31/8/19

Στον αέρα η τριμερής της Νέας Υόρκης για το Κυπριακό



Το αν μπορούμε πράγματι να προχωρήσουμε με τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού εξαρτάται από το τι άκουσε ή τι θα ακούσει η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ από την Τουρκία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ κυβερνητική πηγή, ενόψει των συναντήσεων της κ. Λουτ, στη Λευκωσία, την Κυριακή, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Υπογράμμισε παράλληλα πως με βάση την πολιτική βούληση και τη θετική προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας «έχουμε την προσδοκία ότι μπορεί να γίνει βήμα προόδου μέσω των διαβουλεύσεων με την κ. Λουτ. Αυτό όμως εξαρτάται από την πραγματική βούληση της τουρκικής πλευράς που πρέπει να φανεί στην πράξη», ανέφερε.

Αναμένουμε να διαπιστώσουμε κατά τη συνάντηση με την κ. Λουτ ποιές είναι οι θέσεις που έχει ενώπιον της συνολικά και κατά πόσον μπορούμε πράγματι να προχωρήσουμε, και αυτό εξαρτάται από το τι ακούει από την Τουρκία - είτε τι άκουσε είτε τι θα ακούσει - ανέφερε η ίδια πηγή στο ΚΥΠΕ.

Σημείωσε πως με τον τρόπο που ενεργεί η τουρκική πλευρά, δηλαδή με τις έκνομες τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και τις ενέργειες του παράνομου καθεστώτος στα κατεχόμενα σε σχέση με το Βαρώσι, δεν φαίνεται να μπορεί να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και είναι αμφίβολο κατά πόσον θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί, στη Νέα Υόρκη, μετά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα 
θέσει το θέμα των προκλήσεων της τουρκικής πλευράς κατά τη συνάντησή του με την κ. Λουτ.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως μετά την αυριανή απογευματινή συνάντηση της κ. Λουτ με τον κ. Ακιντζί αναμένεται να διαφανεί κατά πόσον η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θα θελήσει να έχει συναντήσεις με τους δυο ηγέτες και τη Δευτέρα, πριν την αναχώρησή της από το νησί. Η κ. Λουτ θα αναχωρήσει από το νησί τη Δευτέρα το βράδυ.

Πριν τις αυριανές συναντήσεις της με τους δυο ηγέτες η κ. Λουτ αναμένεται να παρακαθίσει σε σύσκεψη με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και την ομάδα της αποστολής των ΗΕ στην Κύπρο που ασχολείται με το Κυπριακό.

Εξάλλου, πριν τη συνάντησή του με την κ. Λουτ, που έχει καθοριστεί για τις 11 το πρωί της κ. Κυριακής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να παρακαθίσει σε σύσκεψη με τους συνεργάτες του. Η ίδια πηγή σημείωσε πάντως πως η προετοιμασία ενόψει της επίσκεψης της κ. Λουτ στην Κύπρο έγινε εδώ και καιρό, αφού αρχικά αναμενόταν η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ να επισκεφθεί το νησί στις αρχές Αυγούστου.

Στις 26 Σεπτεμβρίου προσφώνηση Προέδρου στη ΓΣ ΗΕ

Στο μεταξύ, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προσφωνήσει την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 26 Σεπτεμβρίου το πρωί (ώρα Νέας Υόρκης), ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για καθορισμό των διμερών συναντήσεων που θα έχει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης.

Εξάλλου δεν έχει καθοριστεί ακόμη η ημερομηνία πραγματοποίησης της διμερούς του συνάντησης με τον κ. Γκουτέρες, η οποία ενδεχομένως να γίνει στις 27 Σεπτεμβρίου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συμμετάσχει επίσης στη Σύνοδο Κορυφής για την Κλιματική Δράση που θα φιλοξενήσει ο ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει από την Κύπρο στις 20 Σεπτεμβρίου και θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη μέσω Λονδίνου. Η κυπριακή αποστολή φθάνει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στις 22 Σεπτεμβρίου και θα αναχωρήσει στις 27 του μήνα το βράδυ. Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μιλήσει σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας Κυριακών Οργανώσεων Αμερικής.

ΜΟΕ

Εξάλλου η ίδια κυβερνητική πηγή ερωτηθείσα σε σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για άνοιγμα δυο νέων σημείων διέλευσης στη Λευκωσία – στην Πύλη Πάφου και στην Πύλη Αμμοχώστου – επεσήμανε ότι η ε/κ πλευρά αναμένει ακόμη την ανταπόκριση της τ/κ πλευράς σε σχέση με τις 21 γραπτές προτάσεις για ΜΟΕ που υπέβαλε από τον Φεβρουάριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται πως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, είχε υπογραμμίσει σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι προέχουν ΜΟΕ που είναι ζωτικής σημασίας και επηρεάζουν την καθημερινότητα μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων, όπως πέραν των όσων αφορούν το Βαρώσι, το άνοιγμα σημείων διέλευσης σε Κόκκινα και Πυρόι.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.