30/8/19

Τα κβαντικά ραντάρ μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο πολέμου



Ένας νέος τύπος ραντάρ υψηλής ευκρίνειας που θα μπορούσε να αλλάξει την φύση των συρράξεων, επιδείχθηκε για πρώτη φορά. Το κβαντικό ραντάρ είναι ένα σύστημα υψηλής ευκρίνειας, που προσδίδει πολύ πιο λεπτομερή εικόνα των στόχων, ενώ το ίδιο είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί. Τα κβαντικά ραντάρ μπορούν να παρέχουν στους χρήστες τους τέτοια λεπτομέρεια ώστε να μπορούν να εντοπίσουν το ακριβές μοντέλο των πυραύλων, αεροσκαφών αλλά και οποίου άλλου είδους εναέριου στόχου εντοπίσουν.
Σύμφωνα με την MIT Technology Review, ερευνητές στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Αυστρίας χρησιμοποίησαν εμπλεγμένα μικροκύματα για να κατασκευάσουν το πρώτο κβαντικό ραντάρ στον κόσμο.

Η αρχή της κβαντικής διεμπλοκής είναι ότι, δύο σωματίδια μπορούν να συζευχθούν μεταξύ τους άσχετα με την απόσταση που τα χωρίζει. Όταν κάτι συμβαίνει σε ένα από τα σωματίδια τότε μπορεί να παρατηρηθεί και στο άλλο σωματίδιο, σχηματίζοντας αυτό που ονομάζουμε κβαντικά συμπλεγμένο ζεύγος. Αυτό με την σειρά του οδηγεί σε μια διαδικασία που ονομάζεται κβαντικός φωτισμός, όπου πληροφορίες για την κατάσταση που βρίσκεται ένα από από τα σωματίδια μπορούν να εξαχθούν μελετώντας το άλλο σωματίδιο.

Η λειτουργιά των κβαντικών ραντάρ απαιτεί την διεμπλοκή δύο φωτονίων και έπειτα την εκπομπή του ενός την στιγμή που το άλλο παραμένει δέσμιο για παρατήρηση. Το σωματίδιο που ακτινοβολήθηκε θα συμπεριφερθεί με συγκεκριμένο τρόπο καθώς θα αναπηδά σε αντικείμενα και επιφάνειες. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να παρατηρηθεί μελετώντας το δέσμιο σωματίδιο. Το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον στόχο, σε σχέση με τα παλιότερα ραντάρ.

Τα σημερινά ραντάρ μπορούν να εντοπίζουν αντικείμενα με μεγάλη ευκολία, αλλά δίνουν πολύ λίγες λεπτομερείς για αυτά. Μπορούν να προσδιορίσουν το ύψος, κατεύθυνση, και την απόσταση, αλλά κατά τα άλλα ο στόχος είναι μια άμορφη μάζα. Η αεράμυνα πρέπει να βασιστεί και σε άλλα στοιχεία, όπως για παράδειγμα ραντάρ αναγνώρισης και αλλά ηλεκτρομαγνητικά σήματα που μπορεί να προέρχονται από τον στόχο έτσι ώστε να ξεχωρίσουν αν αυτή η μάζα είναι μαχητικό αεροσκάφος, βομβαρδιστικό ή ακόμη και πολιτικό αεροσκάφος.

Τα κβαντικά ραντάρ από την άλλη μπορούν να παρέχουν αρκετή λεπτομέρεια έτσι ώστε να αναγνωρίσουν το αντικείμενο βασιζόμενα στα φυσικά του χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα ένα μαχητικό Su-35 Flanker E θα μπορούσε να αναγνωριστεί από την οπισθόκλιση των πτερύγων, το σχήμα του ρύγχους, και τον αριθμό των μηχανών.


Ένα επιπλέον προτέρημα των κβαντικών ραντάρ είναι ότι εκπέμπουν πολύ λίγη ακτινοβολία και έτσι είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν. Όλα τα σύγχρονα ραντάρ εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία υψηλής ενέργειας για να εντοπίσουν ιπτάμενα αντικείμενα. Αυτή η ακτινοβολία, επειδή είναι εντοπίσιμη κάνει και την πηγή της, το ραντάρ εντοπίσιμο. Η αναλογία είναι αυτή του να κρατά κάποιος φακό σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Ανάβοντας τον φακό θα μπορεί να δει το δωμάτιο, αλλά την ίδια στιγμή κάνει τον εαυτό του ορατό σε άλλους που πιθανόν να βρίσκονται μέσα στο ίδιο δωμάτιο.

Η μη εντοπισιμότητα λοιπόν προσδίδει σαφές τακτικό πλεονέκτημα σε συνθήκες πολέμου. Ένα φιλικό κβαντικό ραντάρ θα μπορέσει να εντοπίσει ένα πακέτο εχθρικών αεροσκαφών χωρίς να προδώσει την παρουσία του. Αυτό από μόνο του θα έκανε τα εχθρικά αεροσκάφη να σβήσουν τα συστήματα αυτοπροστασίας και παρεμβολής που διαθέτουν, κάτι το οποίο θα μπορεί να γίνει άμεσα αντιληπτό από τις φίλιες μονάδες στην περιοχή. Με τις άμυνες τους απενεργοποιημένες τα εχθρικά μαχητικά, θα μπορούσαν να πέσουν σε ενέδρα φίλιων μαχητικών και συστημάτων αεράμυνας.

Έχει ειπωθεί ότι τα κβαντικά ραντάρ είναι ικανά να εντοπίσουν αεροσκάφη stealth. Υπάρχουν επίσης ισχυρισμοί ότι κάθε προσπάθεια απόκρυψης ίχνους ραντάρ από κβαντικά ραντάρ είναι μάταιη. Σύμφωνα με τρεις ειδικούς στο θέμα, που ρωτήθηκαν από το Engineering and Technology, οι αντί stealth ισχυρισμοί είναι μια χονδροειδής απλοποίηση, καθώς το κυρίως πλεονέκτημα των κβαντικών ραντάρ είναι η υψηλή ευκρίνεια.

Πηγή: Popular Mechanics
Μετάφραση ptisidiastima.com

4 σχόλια:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.