29/7/19

Δίνουμε στα κρυφά το δικαίωμα βέτο στους Τουρκοκύπριους για το θέμα της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της Κύπρου

Σε σημερινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Σημερινής αναφέρεται ότι μέσα στις προτάσεις και τις νέες ιδέες, που κατέθεσε ο Νίκος Αναστασιάδης στο Εθνικό Συμβούλιο στις 23 Οκτωβρίου του 2018 για την άρση του αδιεξόδου, καθορίζεται μεταξύ άλλων ότι τα θέματα του φυσικού αερίου και της ΑΟΖ συνιστούν αρμοδιότητες, που ανήκουν στην Κεντρική Κυβέρνηση, καθώς και ότι θα ρυθμίζονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.  
Σημειώνεται επίσης ότι επί του ζητήματος αυτού,  οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία.
Θα υπάρχει, δηλαδή, μια μορφή κρυφού βέτο, οπότε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και των Τουρκοκυπρίων δεν θα λαμβάνεται απόφαση. 

Οι προτάσεις αυτές, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, είναι πάντα στην ατζέντα του Προέδρου και κυρίως σε περίπτωση ουσιαστικού διαλόγου ενώ συνιστούν «κίνητρο» για την επίσημη διαπραγμάτευση. 
Στα έγγραφα του Προέδρου γίνεται αναφορά σε μια διεθνή ιθαγένεια, η οποία, όμως, στην πράξη διχοτομείται σε άλλες δυο εσωτερικές, που συνδέονται με το δικαίωμα της ψήφου.
Δηλαδή, οι Ελληνοκύπριοι δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου στον βορρά, διότι εάν έχουν τέτοιο δικαίωμα, θα καταστεί και το βόρειο κρατίδιο ελληνικό.  
Οι Ελληνοκύπριοι που θα έχουν μόνιμη κατοικία στον βορρά, θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές σε ποσοστό της τάξης του 20%. 
 Στο ίδιο έγγραφο που επέδωσε ο Πρόεδρος στο Εθνικό Συμβούλιο, τονίζει ότι το κατάλοιπο της εξουσίας για το οποίο γινόταν στον παρελθόν πολλής λόγος θα ανήκει στα ισότιμα συνιστώντα κράτη και όχι στην Κεντρική Κυβέρνηση. Αυτό προκύπτει από την συμφωνία Αναστασιάδη -  Ερογλου της 11ης Φεβρουαρίου, στην οποία αναφέρει ότι η κυριαρχία πηγάζει εξίσου από τους Ε/Κ και Τ/Κ χωρίς να αφορά σε ενιαίο λαό.


Σημερινή


1 σχόλιο:

  1. Όπως το πάτε θα καταστήσετε και την ελεύθερη Κύπρο προτεκτοράτο της Τουρκίας. Η μόνη λύση είναι δύο κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο, με χωριστή ΑΟΖ. Αν δεν το πιστεύετε προτείνετε το στην Τουρκία και αν το δεχτεί να με φτύσετε. Η Τουρκία θέλει να κάνει κουμάντο σε όλο το νησί. Αν δεν το καταλάβετε νωρίς θα χάσουμε και την υπόλοιπη Κύπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.