21/7/19

Ποια χώρα θα πάρει τη θέση της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 – Πού θα καταλήξουν τα μαχητικά που παρήγγειλε ο Ερντογάν



Η Ολλανδία κινείται για την απόκτηση 8-9 επιπλέον αεροσκαφών F-35 – πέραν της αρχικής παραγγελίας 37 μονάδων – μετά την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός εμφανίστηκε εντός της περασμένης εβδομάδας πρόθυμος να επιταχύνει τις εργασίες της Ολλανδίας προκειμένου να καλύψει τα όποια κενά στην εφοδιαστική αλυσίδα των F-35 που ενδέχεται να προκύψουν από την απομάκρυνση των τουρκικών εταιρειών από το εν λόγω πρόγραμμα.

Την Τετάρτη, η Ουάσινγκτον απομάκρυνε την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35, ύστερα από την προμήθεια του ρωσικού συστήματος αντι-αεροπορικής άμυνας S-400, το οποίο σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να συλλέξει στοιχεία για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και να υπονομεύσει την άμυνα της Συμμαχίας.

Θυμίζουμε πως η Άγκυρα έχει επενδύσει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια στο πρόγραμμα ενώ είχε παραγγείλει συνολικά 100 F-35. Οι τουρκικές εταιρείες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν υπεύθυνες για την παραγωγή συνολικά 937 τμημάτων του προηγμένου μαχητικού.

«Η Ολλανδία είναι απολύτως πρόθυμη, βέβαια οπουδήποτε μπορούμε, να βοηθήσουμε αν υπάρχει ένα κενό στο πρόγραμμα να καλυφθεί», δήλωσε στις 18 Ιουλίου ο Ολλανδός πρωθυπουργός στο Ατλαντικό Συμβούλιο στην Ουάσινγκτον.

Υπάρχει ένας αγώνας από πολλές χώρες για να καλύψουν το κενό που δημιούργησε η απουσία της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, σύμφωνα με τον Metin Gürcan, πρώην Τούρκο στρατιωτικό σύμβουλο και αναλυτή, ο οποίος ανέφερε ότι αρκετές χώρες… ερίζουν για την πρώτη παρτίδα 30 μαχητών αεροσκάφη που προορίζονταν αρχικά για την Τουρκία.

«Στην πραγματικότητα, το Ισραήλ είναι πολύ ενεργό σε αυτό το θέμα, έχουν ήδη ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες τα δύο αεροσκάφη που μας έχουν παραδοθεί (σ.σ. αναφέρεται σε αυτά που βρίσκονται επί αμερικανικού εδάφους και στα οποία μέχρι πρότινος εκπαιδεύονταν οι Τούρκοι πιλότοι)», είπε ο Gürcan.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

6 σχόλια:

  1. Πολλές χώρες, εκτός βέβαια από την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οι τουρκοι απλα ακολουθησαν την συμβουλη του πλεον ειδικου ,δηλ του κ τραμπ, ο οποιος ειπε οτι το φ 35 ειναι κουβας με ροδες.εν ολιγοις τους ειπε μην πιανεστε κοριδο.ασε τι λεω εγω,ασ κανουμε οτι τσακωνομαστε οπως κανουν οι ελληνες στην ελληνικη βουλη και μετα τα τρωνε μαζι. περιμενε λιγο και αγορασε το αλλο μοντελο.απλα.ορθα και ξαστερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς δεν έχεις πιάσει κάτι νεότερο στα χέρια σου από το Μ-1.
      Εχουμε γεμίσει τρομολάγνους ρωσολάτρες, και αναγκαστικά έρχεται στη μνήμη μας η περίπτωση του Υ/Β Τ214, το τί λάσπη έφαγε μέχρι να το πάρουν όλοι απόφαση ότι τελικά είναι ότι καλλίτερο κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο γενικώτερα.

      Διαγραφή
    2. @Chris

      Το κωμικοτραγικό φίλε μου ξέρεις ποιο είναι? Αυτή η υστερία για τους S400.
      Έχει γεμίσει "ειδικούς" παπαγάλους στα ιστολόγια που μας λένε σε γενικές γραμμές:
      "Α το S400? Μην τη ψάχνετε...φοβερό σύστημα...θα μας καταρρίπτουν από τα 400 χιλιόμετρα..κακόμοιρη Ελλάδα"

      Άντε τώρα αυτοί οι άνθρωποι να δεχθούν ότι οι πύραυλοι του συγκεκριμένου συστήματος θα καταρρίπτουν εχθρικά μαχητικά σε αποστάσεις 40-120 χιλιόμετρα και όχι στα 400 χιλιόμετρα (που είναι η εμβέλεια του ραντάρ του η οποία εμβέλεια ραντάρ του εξαρτάται κι από άλλους παράγοντες). Κι άντε να δεχθούν τώρα ότι ακόμα και με τον πύραυλο των 250 χιλιομέτρων να τους δώσουν οι Ρώσοι(που το πιθανότερο είναι να μην τους δώσουν τον συγκεκριμένο) έχουμε ήδη αεροπορικά όπλα που είναι ικανά να εξουδετερώσουν το S400 από μεγαλύτερη απόσταση.

      Όσον αφορά το F35 (πέρα από δηλώσεις και τα διάφορα άρθρα στο διαδίκτυο (από στρατιωτικούς και μη) δεν μπορούν να δεχθούν το εξής:
      Οι ΗΠΑ δεν είναι Βαλκανικό τσίρκο να βγαίνει ο κάθε "ειδικός" υπουργός και να μπλοκάρει την παραλαβή υπερσύγχρονων μεταφορικών ελικοπτέρων που έχουν πληρωθεί με χρήματα του Ελληνικού λαού αλλά σοβαρή χώρα και κάθε οπλικό σύστημα που φτιάχνεται εκεί για να εγκριθεί έχουν γίνει απόρρητες μελέτες. Δεν συνηθίζουν να ξοδεύουν μονάδες χρήματος χωρίς αποτέλεσμα για την Εθνική τους ασφάλεια.Ο Τραμπ και ο κάθε Τραμπ δεν είναι αεροπόρος αλλά πρόεδρος της χώρας. Χθες ήταν άλλος(Ομπάμα), σήμερα είναι αυτός, αύριο θα είναι άλλος. Αν το Αμερικανικό Πεντάγωνο πει "αυτό το μαχητικό κάνει για τις Ένοπλες δυνάμεις μας" και το εγκρίνει, ο Τραμπ και ο κάθε Τράμπ ρουφάει το αυγό του ότι κι αν πει και θα εφαρμόσει τη μελέτη των ειδικών θέλει δεν θέλει.
      Υπάρχει οργάνωση και πειθαρχία δεν είναι Βαλκανικό τσίρκο ότι αποφασίσει ο κ. υπουργός που το παίζει “στρατάρχης”...με ανοιχτό χιτώνιο και την κοιλιά λες και είναι έγκυος που πάει ταυτόχρονα για κυνήγι αγριογούρουνου. Είδατε κάναν Αμερικανό υπουργό άμυνας να ναι χοντρός και να κάνει τέτοια καραγκιοζιλίκια? Όχι φυσικά. Κάθε μέρα το πρωί γυμναστικούλα ο Αμερικανός υπουργός να ναι φιτ(και να μειώνει το στρες της θέσης) και στις επιθεωρήσεις στο Αφγανιστάν κι αλλού σεβασμός στη στολή της πατρίδας του. Αν θέλει να ναι κοντά με τον φαντάρο παίζει και κάνα μπασκετάκι ή ποδόσφαιρο μαζί του(ευκαιρία πάλι για γυμναστική) μετά την επιθεώρηση και την ομιλία.
      Εδώ οι στρατηγοί βαράνε προσοχή ότι κι αν πει ο υπουργός για να μη χάσουν την καρέκλα και μετά περνάνε όλοι από τον Καρβουνόπουλο στο Μilitaire και σε γενικές γραμμές αυτό που λένε αρκετοί(όχι όλοι, υπάρχουν και καλές εξαιρέσεις) είναι:
      "Εγώ τους τα έλεγα τότε!". Αφού τους τα έλεγες ρε μ@λ γιατί δεν στρίμωξες επίμονα για τα βύσματα και γιατί δεν μίλησες μέσα στο γραφείο με αποφασιστικότητα για συγκεκριμένα εξοπλιστικά:
      "Ή το κάνετε αυτό που πρέπει για την άμυνα της χώρας ή παραιτούμαι αυτή τη στιγμή και μετά θα σας ξεβρακώσω δημόσια σε συνέντευξη και θα πάω να σκαλίζω τα χωράφια μου, στα κάκαλα μου όλα". Να το κάνανε 5,10,15, 30 αρχηγοί στη σειρά, όσοι χρειαζόταν με πείσμα μέχρι η πολιτική ηγεσία να σοβαρευτεί. Παραιτήσεις(ταυτόχρονα παραιτήσεις και οι 4 σε συνεννόηση μεταξύ τους κι όχι μόνο οι αρχηγοί) συνέχεια μέχρι να ακουστεί η φωνή των στρατηγών και να σοβαρευτούν σε κάποια θέματα αμυντικού προγραμματισμού οι πολιτικές ηγεσίες. “Παραιτηθήκαμε γιατί αν δεν γίνουν αυτά εδώ και τώρα, ενημερώνουμε τον Ελληνικό λαό ότι αργότερα θα χάσουμε σε πόλεμο”. Ωμά ψυχρά.

      Διαγραφή
    3. Ας σκεφτούν ότι κάποτε κάποιοι(Στρατιωτικός Σύνδεσμος) το 1909 κάνανε πολύ πιο δύσκολα πράγματα και φέρανε και τον Βενιζέλο στην Αθήνα. Αποτέλεσμα των πράξεων τους ήταν να αναδιοργανωθούν επιτέλους οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και να είναι πανέτοιμες για πόλεμο το 1912 παρά την χρεοκοπία του 1893 και την στρατιωτική ήττα του 1897.
      Αν δεν σπάσεις αυγά, ομελέτα δεν γίνεται.

      Διαγραφή
  3. Αρα το Γαλλικο Σκορπρεν ειναι ...μαπα.. οπως και τα ρωσικα που δεν ακουγονται με τιποτε..Τορπιλες εχουν ??? Τι μαρκα ? Ριχνουν και ...πυραυλους Καλιμπρ η Ονιξ των 2.000 χλμ ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.