς καί ἀναπαράγει λειτουργικῶς ὁ ἐλεγχόμενος ἀπό ἔξω (δι-/τρι-, κ.ο.κ.)κομματισμός:

    Ἡ κακή συνταγή ἦταν καί εἶναι, ὅτι "πρέπει νά" ἔχουμε μία κομματική σχετική πλειοψηφία πού ὅμως βγάζει Κυβέρνηση, καί πού ἁρπάζει ἀπό τό ἑκάστοτε "κέντρο", ὅσους χρειάζεται γιά νά μήν ἀλλάζῃ τίποτα, καί νά διαιωνίζεται.
    Αὐτή εἶναι ἡ "κανονικότητα".
    Δημοκρατική ἐναλλαγή κομμάτων στή ἐξουσία, ὥστε ὁ ἕνας νά φοβᾶται τόν ἐπόμενο, καί ἔτσι ὅλοι νά σέβονται τό Σύνταγμα καί τούς νόμους, ὑπηρετώντας τό ἀληθινό ἐθνικό καί δημόσιο συμφέρον, ἀλλιῶς νά λογοδοτοῦν στόν Λαό, "δέν πρέπει" νά ὑπάρχῃ.

    Αὐτά, πρέπει νά ἀνατραποῦν εἰρηνικά ἀπό ὅλες τίς ὑγιεῖς δυνάμεις Κράτους καί Κοινωνίας. Ἀλλιῶς θά αὐξάνονται πλέον οἱ "παρενθέσεις" πού θά προσφέρουν στούς κομματικούς τους φύκια γιά μεταξωτές κορδέλλες, βγάζοντας εἰκονικές πλειοψηφίες μέ μαγιά τό σταθερό τους 20-22%, ἐνισχυόμενο ἑκάστοτε ἀπό προσθέτους ἐξαναγκασμένους ψήφους
    - μέ οἰκονομικό ὑπόβαθρο σκανδαλώδεις χρηματοδοτήσεις
    καί μέ πολιτικό ὑπόβαθρο χειραγωγήσεις τοῦ λοιποῦ Λαοῦ διά μέσου ΜΜΕ, ΜΚΟ καί "ἐπενδυτῶν" τῆς κακιᾶς ὥρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι είναι το "μοντέλο Πούτιν"; Η Ρωσσία έχει ημιπροεδρική δημοκρατία, ήτοι ο ΠτΔ εκλέγεται από τον λαό, αλλά δεν είναι επικεφαλής τής κυβερνήσεως, διότι υπάρχει και πρωθυπουργός, όπως στην Γαλλία. Ποιο είναι, λοιπόν, αυτό το ... "μοντέλο", το οποίο "δέν μᾶς ταιριάζει γιά πολλούς πολιτικούς καί γεωπολιτικούς λόγους", και ποιοι είναι οι λόγοι αυτοί;

      Όσο για την ... "ἱστορική παράδοση τῆς Ὀρθοδοξίας", καλύτερα να μην το συζητήσω, άλλως θα φανεί ότι ρίχνεις την Ορθοδοξία πολύ χαμηλά. Κοιτάζεις το περιτύλιγμα, αλλά όχι το περιεχόμενο. Βλέπεις την επιφάνεια, αλλά όχι το βάθος. Τον τύπο, αλλά όχι την ουσία. Πολύ αφελής προσέγγιση.

      Διαγραφή
    2. Ἄς ἔβλεπες κάτι καλὀ πού νά μή τό ἐπικρίνεις! Δέν σοῦ ξαναεξηγῶ τά αὐτονόητα.

      Διαγραφή
    3. Ἄ "Νάτιβιστ", καί κάτι ἄλλο:
      Μετά ἀπό τόσες φορές πού ὅταν γράφω κάτι πάρα πολύ προσεγμένο καί οὐσιαστικό, καί ξέρω πότε γράφω κάτι πολύ οὐσιαστικό, ὅπως τό παραπάνω,
      πού γιά νά τό φτάσῃ κάποιος ὡς συμπέρασμα θά τό ψάχνει καιρό σέ πολλές πηγές,
      ἐσύ φέρνεις ἀντίρρηση,
      πιστεύω πλέον, μόνο γιά νά τρολάρης.

      Λές καί θίγεται κάτι, πού ὑπηρετεῖς, ἀντεθνικό καί ἀντι-ὀρθόδοξο,
      τό ὁποῖο ὑπηρετεῖς μέ πιστότητα.

      Ἀπόδειξε τό ἀντίθετο γράφοντας δικά σου σχόλια πλέον στά θέματα πού θίγω, καί χωρίς νά "ἀπαντᾶς" σάν κακή σκιά μου,
      μόνο καί μόνο γιά νά δημιουργῆς ἐντυπώσεις και νά διατηρεῖται ἡ παραπληροφόρηση.

      Διαγραφή
    4. >Δέν σοῦ ξαναεξηγῶ τά αὐτονόητα<

      Μα ... δεν έχεις εξηγήσει και ποτέ τίποτε.

      Τα υπόλοιπα είναι απλές υπεκφυγές. Ή μπορείς να στηρίξεις αυτά που γράφεις, ή δεν μπορείς. Τρολάρισμα λες εσύ το να σού ζητούν εξηγήσεις;

      Διαγραφή
    5. >Ἀπόδειξε τό ἀντίθετο γράφοντας δικά σου σχόλια πλέον στά θέματα πού θίγω<

      Μα οι απαντήσεις/ερωτήσεις/διευκρινίσεις για κάποιο σχόλιο, απευθύνονται σ' αυτόν που το έγραψε και μπαίνουν στην γι αυτό προβλεπομένη θέση. Δεν ανοίγονται χωριστά θέματα, εκτός κι αν γράψεις σε ποιον και ποιο σχόλιό του απευθύνεσαι. Αυτό το λάθος κάνεις εσύ με το σχόλιό σου 13 Ιουλίου 2019 - 8:20 μ.μ.

      Ακόμη περιμένω απάντηση για το "μοντέλο Πούτιν". Ειλικρινά δεν ξέρω τι εννοείς και δεν μπορώ, ούτε χρειάζεται να μυρίσω τα νύχια μου, για να λύσω τούς γρίφους σου.

      >πού γιά νά τό φτάσῃ κάποιος ὡς συμπέρασμα θά τό ψάχνει καιρό σέ πολλές πηγές<

      Οσάκις σού ζήτησα να παραθέσεις ΜΙΑ έστω πηγή από τις "πολλές" (sic), έκανες τον ψόφιο κοριό. Γιατί; Απόκρυφες είναι;

      Εσύ μπορεί να θεωρείς ότι αυτά που γράφεις είναι πάρα πολύ προσεγμένα καί οὐσιαστικά, αλλά ο άλλος να έχει αντίρρηση ή απορίες. Δεν απαντάς, αλλά κατά τ' άλλα αυτοσυστήνεσαι ως ... λάτρης τής δημοκρατίας, τής οποίας, όμως, η πεμπτουσία είναι ο διάλογος, κάτι που αποφεύγεις όπως ο διάβολος το λιβάνι.

      Την παραπληροφόρηση την δημιουργούν τα ασαφή φληναφήματα και όχι αυτός που ζητά να καταλάβει τι γράφεις. Κατάλαβες, Νικολάκη;

      Διαγραφή
    6. Και κάτι ακόμη. Το όνομα αληθινό, ή ψεθδώνυμο, δεν έχει σημασία), με το οποίο (συμ)μετέχει κάποιος σ' έναν δημόσιο διάλογο, είναι η ταυτότητά του, ο εαυτός του. Αυτό που εσύ τώρα χρησιμοποιείς είναι το τρίτο κατά σειρά, μετά το "SOCRATES ALEXNADRINOS" και το "ARISTOS GEITON". Δεν είσαι βέβαιος για τον εαυτό σου και αλλάζεις ονόματα, όπως ο χαμαιλέων χρώμα, ή προσπαθείς να παραπλανήσεις (αν είναι δυνατόν!), παρουσιαζόμενος σαν κάποιος άλλος; Μα το διδασκαλίστικο ύφος και το περιεχόμενο αυτών που γράφεις, η όλη στάση σου εδώ μέσα, δεν μπορούν ν' αφήσουν αμφιβολίες για το ποιος κρύβεται πίσω από το νέο όνομα.

      Αντί να γράφεις ανοησίες τού τύπου "Λές καί θίγεται κάτι, πού ὑπηρετεῖς, ἀντεθνικό καί ἀντι-ὀρθόδοξο, τό ὁποῖο ὑπηρετεῖς μέ πιστότητα" (επιτέλους, μάθε να προσαρμόζεις τα γραπτά σου στο πλαίσιο σχολιασμού, ώστε να μην βγαίνουν σαν ποιήματα), γιατί δεν ρωτάς τι εννοώ, όπως κάνω εγώ με σένα; Έχεις κόλλημα να ζητήσεις εξηγήσεις; Και μετά ζητάς ν' αλλάξεις ταυτότητα; Μπάμ κάνεις από δέκα μίλια [καλύτερα δώδεκα και μάλιστα ναυτικά, που να το προσαρμόσομε και σε κάτι εθνικά ζητούνο :-)].

      Διαγραφή
  3. Tο σωσίβιο πρόταγμα

    "Xρειαζόμαστε το πείσμα ενός Kάτωνα, να επαναλαμβάνει επίμονα και εξακολουθητικά το σωσίβιο πρόταγμα: Tο σημερινό πολιτικό σύστημα, αυτό που εκτρωματικά διαμόρφωσε η «μεταπολίτευση», πρέπει να καταστραφεί. Nα εξαλειφθούν οι συνταγματικές και θεσμικές του προϋποθέσεις. Xωρίς την παραμικρή επιείκεια για τα σημερινά κωμικά, αλλά άκρως τοξικά απομεινάρια του"

    Συμφωνώ απολύτως με τα παραπάνω, γι αυτό, αντί να γυρεύομε σωτηρία και αλλαγή από ένα ήδη αποτυχημένο σύστημα, θα έπρεπε να φροντίσομε για την αντικατάστασή του. Το ζητούμενο είναι:
    α) Με τι;
    β) (Αν βρεθεί το "τι") Πώς;

    Όσοι εξακολουθούν ακόμη να ερίζουν για τις συμμορίες, που αυτοαποκαλούνται κόμματα, απλώς αναλώνουν φαιά ουσία (αν και όση έχουν) σ' ένα αδιέξοδο. Η συζητήσεις θα έπρεπε να περιστρέφονται γύρω από τα παραπάνω δύο ερωτήματα που έθεσα. Τότε θα είχαν νόημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ὄποιος ψάχνει πράγματι ἀπαντήσεις σέ τέτοια ἐρωτήματα, ἄς διαβάση τό παραπάνω πρῶτο σχόλιό μου στό ἄρθρο.

      Διαγραφή
    2. Διάβασα το σχόλιό σου, αλλά με τα "πρέπει" εκφράζονται μόνον ευχολόγια και όχι συγκεκριμένες απαντήσεις, που ζητώ.

      Διαγραφή
    3. Εχετε.δικιο κ.Νατιβιστ...
      Το συστημα αυτο πεθαινει.Βεβαια δεν ειναι πολυ καταληπτο στον κοσμο..διοτι επιβαινει στο συστημα.με την ταχυτητα του..Ειναι στο ιδιο επιπεδο τα δυο. Οταν μετεχεις στο συστημα πρεπει να βγεις απ αυτο για να δεις την κινηση και την φορα του.Αν εισαι μεσα σε τρενο με κλειστα παραθυρα στα σημεια αναφορας ολα..δεν εχεις αντιληψη οτι κινεισαι με το.τρενο.ολο οπως κανεις δεν κατανοει οτι η Γη κινειται στο διαστημα μαζι με μας..Λες πχ...αδυνατον να κινουμαι με 40.000 χλμ.την ωρα..σε μια ηλιακη τροχια.."ψ"...Εχεις την βεβαιοτητα αισθηση του ..αμεταβλητου . Κι ομως κινεισαι τοσο και προς τα εκει..Το συστηνα αυτο ολο πεθαινει..δεν ειναι αιωνιο.Πρεπει να αλλαξει αρδην..Οσο πιο σιγουρος εισαι οτι δεν αλλαζει..τοσο το κρας θαναι οδυνηρο...Φαινεται οτι δεν πιστευει ο κοσμος την κρισιμοτητα ολη..και την αναγκη ..βολεμενος οπως οπως στο τρενο.Συνηθως αν ειναι ετσι ..η αλλαγη ολη μοιαζει σαν βιαιο φαινομενο...ενω ειναι φυσιολογικο φαινομενο .Κοιτα τι γινεται με το κλιμα...Ιδιο ολο.Μυθος η σταθεροτητα του ανιστοριτος...Ποτε δεν ηταν σταθερο ..κι ομως..χαλαει την ησυχια του αμεταβλητου απερισκεπτου. Αυτο ειναι το φυσιολογικο...οχι το αμεταβλητο !!! Τρομος !! Γιατι ?? Αφου ετσι ηταν παντα κι οχι οπως ηθελες εσυ μικρουλη ...Θεε !!! Λογικα τοση βεβαιοτητα για την διατηρηση του πολιτικοκοινωνικου μοντελου που υπαρχει..δεν επιτρεπει αλλο τι απο μια αποτομη εξωγενη συντριβη του...αφου απο εσωγενη ειναι αδιανοητη.Εκτιμω.οτι ετσι θα γινει..συντομα..Η αναγκη νεου μοντελου δεν ειναι εφικτη τωρα..πριν δουμε ολη την βεβαιοτητα σε μπαζα.Τοτε θα δεις να προβαλουν οι αναγκαστικες.λυσεις..Αν θελουμε...ας κανουμε αλλιως ...! Προς το παρον ..δεν υπαρχουν..ουτε γεννιουνται με την βεβαιοτητα χερι χερι...Πως να ανεβεις σε ενα τρενο κατεστραμενο ?? Πρεπει να φτιαξεις νεο..αλλα να δεις σε λαμαρινες το πρωτο...

      Διαγραφή
  4. Προχειρότητα εἶναι, νά ἔχης σπίτι πού μπάζει νερά καί γέρνει, καί ἀντί να τό ἐπισκευάσῃς ἀμέσως, νά φωνάζης μπουλντόζες νά σοῦ τό κατεδαφίσουνε, "ἐπαναστάτες" νά σοῦ τό διαλύσουνε σιγά-σιγά, κόσμο νά γιορτάζουνε μαζί σου γιά τήν κατεδάφιση "ἐπί τέλους",
    δίχως νά ἔχης ἐξασφαλίσει ὅτι θἄχεις σπίτι νά μένῃς μέχρι νά κτίσης καινούργιο
    - ἄν ποτέ τό κτίσῃς......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπως προχειροτητα ειναι να μην ξερεις ουτε τους φυσικους νομους..και να κανεις επισκευες σε ερηπεια...με κοστος απεραντα πιο μεγαλο απο ενα νεοχτιστο...Αυτα τα σπιτια τα λεμε ...σπιτια του Καραγκιοζη...Ατακτως βαλμενα τσιγκια...στις τρυπες...μια κουκλα σπιτι για ...καλοκαιρια...Μεχρι τον χειμωνα...Καλα σε βλεπω βολεμενο στο τρενο κ. Νικο...Καλο ταξειδι....εχει γεφυρια στον δρομο η φυση..υπερβαρο ειναι...κανε και καμμια προσευχη...

      Διαγραφή
    2. Νικολάκη, στο σχόλιό μου 13 Ιουλίου 2019 - 1:49 μ.μ γράφω με σαφήνεια ότι το σύστημα πρέπει να εκλείψει, όπως γράφει και ο Γιανναράς, αλλά όχι πριν βρούμε με τι και προπαντός πώς θα το αντικαταστήσομε. Ακόμη και ... οι επισκευές (=> μπαλώματα) χρίζουν απαντήσεως ως προς το ποιος και πώς θα τις κάνει. Ή μήπως όχι. Άσε που με εμβαλωματικές λύσεις και χωρίς θυσίες δεν φτιάχνουν αυτά τα πράγματα.

      Σαν σήμερα πριν 230 χρόνια, την 14η Ιουλίου 1789, έπεσε η Βαστίλλη στην Γαλλία. Οι Γάλλοι δεν προσπάθησαν να διορθώσουν το ancien regime, αλλά το κατεδάφισαν. Τούς στοίχισε περίπου 100 ετών περιπέτειες κι εναλλαγές, μέχρι να βρουν τα "νερά" των, αλλά τα βρήκαν. Μήπως αυτό σού λέει κάτι;

      Διαγραφή
  5. ο κ Τσιπρας θεωρω οτι γνωριζει κατι που πολλοι αγνοουν και παρεδωσε ηθελημενα την εξουσια, το αντιλαμβανεται ατομο δημοτικου.ξερει τι πραττει.θα επανελθει .ενα του καταλογιζω δημοσιως.Το μη ανοιγμα φακελλου κτπρου 1974 καθοσον ουδεποτε ενπλακη.Εκτος εαν προτιθεται πραξει τουτο αλλη στιγμη με υπαρχοντα στοιχεια, οποτε η κυπρος κειται μακραβ δηθεν πατριωτικη δεξια εξαφανισθει πληρως μετα των οικογενειοκρατιων της για παντα απο την ελλαδα.τα στοιχεια τα εχουν οι αμερικανοι και μολις κοινοποιηθουν η δεξια στην καλλιτερη θα τεθει εκτος νομου.ο νεος ηγετης της νεας πολιτειας ΗΠΑ εχει ηδη επιλεγει .ουδεποτε η ΗΠΑ θα αφησουν την πολιτεια των σε ατομο στιγματισμενο και σκιερ.
    ξερουν τι κανουν.τωρα ικανοποιουν αιτηματα . οπως κανουμε στην ελλαδα, δηλ διορισμο στον δημοσιο για ψηφους.εαν οι ηπα εμπιστευοτανε το πλεον ευαισθητο σημειο του πλανητη σε αδαη δεν θα φθανανε εκει που φθασανε σημερα,
    οι σπουδασαντες ηπα και εργαζομενοι εκει εχουν τις απαντησεις, αλλιως η ΝΑΣΑ θα επρεπε να μετακομισει στα εξαρχεια
    καληνυκτα
    οι ΗΠΑ θα αναλαβουν διαγραφη του ελληνικου χρεους με ο τι ανταλλαγματα κρινουν απαραιτητα.
    οταν η ελλας θα ικετευει δημοσια προς τουτο,
    μεχρι τοτε κανινιστε
    ετσι ξι αλλιως τι υποβρυχια χωρις τορπιλλες(ελλαδισταν( τι σ 300 ανενεργοι
    τουλαχιστον να τελειωνει η ξεφτιλα
    και να ανοιξει επιτελους και το χαρβαντ παραρτημα στο ελλαντα
    να βγαλει συμβουλους για το υπεξ
    οπως ειπε η κ ΝΤΟΡΑ δια υιον αυτης ερωτηθεισα δια διορισμον τεκνου της εις ανωτερω θεσιν
    ετσι κι αλλιως χαμενοι ημεθα
    για φαντασθειτε να εχουμε προεδρον τον μιστερ ντουκακις η ΔΟΥΚΑΚΙΣ το ορθον
    θα τολμουσεν αραγε ν τις να κανει σουρωτηριον το αιγαιον, η αποβασιν εις κυπρον
    τωρα και ντροπη θα εχωμςν και πολεμον ειχαμεν και θα εχωμεν(ως ελεγε καπως ετσι οτσωρτσιλλ)
    δεν ηθελεν ο τις την κυπρο στο νατο και μας ελιανισαν οι μεθυστακες εγγλεζοι, οι οβριοοι και οι μογγολοι.τωρα το πινωμεν τον ζωμο
    οπως τον μελανα ζωμο η αλλον

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.