15/7/19

Και τώρα τι γίνεται μετά τους S-400; Δείτε ποιο είναι το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα

Πούτιν, Ερντογάν, Μπερλουσκόνι στα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου Blue Stream, στην Αμισό του Πόντου (Νοέμβριος 2005)
Σάββας Καλεντερίδης
Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή αποπειράθηκε να κάνει άνοιγμα προς τη Ρωσία, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Το άνοιγμα αφορούσε βασικά τους εξής τρεις τομείς: Ενέργειας, Εξοπλισμών, Εμπορικών συναλλαγών. Το 2007 ο Κ. Καραμανλής συμφώνησε με τον Β. Πούτιν τα εξής:
  • Η Ελλάδα θα ήταν μία από τις χώρες διέλευσης του αγωγού αερίου South Stream και στις διαπραγματεύσεις θα καθοριζόταν η ακριβής διαδρομή
  • Στο ελληνικό έδαφος την κατασκευή θα αναλάμβαναν από κοινού ο Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου και η ρωσική Gazprom με ίσα ποσοστά
  • Το μνημόνιο που υπεγράφη στη Μόσχα στις 29 Απριλίου μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream  ουσιαστικά θα ήταν η εκκίνηση διαπραγματεύσεων που θα διαρκούσαν από 18 μήνες έως δύο χρόνια
  • Η Ελλάδα θα προμηθευόταν από τη Ρωσία 450 ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3, με συμπαραγωγή σε ποσοστό 25/30% για τη χώρα μας.
Τελικά οι διαπραγματεύσεις για τον αγωγό δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, ενώ δεν προχώρησε ποτέ και η συμφωνία για τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης, ενώ η κυβέρνηση Καραμανλή οδηγήθηκε στις εκλογές το 2009 υπό το βάρος της επερχόμενης οικονομικής κρίσης και έχασε από τον Γ. Παπανδρέου. Τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ γνωστά. Να υπογραμμίσουμε ότι όπως έχει αποδειχτεί από τα απόρρητα τηλεγραφήματα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, τα ανωτέρω δεν προχώρησαν, γιατί προσέκρουσαν στις αντιρρήσεις και αντιδράσεις της Ουάσιγκτον, με τη δικαιολογία ότι η Ελλάδα είναι μέλος του NATO και δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις που έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της Συμμαχίας.
Από την άλλη πλευρά, ο Ερντογάν, όχι μόνο εγκαινίασε τον αγωγό μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου Blue Stream, μαζί με τον Β. Πούτιν και τον Σ. Μπερλουσκόνι, στην Αμισό του Πόντου, αλλά προχώρησε στη συμφωνία για την κατασκευή του Turkish Stream, ένας αγωγός που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως παραλλαγή του South Stream, του οποίου δεν επέτρεψε την κατασκευή η Ουάσινγκτον. Εκτός αυτού, η Τουρκία του Ερντογάν προχωρεί στην κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την ρωσική Rosatom, ενώ προχθές άρχισε να παραλαμβάνει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι θα της επιβληθούν κυρώσεις.
Άρα, Ελλάδα και Τουρκία, δυο χώρες που ανήκουν στο ΝΑΤΟ, η μια κάνει συμφωνίες με τη Ρωσία για αγωγό φυσικού αερίου και οπλικά συστήματα, τα οποία μάλιστα δεν είναι στρατηγικά όπως οι S-400 και της απαγορεύεται στην ουσία να υλοποιήσει τις συμφωνίες, γιατί αυτό επιβάλουν τα συμφέροντα της συμμαχίας, ενώ η άλλη κατασκευάζει δύο αγωγούς που μεταφέρουν ρωσικό φυσικό αέριο και ένα πυρηνικό εργοστάσιο ρωσικής τεχνολογίας, ενώ παραλαμβάνει και ένα ρωσικό στρατηγικό όπλο, παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις από την Ουάσιγκτον, το Βερολίνο και τις Βρυξέλες. Η κατάσταση αυτή θα πρέπει να προβληματίσει το πολιτικό προσωπικό της χώρας, τους υπηρεσιακούς παράγοντες σε ΥΠΕΞ, ΥΠΑΜ και λοιπά υπουργεία, αλλά και όλους τους Έλληνες πολίτες.
Γιατί αν τελικά η Τουρκία κατάφερε να κάνει τα παραπάνω χωρίς κόστος, τότε στην ουσία η Ελλάδα υποβαθμίζεται αυτομάτως σε χώρα παρία, για να μην πω καρπαζοεισπράκτορα, που υπάρχει κίνδυνος να συνθλιβεί μεταξύ Ουάσιγκτον-Βερολίνου-Βρυξελλών από τη μια πλευρά και Άγκυρας-Μόσχας από την άλλη.
Φυσικά δεν είδαμε ακόμα το τέλος αυτής της ιστορίας και το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει η Τουρκία και ο Ερντογάν. Θα περιμένουμε να δούμε, όμως το σίγουρο είναι ότι η Τουρκία δεν πλήρωσε κανένα κόστος για τον Blue Stream. Ο μόνος που πλήρωσε ήταν ο Μεσούτ Γιλμάζ, που επέμενε ως πρωθυπουργός στην κατασκευή του έργου.
Και μια που μιλάμε για Μόσχα, να πούμε ότι ο Ερντογάν τα τελευταία χρόνια έχει αποδεχτεί τη θέση του βαθέως κράτους, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία, για να μην διαμελιστεί, λόγω Κουρδικού, θα πρέπει να στραφεί προς την Ευρασία. Οι προαναφερθείσες επιλογές του Ερντογάν, ελήφθησαν κάτω από αυτό το πρίσμα, δηλαδή έχουν στρατηγικό χαρακτήρα. Μάλιστα, ο Ντογού Περιντζέκ, παλαιομαοϊκός, με ιδιαίτερες σχέσεις με το βαθύ κράτος και πρόεδρος του Κόμματος Πατρίδα (Vatan Partisi), με την έλευση των S-400 στην Άγκυρα, δήλωσε: «Χαιρετίζουμε την έλευση των S-400. Η Τουρκία έδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν θα σκύψει το κεφάλι στις πιέσεις της Ατλαντικής Συμμαχία. Η Τουρκία θα ολοκληρώσει την επανάσταση του Ατατούρκ και θα στραφεί προς την Ευρασία. Οι S-400 είναι ένα όπλο που θα υπεραμυνθεί αυτήν την επιλογή. Οι S-400 διακηρύσσουν την οικοδόμηση του νέου κόσμου». Ο Περιντζέκ υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν θα μείνει μόνη της στην Αν. Μεσόγειο και ότι είναι αναπόφευκτη η σύναψη στενής σχέσης με τη Συρία και ότι «η έλευση των S-400 τότε θα αποκτήσει νόημα. Η Τουρκία θα γίνει ο πρωτοπόρος στην ίδρυση του νέου κόσμου».
Όσον αφορά τις αμερικανικές κυρώσεις, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ν. Τραμπ άναψε το πράσινο φως στον Ερντογάν για τους S-400, υποσχόμενος ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις αν δεν ενεργοποιήσει τα ραντάρ του συστήματος και ότι αν η Τουρκία αγοράσει και τους Patriot, τότε θα της δοθούν και τα F-35! 
Διαδικαστικά, ο Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ έχει τη δυνατότητα να κρατήσει τον νόμο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία «στο ψυγείο» και να μην επιβληθούν τα μέτρα επί 180 ημέρες, τουτέστιν ένα εξάμηνο.
Μετά την παρέλευση του εξαμήνου, ο πρόεδρος έχει τη δυνατότητα εντός 15 ημερών να παρατείνει την μη επιβολή μέτρων για άλλο ένα εξάμηνο, υπό την προϋπόθεση ότι θα αναφέρει στο Κογκρέσο τους σοβαρούς λόγους που άπτονται της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, για να μην εφαρμοστούν τα μέτρα. Πάντως, έχει όντως ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσουν τα διάφορα κέντρα αποφάσεων στις ΗΠΑ γι’ αυτό το εξαιρετικά σοβαρό θέμα.
Όσον αφορά τα ημέτερα, οι επιτελείς των κλάδων των ενόπλων μας δυνάμεων καλό είναι να αρχίσουν να υπολογίζουν από τώρα πώς θα διαχειριστούμε ως Ελλάδα μια Τουρκία με F-35, με Patriot και με S-400, με δεκάδες μη επανδρωμένα οπλισμένα αεροσκάφη και με πυραυλικά συστήματα που μπορούν να πλήξουν την πρωτεύουσα της πατρίδας μας.
Δημοσιεύεται στην εφημερίδα δημοκρατία και το pontos-news

24 σχόλια:

  1. Εχει πολυ ψωμάκι το άρθρο.Διαβαζω ενα βιβλιο αυτή την περίοδο για το πως λειτουργεί το αμερικανικό κράτος,με τις περίεργες σχέσεις κογκρέσου επιτροπών και λοιπών.Οι Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές πρέπει να το εχουν μελετήσει ιδιαιτέρως διότι καθε μειονέκτημα του αμερικανικού κράτους το εκμεταλλεύονται.Η Τουρκία διδάσκει.Ας κρατήσουμε σημειωσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Γιατί αν τελικά η Τουρκία κατάφερε να κάνει τα παραπάνω χωρίς κόστος, τότε στην ουσία η Ελλάδα υποβαθμίζεται αυτομάτως σε χώρα παρία, για να μην πω καρπαζοεισπράκτορα."

    Η τουρκία το πάλεψε...ο ερδο δέχθηκε 5 απόπειρες δολοφονιών,ξέφυγε από ένα πραξικόπημα.
    Δεν ηταν μόνος βέβαια...είχε το βαθύ κράτος με το μέρος του.Την γερμανία και την ρωσία...πείσανε και τους υπόλοιπους...
    Ο καραμανλής ο νεώτερος τι έκανε αντ'αυτού;
    Τίποτα...παραδόθηκε αμαχητί...βέβαια ήταν μόνος...βαθύ κράτος στην ελλάδα είναι ο καθένας μόνος του...ίσως είχε την βοήθεια των ρώσων...ίσως όμως αυτοί απέτυχαν...ίσως δεν θέλησε ο Καραμανλής να θέσει ,εαυτόν και τέκνα κυρίως, στο στόχαστρο...

    Οσον αφορά τις ΗΠΑ και τον τράμπα: δεν μπορούν να το χωνέψουν ότι έχασαν την τουρκία...τους την πήρε η γερμανία και η ρωσία με το κατάρ...

    Οι αμερικανοί φαίνεται ότι χάνουν και το παιχνίδι στην Ευρώπη.
    Εχουν πρόβλημα με το Ιράν...
    Βάζουν γιουτιουμπερς-πράκτορες να ρωτούν τον κόσμο μπας και πάρουν καμμία ιδέα...

    Η θέση μας είναι όντως δύσκολη και θέλει σκέψη.

    Προσωπικά θα άφηνα τον χρόνο να κυλίσει εδώ στην Ελλάδα,έως ότου καταφέρουμε να χρηματοδοτηθούμε από τις γεωτρήσεις...
    Θα ενίσχυα κρυφά την ασφάλεια της Κύπρου...Επαναφορά της πάλαι ποτέ Μεραρχίας.
    Θα απέρριπτα τα εθνοκτόνα κηρύγματα υπέρ αντιρατσισμών και συναφών και θα προσπαθούσα να δημιουργήσω το αίσθημα της απόδοσης του δικαίου στον λαό.
    Η προπαγάνδα θα στρεφόταν υπέρ της λογικής και όχι υπέρ του παραλόγου.
    Και λογική δεν είναι ούτε να γίνουμε όλοι γιατροί και ομοφυλόφιλοι,αλλά να είμαστε ανεξάρτητοι στην τροφή,στην ενέργεια,στην υγεία,στα όπλα,πρωτίστως στην σκέψη,στην φιλοσοφία...
    Λογική είναι να μην μας επηρεάζουν οι άλλοι,οι ξένοι, αλλά να έχουμε δική μας πρωτοπόρα σκέψη.
    Λογική είναι να μην αποδεχόμαστε ως απεγκεφαλισμένοι τις ηλίθιες απόψεις των ξένων ως δώρο θεού και κάθε Ελληνική προσπάθεια ή σκέψη να την ρίχνουμε στα σκουπίδια ως περίπου παγκόσμιο απόβλητο.
    Είμαστε δηλ. καρπαζοεισπράκτορες γιατί έχουμε οι ίδιοι χάσει συστηματικά την αυτοεκτίμησή μας.
    Κοιτάξτε π.χ. τον Παυλόπουλα τον δήθεν αρχηγό του κράτους και θα καταλάβετε.

    Και παλέψαμε,ξέρετε, πολύ γι'αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Σάββας μετράει τις συνεχόμενες διαδοχικές ήττες και ξεφτίλισμα της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας. Ξεφτίλισμα από φίλους συμμάχους και εχθρούς.... και Οποσδηποτε και από το πολιτικό προσωπικό. Μόλις προχθές ο «πατριώτης» Μάκης Βορίδης προσέφερε τον πισινό του στο Ιουδαικο ιερατείο καταγγέλλοντας ότι ποτε δεν υπήρξε ειλικρινής πατριώτης..και λυπάται που βρέθηκε σε τέτοιο κύκλο παλαιότερα. Σημερ βεβαια είναι στον ασφαλή χώρο της ΝΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Τώρα εἴμαστε στίς ΗΠΑ ἀλλά δέν θά εἴμαστε γιά πάντα ἐκεῖ. Θά τά πάρουμε τά λεφτά μας ἀπό ἐκεῖ. _Καί ποῦ θά (τά) πᾶτε; _Θά τά πᾶμε ἀλλοῦ...." (δέν εἶπε ποῦ, στό πρόσωπο πού μοῦ μετέφερε τήν συζήτηση ὁ ἐν λόγω κύριος....).
    Ὁ Ἐρντογκάν τό γνωρίζει αὐτό, φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1)Η Ελλάδα δεν είναι ανεξάρτητη χώρα, όπως δεν είναι και καμία ευρωπαϊκή άλλη χώρα, ούτε κάν, ο ευρωπαϊκός οικονομικός κολοσσός, η Γερμανία. Άς το καταλάβουμε.
    2)Ο Κ. Καραμανλής έκανε λάθος που προχώρησε σε συμφωνίες με την Ρωσία χωρίς την άδεια των ΗΠΑ. Ήδη μας είχαν πολλά μαζεμένα από την στάση μας την δεκαετία του 90. Είναι καταγεγραμμένα στο βιβλίο η Σύγκρουση των Πολιτισμών, του Σάμουελ Χάντιγκτον. Εξεδιώχθη κακήν κακώς και τιμωρούμεθα με τα Μνημόνια.
    3)Στην Τουρκία δεν θα επιτραπεί να φύγει από το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα και η Τουρκία θεωρούνται απαραίτητες χώρες για τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής. Δέν υπάρχει περίπτωση, σε καμμία από τις χώρες αυτές, να αφεθεί να αλλάξει στρατόπεδο.
    4)Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τεράστιο πρόβλημα, μετά την ανατροπή του Ερντογάν και την τοποθέτηση στην εξουσία φιλοδυτικών Κεμαλιστών. Με τους ισλαμιστές στην εξουσία, είναι απίθανο να δοθούν τα F-35 στην Τουρκία. Οι Αμερικανοί δεν αστειεύονται, ασφαλώς θα τους 'αλλάξουν τα φώτα'.
    5)Εμείς καλά θα κάνουμε να σταματήσουμε τις "παρελάσεις" και τις "επιθεωρήσεις", και να αρχίσουμε να επανεξοπλιζόμαστε ουσιαστικά, όχι με φουσκωτά και ελικόπτερα που πρωτοεμφανίσθηκαν στο Βιετνάμ. Στρατός χωρίς πολύ καλή εκπαίδευση, είναι σίγουρη ήττα, όταν έχουμε απέναντι την Τουρκία.
    6)Η απαλλαγή μας από τους εθνομηδενιστές της αριστεράς, δίνει κάποιες ελπίδες πως η νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να ανασυγκροτήσει την χώρα, την οικονομία, κ.λπ. Εάν αποτύχει, τα αποτελέσματα μπορεί να αποβούν τραγικά, διότι βρισκόμαστε σε περίοδο πολλών περιφερειακών πολέμων και που τα σύνορα εύκολα μπορεί να αλλάξουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς Φώτιε,αν και σωστά έγραψες,πέφτεις σε αντιφάσεις,όπως όλοι μας εξάλλου.
      Αφού δεν είμαστε ανεξάρτητοι θα πρέπει να υποτασσόμαστε στα κελεύσματα του κου Πάϊατ ή του γερμανού πρέσβη ή του γαλο-βρετανού αντίστοιχου.
      Αρα τα περί οικονομικής ή αμυντικης ανάπτυξης εξαρτώνται απο τους άλλους...
      Εκτός αν ικανοποιούμαστε με το να είμαστε αντιπρόσωποι της Lockheed,της Blohm & Voss και της Krauss Maffei που μας αφαιρούν κάθε ίχνος ανεξαρτησίας ούτως ή άλλως.

      Διαγραφή
    2. 1)Δέν είμαστε ανεξάρτητοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε υπόδουλοι.
      Σε αρκετά θέματα μπορούμε να πούμε όχι στούς συμμάχους μας και να διαπραγματευθούμε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον μας. Το έκανε επιτυχώς ο Ε. Βενιζέλος και η Ελλάδα διπλασιάστηκε.
      Αντί, π.χ., να υπογράψουμε την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών, μπορούσαμε απλούστατα να πούμε πως δεν θα βάλλουμε βέτο στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Μέχρι εκεί να υποχωρούσαμε.
      2)Εάν εμείς ο Ελληνικός λαός και οι εκλεγμένοι πολιτικοί μας λέγαμε όχι στον εποικισμό της χώρας μας, όχι στον υπερδανεισμό του κράτους για ψηφοθηρικές παροχές, όχι στον αποχριστιανισμό και αφελληνισμό, όχι στην μείωση της θητείας, όχι στην αντεθνική και άθεη παιδεία, κ.λπ., ποιός θα μπορούσε να μας εξαναγκάσει παρά την θέληση μας να αποδομήσουμε το Ελληνικό έθνος?
      (Ότι έχουμε κάποιους πολιτικούς που είναι προδότες, με όλη την σημασία της λέξης, το γνωρίζουμε από χρόνια. Άλλωστε πάντα υπήρχαν στην μακρά ιστορία μας. Αλλά και αυτούς κάποιοι ψηφοφόροι τους ψηφίζουνε για ανταλλάγματα, όπως συντάξεις, διορισμούς, κ.λπ..)
      3)Αυτό που δεν μας επιτρέπεται είναι σαφέστατο. Να έχουμε κάποιες ιδιαίτερες δοσοληψίες ή 'συνεργασίες' με αντίπαλα, της συμμαχίας που ανήκουμε, κράτη, χωρίς άδεια. Αυτό κάνει τώρα η Τουρκία με τους S-400 και όχι μόνο. Τέτοιου είδους παρασπονδίες οπωσδήποτε επιφέρουν 'τιμωρίες', που μπορεί να είναι βαρύτατες, συμπεριλαμβανομένου του εδαφικού ακρωτηριασμού της υπαίτιας χώρας.

      Διαγραφή
    3. Φωτη πολυ καλα τα λες σαν λογικος ανθρωπος αξιολογος. Στην ουσια και ο Μαριος.

      Διαγραφή
    4. Φώτη, τό τραγικό εἶναι ὅτι ὁ Καραμανλής ὁ Β, εἶχε στείλει στίς ΗΠΑ τόν Στυλιανίδη καί εἶχε πάρει τό ΟΚ γιά τίς σχέσεις μέ τήν Ρωσία, σχεδόν ἐπισήμως.
      Ἔτσι ὅταν τόν ρώτησε ὁ Πούτιν τόν Καραμανλή ἄν συμφωνοῦν οἱ ΗΠΑ, ὁ Καραμανλής ἀπάντησε ὅτι δέν διαφωνοῦν.
      Στήν συνέχεια ὄμως, τό "βαθύ κράτος" τῶν ΗΠΑ (αὐτοί πίσω ἀπό τόν Ὀμπάμα καί μέ κορυφή τοῦ παγόβουνου τήν Κλίντον), τοῦ εἶπε τοῦ Κωνσταντίνου Καραμανλή τοῦ Β νά κάνῃ πίσω.... Δέν ἔκανε πίσω, διότι εἶχε τίς παρα-νομικῶς ἀπαιτούμενες γιά ἕναν ἡγέτη προτεκτοράτου διαβεβαιώσεις τῆς ἐντολίδος μεγάλης δυνάμεως.
      Ἔτσι ὅμως, σχετικά νέος, ὁ Κων. Καραμανλής ὁ Β, πέρασε στό βιβλίο ὅπου ἡ ἱστορία ἀρχειοθετεῖ τούς πρώην Πρωθυπουργούς τῆς Ἑλλάδος. Λέγεται ὅτι πρόλαβαν οἱ Ρῶσοι τά χειρότερα γιά τήν ἐπί γῆς ζωή του, ὅτι δηλαδή κινδύνευσε ἀπό τό παρακράτος τῶν ΗΠΑ, καί ὅτι διεσώθη στό παρά πέντε....Ἔσπευσε ὅμως νά χάσῃ τίς ἐκλογές τοῦ 2009, μᾶλλον φοβηθείς σφόδρα.

      Διαγραφή
  6. Ο Ερντογκάν το πάλεψε και το παλεύει έχοντας σαν στήριγμα -όχι απλώς σύμμαχο- το ισλαμ. Τουτέστιν, δεν χρειάζεται το κάθε κομματικό γκρούεζα ή βουλευτή για να περάσει την πολιτική του οριζόντια και κάθετα στην τουρκία, αφού το φροντίζουν οι ιμάμηδες και οι χοτζάδες σε κάθε χωριο ή γειτονιά της.. Είναι αυτό που έχουν αρνηθεί οι ηλίθιοι έλληνες πολιτικοί, υπακούοντας σε γαλλοεπαναστατικά κελεύσματα του κώλου, τουτέστιν της λεγόμενης πολιτικής ορθότητας, η οποία όχι απλώς προτρέπει αλλά """υποχρεώνει"" τον κάθε πολιτικό να μιλά για την Εκκλησία αφ' υψηλού, σαν να πρόκειται για τον ψιλοενοχλητικό της παρέας. Ο Μακαριστός Χριστόδουλος, η φωνή του Ελληνα στα χρόνια που ζούσε, του είπε του ΚΚ, έλα με τη θρησκεία και μη φοβάσαι τίποτε. Δυστυχώς, ο ηγετικός πυρήνας του κόμματος ήταν σφόδρα αντίθετος σ' αυτήν την πολιτική. Κι έτσι δεν περπάτησε, αφού κανείς δεν ακολουθούσε. Τα αποτελέσματα μιας πολιτικής αντίθετης προς την οπτική της Ουάσινγκτον ήταν αναμενόμενα και με βεβαιότητα 100%. Τί κι αν ο επόμενος ήταν ένας κατά τεκμήριο βλάξ ώς άνθρωπος και φυσικά ως πρωθυπουργός. Τα γιουρούκια (οι έλληνες ψηφοφόροι) που εκστασιαζόταν από την ζαχοπουλιάδα (ένας γγ υπουργείου που πεθύμησε στα γεροντάματά του μιά γυναίκα) έτρεξαν να τον ψηφίσουν οι του πασοκ και 1000000 ΝΔτες να απόσχουν γιατί ντρεπόταν για τον Ζαχόπουλο. Τα υπόλοιπα όπως λέει και ο Σάββας είναι ιστορία.
    Όσο για το χειρότερο σενάριο? Η νυν στρατιωτική και πολιτική ηγεσία να διστάσουν να ανταποδώσουν στα ίσια σε όποιο σενάριο παιχτεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ανεξαρτήτως κόστους σε ζωές και μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κε Σαββα,

    Δεν ηταν γνωστο απο ετων οτι η Τουρκια ειχε μπει στησυμπαραγωγη F-35??? Ποια λοιπον θα ηταν η ποιο φθηνη απαντηση? Η αναβαθμιση των S_300 (που θεωρητικα υπαρχουν) σε S-400. Τι δηλαδη θα μας ελεγαν οι ΑΜερικανοι? Καθηστε να σας απαυτωσουν οι Τουρκοι???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ισχυρή Οικονομία [Αυτό που έλεγε ο αρχαίος ρήτωρ Δημοσθενης: Δει δη χρημάτων ω άνδρες Αθηναίοι (Τα αρχαία Ελληνικά μου είναι φρικτά.....!)], Πολεμική Βιομηχανία:

    Συνασπισμός/Σύμπνοια εμπρος στο κοινό καλό, Όλων των Ελλήνων όπως το 1940....:

    Ένοπλες Δυνάμεις Ισχυρές και Ευέλικτες.....:

    Διότι το επανειλημμένα από τα χείλη των Πολιτικών/Διπλωματών μας επικαλούμενο ως πανάκεια "Διεθνές Δίκαιο" , σύμφωνα με τον Καθηγητή κ. Ιωάννη Μάζη, δεν είναι τίποτε άλλο παρά: το Εθνικό Συμφέρον, εφοδιασμένομμε τον καλλίτερο Στρατό, Ναυτικό και Αεροπορία, (εννοεί Ένοπλες Δυνάμεις).

    Φιλικά

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυριε Ευμενη εχετε ποτε εργαστει στον ιδιωτικο χωρο ?? Μπορειτε να υπολογισετε σε χρονο κυρια..και κοπο και διαδικασιες το χτισιμο , εγκατασταση, εναρξη, και αφιξη μιας βιομηχανικης μοναδας σε κατασταση πωλησεων..κερδων...φορων ..ολων αυτων κι αλλων ατελειωτων γεγονοτων ..ωστε να κανουμε πχ.μια οικονομια στοιχειωδη κι οχι ισχυρη ?? Πως το κοβετε ολο αυτο σε χρονο ? Σε χρηματα ?? Σε ρισκο ?? Σε εγγυησεις επιβιωσης ?? Και μυρια οσα ?? Αφηνω την θεληση...Τι
      Ειναι η οικονομια που λετε ?? Προ πο ?? Πουλαμε πνευμα τακα τακα ?? Για μια μονο μοναδα θελει το λιγοτερο δεκα ετη.Αλλα εδω πρεπει να κανουμε χιλιαδες.Για οικονομια ισχυρη.Να γκρεμισιυμε ομως οπως καναμε , ελαχιστο χρονο.Δεν πιστευω να εννοειτε ..υπηρεσιες για αναπτυξη.Διοτι πως θα πληρωθουν αυτες ?? Απο αερα ?? Ο Τουρισμος ειναι καλο ας πουμε συμπληρωμα υπο τις ιδανικες συνθηκες ολες στα παντα.Σε ησυχια..ταξη...καλοκαιρια...και να ζεις απο αλλου κυριως Θελει και γειτωνια ησυχαστηριο.Πραγμα αδυνατον εδω.Ολα εξαρτωνται απο μια ..σφαιρα .Αν πεσει στην γειτονια..χαθηκες.Απο που λοιπον αποκτας ισχυρη οικονομια ? Σε ποσο καιρο ?? Δεν λεω τις χιλιαδες παραμετρους.Θα παθουμε ναυτια..Φευγουν εξω συνεχως νεοι.Ποιος θα δουλευει στην ισχυρη οικονομια ?? Φευγουν και δεν αντιδρα κανεις ηλικιωμενος...μαλιστα τους προτρεπουν να φυγουν να γλυτωσουν , η για να κοκορευτουν οτι το βλασταρι απογειωθηκε !! Ειναι φανερο οτι ολα αυτα δεν τα υπολογισατε.Οποτε γιατι ευχεστε να γινουν αυτα τα τρομερα δυσκολα ?? Για να ηρεμησετε την ψυχη . Ετσι δεν ειναι ? Διοτι αν τα θελαμε ολα αυτα τα καλα να γινουν ποτε δεν θα αφηναμε στην Νιρβανα μας ολα τα χρονια να συμβουν οσα εγιναν.Θαχαμε εξεγερθει ...Δεν συνεβει ομως αυτο.Ουτε τωρα συμβαινει ακομη. Οποτε τα πραγματα ειναι ασχημα ...παντου και στα ελληνοτουρκικα..Οριακα ολα..Εκτος αν υποταχθουμε στους παντες.Αλλα αυτο δεν ειναι πρεπον.Αρα εστω τωρα κατι πρεπει να κανουμε ολοι.Ενεργα.Οχι ευχες.Αυτες τις καναμε ολα τα χρονια αδιεξοδα..Θελει παρα πολυ.χρονο η αναπτυξη.Κι οσο καθομαστε κι αλλο τοσο.Και ουτε ισχυ θαχουμε ετσι.Ουτε καν ζωη.Τι λετε ?? Θα το κανουμε η οχι ??

      Διαγραφή
    2. Γράφεις μεγάλες αλήθειες (και χωρίς τελίτσες-θαύμα!) και -απολύτως-σίγουρα, ισχύουν για ένα λαό που ζεί και συμπεριφέρεται σαν μεθυσμένος.
      Για τους παλαιότερους υπάρχουν δύο δεδομένα που δείχνουν ότι αν βρεθούν 2-3 άνθρωποι που θα απελευθερώσουν τα θεσμικά δεσμά του επιχειρείν στην Ελλάδα, σε χρόνο dt επιχειρηματίες που σήμερα πνίγονται από τα δεσμά της γραφειοκρατίας μπορούν να ατραψέψουν τα όποια χρονοδιαγράματα προβλέι και ο καλλίτερος αναλυτής του παρόντος.
      Προσβλέπω με αισιοδοξία στους σημερινούς κυβερνώντες, καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών γνωρίζουν που πονάει το σύστημα. Και αυτός είναι αλλος ένας λόγος που υποχρεούνται να το κάνουν. Ξέρουν και δεν έχουν την δικαιολογία της αυταπάτης.

      Διαγραφή
    3. Με κουρασες χωρις τελειες. Εχεις ακριβο εε ??
      Φοβαμαι οτι σφαλεις στους κυβερνωντες πολυ.Οι ενδειξεις ειναι χαλια.Και η ιστορικη λογικη .Ειναι λιγο θεμα κρισης . Οχι επιθυμιας. Θα πεις ειναι νωρις.Οχι δεν ειναι .Απ τα μικρα βγαινει το μεγαλο.Ειναι αθροισμα μικρων .Κοιτας απλα τι προσανατολισμο εχει το μικρο.Τα εως εδω μικρα βελη ειναι χαλια.Και μαλιστα στα κυρια ζωτικα θεματα πληρως λαθος στην φορα . Απο που βγαινει καλη ελπιδα οταν ηδη το κεντρο κρισης δειχνει σφαλμα δομικο ?? Γιατι στην οικονομια ειναι αλλο κεντρο ?? Τωρα λες εσυ οτι σφαλω.Μακαρι.Η εγω βλεπω τα βελη η εσυ.Συντομα θα δουμε.Στα Εθνικα τα βελη Αλερτ αναβουν σαν τρελα..Ανσβει η οθονη : υπερφορτωση ..σαν παλαβη.Τα γκαους στο πεδιο ανεβαινουν ραγδαια.Στον δικο μου μετρητη.Αν εχει βλαβη ..θα δουμε.

      Διαγραφή
  9. Εκτιμώ βαθύτατα τίς πάντα ορθότατες αναλύσεις τού Σάββα. Δυστυχώς, όπως διαβάζω ήδη,ο Πρόεδρος Τράμπ ΔΕΝ έχει σκοπό νά τιμωρήσει όπως τό νομίζαμε τόν Σουλτάνο Ερντογάν γιά τήν προμήθειαν των περιβοήτων ρωσσικών πυραύλων S-400. Αντίθετα, φαίνεται ότι οι Τούρκοι θά παραλάβουν επιπλέον από τούς Αμερικανούς καί τά 100 Stealth F-35, αλλά καί τούς πυραύλους Patriots. Μέ τό Σύστημα S-400, οι Τούρκοι θά ελέγχουν απολύτως ολόκληρο τό Ελληνικό Αρχιπέλαγός μας καί η Ελληνική ΠΑ θά αδυνατεί πλέον ΝΑ πετά πάνω από ΌΛΑ τά Ελληνικά Νησιά μας, όχι μόνον τού Ανατόλ.Αιγαίου, αλλά καί τού Κεντρικού, καθως καί τού Δυτικού Αιγαίου Πελάγους. Ακόμη και η ίδια η Πρωτεύουσά μας καί η Θεσσαλονίκη,καθώς και η Σούδα, θά βρίσκονται πλέον στό απόλυτο έλεος τών Τούρκων, πού επιπλέον θά αλωνίζουν καί τό Αιγαίο,αλλά καί τήν Ανατολικήν Μεσόγειον μέ τά 100 F-35 πού θα παραλάβουν από τίς ΗΠΑ...!!!! Δυστυχώς, ΔΕΝ βλέπω ΠΛΈΟΝ στόν ορίζοντα ούτε κάν νά υπάρχει έστω καί ...κάποιο.. αμυδρό έστω φώς..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πρέπει νά τά ἀλλάξουμε ὅλα,
    ἀρχίζοντας ἀπό τήν λειτουργία τοῦ πολιτικοῦ μας συστήματος πού εἶναι οὐσιαστικά ἀκέφαλο καί χωρίς κανέναν ἱκανό ἡγέτη νά κάνη ἀληθινή καί -ὅταν χρειάζεται ριζικά διαφορετική- διεθνῆ πολιτική γιά τά ἐθνικά μας συμφέροντα,
    κι αὐτό εἶναι ἔτσι, ἀπό τότε πού ἀρχίσαμε νά ἀκοῦμε τίς ΗΠΑ......,
    δηλαδή ἀπό τόν περίεργο θάνατο τοῦ Παπάγου θά ἔλεγα, καί ἀπό τήν ἀνάδειξη στό τιμόνι τοῦ ... "ἡ Κύπρος εἶναι μακρυά".
    Ἄν ὅμως ἡ Κύπρος ἐξακολουθῆ "νά εἶναι μακρυά", τότε χἀνει τήν γεωπολιτική της ἀξία ἡ Ἑλλάδα κατά 80%, ὁπότε δέν μπορεῖ νά γίνῃ καμία ἐθνικἠ πολιτική, σημαντικά διαφορετική ἀπό ὅ,τι θέλουν οἱ φίλοι τῶν ἐχθρῶν μας καί τάχα σὐμμαχοί μας.
    Μαζί μέ τήν Κύπρο, καί ὑπάρχουμε καί διαπραγματευόμαστε τή γεωπολιτική μας παρουσία, γιά ἄμεση ἀπόκτηση ἀληθινῆς ἰσχύος ἀπέναντι σέ μιά ἁρπακτική Τουρκία.
    Μέ τό "ἡ Κύπρος ἀποφασίζει καί ἡ Ἑλλάδα..." βλέπει μόνο, δέν γίνεται τίποτα.
    Τούς S 400 ἡ Ἑλλάδα, καί τούς Πάτριοτ ἡ Κύπρος, πρέπει ἄμεσα (χθές!) νά τά ἀποκτήσουμε καί ἐμεῖς - ἤ ἀντίστοιχα ἰσχυρά ἀμυντικά πλεονεκτήματα ἤ ἀντίβαρα, στρατιωτικά καί διπλωματικά.
    Διότι, δέν μπορεῖ νά παίζῃ, ἀτιμώρητα πράγματι, σέ δύο ταμπλώ ἡ Τουρκία,
    καί ἐμεῖς ὄχι μόνο νά κἀνουμε τά καλά παιδιά τρώγοντας τόν γεωπολιτικό σανό πού λέγεται Εὐρώπη,
    ἀλλά καί νά ἀγωνιζόμαστε (ματαίως!) νά πείσουμε τίς ἡγεσίες μας, νά παύσουν νά ὑπακούουν στίς γραμμές πού προέρχονται ἀπό τούς κινοῦντες τά νήματα
    τόσο μέσα ἀπό ξένες πρεβεῖες,
    ὅσο καί, ὅπως φαίνεται πιθανό, μέσα στήν "ἑλληνική" καί "κυπριακή" παρα-Μασωνία ἤ παρα-Μπίλντερμπεργκ (ὅπερ μᾶλλον τό αὐτό),
    στό ὄνομα μιᾶς "συνέσεως" χωρίς νοῦ (βλ. "διαλόγους" καί ΜΟΕ), χωρίς ἐθνικό πρόταγμα (ΑΟΖ μας,....γιατί καθυστερεῖ;), καί χωρίς δυνατότητες ἄμεσου οὐσιαστικοῦ στρατηγικοῦ ἀνασχεδιασμοῦ σέ ἀντιστοιχία μέ τίς κινήσεις τῆς Τουρκίας (τουλάχιστον!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. We allowed Turkey to fullfil Russia's dream and long term strategy of accessing the "warm waters". We let them allign their interests. We will pay a high prize for it.
    As far as our EU friends (jajaja), by the time they decide a plan of action, they will find themselves buying Russian and Cypriot gas via Turkey bypassing Greece which will remain faithful to the USA.

    That's my answer Savva to "and now what?"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κύριε Καλεντερίδη, αυτό το άρθρο σας, σώστε το στο κινητό σας. Μπορεί να σας καλέσουν σε κάποιο κανάλι, που θα είναι και κάποιοι καθηγητές που έχουν προβλέψει τα αντίθετα και μπορεί να έρθει η ώρα που θα σας καλούν με τους ίδιους καθηγητές να μιλήσετε για τα τουρκικά F35, που ποτέ δε θα πετούσαν με τουρκικά εθνόσημα. Μεταξύ αστείου και σοβαρού, θα μπορείτε να βγάλετε το κινητό σας και να δείξετε στους αισιόδοξους καθηγητές, ότι τουλάχιστον εσείς το είχατε προβλέψει το απαισιόδοξο σενάριο κι ας μην ήσασταν καθηγητής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ποσο πιθανον ειναι η Ευρωπη να πηρε αυτα.τα μετρα ...χωρις να συνεννοηθει με την Αμερικη ..την ηγετιδα δυναμη στο ΝΑΤΟ ?? Σχεδον μηδεν...Ποσο πιθανον ειναι να βαλαν τον Μπορελ να πει ...το μελλον....για να ανσκουφισουν.τον Δενδια απ.το να το πει ?? Δινοντας βεβαια τον λογο για να πει αυριο ..." να ...μας υποχρεωσαν.! Δεν.πολυθελαμε . ..αλλα ξερετε πως ειμαστε ..οικονομικα κλπ" ??? Παρα πολυ.πιθανον ....Ποσο πιθανον ...τυχαια ναχουν πει Κοτζιαδες, Σημιτηδες κλπ οσα ειπαν πριν τον Μπορελ ??? Ελαχιστα....
    Ποσο πιθανον ειναι οι Αμερικανοι που ενεκριναν τα μετρα της ΕΕ ,ναναι πολυ σκληροι με την Τουρκια ?? Απαντηστε εσεις....(μετρα θα παρουν.Ποσο σκληρα ?? Συνδιαχειρηση θελουν..Απ το Ισραηλ εξαρτωνται ολα τι θελει .Αν η νεα κατασταση της Τουρκιας με λεφτα αεριων πια ..απειλει και ποσο το Ισραηλ) θα δουμε ποσο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο Ερτογαν εγινε ο μακραν καλυτερος πωλητης Ρωσικων οπλων. Μεχρι καμερες κατεβασε σε καθε ..προσγειωση !! Κομματι κομματι μαθαινει η ανθρωποτητα τα συστηματα ..και τα ξενα καναλια το δειχνουν καθε μερα. Ουτε μπορουσε δωρεαν (!!) και καλυτερα η Ρωσικη βιομηχανια.Αν βγει στις καμερες με το σλογκαν " Θελετε να ριχνετε Αμερικανικα αεροπλανα ?? Να ...πως !!!" Θα τρελαθουν στις πωλησεις !! Φανταζονται αραγε οι Αμερικανοι τι ...επαθαν ?? Σαν.να εχασαν 10 πολεμους !! Μεχρι κι οι γιαγιες στα χωρια της Γης εμαθαν ολα '!!! Θα ζητανε Σ-400.και.σαν αεροζολ για κουνουπια !!! Πω πω σαμπανιες στην Μοσχα !!! Βατερλω.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αν τα ...αντιμετρα των Αμερικανων ειναι σαν της ΕΕ...θα πουλανε και μπρικια Μοσχας στο παζαρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Επίμονα βλέπω να διακινείται η ιδέα των “θερμών νερών” των ‘θαλασσίων δυνάμεων” και του “Πανσλαβισμού” στις σχέσεις μας με την Ρωσία εδώ και ενάμισι αιώνα, λες και δεν άλλαξε τίποτα τεχνολογικά και γεωστρατηγικά όλα αυτά τα χρόνια. Τεχνοκρατικά μιλώντας “θερμά νερά” δεν υπάρχουν. Το Νοβοροσίσκ είναι 12 μήνες τον χρόνο ανοιχτό όπως και το Μουρμάνσκ και τόσα άλλα λιμάνια σε όλη την Ρωσία. Όσο για το ιδεολόγημα των “Θαλασσίων δυνάμεων” περιγράφει ιστορικά και διαχρονικά την ζωτική αναγκαιότητα του ελεύθερου εμπορίου για το Ελληνικό Βασίλειο του τέλους του 19ου αιώνα με τα εμβάσματα των Ελλήνων εμπόρων της Αιγύπτου του Δούναβη και της Νότιας Ρωσίας. Λίγο, πολύ με την σημερινή ανάπτυξη της Ελληνικής Ναυτιλίας αν οι “Θαλάσσιες Δυνάμεις” επιλέξουν τον αυστηρό πολιτικό έλεγχο πάνω στις εμπορικές οδούς τότε δεν είναι δεδομένη η σύμπλευση των συμφερόντων μας γιατί για την Ελληνική Δημοκρατία είναι ακόμη ζωτική αναγκαιότητα το ελεύθερο εμπόριο. Στο ίδιο πλαίσιο διακινείται σταθερά και το θέμα του “Πανσλαβισμού” ιδιαίτερα σε κύκλους που θεωρούν εξ’ ορισμού πως “ανήκομεν εις την Δύσιν” . Θα παρακαλούσα κάθε καλόπιστο αναγνώστη να ψάξει κείμενα για τα ρωσικά ιδεολογικά ρεύματα του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα. Θα βρει πως ο Πανσλαβισμός είναι μια παραφυάδα της “Σλαβοφιλίας”. Θεμελιώδες συστατικό της είναι η πρόταση ζωής του ελληνισμού του μεσαίωνα μέσα από το πρίσμα της ρωσικής κοσμοαντίληψης της εποχής. Με τεράστια έκπληξη αν έχει ανοιχτό μυαλό θα δει ο επίμονος ερευνητής πως ενεργοί “σκοτεινοί” για τον Ελληνισμό εκφραστές του “Πανσλαβισμού” (π.χ. Ιγνατίεφ – Ρώσος πρέσβης στην Κωνσταντινούπολη) ενεργούν προς όφελος μη σλαβικών εθνών όπως οι Έλληνες με την ελπίδα να εξασφαλίσουν προσάρτηση στο Ελληνικό Βασίλειο της Κρήτης της Θεσσαλίας της Ηπείρου ακόμα και περιοχών της Θράκης μετά τον πόλεμο του 1878 αυτόν που δημιούργησε την “Μεγάλη Βουλγαρία”. Για να έρθουμε στο σήμερα. Όπως καταλαβαίνει κάποιος εύκολα εδώ γράφει κάποιος φανατικά ρωσόφιλος. Πρέπει όμως να πω, πως τα συμφέροντά μας στην Α. Μεσόγειο συμπλέουν με τα Αμερικανικά καθαρά και ξάστερα και είναι σε ένα μεγάλο βαθμό ενάντια στα Ρωσικά. Αλλά στα Βαλκάνια τι γίνεται; Θέλουμε “Μεγάλη Αλβανία”; Δεν νομίζω... Εκεί οι Αμερικανοί έχουν αποδεχθεί τις θέσεις μας; Βλέπουμε πως διαμορφώνονται οι θέσεις τους σχετικά με το Ιράν σε σύγκριση με τα συμφέροντα του μεγάλου τους συμμάχου του Ισραήλ. Με τα δικά μας συμφέροντα στην Βαλκανική τι γίνεται; Τελικά η πιο σοφή συμβουλή είναι να μην κρατάς όλα τ’ αυγά σε ένα καλάθι γιατί μπορεί να σπάσουν όλα. Πιστεύω πως αυτή την βασική αρχή την εφαρμόζουν οι αρμόδιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.