31/7/19

Ναι σε διάλογο, αλλά μετά την αποχώρηση της Τουρκίας από την κυπριακή ΑΟΖ

ΠΕΡΑΝ της άτυπης συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, που χρονικά τοποθετείται στις 9 Αυγούστου, δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη δεδομένη εξέλιξη, που μπορεί κανείς να υποστηρίξει πως έχει «κλειδώσει». Το μήνυμα που έχει προκύψει και από τις συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι πως ούτε η άτυπη Πενταμερής, που λίγο-πολύ έχει εξαγγελθεί, μπορεί να θεωρείται δεδομένη αυτή τη στιγμή. Είναι σαφές πως βασικό εμπόδιο σε οποιαδήποτε άλλη κίνηση στο Κυπριακό, είτε άτυπη είτε ουσιαστική, είναι η συνεχιζόμενη εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και οι γεωτρήσεις που έχει ξεκινήσει, αλλά κι εκείνες που έχει εξαγγείλει.
ΠΟΛΛΟΙ είναι εκείνοι που θεωρούν κομβικής σημασίας για τα επόμενα βήματα τη συνάντηση της 9ης Αυγούστου, του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Για να μπορεί κάποιος να επενδύσει σε αυτή τη συνάντηση θα πρέπει να έχει ενδείξεις διαφοροποίησης. Είναι προφανές πως ο κ. Μουσταφά Ακιντζί και να θέλει δεν μπορεί να διαφοροποιήσει το σκηνικό που επιχειρεί να επιβάλει η κατοχική Τουρκία εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Συνεπώς, θα αποτελούσε, κατά τη γνώμη μας, αυτοχειρία από πλευράς της Λευκωσίας, όπως και της Αθήνας, η συμμετοχή σε ένα διαδικαστικό σχήμα, όπως είναι η Πενταμερής (είτε άτυπη είτε όχι), χωρίς να έχει αποχωρήσει η Τουρκία από την ΑΟΖ. Γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα νομιμοποιήσουμε εμείς οι ίδιοι τα νέα τετελεσμένα που επιχειρεί το καθεστώς Ερντογάν να επιβάλει.
ΚΑΛΕΣ οι δικές μας προθέσεις. Όλοι θέλουμε να αρχίσει ένας διάλογος, ο οποίος θα οδηγήσει στην επίτευξη μιας συμφωνίας, που θα λειτουργήσει και θα δίνει προοπτική και μέλλον στη χώρα. Ο διάλογος, μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να γίνεται για το θεαθήναι, πρωτίστως όμως να μην είναι εκ των προτέρων καταδικασμένες σε αποτυχία.
ΕΙΝΑΙ γι’ αυτό που δεν μπορούμε πραγματικά να αντιληφθούμε φωνές που ακούγονται στο εσωτερικό για να αρχίσουν εδώ και τώρα συνομιλίες με το επιχείρημα πως έτσι θα σταματήσει η τουρκική επιθετικότητα. Αυτό πότε έχει ξαναγίνει και θεωρούν πως θα το πράξει και τώρα η Τουρκία; Έχει, μήπως, δώσει κάποιες ενδείξεις η κατοχική δύναμη ότι είναι έτοιμη να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ στην περίπτωση που θα ξεκινήσει μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων; Αντίθετα, η ρητορική που αναπτύσσει η Άγκυρα διαψεύδει αυτό το σενάριο. Η Τουρκία εφαρμόζει την επεκτατική της πολιτική στην περιοχή και εκείνο που φαίνεται να επιδιώκει είναι η υλοποίηση των σχεδιασμών της, είτε διά της ισχύος είτε διά της αποδοχής των στόχων της από την ελληνική πλευρά.
ΣΥΝΕΠΩΣ, η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Ναι στις διαπραγματεύσεις μετά την αποχώρηση της Τουρκίας από την κυπριακή ΑΟΖ. Ναι σε συνομιλίες που θα έχουν προοπτική επίτευξης συμφωνίας στο Κυπριακό. Όχι σε διάλογο που θα οδηγεί σε νέο και καταστροφικό αδιέξοδο, που θα διευκολύνει σχεδιασμούς για επιβολή άλλων λύσεων.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.