14/7/19

Stratfor : Το μπρα ντε φερ Ευρώπης - Τουρκίας και ο «ανορθόδοξος» Ερντογάν

ΕΕ και ΗΠΑ απειλούν την Τουρκία με κυρώσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν ακόμα περισσότερο την ήδη εύθραυστη οικονομία της χώρας. Όμως, ο Ερντογάν δείχνει να υπολογίζει περισσότερο στα οικονομικά και διπλωματικά οφέλη που θα έχει αν συνεχίσει τις ανορθόδοξες μεθόδους του.

Οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν στις 10 Ιουλίου προκειμένου να συζητήσουν τις επιλογές του μπλοκ ως προς την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, μετά την απόφαση της Άγκυρας να στείλει και δεύτερο πλοίο-γεωτρύπανο σε κυπριακά ύδατα –την κυριαρχία επί των οποίων αμφισβητεί η Τουρκία- για την έρευνα υδρογονανθράκων. Εξέτασαν πιθανές ενέργειες που περιλαμβάνουν την αναστολή ευρωπαϊκής χρηματοδότησης περίπου 150 εκατ. δολαρίων που θα άνοιγε τον δρόμο για την ένταξη της Τουρκίας στο μπλοκ, την αναστολή ορισμένων προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Τουρκία καθώς και την ακύρωση υψηλού επιπέδου συναντήσεων μεταξύ ευρωπαίων και τούρκων αξιωματούχων. 
Στις 15 Ιουλίου, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να λάβουν επίσημη απόφαση ως προς το αν θα ασκήσουν κάποια από αυτές τις επιλογές –και ποια θα είναι αυτή. Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, η Λευκωσία βλέπει τις κυρώσεις αυτές ως σημείο εκκίνησης, ενώ προειδοποιεί πως μελλοντικά μπορεί να ληφθούν νέα μέτρα (όπως στοχευμένες κυρώσεις κατά εταιρειών και ατόμων).

Για  τη συνέχεια Euro2Day

1 σχόλιο:

  1. Ποιό μπρα-ντε φερ;
    η τουρκία εναρμονίζεται με την αντι-αμερικανική γερμανική ευρώπη...
    Εξαίρεση αποτελεί η Γαλλία του Μακρόν και η Πολωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.