8/8/19

Λιβύη: Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση αυξάνει θεαματικά τις αμυντικές της δαπάνες

Λιβύη: Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση αυξάνει θεαματικά τις αμυντικές δαπάνες, καθώς ο πόλεμος παρατείνεται
Η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) αποφάσισε να κατανείμει 40 εκατομμύρια δηνάρια (σχεδόν 25,5 εκατ. ευρώ) στο υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσε η ίδια, καθώς αυξάνει σημαντικά τις στρατιωτικές δαπάνες για να αποκρούσει την επίθεση που δέχεται η Τρίπολη, η οποία εισέρχεται στον πέμπτο της μήνα.
Η κυβέρνηση του Fayez al Saraj αποφάσισε εξάλλου να δώσει επίδομα 3.000 δηνάρια (περίπου 1.900 ευρώ) στους άνδρες που πολεμούν εναντίον του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του K. Haftar, που εξαπέλυσε στις αρχές του Απριλίου μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας για να καταλάβει την πρωτεύουσα της Λιβύης.Η ΚΕΕ δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τις στρατιωτικές δαπάνες της. 
Τον Απρίλιο, προέβλεψε κονδύλι 2 δισεκατομμυρίων δηναρίων (1,27 δισεκ. ευρώ) για καλυφθούν η ιατρική περίθαλψη των τραυματιών, η χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στους εκτοπισμένους και άλλα «κατεπείγοντα» πολεμικά κόστη.
Η κυβέρνηση παρέλαβε έκτοτε οπλισμένα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και θωρακισμένα οχήματα από την Τουρκία για να αποκτήσει μέσα παρόμοια με αυτά του ΛΕΣ, που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Ο ΛΕΣ δεν έχει καταφέρει να διαπεράσει τις αμυντικές θέσεις των δυνάμεων που ορκίζονται πίστη στην ΚΕΕ στα νότια προάστια της Τρίπολης και τον Ιούλιο, έχασε τη σημαντικότερη προκεχωρημένη βάση του, στην πόλη Γαριάν. Οι γραμμές στα μέτωπα δεν έχουν παρουσιάσει αξιοσημείωτες μεταβολές τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και τα δύο μέρη έχουν κλιμακώσει τα αεροπορικά πλήγματα.
Η κυβέρνηση δεν διευκρίνισε πώς θα χρηματοδοτήσει αυτές τις στρατιωτικές δαπάνες.
Σύμφωνα με δεδομένα της κεντρικής τράπεζας, η ΚΕΕ εξασφάλισε το πρώτο εξάμηνο 11,1 δισεκ. δηνάρια από τα τέλη που χρεώνει στις συναλλαγές σε ξένο συνάλλαγμα, που επέβαλε πέρυσι.
Ο προϋπολογισμός της καθημαγμένης από τον πόλεμο και το χάος που ακολούθησε Λιβύη πρακτικά βασίζεται στα έσοδα από το πετρέλαιο και το αέριο και δαπανάται σχεδόν στο σύνολό του για να πληρώνονται μισθοί των δημοσίων λειτουργών και των παραστρατιωτικών και οι επιδοτήσεις στα καύσιμα, πράγμα που σημαίνει πως ελάχιστα χρήματα περισσεύουν για δρόμους, σχολεία, ή νοσοκομεία.
Η επίθεση του ΛΕΣ διέγραψε το σχέδιο του ΟΗΕ να συνεχίσει μια διαδικασία πολιτικού διαλόγου για τη σταθεροποίηση της χώρας και τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη, όπου η κατάσταση δεν εξομαλύνθηκε ποτέ από το 2011 και την ανατροπή του καθεστώτος του M. Qaddafi.
Διπλωμάτες επισημαίνουν ότι καμία από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές δεν μοιάζει διατεθειμένη να κηρύξει κατάπαυση του πυρός.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.