28/8/19

Ο Θεόδωρος Καρυώτης για την ΑΟΖ και την ανάγκη κατάθεσης συντεταγμένων για τον ορισμό της στον ΟΗΕ

Ποιοι λύνουν τα προβλήματα της Ελλάδας; Η ΑΟΖ και η Ιστορία των Γεωγραφικών Συντεταγμένων
File Photo: Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΕΝ, STR
Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ
Σε ένα σημαντικό άρθρο με τίτλο «Ουδέποτε διαφώνησαν οι ΗΠΑ με κατάθεση στον ΟΗΕ συντεταγμένων ΑΟΖ… γιατί δεν προχωράμε;», ο Ζαχαρίας Μίχας κάνει μια ιστορική αναδρομή της  ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και εγείρει ερωτήματα αναφορικά με τη λογική που τη διέπει, στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης του εθνικού συμφέροντος.
Eπ΄αυτού του άρθρου θα ήθελα να σχολιάσω το θέμα των γεωγραφικών συντεταγμένων που απασχολεί τον συγγραφέα. Συμφωνώ απόλυτα με την θέση του Ζαχαρία Μίχα όταν εξηγεί: «Η Ελλάδα εκπέμπει το φοβικό σύνδρομο που κατατρύχει τις πολιτικές ηγεσίες της. Δίνει παγίως την εντύπωση ότι προσδοκά άλλοι να της λύσουν τα προβλήματα. Δεν κινείται στην κατεύθυνση ενεργούς διαμόρφωσης του περιβάλλοντος, εντός του οποίου αυτά εξελίσσονται, με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται.
Πριν την οικονομική κρίση, η κατάσταση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ήταν καλύτερη και η μαχητική τους ικανότητα πιο αποτελεσματική, αλλά το φοβικό σύνδρομο ήταν παρόν, άρα δεν προήλθε από την σημερινή ασυμμετρία μεγεθών.»
Αλλά διαφωνώ με την εξής παράγραφο: «Είναι προφανές ότι η Τουρκία επιχειρεί να προωθήσει τις απόψεις της, εξοικειώνοντας το διεθνές σύστημα. Η ευθύνη να μη μείνουν αναπάντητες βαραίνει την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, οι οποίες πλήττονται άμεσα. Η Αθήνα απάντησε στην τουρκική ενέργεια, καταθέτοντας επιστολή στον ΟΗΕ, με την οποία επεξηγούνται οι θέσεις της Ελλάδας. Πρόκειται για ορθή ενέργεια, η οποία όμως είναι ανεπαρκής. Η ελληνική διπλωματία λαμβάνει υπόψη την “φιλική προτροπή” των ΗΠΑ να μην προχωρήσει σε κατάθεση συντεταγμένων για το ποια θεωρεί όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εάν δεν έχει προηγουμένως συνεννοηθεί με την Τουρκία!»
Αξίζει εδώ να διευκρινισθεί ότι οι ΗΠΑ δεν μας ζήτησαν να μην προχωρήσουμε σε κατάθεση γεωγραφικών συντεταγμένων, μας ζήτησαν να μην ανακηρύξουμε ΑΟΖ!
Η Ιστορία με τις Γεωγραφικές Συντεταγμένες
Είχε αρχίσει μια μεγάλη συζήτηση για την πρόθεση της προηγούμενης κυβέρνησης να στείλει τις γεωγραφικές συντεταγμένες για την υφαλοκρηπίδα στον ΟΗΕ, αλλά κανείς δεν γνωρίζει εάν αυτό είναι στις προθέσεις και της νέας κυβέρνησης.
Είχε, βέβαια γραφτεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε έτοιμες  αυτές τις συντεταγμένες. Αυτό είναι απόλυτα ανακριβές, διότι οι συντεταγμένες αυτές έχουν καθοριστεί, δεκαετίες τώρα, από την υδρογραφική υπηρεσία του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και από το Υπουργείο Εξωτερικών.
Θα είναι λάθος για την κυβέρνηση να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, ιδιαίτερα εάν πρόκειται να δώσει συντεταγμένες, έστω και προσωρινώς, για τις θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας και να αποκλείσει το Αιγαίο, υποδηλώνοντας έτσι ότι φοβάται τις αντιδράσεις της Τουρκίας. Η ενέργεια αυτή δεν έχει καμία αξία, γιατί οι συντεταγμένες αυτές θεωρούνται  ανεπίσημες αφού για να δοθούν επισήμως θα πρέπει να προηγηθεί οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ή της ΑΟΖ, κάτι που φυσικά δεν έχει γίνει.
Αποστολή γεωγραφικών συντεταγμένων δεν σημαίνει απολύτως τίποτα.
Κοιτάξτε τον χάρτη των γεωγραφικών συντεταγμένων της Κύπρου, που δείχνουν τα θαλάσσια σύνορά της με την Τουρκία.
Γεωγραφικές Συντεταγμένες ανάμεσα σε Κύπρο και Τουρκία

Με τη κατάθεση αυτού του χάρτη δεν συνέβη απολύτως τίποτα και οι Τούρκοι τον αγνόησαν επιδεικτικά. Το κλειδί για μας είναι η οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου που θα περιλαμβάνει και τις σωστές γεωγραφικές συντεταγμένες.
Μας το ζήτησε ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος το 2004, αλλά εμείς αρνούμαστε μέχρι σήμερα, λόγω φοβικού συνδρόμου, να προχωρήσουμε σε αυτή την οριοθέτηση.
Η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν η πρώτης που αντέδρασε, αρνητικά, στην απόφαση του Τάσσου Παπαδόπουλου αλλά ελπίζουμε ότι τώρα ήρθε η ώρα ο νέος πρωθυπουργός να ανατρέψει αυτή την στάση της Νέας Δημοκρατίας και να προβεί στην οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ελλάδας με αυτή της Κύπρου!
Το κλειδί είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στα δύο κράτη που περιλαμβάνει, αυτομάτως, και τις γεωγραφικές συντεταγμένες. Ο χάρτης αυτός μαζί με τις γεωγραφικές συντεταγμένες θα σταλούν στα Ηνωμένα Έθνη.
ΧΑΡΤΗΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΑΟΖ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ

Γεωγραφικές Συντεταγμένες μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας.
Αξίζει εδώ να αναφερθούμε στην διαμάχη με τις γεωγραφικές συντεταγμένες ανάμεσα στη Γαλλία και την Ισπανία, για να διαπιστώσουμε ότι τέτοιες γεωγραφικές συντεταγμένες δημιουργούν περισσότερα προβλήματα αντί να τα λύνουν.
Η Γαλλία, στις 12 Οκτωβρίου 2012, κήρυξε ΑΟΖ στη Μεσόγειο και προσδιόρισε τις γεωγραφικές συντεταγμένες αλλά ταυτόχρονα σημείωσε ότι αυτά τα γεωγραφικά όρια μπορούν, μελλοντικά, να τροποποιηθούν, εάν υπάρξουν οριοθετήσεις με τα γειτονικά της κράτη.
Απ’ ό,τι γνωρίζουμε αυτές οι γεωγραφικές συντεταγμένες έχουν διαβιβασθεί στα Ηνωμένα Έθνη βάσει του Άρθρου 72, παράγραφος 2 της Σύμβασης του Δίκαιου της Θάλασσας.
Η Ισπανία όμως αντέδρασε διότι οι συντεταγμένες της Γαλλίας υπεισέρχονται στη δική της προστατευτική Αλιευτική Ζώνη που έχει δημιουργήσει προ πολλού. Η Ισπανία, όταν δημιούργησε προστατευτική Αλιευτική Ζώνη στη Μεσόγειο, χρησιμοποίησε σωστά τη μέση γραμμή.  Η Γαλλία όμως δημιούργησε την ΑΟΖ της όχι με βάση τη μέση γραμμή και έτσι οι συντεταγμένες της έχουν υπεισέλθει σε ένα μεγάλο κομμάτι της Αλιευτικής Ζώνης της Ισπανίας, κάτι που δεν αποδέχεται η τελευταία, που επιθυμεί να γίνει οριοθέτηση στη Μεσόγειο βάσει της μέσης γραμμής, εφαρμόζοντας δηλαδή τη μέθοδο που συμπίπτει και με την ελληνική θέση.
Σήμερα, αυτές οι γαλλικές συντεταγμένες δεν έχουν καμία αξία,  διότι δεν αποτελούν προϊόν οριοθέτησης. Αυτοί οι χάρτες της Γαλλίας δεν κατοχυρώνουν τα εξωτερικά όρια της ΑΟΖ της, διότι δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά ένα ανεπίσημο περίγραμμα της διεκδίκησής της στη Μεσόγειο.
Ο μόνος τρόπος που μπορεί να λυθεί αυτή η διαφορά, ανάμεσα σε δυο κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι να υπάρξει μια οριοθέτηση της ΑΟΖ των δυο κρατών.
Υπάρχει και ένα ξεχασμένο γεγονός που έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2012 και όλα τα ελληνικά κόμματα προσπαθούν από τότε να ξεχάσουν.
Η τρικομματική τότε κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) στην προγραμματική συμφωνία της περιλάμβανε και μια σημαντική πρόταση για την ΑΟΖ.
Πιο συγκεκριμένα, στο Μέρος «Ε» αναφέρονταν τα εξής: «Ε. Ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής “1. Συστηματική προετοιμασία για ανακήρυξη ΑΟΖ στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς πρακτικής, ώστε να επισπευσθεί η εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου.”
Πέρασαν επτά χρόνια από τότε και όλα τα πολιτικά κόμματα συνεχίζουν να θάβουν το θέμα της ΑΟΖ. Σήμερα, ο μόνος που αναφέρεται στην ΑΟΖ είναι ο Προεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος που σε κάθε ευκαιρία δεν κουράζεται να υπενθυμίζει : «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου είναι το Δίκαιο το Θάλασσας, με βάση το οποίο οριοθετείται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Και αυτό το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982 είναι δεσμευτικό για όλους, ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν προσχωρήσει στην Συνθήκη αυτή. Είμαστε εκείνοι που θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με όλους τους γείτονες. Αυτοί, όμως, οφείλουν να σεβασθούν το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, να σεβασθούν τα Σύνορα, το Έδαφος, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, που είναι Σύνορα, Έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Πηγή: Ποιοι λύνουν τα προβλήματα της Ελλάδας; Η ΑΟΖ και η Ιστορία των Γεωγραφικών Συντεταγμένων https://hellasjournal.com/2019/08/poioi-lynoyn-ta-provlimata-tis-elladas-i-aoz-kai-i-istoria-ton-geografikon-syntetagmenon/

7 σχόλια:

  1. «Ουδέποτε διαφώνησαν οι ΗΠΑ με κατάθεση στον ΟΗΕ συντεταγμένων ΑΟΖ… γιατί δεν προχωράμε;»

    Γιατι απλα αυτο περιμενουν και οι Αμερικανοι να κανουμε για να κανουν τα στραβα ματια στην επιθεση των Τουρκων και να κανουν επιτελους τη μοιρασια "δικαια" σκοτωνοντας τη συνθηκη της Λωζανης .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φάτην κ. Καρυώτη,και πιές.... το καφεδάκι σου με τους Γιάνκηδες που σε φιλοξενούν και σε αβαντάρουν, για να τους αβαντάρεις ασύστολα,μπράβο ΗΑSAN!
    Δεν μας φτάνουν θεοί και δαίμονες,που έχουν πέσει πάνω μας απ΄όλες τις μεριές σαν τους ληστές και τα κοράκια, έχουμε και τους παρατρεχάμενους αβανταδόρους εκ Δυσμών να προκαλούν ασύστολα.
    Αιδώς και πάλι αιδώς.
    Αντ΄αυτού εμείς θ΄αντέξουμε κι ας είμαστε σ΄αυτήν την κατάσταση,σ΄αυτό το ιστορικό κεφαλοκλείδωμα εξ αιτίας των ανάξιων πολιτικών.
    Αντιστεκόμαστε!!! Αυτό είναι το σύνθημα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι περίεργο που το φοβικό σύνδρομο έχει περάσει στον λαό, εδώ και χρόνια και όποιος μάς λέει κάτι σωστό, κρίνεται σαν ξενοκίνητος, ύποπτος κλπ. και κάποιοι σπεύδουν να τού πετάξουν λάσπη. Γι αυτό είμαστε σ' αυτά τα χάλια. Εσύ και ο HASAN είστε απτό παράδειγμα αυτής τής άθλιας νοοτροπίας, που πέρασε κυρίως από τα Ίμια (1996) και μετά στους Έλληνες.

      Η Κύπρος, κράτος μικρό, το μισό υπό τουρκική κατοχή και σχεδόν άοπλο, απέρριψε το 2004 ευθαρσώς το Σχέδιο Ανάν, παρά τις πανταχόθεν πιέσεις, απειλές, εκβιασμούς και δωροδοκίες ακόμη, που δέχτηκε. Στην συνέχεια, αγνόησε τις τουρκικές υλακές και σαν κράτος σοβαρό, ανακήρυξε και οριοθέτησε την ΑΟΖ του, όπως είχε δικαίωμα να κάνει από το Διεθνές Δίκαιο τής Θαλάσσης.

      Ευτυχώς, δεν είχε πολλούς πολίτες σαν και τού λόγου σας. Με τέτοια μυαλά, θα ήμασταν ακόμη υπό οθωμανικό ζυγό, ή στη καλύτερη των περιπτώσεων, το ελλαδικό κράτος δεν εκτεινόταν πέρα από την Μελούνα.

      ΝΤΡΟΠΗ!

      Διαγραφή
  3. Βρε παιδια ..που θα παει αυτη η νουθεσια των βλακων ..με λοφιο ..που ολη μερα λενε με χιλιους τροπους το ιδιο μπαρμπαλισμα ..σαν ψαλμο Βουντου ?? " οι Τουρκοι...οφειλουν ..(!!!) να ..σεβαστουν το διεθνες δικαιο..τα συνορα..το εδαφος..και της Παναγιας τα ματια.. τα ...οποια ειναι ...και της ..Ευρωπης...κλπ.."..??? !!! Μα τι ειναι αυτο πια ?? Τοσο ηλιθιοι ειναι ?? Μα ποσο πια ??
    Μα ..ΑΚΡΙΒΩΣ αυτα εχουν οι Τουρκοι γραμμενα στα...@@@@## τους ..και λεγονται Τουρκοι..και στον αιωνα τον απαντα δεν νοιωθουν οτι οφειλουν αλλα τους οφειλουν..!!! Δηλ. Πρεπει να στειλουν φαξ σε ολους εδω αυτους που να λεει :" στα ..###@@@ μας οσα λετε " ??????!!!!! Η μηπως πρεπει να το ζωγραφισουν στα βουνα ..να το βλεπουμε απο μακρια να το εμπεδωσουμε ??? ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝΕ τελαρα με ντοματες κι οποιος τα λεει αυτα ξανα να γινεται κοκκινος στην μουρη ?? Ελεος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριοι έλεος!! Ο Τούρκος είναι Τούρκος πάει τελείωσε! Δεν κάνει τίποτα μόνος του! Έχει αβανταδορους που τον βοηθούν και τον στηρίζουν και οικονομικά και αμυντικά! Διαφορετικά δεν κουνιέται να κάνει τίποτα! Έχει αβανταδορο τον Τραμπ αλλά αλλά την μια στιγμή αλλά την άλλη! Κυρώσεις επιβάλλει στον Ερντογάν από την μια μεριά αβάντα του αφήνει από την άλλη! Δεν συμφέρει τον Τραμπ να αφήσει τον Ερντογάν! Γι'αυτό και τον υποστηρίζει αν όχι φανερά από την πίσω πόρτα ναι! Και τους S400 επήρε ο Ερντογάν και ότι άλλον εξοπλισμό θέλει θα πάρει από τους Ρώσους! Και όλα αυτά μαζί με τις ευλογίες των ΗΠΑ και της Ρωσίας! Με εμάς τι γίνεται; Απλά είμαστε μόνοι μας και εγκατελειμενοι από όλους που θεωρούνται σύμμαχοί μας! Αυτή είναι η αλήθεια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν σε ενοχλει πια τρομερα που αυτοι οι χοντροκεφαλοι ολοι λενε ολη μερα αυτα τα απιστευτα ?? Τι γινεται..?? Ψαχνουν χοντροκρεφαλους και τους βαζουν σε θεσεις ???

      Διαγραφή
  5. Θα προσθέσω στο παραπάνω σχόλιό μου, ότι ενίοτε αυτό το φοβικό σύνδρομο ενδέχεται να είναι απλώς "φοβικό" και εντελώς εκ τού πονηρού. Πάντα υπήρχε ο εχθρός εντός των τειχών και οι χρήσιμοι ηλίθιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.