29/7/19

Κλείδωσαν εννέα γεωτρήσεις και εγκρίθηκε η Total



Το υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση της διυπουργικής Επιτροπής που υποβλήθηκε διά του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακοτρύπη, για να υπογραφεί συμφωνία με τις TOTAL και ENI για ανάθεση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης του τεμαχίου 7 στην εν λόγω κοινοπραξία.

Ταυτόχρονα, το υπουργικό ενέκρινε και την είσοδο της γαλλικής TOTAL σε κοινοπραξία με την ΕΝΙ, στα τεμάχια που μέχρι τώρα τα δικαιώματα είχαν οι ΕΝΙ –KOGAS. Πρόκειται για τα τεμάχια 2,3 και 8, 9, όπως και στο 11, ενώ στο τεμάχιο 6 ήδη συμμετέχει μαζί με την TOTAL.

Την ίδια ώρα, το υπουργικό Συμβούλιο στην συνεδρία του που ολοκληρώθηκε πριν λίγο, ενέκρινε και την πρόταση Γ. Λακοτρύπη για το γεωτρητικό πρόγραμμα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ για την επόμενη διετία. Προβλέπονται συνολικά εννέα γεωτρήσεις που είναι ήδη προγραμματισμένες.

Πρόκειται για πέντε ερευνητικές γεωτρήσεις αλλά και τέσσερεις επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στα κοιτάσματα «Αφροδίτη», «Καλυψώ» και «Γλαύκος». Μεταξύ ερευνητικών γεωτρήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» περιλαμβάνονται γεωτρήσεις στα τεμάχια 6 και 7 – όπου εκτείνεται και το κοίτασμα «Καλυψώ», αλλά και γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 από τις ExxonMobil - Qatar Petroleum.

Επίσης, με την ενίσχυση της γαλλικής TOTAL, στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3 όπου η ΕΝΙ επιχείρησε γεώτρηση τον Φεβρουάριο 2018 αλλά εμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία. Ο προγραμματισμός γεώτρησης στην «Σουπιά» με την συμμετοχή της TOTAL, δεδομένης της προϊστορίας του συγκεκριμένου στόχου, ερμηνεύεται ότι γίνεται με την πολιτική και όχι μόνο συγκατάθεση όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και των χωρών που βρίσκονται πίσω από τις δύο εταιρείες.

ΠΗΓΗ: philenews.com

1 σχόλιο:

  1. Μολις μαθαμε τα νεα...Κλειδωσαμε πορτα κλειδωμενη απ τους Τουρκους. Με τι ταχυτητα ριξαμε το κλειδι απ την αλλη μερια ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.