13/8/19

Η αλήθεια για την ισχύ της Τουρκίας και τι συμφωνήθηκε για τη "Ζώνη Ασφαλείας" με τις ΗΠΑ - Κούρδους

Σάββας Καλεντερίδης
Τη στιγμή που όλοι μας σε Λευκωσία και Αθήνα είμαστε απασχολημένοι με τα δικά μας, δηλαδή με την επιθετικότητα της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας, ίσως διέφυγε στους περισσοτέρους από μας ότι για την Τουρκία –άρα και για μας– το σημαντικότερο ζήτημα είναι η ίδρυση και λειτουργία de facto από το 2012 του αυτόνομου κουρδικού κράτους στη Β. Συρία, με την φανερή υποστήριξη των ΗΠΑ.
Είναι σοβαρό για την Τουρκία γιατί αν τελικά αναγνωριστεί και de jure στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση της Συρίας, τότε η ίδια γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν ότι το τρίτο αυτόνομο κουρδικό κράτος –το πρώτο ιδρύθηκε από το 1992 στο Β. Ιράκ και πάλι με την υποστήριξη των ΗΠΑ– αμέσως μετά θα ιδρυθεί στην τουρκική επικράτεια, με ό,τι σημαίνει αυτό για την περιβόητη «αδιάσπαστη ενότητα του τουρκικού έθνους και κράτους».

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που η Τουρκία εκβίασε τις ΗΠΑ να αλλάξουν πολιτική και να εγκαταλείψουν τους Κούρδους, και όταν ο εκβιασμός δεν έπιασε, στράφηκε προς τη Ρωσία.
Το τελευταίο διάστημα για άλλη μια φορά ο τουρκικός στρατός έκανε σχέδια για εισβολή στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη, όπου λειτουργεί το αυτόνομο κουρδικό κράτος, ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν δήλωνε μόλις πριν λίγες ημέρες ότι θα εισβάλει στη Β. Συρία και δεν θα ρωτήσει κανέναν.
Μάλιστα όλη αυτή η επιχείρηση συνοδεύτηκε από ορυμαγδό πρωτοσέλιδων δημοσιευμάτων, μια επιχείρηση προετοιμασίας της τουρκικής κοινής γνώμης και άσκησης ψυχολογικού πολέμου σε Κούρδους και Αμερικανούς, μια επιχείρηση που αξίζει πλήρους ανάλυσης από τους Έλληνες επιτελείς για να ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε όταν έλθει η σειρά μας.
Μάλιστα, ο τουρκικός Τύπος έγραψε ότι στρατιωτικές πηγές δήλωναν ότι η επιχείρηση θα αρχίσει αμέσως μετά τις 11 Αυγούστου, που αρχίζει η Γιορτή της Θυσίας (Κουρμπάν Μπαϊραμί).
Αμέσως μετά από αυτές τις δηλώσεις του Ερντογάν αλλά και του τουρκικού ΥΠΕΞ, οι ΗΠΑ ζήτησαν επείγουσα σύσκεψη στρατιωτικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών στην Άγκυρα, για να συζητήσουν το θέμα της «Ζώνης Ασφαλείας».
Την πρώτη μέρα, Δευτέρα 5 Αυγούστου, οι συζητήσεις απέβησαν άκαρπες, όπως έγραψε ο τουρκικός Τύπος. Έμενε η επόμενη ημέρα.
Την Τρίτη το πρωί, ακριβώς την ώρα που ξεκινούσε ο δεύτερος γύρος των συζητήσεων, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε από την Ιαπωνία όπου βρισκόταν ότι μια μονομερής επιχείρηση της Τουρκίας στη Β. Συρία είναι απαράδεκτη, και αν τελικά η Τουρκία αποπειραθεί να το πράξει, οι ΗΠΑ θα την εμποδίσουν.
Αυτό ήταν. Η λέξη κλειδί ήταν «θα εμποδίσουν» την επιχείρηση, που σημαίνει άσκηση βίας.
Την επομένη, Τετάρτη 7 Αυγούστου, αν και ο τουρκικός Τύπος έγραψε ότι οι συνομιλίες απέβησαν άκαρπες, ανακοινώθηκε ότι ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν στην ίδρυση κοινού κέντρου επιχειρήσεων, από το οποίο θα συντονίζονται οι ενέργειες που αφορούν τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας, ενώ ο Ερντογάν κατέβασε τους τόνους σαν να μην ήταν αυτός που κομπορρημονούσε λίγες μέρες πριν ότι «θα εισβάλουμε και δεν θα ρωτήσουμε κανέναν».
Πολλές τουρκικές εφημερίδες, των φιλοκυβερνητικών συμπεριλαμβανομένων, μιλούν για άλλη μια επιχείρηση εξαπάτησης της Τουρκίας από τις ΗΠΑ, ενώ οι πολιτικοί του κυβερνητικού σχήματος δηλώνουν ότι «ελπίζουν να μην είναι έτσι».
Όμως καλό είναι να δούμε τι λέει για το θέμα ένας Τούρκος ανώτατος αξιωματικός, που εκτέλεσε κρίσιμα καθήκοντα στη Συρία:
«Η Ζώνη Ασφαλείας είναι ένα όνειρο» – Εφ. Cumhuriyet
Ο ταξίαρχος ε.α. Ερντάλ Σενέρ, που διατέλεσε διοικητής Διακλαδικής Δύναμης Ειδικής Αποστολής στις επιχειρήσεις κατάληψης της Αλ Μπαμπ και του Αφρίν, στη ΒΔ Συρία, και αποστρατεύθηκε αναιτίως πριν από μία εβδομάδα, είπε: «Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουν την καταστροφή του PKK/PYD. Πίσω από κλειστές πόρτες κατάφεραν να ακυρώσουν την επιχείρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ανατολικά του Ευφράτη. Η ανακοίνωση για το κοινό κέντρο επιχειρήσεων και τη ζώνη ασφαλείας, έγινε για να ρίξουν τους τόνους στην κοινή γνώμη».
Ο Σενέρ μίλησε στην Cumhuriyet για το θέμα και είπε: «Μιλάμε με τις ΗΠΑ εδώ και έναν χρόνο για την επιχείρηση αυτήν. Οι ΗΠΑ έδωσαν στο PKK/PYD 10.000-15.000 φορτηγά TIR γεμάτα με όπλα και πυρομαχικά. Με αυτά εξοπλίστηκε ένας κανονικός στρατός. Από τη μια μιλούσε μαζί μας και από την άλλη ενίσχυε το PKK/PYD. Εμείς είπαμε να εξαλείψουμε μόνοι μας το πρόβλημα και μετακινήσαμε στην περιοχή 5-10 ταξιαρχίες κομάντο. Από τον Δεκέμβριο άρχισε να γίνεται αυτό. Προχθές μας είπαν ότι αποφασίστηκε να ιδρυθεί κοινό κέντρο επιχειρήσεων, για τη ζώνη ασφαλείας που θα δημιουργηθεί. Αυτό σημαίνει ότι δεν μας επέτρεψαν να κάνουμε την επιχείρηση που εμείς σχεδιάσαμε και αποφασίσαμε. Τα άλλα είναι για να πέσει η πίεση στην κοινή γνώμη. Δεν μας άφησαν να κάνουμε την επιχείρηση, επειδή θέλουν να προστατέψουν το PKK/PYD».
Συνεχίζοντας ο Σενέρ είπε:
«Οι ΗΠΑ δεν το έχουν χωνέψει ότι κάναμε τις επιχειρήσεις “Ασπίδα του Ευφράτη” στην Αλ Μπαμπ και “Κλάδος Ελαίας” στο Αφρίν χωρίς να τους ρωτήσουμε. Τώρα μας λένε δεν έχετε δικαίωμα να κάνετε εδώ επιχείρηση, και δίνουν και ένα μήνυμα στη Ρωσία. Μας ξεγελάνε με το κοινό κέντρο επιχειρήσεων. Αυτή η συμφωνία δεν εξυπηρετεί τα δικά μας συμφέροντα, αλλά των ΗΠΑ. Μας λένε ότι θα κάνουμε κοινή επιχείρηση και κοινές περιπολίες. Τα ίδια μας είπαν για την Ιεράπολη/Μένπετζ και δεν μας άφησαν να μπούμε ούτε μια φορά στην πόλη. Τώρα μας λένε για μια ζώνη ασφαλείας 30-40 km. Παραμύθια. Ο δρόμος το PKK/PYD και την ίδρυση κουρδικού έχει ανοίξει».
Ο Σενέρ είπε ότι είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς ποια θα είναι η απάντηση της Ρωσίας σε όλα αυτά, και συνέχισε:
«Η Ρωσία κέρδισε πολλά στη Συρία. Απέκτησε αεροπορική και ναυτική βάση και έκανε πράξη ένα όνειρο αιώνων να κατέβει στις θερμές θάλασσες. Η Ρωσία θεωρεί τις ΗΠΑ και την Τουρκία ως δυνάμεις κατοχής στη Συρία. Η Τουρκία στην πραγματικότητα έχει παγιδευτεί στο βάλτο της Συρίας».
Αυτά είπε ο ταξίαρχος, αυτά έγιναν μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας, αυτή είναι η πρακτική που ακολουθεί η Τουρκία και αυτή είναι η διαπραγματευτική της ισχύς.
Τροφή για ανάλυση, αξιολόγηση και σκέψη για τα στρατηγικά μυαλά της Ελλάδας.
Καλό Δεκαπενταύγουστο.
Πηγή: Δημοσιεύθηκε στην κυριακάτικη δημοκρατία και το Pontos-news

24 σχόλια:

  1. Σάββα τὰ λές, δίκιο ἔχεις.
    Ἔχω τὴν αἴσθηση ὅτι, δὲν σὲ ἀκοῦνε, διότι ἡ Ἑλλὰς δὲν ζῇ μ' αὐτὰ ποὺ βγάζει δυστυχῶς, καὶ εἰσακούονται αὐτοὶ ποὺ παρέχουν κάθε τέλος τοῦ μηνὸς τὰ εὐρουλάκια γιὰ μισθοὺς καὶ συντάξεις τοῦ δημοσίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι έτσι φαίνονται να είναι τα πράγματα, κρατώ ΜΟΝΟ (τα υπόλοιπα τα ασπάζομαι πλήρως) το κατά πόσο...τα δικά μας "γεράκια" (ΧΧΧΑ) κατανοούν εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης το πόσο στριμωγμένη είναι η Τουρκία και ποιός θα πληρώσει το...μάρμαρο. Το σημαντικότερο είναι ότι στην ελληνική αναλυτική διαδικασία υπάρχουν ως συνήθως οι δύο καταστροφικές φατρίες :
    1. αυτοί που θεωρούν ότι οι Τούρκοι περίπου έχουν διαλυθεί σε επίπεδο Ε.Δ (η γκαβομάρα τους δεν τους επιτρέπει να δούν ότι οι Μογγόλοι κάνουν κανονικές επιχειρήσεις σε 3 ΜΕΤΩΠΑ !!!) και ότι Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ "ΚΑΛΑΜΑΡΑΔΕΣ"...αυτοί νομίζουν ότι θα βγεί ο "ΤΙΦΩΝΑΣ" κραδαίνοντας τη σπάθα του Κολοκοτρώνη και οι τουρκαλάδες θα σκορπίσουν..
    2. οι άλλοι, οι πιο μοιραίοι, συνωστίζονται πίσω από ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ που χάραξε ο "ΕΘΝΆΡΧΗΣ", συνέχισε ο "ΣΙΔΕΡΕΝΙΟΣ" που τον έτρεχαν χεροπόδαρα στο Νταβός, προπαγάνδισε περί της επιτακτικής ανάγκης για αποδοχή της η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΓΑΠ, ασπάστηκε ο Βούδας με το "...τα οφέλη που θα προκύψουν από το ΝΑΙ (αννάν) είναι περισσότερα" και το τερμάτισε ο "ευχαριστούμε τις ΗΠΑ", ο οποίος έχει το απίστευτο θράσος να μας κουνάει το δάκτυλο (όταν δεν το έχει στην φυσική του "θήκη").
    Όπως, περίπου, είπε και ο εγκεφαλικά ανάπηρος ΓΑΠ, "...ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΛΙΓΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΓΗΣ (ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΙΠΕΔΑ ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ) ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ ΗΣΥΧΟΙ, ΠΑΡΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΠΡΟΣΤΡΙΒΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΙΤΟΝΑ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1)Plans for Redrawing the Middle East: The Project for a “New Middle East”

    By Mahdi Darius Nazemroaya
    Global Research, July 15, 2019
    Global Research 18 November 2006



    "The Map of the “New Middle East”

    A relatively unknown map of the Middle East, NATO-garrisoned Afghanistan, and Pakistan has been circulating around strategic, governmental, NATO, policy and military circles since mid-2006. It has been causally allowed to surface in public, maybe in an attempt to build consensus and to slowly prepare the general public for possible, maybe even cataclysmic, changes in the Middle East. This is a map of a redrawn and restructured Middle East identified as the “New Middle East.”"

    https://www.globalresearch.ca/plans-for-redrawing-the-middle-east-the-project-for-a-new-middle-east/3882

    2)How 5 Countries Could Become 14
    Slowly, the map of the Middle East could be redrawn. An analysis by Robin Wright.
    Published: September 28, 2013
    By THE NEW YORK TIMES

    "2. A Syrian Kurdistan could break off and eventually merge with the Kurds of Iraq."

    https://archive.nytimes.com/www.nytimes.com/interactive/2013/09/29/sunday-review/how-5-countries-could-become-14.html

    3)Balkanizing the Middle East: The REAL Goal of America and Israel: Shatter Syria and Iraq Into “Many Small Pieces”
    Sec. State John Kerry confirmed that “Plan B” is to break Syria up into different states.
    By Washington's Blog
    Global Research, February 24, 2016

    "The proposed re-division of both Iraq and Syria is broadly modeled on that of the Federation of Yugoslavia which was split up into seven “independent states” (Serbia, Croatia, Bosnia-Herzegovina, Macedonia (FYRM), Slovenia, Montenegro, Kosovo). According to Mahdi Darius Nazemroaya, the re division of Iraq into three separate states is part of a broader process of redrawing the Map of the Middle East."

    https://www.globalresearch.ca/balkanizing-the-middle-east-the-real-goal-of-america-and-israel-shatter-syria-and-iraq-into-many-small-pieces/5510096

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραία ανάλυση κ. Καλεντεριδη.

    Αν συνδυαστεί με την δήλωση τσαβουσογλου ότι η Τουρκία είναι ο άξονας γύρω από το οποίο περιστρέφονται ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα, βγάζει νόημα.

    Κάπως έτσι βλέπει το χοιρινό στη σούβλα τους άλλους: να περιστρέφονται γύρω από αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι...απλά να υπενθυμίσω το άρθρο του κου Καρυώτη όσον αφορά εμάς τα ανθυποτίποτα http://infognomonpolitics.blogspot.com/2019/08/blog-post_8.html

    Οπως και την πολύ σημαντική φράση του τρέχοντος κειμένου: "Η Ρωσία θεωρεί τις ΗΠΑ και την Τουρκία ως δυνάμεις κατοχής στη Συρία."

    Πράγμα που απλά μας οδηγεί στην ακόλουθη λογική σκέψη: "Οσο πιό βαθειά,τόσο πιό καλά"
    που με την σειρά της εν προκειμένω σημαίνει: Οσο πιό βαθειά στο Συριακό έδαφος εκδράμει η τουρκιά,τόσο πιό εχθρική θα την θεωρεί τόσο η ρωσία αλλά και το Ιράν (γιά να μην ξεχνιόμαστε).
    Ισραήλ θέλοντος κι'αυτού.https://youtu.be/304Eu7EJnMg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Τροφή για ανάλυση, αξιολόγηση και σκέψη για τα στρατηγικά μυαλά της Ελλάδας."
    Πράγματι. Αλλά υπάρχουν πλέον τέτοια σ' αυτόν τον τόπο; Και αν ναι, που; Όχι βέβαια στα αρμόδια υπουργεία, ή σε "εγκεφάλους"της αντιπολίτευσης.Και όταν κρύπτονται στις ένοπλες δυνάμεις, παρουσιάζονται μόνο εν αποστρατεία (όταν είναι ασφαλέστερο...)
    Επομένως, κύριε Κλεντερίδη, μήν περιμένετε συγκομιδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αστεριε ..εσυ κι ο Μεριος....ολα τα λεφτα...
      " στρατηγικα μυαλα......!!! Παει ..γραφτηκαν ..συγγραμματα....μελετες...βουβαθηκε η ανθρωποτητα...Ειμαστε 45.000 ετη μπροστα...σε σφηνοειδη γραφη....λιθοξοοι...σκαλιζουν..Ροζετες....οβελισκους...κλπ. Για τις.γενεες που θαρθουν...φερτε νερο βοηθεια...

      Διαγραφή
  7. Εξαιρετικό άρθρο κ. Καλεντερίδη και πολύ καλή η ιδέα για παρουσίαση της εξέλιξης ανά ημέρα. Με τέτοιο κυκλοθυμικό γείτονα μάλλον έτσι πρέπει να παρουσιάζουμε τα γεγονότα από εδώ και στο εξής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τώρα που σας γράφω στο κανάλι του ΣΚΑΙ παίζει Τουρκικό έργο και δεν είναι μόνο στον ΣΚΑΙ αλλά και άλλα κανάλια! !!!
    Μπας και οι Τούρκοι μπήκαν στα σπίτια σας με την βοήθεια του ΣΚΑΙ και απλά όταν έρθει η ώρα θα πέσουμε σαν ώριμο φρούτο στα χέρια τους !!!!
    Για το θέμα στην Συρία αργά ή γρήγορα το Κουρδικό κράτος θα γίνει! !!!
    Μετά από μερικά χρόνια εμείς τι θα κάνουμε όταν πολλά παιδιά μεγαλώνουν ακούγοντας και βλέποντας Τουρκικά !!!
    Απλά είναι , τότε θα ξυπνήσουν μερικά παλικάρια, αλλά θα είναι αργά! !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οσο τα σκα(ε)ι ο ερδο,δεν ανησυχώ.
      Κάποια ψίχουλα θα φάμε και μεις....

      Διαγραφή
    2. Ο Αλαφουζος θελει.να γινει. Βεζυρης...Ιζνογκουντ.....Κι ο ..Κοντομηνας ...παλακιδα ....!!! Ειδικα ο πρωτος την εχει ...γκρεμισει την Αγια Σοφια...για.εναν.μιναρε κιγκ σαιζ...μυτερο....Εχει και τα ..πριμ απ τις Δυτικες Ινδιες...χαμος στο κρατος του Κορανιου...με την ευγενη χορηγεια της ...Βιβλου.

      Διαγραφή
    3. Κε Νίκο μας άφησε τα αστεία το πρόβλημα είναι η αριστεροφροσύνη και οι κρατικοδίαιτοι κηφήνες!!!! Εδώ και τώρα να επαναφέρουν την αναλογία 7 προς 10 όσον αφορά τα οπλικά μέσα και άσε τους μεμέτες να σκούζουν. Όλα τα άλλα είναι Μ Α Κ Α Κ Ι Ε Σ

      Διαγραφή
  9. Τα S300 τα δικα μας σε τι κατασταση ειναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. https://www.ptisidiastima.com/follow-on-support-for-greek-s300s/

      Διαγραφή
    2. Οτι κι ολα.Στην ιδια κατασταση.Ειναι και Ρωσικα...Αστο...( για οικονομια..οι πυραυλοι πετανε που και που..Πατας μπουτον..κι αν φυγουν...εφυγαν)

      Διαγραφή
  10. ΗΠΑ Ρωσία Κίνα δρόμος του μεταξιού αδελφοί μουσουλμάνοι με Πατρονα την Βρετανία εναντίον παραδοσιακών Σουνιτών και Αιγύπτου..με Πατρονα τις ΗΠΑ και το Ισραήλ...οι Κούρδοι είναι το κέντρο του κυκλώνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Διαβασα καπου...δεν ξερω αν αληθευει.
    τα εξης : Στην προσφατη συσκεψη των τεσσαρων στην Αθηνα...Αμερικη ,Κυπρος.,Ελλας, Ισραηλ...ο Κυοριος υπουργος ..επεσε απο συννεφα...
    Ο Αμερικανος απαιτησε να βγει το ονομα Τουρκια απ το ανακοινωθεν..και να.μπει.μια γενικολογη αναφορα για οσα μερη πρεπει να λυσουν με μοιρασια τα αερια ..εξ ημισιας με διαλογο .Αυτο που εκοψε τα ποδια του Κυπριου υπουργου ηταν το εξης :. Η πληρης αδιαφορια του Ελληνα υπουργου...που εκανε πως ελειπε...αδιαφορος..και σε ενα σημειο ..θυμωσε κιολας που ο Κυπριος καθυστετουσε την διαδικασια ...με.χαζομαρες...διοτι ...βιαζοταν να τελειωσουν και του το ειπε επιτιμητικα...!!! Εφυγε λενε πολυ σκεπτικος ο Κυπριος που.επεμενε τοσο ..να γινει ρητη αναφορα με το ονομα του παραβατη να καταδικαζεται σαφως.
    Αν ειναι ..αν....αληθεια...πιασε το αυγο και κουρεψε..
    Αφελης ερωτηση : ...Εμφανισαν ολα τα καναλια και οι παπαγαλοι το τρομερο επιτευγμα...ρεφρεν...οτι ο Κουλης ταχε ολα μελετημενα απο καιρο ..ολα ετοιμα σε σχεδιο...τοσο καλα ..που ειχε ετοιμους φακελους που εδωσε εν τω αμα στους υπουργους ....μπλε..Αρα λογικα ...και στα ..επουσιωδη Ελληνοτουρκικα !!! Και στα αερια...και στην αμυνα...και σε ολα ..ΑΟΖ..κλπ.
    Λετε να ειναι ολα ετοιμα σε ..μπλε σελοφαν ??
    Περιεργως δεν εχει μαθευτει αυτο ...τα αλλα ναι...Θυμιζει βεβαια το μπλε .....μπλε πατριδες..Μενει να δουμε ...προβλεψη..και μαυρη μερα...Αν δεν δω το ...σχεδιο θα σκασω !! Τι σχεδιο λετε τρομερα μελετημενο θαχει ?? Λετε αυτο ..με τον Κυπριο τον ξεροκεφαλο που μας ...τρωει την ωρα ??,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λεω να ρωτησω την ..Βουλτεψη...αυτη τα.ξερει ολα ..κι απαντα επι παντος..σαν καρδηναλιος Ρισελιε...στον.Σκαι...διοτι εκει ειναι το Χαρβαρντ της Ελλαδας...και το Αγιο Ορος της....και οι Δελφοι....Ειναι και ο Πλουταρχος εκει...απο "Π" αρχιζει κι αυτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Παρά πολύ χρήσιμες πληροφορίες ελπίζω να κάθονται από το υπεξ και τις διαβάζουν και να προσπαθουν να βγάλουν νόημα από αυτές γιατί είναι σίγουρο ότι τις διαβάζουν από αλλα κέντρα στην Ελλάδα.

    Πρώτη παρατήρηση για μένα έχει να κάνει με τις στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας. Αν ο ελληνικός στρατός είναι όπως πρέπει να είναι δεν μπορεί να ας απειλήσει η Τουρκία πουθενά παρά μόνο με θερμά επεισόδια τύπου Ιμίων όπου θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τετελεσμενα. Δεν μπορεί να απαντήσει αν η δική μας απάντηση είναι αποφασιστική. Προσοχή στις θάλασσες λοιπόν και σε πιθανά μικρά περιστατικά στην Κύπρο τα οποία περιέγραψε αριστα ένα άρθρο στο e-Amyna πολύ πρόσφατα.

    Είναι εντυπωσιακή η δήλωση του αξιωματικού ότι η Τουρκία έδρασε χωρίς τη συγκαταβαση των ΗΠΑ σε αφριν και αλμπαμπ. Κρατώ μια επιφύλαξη. Ωστόσο, είναι κάπως λογικό οι επιχειρήσεις σε εκείνες τις περιοχές να έγιναν ανεκτες σχετικά πιο εύκολα όπως και στο βόρειο Ιράκ ακόμα και χωρίς άμεση συγκαταβαση. Μπορούμε ίσως να κάτσουμε να σκεφτούμε τους λόγους που οι τουρκικές ενέργειες έγιναν αποδεκτές από τη Ρωσία και τουλάχιστον δεν οδήγησαν σε αντίδραση των ΗΠΑ.

    Θεωρώ πως με βάση τα τρέχοντα δεδομένα οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλειψουν το κουρδικό κρατος στην Βόρειο ανατολική Συρία με αποτέλεσμα η Τουρκία να είναι υποχρεωμένη να διατηρεί μόνιμα πολύ ισχυρά στρατεύματα στην περιοχή. Το τι γίνεται δε στο ιντλιμπ αφορά και το μέλλον του αφριν και της αλμπαμπ. Πρέπει να καταλάβουμε πως διαπραγμστευεται η Τουρκία με ΗΠΑ και Ρωσία και αν και πως βάζει στη διαπραγμάτευση της Συρίας την Κύπρο και το Καστελόριζο.

    Μεθοδικά προσπαθεί η Τουρκία να κερδίσει τετελεσμενα επί του εδάφους στη Συρία όσο την παίρνει ώστε να μην προκαλέσει δυσαναλογες αντιδράσεις από ΗΠΑ και Ρωσία και Ιράν και να συμμετέχει ενεργά στα τεκταινόμενα. Το ίδιο κάνει στην Κύπρο αλλά με πιο ήπιες ενέργειες. Δεν σταματά να ψάχνει τον κατάλληλο τρόπο και αντάλλαγμα ώστε να πείσει τις ΗΠΑ να δώσει την ανοχή της ώστε να επιτύχει τους στόχους της. Είναι διαρκής η μάχη και η Τουρκία ακούραστη και αποφασιστική και το ίδιο πρέπει να είμαστε και εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και κάτι ακόμα, είναι πραγματικά εντυπωσιακος ο βαθμός ανεξαρτησίας με τον οποίον κινείται η τουρκική εξωτερική πολιτική, προσωπικά αυτό με εντυπωσιάζει και όχι οι ένοπλες δυνάμεις της των οποίων την παρουσία δεν θεωρώ ιδιαίτερα αποτελεσματική πάρα το ότι όλες οι ετοιμοπολεμες δυνάμεις της χώρας ενεργούν σε Συρία και Ιράκ. Χωρίς φυσικά να θέλω να τις υποτιμήσω κιόλας γιατί όλα είναι σχετικά. Απλώς είναι καλό ούτε να υποτιμάμε αλλά ούτε και να υπερτιμουμε τον αντίπαλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. κ.Καλεντερίδη κάποιο σχόλιο για τις πρόσφατες δηλώσεις Οτσαλάν;

    Τι στρατηγική μπορεί να έχει στο μυαλό του; Πως είναι δυνατόν να δηλώνει ότι οι Κούρδοι δεν χρειάζονται ανεξάρτητο κράτος;

    Κατανοώ πως εάν βιαστούν μπορεί να βγουν χαμένοι. Για παράδειγμα εάν προχωρήσουν σε δημιουργία κράτους σε μια από τις 4 περιοχές μεμονωμένα , στη Συρία για παράδειγμα, κινδυνεύουν οι υπόλοιπες 3 με εκκαθάριση, απελάσεις και ανταλλαγές πληθυσμού προς το νέο κράτος τους.

    Αλλά πέρα από αυτά σε κάθε άλλη περίπτωση μόνο όφελος θα μπορούσε να έχει για τους Κούρδους η δημιουργία ενός δικού τους αυτόνομου κράτους.

    Υπάρχει περίπτωση απλώς να του επέβαλαν τις απόψεις τους μετά από χρόνια πλύσης εγκεφάλου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πόσα χρόνια έχουν περάσει από την εισβολή των Τούρκων στη Συρία; Πλησιάζουν τα τέσσερα;
    Μέχρι στιγμής επιχειρούν σε Συρια, Λιβύη κ Ιράκ, σωστά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.