15/8/19

Μία άλλη ερμηνεία της τουρκικής επιθετικότητας - Ο γεωπολιτικός αφανισμός της Ελλάδας

Κώστας Γρίβας
 ÎœÎ¯Î± άλλη ερμηνεία της τουρκικής επιθετικότητας - Ο γεωπολιτικός αφανισμός της Ελλάδας, Κώστας Γρίβας
Τους τελευταίους μήνες η τουρκική επιθετικότητα έχει φθάσει σε πρωτοφανή σημεία. Άποψη του γράφοντος είναι ότι μάλλον βρισκόμαστε στην αρχή του φαινομένου. Σε αντίθεση δε με ό,τι γενικώς πιστεύεται, αυτή η επιθετικότητα δεν είναι εκδήλωση ανταγωνισμών στο πολιτικό σύστημα της χώρας, ούτε προσωπική επιλογή του "σουλτάνου" Ερντογάν. Αποτελεί προϊόν της γεωπολιτικής μετάλλαξης της Τουρκίας.
Η μετάλλαξη αυτή ξεκίνησε με την πολιτική "εναντίον όλων" που εφάρμοσαν οι ΗΠΑ εναντίον της Κίνας, της Ρωσίας και του Ιράν. Έσπρωξαν έτσι τις τρεις ευρασιατικές δυνάμεις τη μία στην αγκαλιά της άλλης, σχηματίζοντας το πρόπλασμα αυτού που θα μπορούσε να ονομαστεί ως η πρώτη "Πολλαπλή Δύναμη" (Multi–Power) στην ιστορία. Η προσέγγιση Ρωσίας-Κίνας-Ιράν διαμορφώνει ένα τρίγωνο μέσα στην Ευρασία, η γεωπολιτική βαρύτητα του οποίου ελκύει προς αυτό και άλλες χώρες.
Μια εξ αυτών είναι η Τουρκία. Τυχόν ενσωμάτωση της Τουρκίας σε αυτήν τη δομή θα μετατρέψει το τρίγωνο σε έναν σχεδόν πλήρη δακτύλιο στην ευρασιατική περιφέρεια, ο οποίος θα κλείσει στο εσωτερικό του τις χώρες της Κεντρικής Ασίας και θα τις ενσωματώσει, γιγαντώνοντας την ευρασιατική Multi Power. Το σύστημα εξουσίας στην Τουρκία δείχνει ότι εξετάζει σοβαρά τη δυνατότητα να αποτελέσει μέρος αυτής της δομής.

Παρεμπιπτόντως, αυτός είναι και ένας εκ των λόγων που ερμηνεύουν την "αφύσικη" μακροημέρευση και εμβάθυνση των τουρκορωσικών σχέσεων, εις βάρος των ανταγωνιστικών στοιχείων στις γεωπολιτικές ταυτότητες των δύο χωρών. Δηλαδή, οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας επηρεάζονται πλέον και από τις σχέσεις Τουρκίας-Κίνας, Κίνας-Ρωσίας, Ρωσίας-Ιράν, Ιράν-Τουρκίας κλπ. Με άλλα λόγια εντάσσονται σε μια ευρύτερη συστημική δομή και συνακόλουθα αποκτούν νέα δυναμική.
Όμως, οι σχέσεις των συμμετεχόντων σε αυτό το σχήμα δεν είναι μόνο συνεργατικές, αλλά και ανταγωνιστικές. Έτσι και η Τουρκία, για να μπορεί να διαπραγματεύεται επί ίσοις όροις με τις άλλες βασικές δυνάμεις αυτής της πανευρασιατικής δομής, οφείλει να ενισχύσει τα γεωπολιτικά της μεγέθη. Και για να καταφέρει κάτι τέτοιο "υποχρεούται" να επεκτείνει την κυριαρχία της στην κρίσιμης σημασίας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου. Συνακόλουθα, η Τουρκία είναι "αναγκασμένη" να ασκήσει πολιτική γεωπολιτικού ακρωτηριασμού της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Άρα, ο τουρκικός αναθεωρητισμός ήλθε για να μείνει και θα εντείνεται αντί να μειώνεται σε βάθος χρόνου. Ούτε υπάρχει κάποιο περιθώριο συμβιβασμού με την Τουρκία γιατί, πολύ απλά, τα θέλει όλα. Και αυτό συμβαίνει, επαναλαμβάνουμε, όχι γιατί τέτοιες είναι οι προσωπικές επιλογές των Τούρκων ηγητόρων αλλά γιατί έτσι επιβάλλει η γεωπολιτική ταυτότητα της νέας "ευρασιατικής" Τουρκίας.

Λελογισμένη σύγκρουση με ΗΠΑ-ΕΕ

Η νέα αυτή λειτουργία της Τουρκίας εξηγεί και την επιμονή της στην αγορά των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400, αλλά και την αδιαφορία της έναντι των (όποιων) αντιδράσεων για την εισβολή στον θαλάσσιο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, από τη στιγμή που η νέα Τουρκία θέλει να εξελιχθεί σε έναν αυτόνομο και αυτόφωτο πόλο στο διαμορφούμενο πολυπολικό διεθνές σύστημα, οφείλει να πάψει να θεωρείται μέλος της δυτικής γεωπολιτικής αρχιτεκτονικής. Κι αυτό, χωρίς να οδηγηθεί σε πλήρη ρήξη των σχέσεών της με τις δύο βασικές συνιστώσες του δυτικού κόσμου, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Έτσι, απαιτείται μια λελογισμένη αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, η οποία θα "επισημοποιήσει" την ανεξάρτητη πορεία της Τουρκίας στο διεθνές σύστημα. Και την ευκαιρία αυτή προσφέρει το δίδυμο της απόκτησης των S-400, εις βάρος των αμερικανικών αιτιάσεων και η "ήπια" εισβολή σε μια χώρα-μέλος της ΕΕ. Οι ενέργειες αυτές της Άγκυρας είναι τόσο επιθετικές όσο χρειάζεται. Τόσο ώστε να προκαλέσουν τις αντιδράσεις της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών, χωρίς όμως να είναι τόσο ακραίες ώστε να αναγκάσουν τις ΗΠΑ αλλά και πολλά κράτη της ΕΕ να οδηγηθούν στην οδυνηρή απόφαση να θυσιάσουν την τεράστια γεωπολιτική επένδυση που έχουν κάνει στην Τουρκία.
Οι τηλεοπτικές εικόνες, λοιπόν, των ρωσικών μεταγωγικών αεροσκαφών που ξεφόρτωναν τα τμήματα των S-400 σε τουρκικά αεροδρόμια, καθώς και των τουρκικών ερευνητικών πλοίων και πολεμικών σκαφών στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου, αποτελούν την διακήρυξη ανεξαρτησίας της Τουρκίας από τη δυτική γεωπολιτική αρχιτεκτονική και τη μετατροπή της σε έναν αυτόνομο ευρασιατικό πόλο ισχύος.
Συνακόλουθα, οι επιμένουσες εν Ελλάδι αντιλήψεις ότι κάποιος ξένος παράγοντας θα αντιμετωπίσει την Τουρκία για λογαριασμό μας είναι μάλλον εκτός πραγματικότητας. Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει κάποια στιγμή να αντικρίσουν την πραγματικότητα ως έχει. Να σχεδιάσουν στη συνέχεια και να υλοποιήσουν μια μακρόπνοη, εθνοκεντρική, στρατηγική για την αντιμετώπιση της Τουρκίας, η οποία θα βασίζεται στη δραστική ενίσχυση των αποτρεπτικών ικανοτήτων, χωρίς να περιμένουν από ξένες δυνάμεις τίποτε περισσότερο από εκδηλώσεις συμπάθειας και ρητορική στήριξη.

Αντίσταση ή γεωπολιτικός αφανισμός;

Κατά την άποψή του γράφοντος, ο μόνος τρόπος για να φρενάρουμε την Άγκυρα από το να προχωρήσει σε ακόμη πιο ακραίες ενέργειες, όπως είναι η διεξαγωγή ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, είναι η ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη θέση ότι σε παρόμοια περίπτωση η Ελλάδα δεν θα έχει πλέον καμιά άλλη επιλογή παρά τη στρατιωτική αντίδραση. Και αυτό σημαίνει, κατά τα ιστορικά λόγια του Γεωργίου Παπανδρέου, ότι «θα ανοίξει η πύλη του φρενοκομείου».
Τίποτε άλλο δεν μπορεί να έχει κάποια αποτελέσματα έναντι της σημερινής Τουρκίας, η οποία προσπαθεί να εξελιχθεί σε μια αυτόνομη και αυτόφωτη δύναμη ευρασιατικής εμβέλειας. Θέλει να κυριαρχήσει στην κρίσιμης σημασίας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, έτσι ώστε να διεκδικήσει έναν σημαίνοντα ρόλο στο διαμορφούμενο πολυπολικό διεθνές σύστημα.
Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, η νέα Τουρκία θα καλοδεχόταν τις όποιες αντιδράσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ, αξιοποιώντας την "ανυπακοή" της ως διακήρυξη ανεξαρτησίας από τη δυτική γεωπολιτική αρχιτεκτονική. Από την άλλη, η Τουρκία δεν είναι έτοιμη για πόλεμο με την Ελλάδα, καθώς η εσωτερική της κατάσταση δεν της επιτρέπει περιπέτειες τέτοιου μεγέθους.
Ούτε, επίσης, διαθέτει σήμερα υπεροπλία, εις βάρος φαταλιστικών, ηττοπαθών και εν τέλει ύποπτων ως προς την προέλευσή τους αντιλήψεων που προσπαθούν να επιβληθούν στην ελληνική κοινή γνώμη. Οι δε αυτοκρατορικές φιλοδοξίες της σε μεγάλο βαθμό αποτελούν ένα είδος φυγής προς τα εμπρός για να ξεπεραστούν εσωτερικές αδυναμίες και αντιφάσεις.

Και αν δεν πιάσει η αποτροπή;

Βέβαια, αυτή η αποτρεπτική πρόταση από πλευράς της Ελλάδας δεν είναι απολύτως σίγουρο ότι θα λειτουργήσει. Και ένας από τους λόγους για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι ότι οι επιλογές του παρελθόντος έχουν περάσει ένα σαφές και διαρκές μήνυμα υποχωρητικότητας στην Άγκυρα. Οπότε, δεν είναι απίθανο να το ρισκάρει. Και το θέμα είναι αν η Ελλάδα μετά θα κάνει το μόνο πράγμα που θα της έχει απομείνει, ή θα επιλέξει για μια ακόμη φορά την υποχώρηση.
Πολλοί θα υποστηρίξουν με μένος ότι θα πρέπει να πράξει το δεύτερο για «μην χυθεί αίμα για τα πετρέλαια». Όμως, η Ελλάδα δεν υπερασπίζεται τα πετρέλαια, αλλά την ίδια της την υπόσταση. Και βρίσκεται στην τελευταία γραμμή άμυνας. Αν υποχωρήσει και τώρα, ατύπως αλλά ουσιαστικώς αποδέχεται ότι είναι μια χώρα μειωμένης υπόστασης έναντι της Τουρκίας. Κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ μετά την ανακήρυξη του ελλαδικού κράτους, μετά την Επανάσταση του 1821.
Η χώρα μας θα μετατραπεί σε ένα γεωπολιτικό φάντασμα που συνεχώς θα ξεθωριάζει μέχρι που κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ιστορικής έκλειψης. Άρα, οι πολιτικές ηγεσίες αλλά και η ελληνική κοινωνία θα πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις τους. Είναι αποφασισμένες να αναλάβουν το ρίσκο για τη συνέχεια της Ελλάδας, ή το 2021, αντί να εορτάσουμε τα 200 χρόνια του σύγχρονου ελληνικού κράτους, θα βάλουμε τους τίτλους τέλους;

16 σχόλια:

  1. Πιστεύω ότι η τουρκία σχεδίαζε πάντα ανεξάρτητα από τα σχέδια των ΗΠΑ.
    Απλά βρήκε αφορμή να εκμεταλλευτεί την αντιπαράθεση των ΗΠΑ με τις Ρωσία-Κίνα-Ιράν γιά την επίτευξη των στόχων της.
    Αντίθετα,εμείς ενώ ξεκινήσαμε σωστά στην μεταπολίτευση,χαθήκαμε στην διαδρομή σε κάτι Ολυμπιάδες,ευρώ και άλλα τέτοια...
    Κατά τα φαινόμενα,επαναλαμβάνω...
    Γιατί κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποτέ...
    Πάντως,εμείς φαίνεται να σχεδιάζουμε πάντα μαζί με τις ΗΠΑ και πάντα κατόπιν οδηγιών τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >Αντίθετα,εμείς ενώ ξεκινήσαμε σωστά στην μεταπολίτευση,χαθήκαμε στην διαδρομή σε κάτι Ολυμπιάδες,ευρώ και άλλα τέτοια...<

      Τι εννοείς με το "ξεκινήσαμε σωστά στην μεταπολίτευση"; Η ΟΝΕ και η Ολυμπιάδα απλώς μάς αποτελείωσαν.

      Διαγραφή
    2. Από το 1974 έως 1979...
      Τέθηκαν οι βάσεις γιά την ανάπτυξη σοβαρής πολεμικής βιομηχανίας.
      Αρχίσαμε δηλ. να σκεφτόμαστε με όρους πέραν της ειρήνης που είναι ο λογικός τρόπος σκέψης και φάνηκε ότι εμπεδώσαμε την ανάγκη της αυτονομίας στον εξοπλισμό μας σε μεγάλη κλίμακα.
      Από το 1999,αρχίσαμε την αντίστροφη πορεία.
      Ισως οι βάσεις τέθηκαν το 1990,όταν νομίσαμε ότι ο μεγάλος μας εχθρός και σκιώδης σύμμαχος της τουρκίας -η Σοβιετική ένωση- είχε καταρρεύσει πλέον και μπορούσαμε πιά να αναστείλουμε τις όποιες εργώδεις προσπάθειες ανάπτυξης όπλων εγχωρίως ίσως και γιατί αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες...
      Νομίσαμε ότι είχαμε βρει μιά νέα "φθηνή" πηγή έτοιμου πολεμικού υλικού;
      Ηταν αυτός ο λόγος που μπήκαμε στην Ο.Ν.Ε.;
      Γιά να'χουμε ισχυρό νόμισμα γιά άφθονες φθηνές αγορές;
      Μπορεί.
      Δεν υπολογίσαμε όμως την ανάδυση του Πούτιν που εθεσε την "ξοφλημένη¨ ρωσική ομοσπονδία σε νέα τροχιά.
      Και δεν υπολογίσαμε την αντίδραση των δυτικών "συμμάχων" μας που μονίμως μας έβαζαν νέα εμπόδια...
      Δεν καταλάβαμε ούτε ακόμη τώρα καταλαβαίνουμε το τι σημαίνει "ερδογάν".
      Δεν καταλάβαμε ποιά θα μπορούσαν να είναι τα αποτελέσματα της αποδοχής των υποδουλωτικών όρων της Δύσης.
      Ενα νέο 1897 ή κάτι πολύ χειρότερο;...
      Εν γένει μπλέξαμε σε όνειρα άλλων,εγκαταλείποντας τα δικά μας...
      Ενα νέο 1831...
      Διαλέξαμε το εύκολο χρήμα από την υπερηφάνεια...
      Ξαναγίναμε η απόφυση της Δύσης...
      Ελπίζουμε τώρα σε ένα μόνο Θεό: τον Αμερικανο-εβραϊκό...

      Διαγραφή
    3. Ελληνική αμυντική βιομηχανία υπάρχει και σήμερα. Δεν γνωρίζω να έγινε κάτι ιδιαίτερο μεταξύ 1974 και 1979.

      >Από το 1999,αρχίσαμε την αντίστροφη πορεία<

      Να σού θυμίσω ότι η νίλα των Ιμίων ήταν την 31/1/1996.

      Αυτό που εγώ θέλω να σού τονίσω, επειδή στο πρώτο σου σχόλιο δεν διευκρινίζεις ότι αναφερόσουν στην πολεμική βιομηχανία μόνο, είναι ότι από το 1974 και μετά, αλλά με σαφή χειροτέρευση από το 1981 κι έπειτα, άρχισε η αποβιομηχάνιση τής χώρας και όχι μόνο, μέχρι που φθάσαμε στο σημείο να μην παράγομε τίποτε και να εισάγομε τα πάντα.

      Ο λόγος που μπήκαμε στην ΟΝΕ παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστος, διότι κανείς εισαγγελέας δεν ασχολήθηκε με τα πλαστά στοιχεία και την μεγάλη απάτη τής Goldman Sachs. Προφανώς, αυτό υπέδειξαν στον Σημίτη ότι έπρεπε να κάνει (να μάς βάλει στην ΟΝΕ) κι αυτό έκανε ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ.
      Όταν πια μπήκαμε εκεί, όπως σού έγραψα, ήμασταν ήδη μία χώρα κατεστραμμένη οικονομικά και το € μάς αποτελείωσε. Το ίδιο και η Ολυμπιάδα 2004.

      Διαγραφή
    4. Aυξήθηκε η συμμετοχή του δημοσίου στην Steyr-Hellas που μετατράπηκε στην κρατική ΕΛΒΟ ΤΟ '87 και εγκαινιάσθηκαν η ΕΒΟ Αιγίου ΤΟ '75, όπως και την ΕΑΒ ΤΟ ΄79...
      Αυτά δεν υπήρχαν πρίν.
      Υπήρχε η Πυρκάλ(καλικοποιείο)...
      Από την ανυπαρξία στη ύπαρξη,κάτι σημαίνει...
      Eπίσης εγκαινιάσθηκε γιά πρώτη φορά η ναυπήγηση πολεμικών πλοίων,όπως των πυραυλακάτων combatante ΙΙΙb στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά το ΄78.
      Ποτέ πριν δεν είχε γίνει κάτι τέτοιο.

      Διαγραφή
    5. Το βίντεο με τον Μάζη γιατί το έβαλες; Είναι άσχετο με την συζήτησή μας. Στο σχόλιό μου 15 Αυγούστου 2019 - 12:40 μ.μ. ζήτησα διευκρινίσεις κι έκανα μίαν διόρθωση, η οποία είναι σωστή. Πού να ξέρω ότι αναφέρεσαι αποκλειστικώς στην πολεμική (αμυντική) βιομηχανία;

      ΣΤΑΓΙΕΡ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕ (εν ολίγοις η ιστορία της). Η ΠΥΡΚΑΛ τι σχέση έχει με την Μεταπολίτευση; Τα υπόλοιπα δεν τα γνωρίζω και δεν δίνεις και κάποια πηγή, όπως κάνω εγώ. Τα τού Σκαραμαγκά τα γνωρίζει ο Κριστιάν πολύ καλύτερα από μένα.

      Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι από την πολεμική βιομηχανία δεν ζει μία χώρα, όταν έχει έλλειψη σε όλα τ' άλλα και ούτε τα όπλα τής χρησιμεύουν σε τίποτε, αν δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να τούς γίνει χρήση και το ανάλογο ηθικό στον λαό. Αυτά τα τελευταία είναι ανύπαρκτα, όπως κατά κόρον ελέχθη τις τελευταίες ημέρες κι Εγράφη σε άρθρα.

      Διαγραφή
  2. ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΙ ΧΟΥΝΤΑΣ ΑΝΟΙΞΑΝ ΕΝΑ ΛΑΚΚΟ Η ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΤΟΝ ΛΑΚΚΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΑΡΑΧΩΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλή εκτίμηση της κατάστασης από τον Καθηγητή Δρ.Γρίβα.

    Έχω διαβάσει δύο πολύ ενδιαφέροντα βιβλία, τον ένα του κ. Γρίβα [Ο Πόλεμοςστον 21ο Αιώνα] και το άλλο με συγγραφείς τον κ. Γρίβα και τον κ. Ζαχαρία Μίχα [Ελληνική Αμυντική Στρατηγική στον 21ο Αιώνα].

    Πρέπει αμφότεροι, μαζί με τον μέντορά τους Καθηγητή κ. Ι. Μάζη να αποτελούν μέρος του Ελληνικού think tank, το οποιο θα έπρεπε να εργάζεται για την κατεύθυνση της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας.

    Νομίζω ότι αυτό υπήρχε, μέχρις ότου το κατήργησε σχετικά πρόσφατα ο "Βενιζέλος" όταν ήταν ΥΠΕΘΑ, διότι είναι προφανές πως οι πολιτικοί μας τα ξέρουν όλα!

    Ποιός ο λόγος να υπάρχουν οι ειδικοί???

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μακάρι η Τουρκία να φύγει από ΝΑΤΟ & Δύση. Ούτως ή άλλως η Τουρκία ταιριάζει πολύ με τα αυταρχικά/δικτατορικά καθεστώτα Κίνας & Ρωσίας. Η Ελλάδα, Αιγαίο & Κύπρος θα γίνουν τα σύνορο του ΝΑΤΟ και τής Δύσης που σημαίνει η τουρκία δέν θα μπορεί να μάς εκβιάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Εκ κακού κόρακος κακόν ωόν" και αντίστροφα,εκ κακού ωού κακός κόραξ.
    Και εν προκειμένω ο λόγος για τις ΗΠΑ και την Τουρκία, ή και ανάποδα λεγόμενο.
    Αξιέπαινη η ανάλυση Γρίβα, που μας κρατά ξυπνητούς και εν εγρηγόρσει με τον γείτονα αλλά και την παρηκμασμένη ΗΠΑ.
    Και ως προς την υπερδύναμη" ο Θεός και η ψυχή της",όπως έστρωσε ας κοιμηθεί,στο κάτω-κάτω της γραφής την έχουν αναλάβει οι άλλες υπερδυνάμεις και ας την συγυρίσουν.
    Τώρα ως προς την γείτονά μας την περιβόητη και ανοικονόμητη Τουρκία, αν από σπόντα θυμήθηκε ότι μπορεί και να μας το παίξει περιφερειακή υπερδύναμη,δεν το συνιστούν οι καιροί,αλλά και η ιταμή συμπεριφορά της.
    Οι πολιτικές εξετάσεις που δίνει είναι αποκρουστικές έως αποκαρδιωτικές για τις εναπομένουσες υπερδυνάμεις,αλλά και για τις περιφερειακές τοιαύτες,όπως το Ιράν,η Αίγυπτος οι Άραβες οι Ευρωπαίοι κλπ. εκτός Ισραήλ.(Καιρός να συνέλθει...,δεν θα΄χουν καρέκλα να καθίσουν οι φίλοι μας).
    Τουρκία - αυτό το σαρκοβόρο κατασκεύασμα των Δυτικών και ειδικά των Αγγλοσαξόνων,για λόγους καθαρά πολιτισμικούς δεν έχει θέση στην σύγχρονη πολιτική σκηνή.
    Εκλείπουν βαθμηδόν οι παράγοντες ανωμαλίας, κατάφορης αδικίας,πολέμων χωρίς νομοτελειακή σκοπιμότητα στο σύγχρονο πολιτικό γίγνεσθαι,και μαζί εκλείπουν και τα κράτη έθνη που εκμεταλλευόταν αυτήν ακριβώς την"ανακάλυψη τους...",αφού έγινε η πεμπτουσία της πολιτικής τους....και ύπαρξης τους.
    Και μόνον αυτή η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ του ανθρώπινου γένους, εκ των πραγμάτων,μας υποδεικνύει προς τα πού ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ.(όρα και εξαφάνιση Αγγλίας με το αποικιακό σύμπλεγμα).
    Ο θάνατός τους η ΖΩΗ μας.
    Ως εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Ο γεωπολιτικός αφανισμός της Ελλάδας"

    1)Όταν τα τελευταία 30 χρόνια έχουμε περί τα 10 εκατομμύρια εκτρώσεις ελληνόπουλων με παράλληλη εισαγωγή 5 και πλέον εκατομμυρίων αλλοδαπών κατά την συντριπτική πλειοψηφία μουσουλμάνων, έχουμε δημογραφικό αφανισμό του Ελληνικού στοιχείου. Οι γεννήσεις ελληνόπουλων έχουν πέσει κάτω από 1 ανά ζευγάρι, ενώ 2,1 παιδιά ανά ζευγάρι είναι απαραίτητα για την διατήρηση του είδους.

    2)Η Παιδεία στην Ελλάδα μεταλλάχθηκε ώστε να παράγει άθεους και γενίτσαρους. Το μάθημα των θρησκευτικών έγινε θρησκειολογία και η Ελληνική ιστορία έχει διαστρεβλωθεί, ώστε να μην ενοχλεί γειτονικούς λαούς που έχουν εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος την Ελλάδος.

    3)Οι πολιτικοί μας είναι, γενικά, υπέρ της πολυπολιτισμικότητας, της πολυθρηκευτικότητας και της "διαφορετικότητας". Όλες αυτές οι "ιδέες" διαλύουν την θρησκευτική συνοχή και ομογένεια του Ελληνικού στοιχείου και αδυνατίζουν σημαντικά την άμυνα της χώρας.

    4)Η Ελλάδα, λόγω της καταστροφικής πολιτικής του Ανδρέα κατά κύριον λόγο, δηλαδή υπερδανεισμού του κράτους για παροχές, και κατόπιν και δια των ηλιθιοτήτων των επιγόνων του, έχει καταστεί μία αποικία χρέους. Έχει αλυσοδεθεί με τα "Μνημόνια - Δανειακές Συμβάσεις" για τα επόμενα 99 χρόνια έχοντας υποθηκεύσει ότι έχει και δεν έχει. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα έχει απολέσει την ανεξαρτησία της. Είμαστε δηλαδή κάτι σαν 'δούλοι' των Δανειστών μας. Το έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό?

    5)Όταν το μουσουλμανικό στοιχείο δια του αποικισμού καταστεί πλειοψηφία στην Δυτική Θράκη οι Τούρκοι προφανώς θα επιδιώξουν την "Κοσσυφοπεδίωση" της και την διενέργεια εκλογών για αυτοδιάθεση. Στά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που εποφθαλμιούν οι Τούρκοι, εγκαθίστανται μουσουλμάνοι μετανάστες από όλο τον κόσμο, (Σχέδιο Οζάλ).
    Οι Αλβανοί θέττουν θέμα "Τσαμουριάς" κάθε τόσο και οι Σκοπιανοί, με την βοήθεια της Δύσης, μάς έκλεψαν το όνομα της Μακεδονίας και προφανώς, ίσως και στο εγγύς μέλλον, θα διεκδικήσουν έξοδο στο Αιγαίο.

    6)Οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Επιπλέον ο στρατός μας, αριθμητικά, έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια σημαντικά, λόγω της υπογεννητικότητας, των αντιρρησιών συνείδησης, των ανυπότακτων, των "αρρώστων" και λόγω των συνεχών μειώσεων της στρατιωτικής θητείας.

    7)Εχθροί και φίλοι έχουν βεβαιότατα πλήρη γνώση της δραματικής κατάστασης της χώρας μας.
    Εμείς έχουμε το "γνῶθι σαὐτόν"?
    Εάν έχουμε, καλά θα κάνουμε να διορθώσουμε ότι μπορούμε από τα κακώς κείμενα, το γρηγορότερο.
    Εάν, μετά από τόσα χρόνια παρακμής και εκφυλισμού, δεν έχουμε αντίληψη της αθλίας κατάστασης μας, δεν υπάρχει ουδεμία ελπίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτη ευγε...Ετσι ειναι σφαιρικα στο συνολο ..η ωμη αληθεια.
      Οτι ειναι ..πολυ...ειναι αισχος οπως και το λιγο. Το πολυ ..μας εφαγε. Ολοι λενε πολυπολιτισμος.( αστειο για αγριους.) Αν ειναι ετσι τοτε .."πολυ πιο πολυ ειναι η πολυμακακια" " Αυτο πως δεν το ειδε κανεις ?
      Αν δεν φτιαξουμε αυτο το κωλοπολιτευμα καποτε..θα παμε χαμενοι ολοι....Απ εκει αρχιζουν.ολα..Με την καθολικη αδρανεια σε ολα ..παμε φιρι φιρι να παμε χαμενοι.Δεν εχουμε χρονο.Η αφασια ομως συνεχιζεται.Απορω που δεν βλεπει ο κοσμος οτι αυτο οδηγει ταχυτατα σε κατασταση εκρηξης μεγαλων κακων γεγονοτων.Θα παμε απο ξεροκεφαλια τελικα χαμενοι ?? Τοσοι πολλοι ξεροκεφαλοι ειναι απιστευτο πως γεννηθηκαν.Τοσα κολημενα μυαλα.Δεν στεκει το νουμερο.Ειπαμε ατομικο συμφερον οκ...αλλα οχι στα ορια της τρελας.Αυτο το υπερεγω δεν εχει ταιρι.Επιτελους ειμαστε συνολο.Δεν παει αλλο αυτο το " εγω".Πρωτα το συνολο..και μετα το "εγω"...Δεν ειμαστε εχθροι διαβολε !! Οι εχθροι ειναι οι γυρω ξενοι ..Πως θα τους νικησουμε αν βγαζουμε τα ματια μας μεταξυ μας??? Προσδενονται ολοι κατω απο μια ξενη σημαια...κινημα..ιδεα..αποψη ...Μαιμουδιζουν τα παντα ξενα σαν διανοι ..ποιος ξερει τι αναβαθμιση κανουν.Τριχες κατσαρες.Κανει ενας ξενος μακακας μια κορυφαια μπιυρδα ..πχ.τατουαζ...και τρεχουν χιλιες μαιμουδες σαν παλαβες να κανουν το ιδιο εδω ...σαν σπουδαιο.!! Κατι " δικο τους" δεν εχουν κωλο .να φτιαξουν ...να το μιμηθουν ξενοι !!! Η θα φτιαξουμε ταυτοτητα δικη μας..η θα τρωμε ξυλο και μπανανες. Λιγη ντροπη διαβολε !!! Πως δεν βλεπει κανεις τι ουρακοταγκοι γινομαστε ?? Το ιδιο γινεται στα παντα και στην πολιτικη αντιληψη.Μαιμου ολα...Οτι μακακια ...μεσα.!! Ετσι σε κεινη την χωρα....ετσι στην αλλη...κλπ...Στα ...αυτα μας ολες !! Εδω εχουμε δικη μας χωρα.!! Θελουμε κατι δικο μας !!! Οταν το καταλαβουμε ...θα κανουμε κατι δικο μας !!! Τοτε θα πεθανει η μαιμου...

      Διαγραφή
  7. ο τουρκικός αναθεωρητισμός ήλθε για να μείνει !!!!
    Όταν εγώ ένας απλός πολίτης βλέπω εδώ και χρόνια ότι ο Τούρκος δεν αστειεύεται , η δική μου χώρα γιατί δεν αντιδρά σαν μια σοβαρή χώρα !!! Γιατί ταπεινώνει τον λαό της ; αυτό με εκνευρίζει με όλους αυτούς τους Δ.Υ. κυβερνώντες !!!!!
    η Ελλάδα δεν θα έχει πλέον καμιά άλλη επιλογή παρά τη στρατιωτική αντίδραση.
    Έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια για να καταλάβουν οι ειδήμονες ότι η Τουρκία θέλει γόνατα για να την αντιμετώπιση κάποιος ; Δεν έπρεπε να θωρακίσουν την χώρα στρατιωτικά ;
    Ας τους κρίνει η Ιστορία, η δική μου κρίση λέει ότι ήταν όλοι τους ανίκανοι να κυβερνησουν τον Ελληνικό λαό !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι αλλα ηταν ικανοι να κυβερνησουν ..εθελοντες ανικανους..Παρηγαγε ποτε εδω κανεις κατι αλλο ?? Κατι χρησιμο..κι εξαγωγιμο ?? Μονο ...μαγκια..τουπε...και επιδειξη...Αλλα αυτα δεν τα.θελει.κανεις....Τι να εξαγουμε ?? Το δημοσιο μας ?? Να αυτοκτονησει ολη η πλαση ?? Και τι θα τρωμε ...τρωνε ??Αμβροσια ?? Φτιαχνεις.κατι καλο...το πας να το δουν τα μπροκολα ολα...και τελειωσες..Η το πετανε...η σε πετανε...η σε λοιδωρουν...η σε σκοτωνουν...η το πουλανε για δεκαρες..η σε λενε αρχιμαλακα...η σε σβηνουν πολιτικα...οικονομικα...η ....η...η...!! Η ερευνα ειναι πχ...να.γελας πως την βλεπουν...πχ..οι εχοντες.Την θεωρουν κλοπη ...χαμενα λεφτα...και τρελα. Γιατι.να βαλουν φραγκα...οταν μπορουν να τα φανε.ολα τωρα ?? Να βγαλουν απ τα
      κερδη ??? Δεν τρελαθηκαν...Απ το φαι ?? Για να φανε ...στο μελλον ?? Τι λες καλε !!! Τα τρωμε ολα τωρα !!!

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.