20/8/19

Προειδοποίηση ΗΠΑ στην Αθήνα για το ιρανικό δεξαμενόπλοιο

Τις πληροφορίες που θέλουν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο «Adrian Darya» να κατευθύνεται προς την Καλαμάτα σχολίασε εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα. 
Οπως σημειώνει το ιρανικό πλοίο μεταφέρει παράνομο πετρέλαιο με στόχο να «τροφοδοτήσει» ιρανικές και συριακές τρομοκρατικές εκστρατείες. Επισημαίνεται παράλληλα ότι είναι σημαντικό για τις εταιρείες και τους ναυτικούς να γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια χορήγησης βοήθειας σε τέτοια πλοία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση κάτι που θα είχε συνέπειες στη μετανάστευση και πιθανόν και εγκληματικές επιπτώσεις.
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της πρεσβείας προσθέτει ότι η παροχή ή η απόπειρα παροχής στήριξης σε μια τρομοκρατική οργάνωση θεωρείται από την αμερικανική νομοθεσία έγκλημα και η παραβίασή της μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε φυλάκιση 20 ετών ή ισόβια κάθειρξη σε περίπτωση που προκληθεί κάποιος θάνατος.
Μάλιστα ο εκπρόσωπος τονίζει ότι η ισχυρή αυτή θέση για το ζήτημα έχει μεταφερθεί στην ελληνική κυβέρνηση καθώς και σε όλα τα λιμάνια της Μεσογείου που θα πρέπει να προειδοποιηθούν κατά της διευκόλυνσης του συγκεκριμένου πλοίου. 
Τέλος, σημειώνεται ότι τα μέλη πληρώματος πλοίων που βοηθούν τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν μεταφέροντας πετρέλαιο από το Ιράν ενδέχεται να θεωρηθούν ακατάλληλα για βίζα ή είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με όσα ορίζει η νομοθεσία για τη μετανάστευση και την ιθαγένεια σε σχέση με θέματα τρομοκρατίας. Οι ναυτιλιακές εταιρείες θα πρέπει να είναι ενήμερες ότι η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να ανακαλέσει τις βίζες των μελών πληρωμάτων που βρίσκονται σε αυτά τα πλοία. 
Οι Αρχές του Γιβραλτάρ επέτρεψαν τον απόπλου του σούπερ τάνκερ απορρίπτοντας το αίτημα των ΗΠΑ για εφαρμογή αμερικανικών κυρώσεων που αποσκοπούν στον μηδενισμό των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου. Το υπουργείο Δικαιοσύνης του Γιβραλτάρ, που αποτελεί βρετανική κτήση, ανακοίνωσε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν δεσμεύουν την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το «Adrian Darya», πρώην «Grace 1», βρισκόταν από τις 4 Ιουλίου ακινητοποιημένο στα Στενά του Γιβραλτάρ, υπόθεση που ανέβασε τη θερμοκρασία των σχέσεων Βρετανίας - Ιράν και οδήγησε την Τεχεράνη στο να δεσμεύσει, ως αντίποινα, το υπό βρετανική σημαία «Stena Impero» στα Στενά του Ορμούζ.
Το Γιβραλτάρ επέτρεψε τον απόπλου του «Adrian Darya» την Πέμπτη, ύστερα από πυρετώδεις διπλωματικές διεργασίες, προς μεγάλη απογοήτευση «γερακιών» της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον. Μία ημέρα αργότερα έφθασε στο Γιβραλτάρ το αίτημα των ΗΠΑ για νέα δέσμευση του υπερδεξαμενόπλοιου, το οποίο μεταφέρει 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού πετρελαίου, εκτιμώμενης αξίας 130 εκατ. δολαρίων.
Καθημερινή

4 σχόλια:

  1. Περίεργη και ίσως στημένη υπόθεση. Το πλέον αυτονόητο θα ήταν αφού γλίτωσε τη κατάληψη από Άγγλους στο Γιβραλτάρ να κατευθυνθεί σε Τουρκικό λιμάνι μιας και η Τουρκία είναι από τους καλύτερους συμμάχους του Ιράν. Ή ακόμη καλύτερα, για το Ιράν θα ήταν να πήγαινε προς κάποιο λιμάνι στο Λίβανο που δεν έχει και καμία υποχρέωση τη Δύση. Ποιος μπορεί να είναι ο λόγος θα σταματήσει στην Ελλάδα; Αυτό πιθανό να προγραμματίστηκε μετά από συνεννόηση Άγκυρας-Τεχεράνης για να δημιουργηθεί η ευκαιρία για κάποια ένταση στο Αιγαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και γιατι δεν κανουν ρεσαλτο οι Αμερικανοι? Αυτοι τοσα πλοια εχουν στη Μεσογειο και εχουν τις δυνατοτητες. Ρε δε μας παρατανε. Και τελος παντων γιατι να μην παει το πλοιο στη Συρια??? Αυτοι πως θα κινησουν τα αυτοκινητα τους??? Δεν ειναι οικονομικη τρομοκρατια αυτο? Τι ειναι τελικα τρομοκρατια που μας εχουν ζαλισει???? Υπαρχει ορισμος που συμφωνουν ολοι???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σιγά μην είχαν ανάγκη το Ιρανικό πετρελαιοφόρο γιά βενζίνα οι Σύριοι.
    Υπάρχουν κάτι σαίνια ελληνοπούλια που καραδοκούν γιά μαύρες αγορές.
    Θέλουν οι αμερικανοί να το πιάσουμε εμείς,έτσι να αποδείξουν στους ρώσους,ότι οι έλληνες τους πουλήσανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βρε παιδια...μπαινει αυτο το πλοιο τερας στο λιμανι Καλαματας ?? Αρα..τι ζητανε ?? Μην ...περασει απ εξω ανοιχτα ?? Απ την Σικελια ..το στενο ..δεν θα περασει ?? Ανοιχτα της Ισπανιας δεν θα περασει ?? Απ το Σουεζ ?? Σαν χαζο κολπο δειχνει.Εγω θα ελεγα στον πλοιαρχο ..να περασει εξω απ την ..Σουδα ! Κι αν ηθελε ο Μπολτον..ας εβγαζε τον στολο...Φανταζομαι θα ....απειλησαν πολυ και την ...Αγγλια...και την Ιταλια. Εκτος αν μονο τους ...καραμακακες απειλουν...Ρωτανε φαινεται πριν.." ποιος ειναι καραμακακας" εδω γυρω ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.