28/8/19

Αναβολή

Αναβολήτου Κώστα Κόλμερ
Η αιφνιδία επίσκεψις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογκάν την Δευτέρα στον Πούτιν έχει κάτι το δραματικόν, εάν οι πληροφορίες του πρακτορείου Ρώϋτερ αληθεύουν. Ζήτησε απόλυτο αποχή της Ρωσσικής αεροπορίας από υποστηρικτικές επιχειρήσεις  υπέρ του Συριακού στρατού (του Μπασάρ Αλ Άσαντ) στην περιοχή Ιντλίμπ, κατά μήκος της νοτιοανατολικής Τουρκικής μεθορίου
Η Τουρκική απειλή – διότι πάντοτε οι γείτονες διαπραγματεύονται απειλούντες- είναι η «ανθρωπιστική κρίση» που θα προκληθεί από την σύγκρουση των Σύρων με τους Τούρκους: 
«Περί τους 500.000 πρόσφυγες είναι έτοιμοι να διαφύγουν στο Τουρκικό έδαφος, πέραν των 3,6 εκατομμυρίων που ήδη διαβιούν στην Τουρκία, διαρρέει την πληροφορία η Άγκυρα. 
Η Τουρκική εθνική ασφάλεια τίθεται εν κινδύνω και θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα». Χθες ο Τούρκος πρόεδρος επέστρεψε στην Άγκυρα και σύμφωνα με την WSJ είναι άγνωστον ποίες διαβεβαιώσεις έλαβε από τον Ρώσσο ομόλογό του ενώ άγριες μάχες διεξάγονται στο Ιντλίμπ μεταξύ του στασιαστών και του Συριακού στρατού. 
Είναι και ζήτημα οικονομικό το τι θα πράξει ο «σύμμαχος» του Άσαντ , Ρώσσος πρόεδρος αλλ’ είναι βέβαιον ότι θα προστατεύσει πρωτίστως τα Ρωσσικά συμφέροντα. ΟΙ Τούρκοι εξεδήλωσαν ενδιαφέρον δια την αγορά του Ρωσσικού μαχητικού  SU-57.΄Εχει συνεπώς κάθε λόγο ο υπουργός… Μετοικεσίας κ. Γ. Κουμουτσάκος ν’ ανησυχεί για νέο, «γεωπολιτικό κύμα» λαθρομετανάστευσης Ελληνικά νησιά του ΒΑ Αιγαίου στα οποία προσετέθησαν τώρα και τα Δωδεκάνησα, με την Σύμη.
Tούτο άλλωστε φαίνεται και από τον πρόσφατο Αμερικανοτουρκικό «μηχανισμό ασφαλείας» που δημιουργείται στα βορειοανατολικά σύνορα της Συρίας όπου αποθαρρύνονται οι επιθέσεις της Κουρδικής «μιλίτσια» ΥPC,  αιχμής δόρατος του Συροκουρδικού (Σ/Κ) Δημοκρατικού στρατού ο οποίος μάχεται το Ισλαμικό Κράτος, δορυφόρο της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων.
Μέχρι πρότινος, 2.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί εξεπαίδευαν και εξόπλιζαν τον Σ/Κ στρατό, μ’ απώτερο σκοπό την δημιουργία δομών που μελλοντικά θ’ αποτελούσαν τον πυρήνα Κουρδικού κράτους μεταξύ Συρίας-Ιράκ και Τουρκίας.
Τώρα φαίνεται ότι οι προσπάθειες αυτές αναβάλλονται αν και χρονολογούνται από την εποχή του Αμερικανού προέδρου  Γούντρωου  Ουϊλσον και της συνθήκης των Σεβρών. Θα ταίριαζε ίσως να θυμηθούμε σχετικώς τους ΤΡΩΕΣ (*)
            « Είν΄ η  προσπάθειές ( Sic) μας σαν των Τρώων.
              Κομμάτι κατορθώνουμε· κομμάτι
              παίρνουμ’ επάνω μας· κι αρχίζουμε
              νάχουμε θάρρος και καλές ελπίδες.
              Μα πάντα κάτι βγαίνει και μας σταματά.»
-Καημένε Κουμουτσάκε ,τι σε περιμένει…
 (*) Κ.Π.Καβάφη.     

1 σχόλιο:

  1. Κημενη Ελλαδα τι διαλλεξες να παθεις...Διοτι ..εσυ το διαλλεξες..οχι ο Θεος...
    " Πολλακις ηθελησα σωσω σε...αλλ ουκ ηθελησας "..( Ιησους στο ορος των Ελαιων)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.