10/8/19

Θρήνος στην Πολεμική Αεροπορία



Μετά από δίμηνη, άνιση – όπως αποδείχτηκε τελικώς – μάχη με τον θάνατο ένας από τους αητούς της Πολεμικής Αεροπορίας, ένας Αντισμήναρχος (Ι) πιλότος μαχητικών και εκπαιδευτής, που σύντομα θα γινόταν Σμήναρχος (Ι) δεν υπάρχει πια, καθώς η καρδιά του τελικώς δεν άντεξε τη δίμηνη μάχη στην Εντατική του 251 Γενικού Νοσοκομείο Αεροπορίας (251 ΓΝΑ) και χθες στις 10:00 έπαψε να χτυπά.

Μετά από δίμηνη, άνιση – όπως αποδείχτηκε τελικώς – μάχη με τον θάνατο ένας από τους αετούς της Πολεμικής Αεροπορίας, ένας Αντισμήναρχος (Ι) πιλότος μαχητικών και εκπαιδευτής, που σύντομα θα γινόταν Σμήναρχος (Ι) δεν υπάρχει πια, καθώς η καρδιά του τελικώς δεν άντεξε τη δίμηνη μάχη στην Εντατική του 251 Γενικού Νοσοκομείο Αεροπορίας (251 ΓΝΑ) και χθες στις 10:00 έπαψε να χτυπά.

Ο λόγος για τον φίλο από πολύ παλιά, από τότε που υπηρετούσε με τα «αστέρια» της 343 Μοίρας Αναχαιτίσεως Ημέρας (343 ΜΑΗ) στην 113 Πτέρυγα Μάχης στη Θεσσαλονίκη, όταν εκείνη υπηρετούσε με τα θρυλικά F-5A Freedom Fighter, τον Αντισμήναρχο (I) Νεκτάριο Σαμάρα.

Ο Νεκτάριος, με χιλιάδες ώρες στο ενεργητικό του με τα F-5A και στη συνέχεια με τα εκπαιδευτικά προκεχωρημένου σταδίου T-2 Buckeye της 363 Μοίρας Αεροπορικής Εκπαιδεύσεως της Καλαμάτας, γιος ιερέως από τη Μυτιλήνη, γεννήθηκε το 1971 και το 1989 εισήλθε στην Σχολή Ικάρων στο τμήμα Ιπταμένων, εκπληρώνοντας έτσι ένα μεγάλο του όνειρο. Να γίνει πιλότος και μαχητής/υπερασπιστής του Αιγαίου και των νησιών του, που ήταν και η πατρίδα του. Το κατάφερε και το 1993 αποφοίτησε από τη Σχολή Ικάρων ως Ανθυποσμηναγός (Ι) και μετά το πέρας της πτητικής επιχειρησιακής εκπαιδεύσεώς του τοποθετήθηκε στην 343 Μοίρα, που με τα F-5A της υπεράσπιζε τότε το Βόρειο Αιγαίο!

Εκεί τον είχαμε γνωρίσει στο πλαίσιο παλαιότερου ρεπορτάζ που είχαμε κάνει τότε για την 343 Μοίρα! Παντρεύτηκε μικρός και μικρός έκανε και τέσσερα παιδιά, λες και «ήθελε να προλάβει» τη ζωή!

Αργότερα, όταν η Μοίρα «ανέστειλε τη λειτουργία της» (καθώς στην ΠΑ, για λόγους παραδόσεως ΠΟΤΕ μία πολεμική Μοίρα δεν «κλείνει») καθώς αποσύρθηκαν από την ενεργό υπηρεσία τα παλαιά F-5A, ο Νεκτάριος μετατέθηκε στην Καλαμάτα, στην 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος (120 ΠΕΑ) και στην ιστορική 363 Μοίρα με τα T-2E Buckeye, την άλλη μεγάλη του αγάπη, και από τα χέρια του, ως εκπαιδευτή πλέον, πέρασαν εκατοντάδες πιλότοι της ΠΑ, οι οποίοι σήμερα είναι στην πρώτη γραμμή της επιχειρησιακής δράσεως!

Τα τελευταία χρόνια, για διάφορους λόγους, υπηρετούσε στο 251 ΓΝΑ.

Η τελευταία μας συνάντηση ήταν λίγο πριν το τραγικό αυτοκινητιστικό συμβάν στο οποίο ενεπλάκη και τελικώς του κόστισε την ίδια του τη ζωή, συμπτωματικώς μέσα στο μετρό. Αυτός θα πήγαινε στο ΓΝΑ και εγώ στο ΥΠΕΘΑ. Μία στάση διαφορά! Συζητούσαμε για το πως θα το οργανώσουμε για να πάμε να δούμε τα παιχνίδια του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη «γιατί Ιούλιο – Αύγουστο θα έχουμε παιχνίδια», όπως χαρακτηριστικά είχε πει.

Δεν πρόλαβε. Λίγες μέρες αργότερα είχε το ατύχημα με το αυτοκίνητο, που τελικώς έγινε δυστύχημα, και έκτοτε για δύο μήνες, αυτός ο Μαχητής του Αιγαίου, μαχόταν πλέον σκληρά για την ίδια του τη ζωή!

Τελικώς δεν τα κατάφερε! Ο Ταξιάρχης της πατρίδος του της Μυτιλήνης, που τόσο αγαπούσε και πίστευε βαθιά, τον είχε προστατεύσει στις χιλιάδες ώρες πτήσεως στον αέρα. Τον είχε προστατεύσει στις εκατοντάδες εμπλοκές του με τους Τούρκους πιλότους στο βόρειο Αιγαίο! Δεν μπόρεσε να τον προστατεύσει και στην…ξηρά!

Η ΠΑ τιμώντας την Μνήμη του στελέχους της εξέδωσε σήμερα την ακόλουθη, λιτή, τυπική, ανακοίνωση:

«Την Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019 και ώρα 10:00, υπέκυψε στα τραύματά του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, ο Αντισμήναρχος (Ι) Ν. Σ. 48 ετών, έγγαμος και πατέρας τεσσάρων (4) παιδιών, ύστερα από δίμηνη νοσηλεία κατόπιν τροχαίου ατυχήματος.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.»

Καλό ταξίδι Νεκτάριε και – ως Αεροπόρος – «καλή μεταστάθεμυση» στους ουρανούς!

Καλή δύναμη στην οικογένειά σου και στα τέσσερα παιδιά σου.

ΠΗΓΗ: lawandorder.gr

5 σχόλια:

  1. Εύχομαι Νεκτάριε εκεί που πήγες να εκτιμήσει ο θεός την ικανότητά σου και να σε κατάταξη να πετάς μια που σε αρέσει πολύ !!! Και επειδή σε αγαπάει ο θεός θα σε κάνει πάλι αεροπορο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τους χρωσταμε τοσα και τοσα ! Γεια σου Νεκταριε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να είσαι πάντα καλά Νεκτάριε καλό παράδεισο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.